Al doilea review din 2015 vine la Yota Phone 2! Telefonul cu două ecrane. Al doilea ecran de pe spate este tot timpul pornit și folosește o tehnologie de cerneală electronică așa cum și Kindle folosește pentru e-book readerele sale în ideea de a reduce consumul de energie foarte mult. Nu este prima oară când ideea de două ecrane este implementată însă este prima dată când se aplică această idee pe un smartphone. Telefonul a fost lansat de curând pe piață și se găsește și în România!
Yota este o companie rusească care este și operator de telefonie mobilă, dar produce și device-uri pentru a fi utilizate în rețeaua lor. Îmi place cum s-au diferențiat. Lenovo este o altă companie care în ultimii ani a făcut pași mari pentru a oferi terminale mobile cu o autonomie mai mare decât competiția (telefoane: A850 și tablete: seria Yoga). Au fost destule publicații de tehnologie internaționale care au făcut chestionare despre ce își doresc utilizatorii de la un smartphone și răspunsul a fost autonomie aproape întotdeauna pe primul loc.
Pentru că telefonul a venit fără cutie nu știm ce include pachetul standard, dar așa cum bănuiți și voi posibil să nu aibă mai mult de încărcător și căști. Să vedem cu ce impresionează telefonul și dacă ecranul secundar este cu adevărat util.
Design
Telefonul are un design care m-a impresionat pentru că au reușit să-l facă atât de compact ținând cont că sunt două ecrane, dar și prin faptul că materialul folosit pe muchie imită oarecum calitatea produselor Apple, dar este un plastic rezistent din ce spune producătorul. Se simte ca un telefon premium și costă cât un telefon premium, în acest moment ajunge la 3.000 lei în magazinele din țară.
Au vrut să elimine probabil cât mai multe dintre butoane și accesorii, așadar pe laterala dreapta veți observa că sunt doar butoanele de volum și cel de pornire/oprire. Ce au făcut este să folosească butoanele de volum pe post de sertar pentru nano SIM. Dacă observați pe butonul de volum are și gaura unde se introduce cheița. În acest mod au economisit spațiu și nu au străpuns carcasa într-un alt loc.
Pe laterale deci mai avem sus portul audio pentru căști, și jos portul microUSB înconjurat de difuzoarele cu un grilaj frumos construit cu multă pricepere.
Dacă sunteți atenți la cum este construită carcasa am putea spune că este un mix de design între Nexus S și iPhone 6. Rezultatul este unul reușit care pe mine mă încântă. Suprafața de pe spate care acoperă ecranul cu cerneală electronică este mată, ușor aderentă și nu lasă amprente, ceea ce-l face un ecran foarte bun pentru a fi utilizat pe lumină puternică. Defapt pentru asta a fost și făcut, să fie utilizat cu o sursă externă de lumină așa cum și modelele mai vechi de Kindle erau, fără luminarea ecranului.
Pe spate în partea de sus se află camera foto principală și blițul său frumos integrate în suprafața care protejează spatele care se pare că este tehnologia Gorilla Glass 3 deci nu vă faceți griji că se vor zgâria suprafețele prea curând. Deci ambele suprafețe și spate și față sunt din sticlă. Asta poate prezenta un risc mai mare pentru spargere.
Nu este prea greu (145g) sau prea gros (144.9 x 69.4 x 8.95 mm), este un telefon foarte bine echilibrat ca proporții pentru dimensiunea de 4.7″ a ecranului.
Performanțe
În termeni de performanță Yota Phone s-a comportat excelent. Nu are cea mai puternică configurație (procesor Snapdragon 800 la 2.2 Ghz, 2 GB RAM, 32 GB stocare interna) însă pare foarte bine optimizat, plus că sistemul de operare nu are o interfață grafică foarte mult modificată de Android-ul stock. Este un smartphone rapid, nu am întâmpinat dificultăți în în rularea aplicațiilor comune utilizate de mine, răspunde bine la comenzi, probabil este și foarte bine optimizat pe această versiune de Android 4.4.3.
Specificații Yota Phone 2:
- Ecran principal: 5” AMOLED Full HD 1920×1080, 16M culori, 442ppi, Corning Gorilla Glass 3
- Ecran seundar: 4.7″, Ecran cu cerneală electronică 960×540, 16 niveluri de gri, 235 ppi, Corning Gorilla Glass 3
- Snapdragon 800 2.2 GHz quad-core
- Cameră foto principală: 8MP, AF, LED Flash, filmare Full HD 1080p 30fps
- Cameră foto secundară: 2.1MP
- Android 4.4.3 KitKat
- 2GB RAM
- 32GB eMMC, memorie internă de stocare
- LTE Cat4 din 5 (adică maximum 150 Mbps Download și 50 Mbps Upload), VoLTE, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS + GLONASS
- 2500 mAh, posibilitatea de încărcare wireless
- 144.9 x 69.4 x 8.95 mm și 145g
A obtinut 38875 de puncte in AnTuTu un scor care poziționează telefonul deasupra lui: Google Nexus 5, LG G3, HTC One, dar dedesubtul lui: Galaxy S5, Xiaomi Mi4, Galaxy Note 4 sau OnePlus One. Scorul obținut este mare, nu printre cele mai mari, dar dacă nu vă doriți un smartphone cu cea mai bună configurație, și vă doriți în schimb o autonomie mai mare atunci vi se potrivește. Este telefonul la care primează utilitatea în schimbul configurației de top.
Pentru a pune lucrurile puțin în perspectivă: Galaxy Note 4 a obținut 47974 în AnTuTu, OnePlus One 46763 puncte, iar Xiaomi Mi4 43859 puncte.
Ecranul principal AMOLED de 5″ este foarte clar. Acest tip de panel nu dă greș niciodată, contrast foarte bun, lumină puternică, dar care nu pare să fie suficientă pentru a fi mai puternică decât lumina exterioară a soarelui (pare să fie ecranul identic ca și calitate cu cel de pe Nexus 5). Aici intervine ecranul secundar care parcă este făcut pentru citit în aer liber. Fiind mat și oferind un contrast puternic poate fi citit fără probleme. Ce nu prea mi-a plăcut în timpul utilizării ecranului secundar a fost faptul că își face update la ecran de două ori în anumite momente când parcă mai rămân siluete pe fundal de la formele afișate înainte.
Ecranul secundar de 4.7 inch folosește tehnologia EPD sau electronic paper display care consumă energie electrică doar atunci când se schimbă imaginea, de aici și posibilitatea de a afișa chiar și după ce se termină bateria o imagine pe acest ecran vedeți mai jos funcția YotaSnap. Fiecare pixel conține un mix de lichid transparent cu particule albe și negre. Fiecare tip de particulă este atrasă atunci când pixelul primește sarcină pozitivă sau negativă în funcție de culoarea sa. Prin utilizarea pixelilor și acționarea cu valori diferite de energie electrică se formează astfel imagini alb și negru.
Yota Phone 2 oferă o experiență Android aproape cu cea de pe un Google Nexus, cu mențiunea că au fost adăugate câteva aplicații pentru ecranul secundar și aplicații speciale Yota.
Aplicațiile speciale Yota sunt foarte utile mai ales cele destinate utilizării împreună cu ecranul cu cerneală electronică. Yota Hub – locul unde setezi cum arată lock-screen-ul ecranului secundar și locul unde poți reorganiza fiecare ecran așa cum vedeți în imaginile de mai sus, Yota Reader, Yota RSS, YotaEnergy (Feedly Branduit)
În videoclipul de mai jos puteți vedea cum se comportă ecranul secundar la utilizare, vă arăt cum puteți trece la utilizarea Android pe ecranul secundar cu Yota Mirror, și cum puteți folosi fiecare dintre panelurile pe care le puteți vedea și în imaginile de mai sus la o calitate mai bună. Deci după cum vă spuneam puteți să reorganizați toate widget-urile care apar pe ecranul secundar, aveți o zonă de unde puteți apela, de unde puteți porni muzica, un widget de vreme, ceas, și un panel pentru a citi cărți electronice.
Funcția YotaSnap te ajută să salvezi permanent o informație pe ecranul secundar atunci când telefonul chiar nu mai are energie deloc aceasta păstrându-se încărcată chiar și după oprirea telefonului. Vei putea salva contacte, rezervarea la hotel, o hartă, un text, etc. care te va ajuta enorm de mult la un moment dat.
