Review Xiaomi Mi4

Publicat pe 24 dec. 2014 - 12:53 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Ecran
 • Performanțe
 • Software
 • Camera foto
 • Apelare

Xiaomi Mi4 - Review 2

Pe ultima sută de metri al acestui an a fost la mine pentru review și Xiaomi Mi4 unul dintre brandurile chinezești din breasla: OnePlus, Oppo și Meizu asupra cărora s-a făcut foarte multă vâlvă și care până la urmă a reușit să devină și locul 3 la nivel mondial ca producător, datorită vânzărilor mari din China, și alte țări din Asia, dar și pentru că oferă configurații și suport software bun la un preț mic în comparație cu al marilor branduri. În ultima perioadă compania a întâmpinat dificultăți în a-și vinde telefoanele în India spre exemplu, datorită încălcării unor patente pe care Ericsson le deține.

Xiaomi Mi4 este un telefon al contrastelor. Ba este iOS, ba este Android, ba este cald, ba este rece, ori găsești ce-ți trebuie, ori nu, ba îți place, ba nu-ți place, este un telefon care își va împărți publicul în două extreme: în fanii extaziați de ce au reușit să integreze în smartphone, design-ul de produs, MIUI 6 (interfața grafică Android creată de ei), și celor care nu le va plăcea de nici o culoare, mai jos veți înțelege și de ce spun asta.

Unboxing

Pare că Xiaomi are o abordare ușor asemănătoare cu Amazon când vine vorba de prezentare. Au folosit o cutie obișnuită de carton de culoare maro, iar înăuntru găsești un adaptor USB > micro USB și o mică cărticică, adică fără nici un accesoriu în plus, dar așa se întâmplă când vrei să vinzi la preț foarte mic. Vă las să vedeți cu ochii voștri la ce să vă așteptați în momentul în care veți cumpăra telefonul.

Xiaomi Mi4 - Review 12

Design

Chinezii l-au gândit ca un smartphone cât mai asemănător cu iPhone-ul cu iPhone 5S în special. Aici mă refer nu doar la design-ul exterior cât și la sistemul de operare pe care veți vedea cu ochii voștri, l-au transformat într-un iOS.Xiaomi Mi4 - Review 8

De ce spun că este aproape identic cu un iPhone 5S: pentru că are în primul rând o latură metalica de jur împrejur, care este finisată pe muchii astfel încât să se simtă metalul tăios în mână, dar nu să fie și incomod. Pe laterala stângă poți găsi și un sertăraș pentru microSIM, același sistem ca pe iPhone-uri, însă folosește microSIM. Latura de sus are un port audio 3.5 mm, și transmițătorul infraroșu pentru a folosi smartphone-ul pe post de telecomandă.

Xiaomi Mi4 - Review 3

Pe latura dreaptă vei găsi butoanele de volum și butonul de on/off. Amândouă se simt puțin moi la atingere, parcă au un arc care le fac să vibreze la cea mai ușoară atingere, au un click mai slab, nu sunt ca la un iPhone, dar sunt satisfăcătoare. Pe latura de jos există difuzorul care este spre dreapta și conectorul micro USB care se află în partea stângă.

Telefonul nu se simte foarte greu însă îl simți chiar ca o bucată de metal groasă, chit că nici gros nu este la cei 8.9 mm, și nici greu la 149 grame.

Xiaomi Mi4 - Review 10Capacul de pe spate este lucios și asta poate lăsa un aspect inestetic de la amprenta mâinii. Telefonul nu are bateria accesibilă, și asta poate fi considerat un dezavantaj pentru anumite persoane, nu și pentru mine pentru că nu se uzează atât de repede astfel încât să schimbi acumulatorul după 2 ani.Xiaomi Mi4 - Review 13

Performanțe

Nu știu dacă a fost intenționat sau nu însă smartphone-ul are o mulțime de specificații identice cu OnePlus One, care este într-un fel sau altul competitorul lui Mi4. În România Xiaomi Mi4 se vinde mai scump cu 200 lei față de OnePlus One varianta echivalentă de 16GB, asta probabil și pentru că se fabrică mai greu, și bănuiesc și pentru că are un soft mult mai elaborat.

Telefonul mi-a creat o impresie foarte bună legată de performanța sa din timpul testării efectuate pe o perioadă mai mare de o săptămână. Odată ce l-am pornit a bootat rapid sub 20 de secunde, a pus câteva întrebări și am putut să explorez interfața grafică imediat. Deschide orice aplicație în aproximativ o secundă și o face într-un mare stil cu tranziție fade in la pornire și fade out dacă ieși din aplicație. Îți oferă un feeling de continuitate foarte puternic, rar a avut momente în care a avut sacadări greu sesizabile.

Xiaomi Mi4 - 2După cum vedeți a obținut în AnTuTu un 43859 puncte și a fost încadrat sub OnePlus One și Note 4, o performanță foarte bună în teste sintetice.

O problemă pe care am întâlnit-o  în perioada de test a fost legată de încălzire, dacă folosești camera prea mult, sau alte aplicații care folosesc procesorul intensiv se încălzește extraordinar de mult, un lucru îngrijorător pe termen lung pentru că nu știi dacă va rezista bateria la trecerea anilor, ori dacă piesele din interior nu se vor deteriora.

Xiaomi Mi4 are următoarele specificații:

 • IPS, 5.0 inch, FullHD
 • Android 4.4.3 KitKat cu MIUI 6
 • Qualcomm Snapdragon 801, quad-core 2.5GHz Krait 400
 • Adreno 330
 • 3GB RAM
 • 16GB
 • 13MP, autofocalizare, HDR, panorama, filmare 4K, slow motion 120fps
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
 • BT 4.0, A-GPS
 • 3080 mAh

Sistemul de operare este marea lui problemă și marele avantaj în același timp. Folosește un Android 4.4.4 KitKat extraordinar de modificat, MIUI 6 mai exact care nu mi-a venit să cred cât de mult seamănă cu sistemul de operare de la iOS, nu doar ca design ci ca și concept, de sistem închis. Nu ți se permite utilizarea mai multor servicii / funcții Google.

Xiaomi Mi4 - 14

Dacă ții apăsat îndelung pe primul buton se deschide meniul de customizare ca în imaginea de sus, nu de setări așa cum este pe alte telefoane Android. Sistemul se administrează și se organizează ca pe un iPhone, adică nu ai un app launcher toate aplicațiile rămân pe desktop organizate în foldere. Poți totuși adăuga widget-uri ca pe orice Android totuși interacțiunea cu ele diferă.

Xiaomi Mi4 - 13Dacă apeși scurt pe butonul settings apare un meniu ca în imaginea de mai sus care reprezintă task managerul, dacă faci pinch to zoom in poți să vezi și niște imagini mai mari ale aplicațiilor nu doar pictogramele. Dacă faci swipe sus, le închizi, dacă faci swipe în jos blochezi aplicația în task manager. Tot acolo mi-a plăcut că ai butonul de golire memorie RAM, care nu face decât să închidă acele aplicații din task manager. În același timp îți spune și cât ți-a eliberat.

Xiaomi Mi4 - 9

MIUI 6 are o interfață grafică flat, cu scris gri, notificările apar printr-un gest de sus în jos nu neapărat de pe muchie așa cum este pe un Android normal, iar acolo obții cele mai importante butoane pentru setări: controlul muzicii care rulează pe fundal, pornire / oprire date, WiFi, rotirea ecranului sau blocarea telefonului, bluetooth sau a funcției DND, care tot de pe iOS este preluată și îți asigură momente de liniște după serviciu, sau noaptea dacă vrei să oprești complet serviciile de comunicare de orice fel.

Xiaomi Mi4 - 11Chinezii de la Xiaomi și-au creat propriile servicii: trebuie să ai cont MIUI (un fel de Google Account, sau cont iCloud), nu obligatoriu, dar util pentru sincronizări. Mai sus și în imaginea următoare puteți vedea și cum apar aplicațiile în magazinul lor de aplicații. După un update de soft interfața grafică s-a schimbat în chineză și noroc că meniul are pictograme care au fost ușor de ghicit pentru schimbarea limbii pentru că altfel aveam nevoie de un tutorial, sau de un chinez.

Aplicațiile pe care le găsești în magazinul de aplicații nu sunt ultimele versiuni și acesta este un alt minus important, aplicațiile sunt portate acolo din Google Play Store și astfel tu nu ai ultimele aplicații Android de la dezvoltator.

Toate aplicațiile preinstalate: calculatorul, vremea, calendarul, security, email-ul, recorder, compass, etc. sunt create cu un design minimalist ca pe iOS și foarte intuitive. Email-ul nu accepta conturi de Gmail, noroc ca am contactele și pe un cont Microsoft cu care am și sincronizat telefonul. Dar asta înseamnă că nici calendarul nu-l vei putea sincroniza, sau eu mai știu ce servicii folosești de la ei, Maps…

Apelarea se face în condiții bune, dar se putea și în condiții mult mai bune, OnePlus One și Note 4 excelează la acest aspect pe când Mi4 nu a avut cea mai bună performanță, sunetul nu este foarte puternic, dar acceptabil, am mai întâmpinat dificultăți în a înțelege ce-mi spune interlocutorul în metrou și pe stradă lângă trafic, însă problema a fost mai degrabă la semnal, a mai avut momente în care se întrerupea convorbirea, dacă eram într-o zonă cu semnal mai slab, dar compar cu telefonul meu personal care reușește să țină un semnal bun în aceleași zone.

Camera foto este unul din marile atuuri ale telefonului. Reușește să scoată imagini impresionante la lumina zilei, nu depășește OnePlus sau Note 4 nici la acest capitol însă captează detalii fine, și include multe opțiuni de fotografiere cum ar fi: panorama, skin tone,  Filmarea 4K nu este de top, dar este în top 5 dintre telefoanele văzute de mine în 2014. Nu are cel mai rapid autofocus, calitatea nu este de top (mă refer la detaliile din imagini), însă nici cu filmarea la rezoluție 4K nu mi-e rușine. Am rulat materialul pe un televizor FullHD și se vede în regulă.

