Google a pregătit o surpriză celor interesați de știință la Google I/O eveniment dedicat dezvoltatorilor. Au lansat o aplicație cu ajutorul căreia telefonul tău Android devine un mic laborator științific.
Se numește Science Journal, și aplicația se folosește de senzorii telefonului pentru a înregistra în timp real date. Ne referim aici la mișcare, lumină, sunet, poate presiune la anumite telefoane.
Aplicația este destinată școlarilor evident, pentru măsurarea lucrurilor precum: cât de tare se aude zgomotul mașinilor comparativ cu al unei motociclete, sau câtă lumină este afară comparativ cu camera ta.
Partea frunoasă este că aplicația va fi capabilă sa se conecteze la dispozitive Arduino care pot oferi informații mult mai precise și mai detaliate.
Mai sunt aplicații asemănătoare dar Science Journal este capabilă să înregistrezi datele în timp, apoi să faci grafice cu ele apoi să scrii notițe ori să adaugi observații pe ele.
Cel mai util este că poți face asta înregistrând audio in timpul măsurătorilor pentru a ști exact cum ai măsurat, sau ce ai schimbat în timpul măsurătorilor.
Google a conceput și un parteneriat cu Exploratorium pentru vânzarea de kituri pentru astfel de experimente științifice.
Kiturile vor include in primul rând senzori noi pentru a efectua teste mai avansate pe care telefonul nu este capabil să le execute.
Science Journal este disponibil momentan doar pe Google Play Store, nu se menționează nimic de iOS.
Ideea este genială, mai ales că smartphone-urile au o mare putere de calcul și la final de școală și la liceu aproape toți elevii au câte un smartphone.