Testeaza aplicatiile Chrome OS

Publicat pe 16 aug. 2010 - 0:22 de Mîrzac Iulian

Poate dupa cum stiti Google Chrome OS (cu Chromium integrat) este programat pentru lansare undeva pe la sfarsitul acestui an.

Interfata noului sistem de operare este foarte asemanator cu al browser-ului Chrome. Oamenii bineinteles si-au pus intrebare cum vor utiliza asa un sistem de operare pentru toate sarcinile pe care le vor avea pe calculatorul lor. Google s-a gandit sa mearga pe ideea lor de a crea servicii in primul rand pentru cele mai comune sarcini, precum Google Docs, care acopera cel putin partial capacitatile pachetului Microsoft Office, si care este in primul rand imbunatatit pe luna ce trece, de curand integrand suport PDF in acest serviciu si gandindu-se sa integreze suportul pentru documentele PDF si in browser-ul Google Chrome. Gmail la fel imbunatatindu-se din ce in ce mai mult, Picasa cu binecunoscutul serviciu de stocare a imaginilor foto, in care au integrat capacitatea site-ului Picknik de a edita prin intermediul browserului imaginile din albumul foto personal. Asadar Google incearca pana la lansare sa isi imbunatateasca serviciile deja lansate sau poate sa mai lanseze si alte servicii care sa acopere golurile aplicatiilor necesare unui sistem de operare.

Ceea ce se stie deja este ca Google are planuri si pentru un magazin de aplicatii pentru ca firme din lumea intreaga sa poata sa publice aplicatii pentru Google Chrome OS. Deasemenea vor fi si jocuri sau utilitare pe care le veti putea sa le adaugati in sistemul vostru de operare.

1. Downloadati Chrome Dev channel

Browserul se gaseste in trei forme: una stabila care este browserul public, versiunea beta care este inca in faza de testare si versiunea dev, sau developer acolo unde se gasesc ultimele compilatii ale browser-ului dar care nu este o aplicatie sigura pentru ca nu a fost destul de testata pentru a putea fi utilizata.

Aici gasiti linkurile catre versiunile browser-ului disponibil:

2. Activati suportul pentru Web Apps

De indata ce ati instalat browserul Chrome  din canalul Dev, trebuie sa activati folosirea de aplicatii web. Luati insa aminte ca aceasta capacitate este inca experimentala deci s-ar putea sa aiba probleme de stabilitate (noua ne-a functionat).

Cum faceti asta:

  • Adaugati comenzile “–enable-apps” si “–apps-panel” la o scurtatura a browserului exact ca in imagine. Cine nu stie cum se ajunge la acea fereastra dati click dreapta pe scurtatura Chrome si dati Properties.
Editare scurtatura

Editare scurtatura

  • Porniti aplicatia Chrome si din acest moment va avea suport pentru aplicatiile web. Pentru a verifica apasati comanda “Ctrl + T” si ar trebui sa vedeti in loc de un nou tab o fereastra care pluteste.

3. Cum folosim aplicatiile

Dupa ce am instalat ultimul browser si am activat aplicatiile web, va trebui sa instalam niste aplicatii sa vedem cum merg.

Introduceti comanda:  chrome://extensions in bara unde introduceti adresa.

  • Apasati pe plus la Developer Mode in coltul de dreapta sus.
Developer Mode

Developer Mode

  • Apasati “Load Unpacked Extensions”. Duceti-va la calea /<numele de utilizator>/AppData/Local/Google/Chrome/Application/<Chrome version>/Resources (pentru utilizatorii de Windows, iar pentru cei cu Mac-uri duceti-va la ~/Library/Application Support/Google/Chrome/, cei cu Linux la – ~/.config/google-chrome/). Acolo veti gasi 3 aplicatii standard instalate de Google: Gmail, Docs si Calendar. Apasati pe oricare dintre aceste directoare si apasati OK. Acum se va instala aplicatia web.

  • Acum apasati Ctrl + T si ar trebui sa vedeti ceva de genul acesta:
Lista Aplicatii Web

Lista Aplicatii Web

  • Daca veti apasa spre exemplu pe Gmail, se va incarca ca un tab separat ca si o aplicatie in partea stanga a meniului, nu cum se deschid paginile web in dreapta.

Incercati aplicatiile si spuneti-ne daca v-au placut. Va fi posibila crearea de aplicatii web care sa acopere nevoile utilizatorilor obisnuiti ?

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: