Continuăm cu un review la OnePlus One, poate cel mai dorit smartphone Android din 2014 (de mine cu siguranță este). Telefonul a intrat în vizorul multor fani Android înainte de lansare deoarece urma să fie vândut doar dacă aveai invitație direct de pe site-ul lor, sau de la cineva care a prins primul set de invitații. Prețul foarte mic (299$ – 16GB) și configurația de flagship l-a făcut să fie mai dorit decât orice alt telefon de pe piață, chiar dacă asta însemna pentru unii anumite riscuri privind garanția sau simplul fapt că achiziționai primul produs al unei companii de care nu ai mai auzit.
Cu toate că producătorul este chinez nu a fost privit cu scepticism de clienți. Poate doar până la primele review-uri pe site-urile și blog-urile de profil care s-au arătat pozitive. Ca „cireașă de pe tort” telefonul nu doar că are aceste atuuri ci integrează și CyanogenMod 11S, un super sistem de operare, un Android stock pe steroizi.
Am rămas foarte plăcut impresionat de telefon în această perioadă de testare, haideți să vedeți și de ce în cele ce urmează.
Unboxing
Telefonul este prezentat într-un mod unic. Veți vedea în materialul video de mai jos cum telefonul este pus într-o cutie plată alb cu roșu alături de cablul micro USB plat și roșu. Avantajul cablurilor plate este că nu se mai încâlcesc atunci când le ții în buzunar / rucsac. Separat într-o cutie mică se află încărcătorul care este cu priză în stil american, dar asta nu reprezintă o problemă pentru că se găsesc adaptoare la 2 lei peste tot. O prezentare extraordinară așadar pentru un telefon unic în vremurile noastre când toate telefoanele arată aproape la fel.
Design
OnePlus One are un design care la prima vedere aduce a carcasa lui LG G3 care are spatele curbat, dar privind îndeaproape are spatele mai puțin curbat ca LG G3, este mat și aderent. Carcasa este mai pătrată însă muchiile sunt destul de rotunjite încât telefonul să poată fi ținut confortabil în mână. Logo-ul OnePlus este așezat direct sub camera foto și este sculptat în carcasă.
În capete sus și jos muchia carcasei este mai mare, și mai joasă decât ecranul. Au folosit o muchie cromată care da telefonului un aspect foarte interesant. Design-ul telefonului îmi place per total, este un telefon foarte solid, care oferă o aderență bună datorită materialului policarbonat mat. Un design care inspiră calitate premium.
Folosește o așezare tipica a butoanelor și porturilor cu: micro USB-ul pe muchia de jos, înconjurat de cele 2 difuzoare, pe laterala stângă butoanele de volum cu sertarul pentru cartela micro SIM, iar pe dreapta butonul de standby / power off /on. Muchia de sus este ocupată de unul din cele 3 microfoane și portul audio standard 3.5 mm.
Dimensiunile îl fac cu foarte puțin mai mare decât un LG G3 152.9 x 75.9 x 8.9 mm și puțin mai greu 162g. Eu pot să-l folosesc cu o mână. Pot ajunge pe toată suprafața ecranului cu degetul mare însă este puțin cam dificil. Nu are nici o urmă de uzură după aceste două săptămâni. Gorilla Glass 3 face o treabă extraordinară care împreună cu carcasa mată va reuși să treacă testul timpului dacă mă întrebați pe mine.
Performanțe
Trebuie să vă mărturisesc că OnePlus One nu m-a interesat nici în momentul în care a fost lansat, am avut rețineri privind ce ar putea oferi ca pachet. Aici mă refer la garanție dacă este internațională, la design (materiale rezistente, de calitate), dacă te poți baza pe soft, dacă funcționează pe frecvențele din România, etc. Odată cu apariția articolelor despre el am devenit din ce în ce mai curios de ce poate cu adevărat, și ce ar putea însemna acest telefon de 299$ pentru segmentul de smartphone-uri high-end.
După două săptămâni de utilizare am rămas cu impresia că este cel mai bun telefon pe care l-am testat vreodată, în sensul că are cel mai bun raport calitate/preț la ora actuală. Este cel mai potrivit pentru mine, și sunt convins că este cel mai bun pentru mulți dintre voi din următoarele motive: bateria rezistă mai mult ca un Galaxy Note 4 și multe smartphone-uri de top de pe piață, are specificații de top, și cele mai noi upgrade-uri la tehnologii de bază (ecran IPS cu protecție Gorilla Glass 3, 3GB RAM, procesor de 2.5GHz Snapdragon 801 quad-core, WiFi 2.4Ghz/5 GHz 802.11 b/g/n/ac, are cea mai înaltă rezoluție de filmare 4K DCI (mai mare ca la Galaxy Note 4), Bluetooth 4.0 și NFC updatat și lista este foarte lungă și o puteți vedea mai jos în lista de specificații.
Bootează repede în aproximativ 25 de secunde și poți lucra foarte intens cu el. Totul este foarte fluent și atunci când vei învăța unde ai puse aplicațiile pe ecran și unde sunt setările vei putea lucra foarte bine cu el, este foarte agil. Am făcut un test de deschidere a multor aplicații într-un timp foarte scurt, majoritatea se deschideau aproape instant și doar la Facebook dura 2-3 secunde (care este o aplicație mai încărcată după cum știți pe smartphone-uri).
Specificații OnePlus One:
- Ecran: 5.5 Inch; JDI; 1080p, 401 ppi; IPS (TOL); protectie Corning Gorilla Glass 3
- Cyanogen 11S bazat pe Android 4.4
- Benzi:
GSM: 850, 900, 1800, 1900MHz
WCDMA: 1/2/4/5/8
LTE: 1/3/4/7/17/38/40 - Qualcomm Snapdragon 801 tactat la 2.5GHz Quad-core
- GPU: Adreno 330, 578MHz
- RAM: 3 GB LP-DDR3, 1866MHz
- Stocare: 16GB sau 64GB (alta versiune) eMMC 5.0
- Camera principală: 13 MP, diafragmă f/2.0, 6 lentile care ajută la imagini cu distorsiuni minime, blit dual-LED, Senzor Exmor Sony IMX 214, filmare 4K DCI (cea mai mare rezoluție pe un smartphone acum), și posibilitatea de filmare 720p la 120fps
- Camera secundară: 5MP
- Wi-Fi Dual-band Wi-Fi (2.4G/5G) 802.11 b/g/n/ac
- Conectivitate: GPS; GLONASS; Bluetooth 4.0; NFC 65T (suport multi-tag, plati contactless)
- Micro USB 2.0; SIM 1 slot – Micro SIM
- 3 microfoane care ajută la o convorbire de calitate înaltă
- Senzori: Accelerometru, Giroscop, Proximitate, Ambient Light
- Acumulator: 3100 mAh LiPo battery
- Dimensiuni: 152.9 x 75.9 x 8.9 mm
- Greutate: 162 g
- Valoare SAR Cap: 0.270 W/kg, Corp: 0.540 W/kg
Aș alege oricând un OnePlus One în schimbul unui Galaxy S5 nu doar pentru preț ci și pentru experiența pe care prin software o poate oferi.
Aici aveți mai sus primul test AnTuTu realizat de mine cu sistemul de operare preinstalat Android 4.2.2. apoi au venit aproximativ 5 update-uri dacă nu mai multe care au realizat tot felul de upgrade-uri și ca într-un final să ajungă să folosească Android 4.4.4. 46763 este punctajul atins în AnTuTu la început și după cum bine vedeți este peste toate telefoanele mai puțin Xiaomi Mi4 care și-a făcut apariția într-un test final nesalvat.
După cum se observă cu toate că este tot deasupra tuturor telefoanelor, punctajul obținut în teste scade la 45966 după ce instalezi toate update-urile disponibile pentru sistemul de operare. Dar asta nu înseamnă ca performanțele telefonului scad neapărat.
Sistemul de operare de pe OnePlus One este primul sistem de operare Android care chiar își dorește să își ajute utilizatorii în termeni de usability. A luat tot ce este mai bun din funcțiile marilor producători pe care utilizatorii Android și le-au dorit și le-au integrat în acest sistem de operare.
