Samsung Galaxy Note 4 unul din cele mai așteptate smartphone-uri al anului se află la mine pentru un review, nu a stat cât ar fi trebuit pentru a testa tot ce aș fi vrut, dar cele mai importante funcții și caracteristici ale sale am apucat să le testez. Seria de smartphone-uri Note de la Samsung este una din cele mai vândute în lume până acum dintre smartphone-urile cu Android, doar seria Galaxy S are vânzări mai mari. Când au lansat primul model în 2011 am râs de invenția lor de smartphone cu ecran mare, dar care s-a dovedit a fi preferat de mulți utilizatori. A fost o combinație reușită între ce însemna un PDA înainte de smartphone-uri și noul smartphone cu touchscreen.
Versiunea pe care o am la teste este N910U (destinată Hong Kong se pare), și este modelul cu procesor Exynos și LTE Cat 4. Cred că este și primul review la Galaxy Note 4 din România ! Să vă arăt ce am aflat despre el și ce impresie mi-a lăsat !
Unboxing
Cutia și setul de accesorii incluse de Samsung în pachetul lui Galaxy Note 4, este standard, de câțiva ani au cam aceeași cutie cu încărcătorul și căștile in-ear alături de seturi noi de suporți pentru urechi mai mari sau mai mici.
Design
Galaxy Note 4 este imens așa cum ar trebui să te aștepți de la un phablet, parcă este cam mare, dar cei care le cumpără știu ei de ce fac compromisul acesta: le place să se uite la filme, fotografii și să navigheze pe Internet pe ecrane cât mai mari cu putință din mers, dar să nu fie chiar cât ecranul unei tablete, probabil 6″ este dimensiunea maximă pe care o vor atinge phablet-urile și de aici va apărea un alt trend pentru device-urile de telefonie mobilă.
Telefonul cu toate că are o față aproape identică cu multe din smartphone-urile vechi Samsung, ascunde butoanele: settings și back până le apeși, moment în care acestea se luminează, în timp ce butonul home ascunde cititorul de amprente. Estetic poate fi considerat un telefon cu un buton, însă practic tot 3 butoane Android există. Sticla este ușor curbată pe muchie, și am observat că nu există o margine mai înaltă care să protejeze telefonul de particulele mici care pot zgâria ecranul atunci când este așezat cu fața în jos pe masă. Se pare că Samsung are mare încredere în Gorilla Glass 3, mostra a fost returnată înapoi fără nici cea mai fină zgârietură.
Având experiență mai mare cu aceste telefoane mari, Samsung știe că este important materialul din care este învelit, astfel au folosit pe spate un plastic mat, cu textură care imită pielea, ușor fin, dar care are o aderență foarte mare, poate cel mai aderent material plastic pe care l-am întâlnit pe un smartphone.
Muchia telefonului este tăiată la 45 de grade exact ca și cea de pe iPhone 5S, design care oferă confort mai mare decât carcasele colțuroase care îți intră în palmă. Telefonul se aseamănă foarte mult cu Galaxy Alpha, recent lansat de companie, un fel de sosie a lui iPhone 5S. S Pen – creionul digital, se poate scoate de la bază ca și până acum, telefonul are pe spate un singur difuzor, iar sub camera foto se află blițul alături de senzorii cu care telefonul îți poate citi pulsul, nivelul de oxigen din sânge, nivelul de stres, sau poate detecta nivelul de radiații ultraviolete din atmosferă la un moment dat.
Nu mi se pare deloc greu, la ai săi 176 de grame, iar eu care am mâinile mari simt că-l țin foarte bine în mână nu-mi dă senzația că-l pot scăpa. Marginile telefonului sunt o idee mai late spre cap și spre bază tot pentru a face o priză mai bună. Concluzia este că are un design superb, și pare rezistent la trecerea timpului.