Camera foto nu excelează mai ales la fotografia de noapte. Yota Phone 2 nici nu a fost conceput în ideea de a oferi o cameră foto de top însă este o cameră foto care poate oferi rezultate bune. Cea principală folosește un senzor de imagine de 8 MP, are autofocus, filmează Full HD și puteți vedea mai jos cum filmează. Nu se poate compara cu camerele foto de pe smartphone-urile de top testate de noi în ultima perioadă: Note 4, One Plus One sau Lumia 930.
Acumulatorul de 2500 mAh nu ține mai mult de o zi de utilizare normală cu 3G în trafic, WiFi permanent deschis, lumina ecranului automată, facebook și messenger care știm că sunt consumatori de energie, browsing, citit știri, dar poate scoate un timp extraordinar pentru cazul în care te folosești de ecranul secundar, care este în permanență deschis. Este deschis permanent deoarece consumă extraordinar de puțină energie.
În imaginea de sus puteți vedea cum se comportă dacă ne folosim de ecranul secundar în utilizarea telefonului în fiecare zi. Exista și modul YotaEnergy care estima 7 zile de utilizare însă eu am ținut telefonul doar 7 zile și deci nu am putut testa în mai multe cazuri cât de bine poate economisi baterie. Mai jos puteți vedea timpii estimați de Yota în condiții de laborator.
Specificații Autonomie Yota Phone 2:
- Stand-by time (2G, mobile data off): up to 16.5 days (397 hours)
- Stand-by time (3G, mobile data off): up to 17 days (406 hours)
- Stand-by time (LTE, mobile data off): up to 16 days (387 hours)
- Talk time (audio call, 2G): up to 41.8 hours
- Talk time (audio call, 3G): up to 26.0 hours
- Talk time (audio call over Skype, LTE): up to 13.7 hours
- Talk time (video call over Skype, LTE): up to 1.8 hours
- Reading with Yota Reader (3G): up to 109.3 hours
- Video streaming playback time (LTE): up to 5.5 hours
- Video streaming playback time (Wi-Fi): up to 5.8 hours
- Local video playback time: up to 9.5 hours
- Audio streaming time (LTE): up to 5.4 hours
- Audio streaming time (3G). up to 17.8 hours
- Audio playback time, local, headset: up to 92.0 hours
- Audio playback time, local, speaker: up to 62.4 hours
- Web browsing (LTE): up to 4.5 hours
- Web browsing (Wi-Fi): up to 4.4 hours
Nu-mi place
- probleme de calibrare a culorii ecranului (posibil să poată fi rezolvată prin software update)
- ecranul secundar își face refresh cam greu (poate mai greu decât prima variantă de Kindle – ca reper)
- prețul cam mare momentan
Îmi place
- ecranul secundar este mega util pe soare puternic la care nici cele mai puternice ecrane LCD nu fac față
- design-ul compact și solid cu forme curbe
- ideea de ecran secundar
- soft-ul optimizat pentru ecranul secundar
- modul în care poți economisi energie cu YotaEnery
- YotaSnap – iți poți salva o informație pe spatele ecranului chiar după ce a „murit” bateria
Concluzie Review Yota Phone 2
Este un smartphone cu adevărat inovator pentru că îți permite să ai acces la cele mai avansate funcții în timp ce consumul se păstrează la un nivel foarte redus. Ecranul cu cerneală electronică asemănător cu al unui Kindle (poți instala Kindle Reader) este util pentru persoanele care citesc cărți electronice pe smartphone, cei care citesc multe articole pe Internet, cei care doresc o autonomie mare, în timp ce nu doresc să facă rabat de la performanță. Te poate scoate din multe situații neplăcute în care ai nevoie să comunici sau să găsești informații.
Își va găsi repede aplicabilitatea în viața de zi a unei persoane care îl utilizează în oraș, în călătorii, sau pur și simplu când pleci în zone unde nu ai acces la energie electrică (La munte, în Deltă, city breaks, etc).
Nu este nici cel mai rapid telefon testat de mine în 2014, nici unul cu o cameră foto performantă însă ecranul secundar face toți banii!