Telefonul este foarte ușor de personalizat. Se poate obține un smartphone pur Android așa cum Google a dorit să fie sau poți să adaugi un lockscreen diferit, poți alege teme diferite (cu plată) însă care-ți pot transforma complet telefonul deoarece schimbă imaginile de fundal, iconurile și adaugă efecte pentru meniuri. Poți cumpăra chiar noi animații pentru bootare.
Lock screen-ul este minimalist, se deblochează foarte simplu trăgând în jos, camera o pornești dacă dorești prin gest de atingere de pe muchia ecranului spre interior, sau când ecranul este închis desenând un cerc. Poți porni lanterna desenând un „V” pe ecranul închis. Se poate ieși din standby prin dublă atingerea ecranului stins.
Nu conține porcăriile de programe pe care unii producători le bagă în flagship-urile lor și asta probabil că mai contribuie și la memoria mai liberă a telefonului (care este de 11GB după ce pornești prima dată telefonul – vezi imaginea de mai sus), la o autonomie mai bună, etc.
Personalizarea se poate face la nivel de interfață grafică, gesturi sau funcția pe care o au butoanele fizice de pe telefon în anumite cazuri. Acestea pot fi accesate coborând din colțul dreapta sus bara de notificare, sau pentru vizualizarea notificărilor trăgând bara de notificare prin stânga. Acolo poți adăuga opțiune de activare / dezactivare în plus cum ar fi: LTE, NFC, schimbare profil performance, power save sau balanced.
Ce funcții notabile am găsit:
- în meniul sunet poți seta Quiet hours. O funcție prin care poți seta când să nu mai poți fi deranjat;
- egalizator de sunet avansat;
- poți bloca rotirea ecranului pe anumite direcții;
- se pot schimba tranzițiile pentru închiderea ecranului, sau tranzițiile dintre meniuri în animații nemaiîntâlnite până acum;
- se poate seta butonul de pornire ca buton fizic de fotografiere;
- poți comuta în utilizarea butoanelor Android prin cele capacitive de pe telefon sau direct pe ecran;
- dacă dorești să închizi un apel să poți apăsa direct pe butonul de pornire/oprire;
- în timpul convorbirilor funcții diferite pentru apăsare lungă/scurtă pe butonul menu;
- butoanele de volum să-și schimbe sensul odată cu rotirea ecranului ;)
Poate pe începători sau utilizatorii care nu sunt hardcore îi sperie super personalizarea care se poate face însă nu ar trebui pentru că setările acestea sunt separate în mare parte de setările obișnuite, sunt în meniuri diferite.
Convorbirile telefonice de pe OnePlus One au fost printre cele mai bune avute pe un telefon dintotdeauna. În primul rând volumul este foarte puternic și chiar fiind în oraș lângă trafic, sau la metrou unde iarăși este zgomot puternic volumul a fost ținut o treaptă mai jos decât la maximum sau chiar două pentru că se auzea mult prea tare. Eu cam am o problemă cu telefoanele care se aud încet așa că puteți fi convinși când vă spun că se aude foarte clar, și foarte tare acest telefon. Cu semnalul chiar nu a avut probleme acolo unde telefonul meu personal mai face figuri.
Camera foto nu excelează în orice condiții însă este capabilă de niște rezultate bune, chiar foarte bune pe lumină bună, sau dacă știi să o folosești și pe Manual. Senzorul de 13 MP de la Sony alături de obiectivul cu deschidere f/2.0 pot face treabă bună împreună, însă nu pot spune la fel și pentru scenele nocturne, unde cu toate că diafragma este mai bună decât la multe telefoane mobile scumpe nu scoate fotografii extraordinare (apare zgomotul de imagine este foarte vizibil și fără salvarea în format RAW nu poți obține un rezultat acceptabil. Exemple de fotografii se pot vedea în albumul foto de pe Flickr de la final. Poate fotografia și HDR iar rezultatele sunt bune.
Mai sus veți putea vedea o filmare nocturnă 4K DCI, care nu este prea reușită, totuși trebuie să remarcăm că lumina captata datorita diafragmei f/2.0 este plăcută, problema fiind la calitatea propriu-zisă, la bitrate, însă la filmarea pe timp de zi se descurcă rezonabil.
Așa filmează ziua, și chiar dacă camera nu este la fel de bună precum cea de pe telefoanele cele mai scumpe pe care le echivalează la viteză și restul specificațiilor face o treabă destul de bună și ea.
Este capabil să filmeze 720p în slow motion 120fps. Nu au dorit să rămână în urmă față de ceilalți competitori, filmează bine la această rezoluție.
Sunetul telefonului m-a impresionat pozitiv încă de la prima pornire a unei melodii de pe Internet. După ce am pornit melodia am zis „holy shit se aude aproape la fel de bine ca pe iPad Mini”, cred că întrece foarte multe telefoane mobile de top de pe piață, pe Note 4 sigur (care are un singur difuzor și acela slab). Reușește să scoată sunetul cu distorsiuni la un nivel scăzut, doar când dai sunetul la maximum se mai strică calitatea. Nu scoate sunete joase așa cum o face un iPad Mini (este singurul cu care pot compara la nivel de calitate audio acum), însă cei care mai ascultă și la speaker muzică le va plăcea OnePlus One.
Acumulatorul a ținut mai mult ca un Note 4, amândouă fiind setate cu lumina la 70-80%, lăsate conectate pe WiFi sau pe 3G. Note 4 nu a trecut de 1 zi de utilizare obișnuită, în timp ce OnePlus One reușește să treacă și de două zile dacă nu prea îl folosești. Evident vorbim aici de un caz puțin cam extrem, dar după cum vedeți este cu WiFi-ul pornit în permanență.
La utilizare normală, (brightness 80%, activare/dezactivare internet mobil doar când este nevoie, și utilizându-l așa cum o fac în mod obișnuit cu Facebook, Twitter, Chrome, Feedly, apelare de câteva ori pe zi ) a reușit să atingă aproape două zile de utilizare. Adică a doua zi seara l-am încărcat. Bravo producătorului pentru că a reușit să ajungă cu un asemenea ecran cu setări default la această performanță.
Nu-mi place
- nu are slot microSD
- există riscul de a nu primi update la ultima versiune Android așa cum un smartphone Samsung, LG de top ar primi pentru cel puțin 2 ani
Îmi place
- super preț
- soft superb, ce poate fi personalizat – Cyanogen MOD 11S (Android 4.4.4 modificat, urmează 5.0)
- este cel mai rapid Android pe care l-am testat – foarte fluent în utilizare
- rezistă chiar și 2 zile la o utilizare ușoară
- design superb și durabil
- specificații de top și cea mai nouă tehnologie integrată
- filmează la cea mai înaltă rezoluție 4K DCI
Concluzie: Never Settle
Este telefonul Android al anului 2014 la raport calitate/preț din punctul meu de vedere. Bate o bună parte din flagship-uri la viteza de lucru, funcționalitate și constanță în utilizare. L-aș recomanda pentru oricine dorește un smartphone Android mare, performant, care poate fi personalizat foarte mult și permite opțiuni foarte variate. Te poți juca lejer pe el, și să te uiți la filme pe un super ecran IPS însă cu condiția să nu blochezi difuzoarele laterale cu mâna.
Nu-l recomand însă dacă dorești ca telefonul să aibă asigurate update-urile pentru următorii 2 ani, compania este incert dacă va putea asigura împreună cu Cyanogen ultimele versiuni de soft Android. Aici nu mă refer la Android 5.0 care deja este stabilit ca viitor update ci la perioade mai lungi așa cum flagship-urile primesc mai mulți ani la rând update-uri. Chestia este că merită la prețul pe care-l are să rămâi eventual cu un Android 5.0 în cazul în care stopează update-urile. Și poate nici persoanelor din funcții importante care își doresc cele mai puternice funcții de securitate și soluții pentru companii pe care OnePlus One poate nu le poate asigura.
7 comentarii
Pingback: Toamna se numără ofertele la gadget-uri | ITnewz
Pingback: Review ASUS ZenFone 2 | ITnewz
Pingback: OnePlus One Oficial în România! | ITnewz
Pingback: Cumpără OnePlus One fără invitație! | ITnewz
Pingback: OnePlus One - vânzări până într-un milion în 2014 | ITnewz
este un super telefon
Pingback: OnePlus pregătește o variantă One Mini | ITnewz