Performanțe
Așa cum anul trecut a făcut Samsung, există două versiuni pentru Galaxy Note 4, una N910S (F) cu un procesor mai rapid care este făcut de Qualcomm, quad-core la 2.7 GHz și Adreno 420, cu 4G LTE Cat 6 Advanced (300 Mbps download) și o versiune mai slabă N910C (U) – cea pe care o testez eu și care folosește un SoC Exynos 5433 care poate folosi un procesor Quad-core 1.3 GHz Cortex A53 pentru task-urile mai ușoare sau procesorul Quad-core Cortex A57 la 1.9 GHz și GPU Mali-T760, LTE Cat 4 (150 Mbps download).
Am avut o primă zi de utilizare în care nu am fost chiar atât de impresionat de viteza lui de lucru, mă așteptam să zbârnâie prin aplicații însă nu a fost chiar așa, am aflat după rularea mai multor aplicații că defapt este din cauza unora dintre ele și nu a telefonului sau al sistemului de operare. Ce vreau să spun aici este că nu a fost o consistență în utilizare, în experiența pe care o oferea, o aplicație mergea mai greu iar alta mai bine, dar per total am fost foarte mulțumit pot să spun de viteza lui și testul AnTuTu de mai sus o poate confirma, obține mai multe puncte (47974) decât toate cele mai bune telefoane de până acum inclusiv Galaxy S5 sau HTC One M8. Vă reamintesc că există o versiune mai rapidă. Am mai observat că în timp a funcționat din ce în ce mai bine, cache-ul se pare că s-a dovedit important.
M-am uitat să văd și cât spațiu rămâne după ce am instalat aplicațiile de bază: Facebook, Twitter, Vine, 3 jocuri de câțiva MB și din 32GB rămâi cu 21 GB spațiu liber din memoria internă de stocare. Cam multicel este ocupat, dar asta-i viața cum s-ar spune, pui microSD-ul și ai memorie extra de până la 128GB în plus, asta mi se pare extraordinar.
Specificații Samsung Galaxy Note 4- N910U
- 5.7″ 16M-color QHD Super AMOLED cu protecție Gorilla Glass 3
- Android OS v4.4 KitKat cu TouchWiz UI
- LTE Cat 4 – 150 Mbps
- Exynos 5433 Quad-core 1.3 GHz Cortex-A53 & 1.9GHz quad-core Cortex-A57
- Mali-T760 GPU
- 3GB RAM
- 16MP OIS cu Filmare 4K @ 30fps, 1080p @ 60fps, 720p @ 120fps
- camera frontală de 3.7MP cu filmare 1440p
- Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct și DLNA, funcție Download Booster, Bluetooth v4.0, NFC, port Infraroșu pentru funcția de telecomandă
- GPS cu suport A-GPS, GLONASS
- 32GB memorie internă și slot microSD de capacitate maximă de 128GB
- stylus S Pen
- cititor de amprente (certificat PayPal)
- microUSB 2.0 (MHL)
- acumulator 3220mAh
Ecranul de 5.7 inch și 2560 x 1440p AMOLED este extraordinar! Afișează foarte frumos imaginile pe ecran, ba se văd mai bine decât pe un monitor și ai putea fi dezamăgit de fotografii după ce le pui pe calculator pentru că îți menține niște standarde ridicate. Oferă o densitate a pixelilor de 518 ppi, dar nu sunt adeptul rezoluțiilor mari pentru că nu le văd rostul dacă ochiul nu poate simți diferența. Din orice unghi privești calitatea imaginii este la fel doar la unghiuri extreme de peste aproximativ 170 grade se schimbă ușor culoarea imaginii. Sensibilitatea ecranului poate fi crescută din setări, util dacă folosești mănuși, dar bănuiesc că scade mai repede bateria cu acea funcție.
Aplicații și Funcții interesante pe Galaxy Note 4
Aplicațiile pentru S Pen sunt cele în prim plan pe acest smartphone, cu accesoriul acesta poți scrie de mână, poți selecta textul rapid, poți decupa de pe ecran și adăuga elemente grafice, sau desena direct pe decupaj, sau pur și simplu poți face un screenshot și să adaugi grafică pe el. Poate fi un adevărat ajutor pentru cei care au nevoie de precizie pe ecran, desenează sau fac modificări pe imagini.
Flipboard este una din cele mai bune integrări din întregul telefon, dacă nu cea mai bună. Și nu l-am mai văzut pe alt telefon în acest fel. Are o interfață mai bună, cu animații mai interesante, dar cel mai important: textul este afișat mare cu un font foarte bun, rândurile sunt spațiate corect, titlul este mare și citeț, este perfectă, iar animațiile curg nemaipomenit. Pentru a deschide aplicația trebuie să tragi din muchia stângă ecranul.
S Health este una din cele mai interesante invenții de la Samsung. Recunosc că iarăși am fost sceptic privind utilitatea ei, și cum te poate ajuta, dar utilizând întreaga suită de funcții de citire a pulsului, a nivelului de oxigen din sânge, pedometrul, am înțeles că te poate ajuta în timp cu date esențiale pentru sănătate, și pentru antrenamentul tău fizic de zi cu zi. Am testat nivelul de stres, și al oxigenului în sânge pe mai multe persoane și pot să va asigur că este oarecum precis. Mai exact: am făcut teste când eram la serviciu și în pauză cu mai mulți colegi, în timpul serviciului era în zona roșie, în pauză nivel de stres galben sau chiar verde. Iar testul pentru nivelul de oxigen din sânge aparent știa când îmi țineam respirația, și la mine și la un coleg de apartament. Eu am încredere că este oarecum precis, mai ales când testezi asta pe 10 persoane.
Ce nu mi-a plăcut legat de design și layout la Note 4 este că nu are și el o tastatură ca lumea. Să vă explic: tastatura nu mi se pare făcută pentru ecranul acesta mare, tastele sunt spațiate între ele dar tastele sunt mici în comparație cu spațiul disponibil, iar marea problemă este că dacă ratezi și apeși lângă tastă nu își dă seama pe care vroiai să o apeși. Puteau face butoanele mai mari sau să recunoască mai bine unde vroiai să apeși este un ditamai ecranul pe care te chinui să nimerești pe niște taste mici. A doua chestie este că tastatura încă ocupă 60% din ecran sau mai mult în funcție de aplicație și poziția în care ții telefonul când scrii. 1cm din spațiu se duce pe opțiunile de editare, și de tastatură 9 la număr, și 1 alt centimetru pe cifrele care la majoritatea tastaturilor sunt introduse în tastatura cu caractere speciale.
Camera foto de pe Samsung Galaxy Note 4 este bună spre foarte bună. Diafragma cu deschidere largă f/2.0 ajută la fotografiile nocturne, sau pe lumină slabă, în albumul foto de mai jos puteți vedea și mostrele la dimensiunile lor originale scoase de telefon, detaliile sunt suficiente, cred că există telefoane care au detalii puțin mai fine (de la Nokia în special), dar senzorii aceștia de imagine au și ei o limită. Sunt per total mulțumit de calitatea pe care o oferă. Poate focaliza foarte rapid (sub o secundă) însă nu cred că întrece LG G3 sub nici o formă.
Cel mai impresionant însă este filmarea la Note 4, poate filma la rezoluție 4K și 30 fps, iar zoom-ul digital din timpul filmării aproape că este ca și zoom-ul optic deoarece are de unde să ofere informație atunci când face crop și imaginea nu se strică prea mult, v-am făcut și un videoclip demonstrativ mai jos. Stabilizarea optică de imagine m-a impresionat, poți zgâlțâi aparatul și câte 2 cm și tot poate amortiza mișcarea și păstrează imaginea aproape nemișcată.
Mai jos este testul pentru focalizarea automată și pentru stabilizatorul de imagine optic + digital, filmat mai întâi cu aparatul meu foto, apoi cu telefonul pentru a vedea exact cât poate amortiza din mișcarea mâinii.
Am realizat și un videoclip slow motion cu Note 4, pentru că Samsung a ținut să integreze și o astfel de funcție la fel ca și competitorii săi care pot filma tot cu 120fps la 720p rezoluție. Eu nu mai sunt impresionat de astfel de funcții ținând cont de ce materiale video slow motion profesioniste se fac astăzi, dar te poți distra mult cu așa o funcție.
Sunetul nu pare a fi unul din punctele forte, și aici nu mă refer la cel din timpul convorbirilor care a fost excepțional, chiar are un volum puternic și îl dădeam mai încet pentru a vorbi la un nivel sonor normal. Mă refer la sunetul de la difuzorul de pe spate. Este destul de puternic, dar scoate doar înalte nici semn de sunete joase, este puternic, dar nu cred că va fi plăcut pentru cei care vor să se uite la filme, sau să se joace, poate doar prin prisma volumului puternic. Căștile in-ear pot fi considerate elementul ajutător aici, scot sunet de calitate foarte bună, și nu mai auzi nimic în jur odată ce le porți.
Autonomia telefonului mă așteptam să fie mai bună. Nu am apucat să testez Ultra Powe Saving mode, care transformă smartphone-ul într-un dumbphone sau ceva asemănător, fiind accesibile doar funcțiile: telefon, sms, Internet și Facebook, Google Plus, Twitter, Whats App disponibile, plus ceas-ul, și care promitea 13 zile de autonomie (așa estima pe ecran). Totuși utilizându-l intens în jocuri 3D, browsing, cu WiFi pornit tot timpul a rezistat puțin peste 5h. Am reușit să ating 1 zi și jumătate utilizând normal telefonul, adică 2-3 apeluri pe zi, citit știrile și navigat sau Facebook în trafic dimineața și seara, și utilizat Facebook Messenger, plus alte aplicații sporadic. Cu toate astea se poate vedea mai jos ca iese sub Galaxy Note 3 la performanța acumulatorului sau Lenovo S920 care se laudă cu o autonomie de 3 zile.
Nu-mi place
- prea mult bloatware (problema cunoscută la Samsung) – poate nu sunt eu în target, dar sunt mult prea multe funcții setări și workarounds pentru ecranul prea mare – nu este intuitiv
- au făcut downgrade de la microUSB 3.0 (Note 3) la microUSB 2.0…
- dacă S5 este rezistent la stropire și praf ar fi fost frumos și Note 4 să fie la fel
Îmi place
- foarte rapid
- material foarte aderent folosit pentru carcasă
- filmarea 4K, calitatea fotografiilor, stabilizarea optică de imagine
- butoanele back și options de la bază alături de cititorul de amprentă din butonul central sunt invizibile
- se încarcă rapid de la priză 50% în 30 de minute (full cred că în 1h și 30 min)
- S Pen este marele atu al lui Note 4 – te ajută în multe feluri
Concluzie
Galaxy Note 4 este un smartphone care-l văd perfect pentru persoanele care decid lucruri într-o companie, în special să zicem dacă stabilesc design-ul pentru anumite proiecte (Art Director) și le vine pe email o propunere de ceva: layout, creație de orice fel, sau proiectul final (web, reclama outdoor, etc.). Nu i-ar trebui decât să scoată S Pen-ul din smartphone, să deschidă imaginea din email primită de la coleg și să adauge modificările chiar pe imagine, apoi să trimită retușările prin email. Voila! Bineînțeles, și pentru persoanele care vor să vadă filmele, fotografiile și să navigheze pe Internet, sau să se joace se potrivește perfect Galaxy Note 4.
Câteodată îmi lasă senzația că nu este chiar cel mai rapid telefon pe care l-am folosit, și asta din cauză că nu există o consistență de la o aplicație la alta, unele încarcă și afișează informațiile și meniul mai repede altele mai greu, dar per total am fost mulțumit de experiența oferită. Autonomia este bună (1.5 zile), dar mă așteptam la mai mult, însă funcția Ultra Power Saving mode, care lungește mult autonomia cred că este unul din marele avantaje de pe telefoanele Samsung. Încărcarea rapidă (50% în 30 min.) prin adaptor este iarăși un mare avantaj de care ar putea profita oamenii ocupați.
3 comentarii
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE!
Pingback: Review Yota Phone 2
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE! | ITnewz