O chestie interesantă legată de camera foto a lui Xiaomi Mi4. Dacă folosești camera secundară îți poate spune vârsta pe care o ai doar scanând fața. Mai întâi citește o vârstă inferioară apoi atinge exact vârsta pe care o ai sau cu o eroare de 1 an în plus sau minus. Eu am rămas foarte impresionat de funcție, nu știu exact pentru ce s-au gândit să o folosească, dar e interesant cum poate să recunoască vârsta.

Aplicația pentru fotografiere se poate folosi în modul manual unde poți seta expunerea, ISO până la 3200, chiar și focalizarea sau balansul de alb, are integrat un modul de timelapse care nu am reușit sa-l fac să înregistreze. Am reușit o filmare slow-motion la 720p care în afară că face crop la imagine este ok și poți vedea ce a ieșit în clipul de mai jos.

Xiaomi Mi4 - 4Acumulatorul rezistă binișor două zile într-un mod de utilizare normal pentru mine, mai exact: lumina 80% setată fix, pentru că fluctuează cam mult, citirea știrilor zilnice, câteva apeluri, mesaje, utilizare în trafic pe Internet, în permanență activat WiFi, iar când nu este WiFi internetul mobil activat. Am rămas plăcut impresionat.

Nu-mi place

 • se încălzește foarte ușor
 • nu suportă majoritatea serviciilor Google
 • magazinul de aplicații în limba chineză (chiar dacă poți downloada aplicații care le găsești și în Google Play Store)
 • poate fi ușor scăpat dacă ai mâna uscată
 • nu este compatibil cu rețelele 4G din România

Îmi place

 • bateria ține bine 2 zile (chiar peste) la utilizare normală (twitter, facebook, browsing, mesaje, și câteva apeluri)
 • interfața MIUI este extraordinar de frumoasă și utilă, (o încrucișare perfectă iOS + Android)
 • spațiu de peste 11GB liberi după ce l-am utilizat 1 săptămână, adică cu tot cu pozele, clipurile și câteva programe de bază
 • design foarte plăcut
 • filmează 4K și fotografiază bine
 • preț acceptabil

Concluzie

Este unul dintre telefoanele populare cele mai controversate de pe piață. Nu doar că este o copie foarte fidelă al unui iPhone 5S, dar nici sistemul de operare nu este destinat țărilor europene sau Americii pentru că din punct de vedere software ești limitat. Nu ai multe din serviciile Google disponibile. Pur și simplu nu funcționează, iar dacă vrei aplicații Android le downloadezi pe cele portate în magazinul lor de aplicații, ceea ce înseamnă că nu ai ultimele versiuni ale aplicațiilor.

Este înlocuitorul perfect dacă vrei să treci de pe iOS la Android și nu știi cum să ai o tranziție mai ușoară prin prisma sistemului de operare modificat parcă special pentru fanii iOS, tranziții frumoase, interfață grafică ca la iOS cu design flat, launcher și organizare ca pe iOS, funcții pe Browser și în setări ca pe iOS, mi-a plăcut. Se simte la fel de rapid ca un iPhone și asta îl face unul dintre cele mai interesante telefoane Android pe care le-am testat. Ecran superb, cameră bună, rețeaua a avut mici probleme, aproape insesizabile.

Dacă poți face marele compromis de a trece peste indisponibilitatea serviciilor Google, și faptul ca producătorul pune tot efortul în softul în limba chineză atunci este pentru tine, telefonul oferă o performanță de top pe mai multe planuri, printre care: cameră, puterea de procesare și baterie suficientă.

Se găsește la QuickMobile

Imagini

Video

Cireașa de pe tort: Un videoclip chinezesc cu o manea românească drept coloană sonoră. Enjoy!

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

4 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. alexandra 16/07/2015 at 02:14 - Reply

  Nota 10 ca si replica, dar totusi nasol cu interfata care te limiteaza drastic. Pretul este putin cam mare ca daca stai bine si te gandesti mai pui 900 lei si iti cumperi iPhone 5S care desi are camera numai de 8MP sunt sigur ca filmeaza si face poze mai reusite. Parerea mea ca daca iti permiti sa dai 1600 lei pe o replica, faci o rata ceva si te intinzi pana la 2500 lei cat e un iPhone 5S in care ai toata increderea.

  • Mîrzac Iulian 17/07/2015 at 10:46 -

   Replica este foarte buna, insa limba chineza si restrictiile sunt o problema. Mai sunt si alte branduri cu telefoane ieftine si configuratii de top care merit. OnePlus One sau 2 acum sunt cele mai rentabile telefoane chinezesti si ieftine. Cu suport software in engleza complet.

 2. parbrize 03/01/2015 at 14:21 - Reply

  seamana foarte mult cu iphone 5s sau galaxy alpha, orcum vad ca performantele sunt destul de mari

Postează un comentariu: