Am primit un email de la o companie străină în care scria dacă sunt interesat să testez aplicația lor desktop pentru convertirea fișierelor video sau audio dintr-un format în altul.
Eu cum mai lucrez și cu aplicații de editare video și pentru că mai fac un timelapse sau alte materiale video am zis că este o oportunitate bună să testez un astfel de soft. De compania Leawo nu am mai auzit, nu știu voi dacă-i știți însă aplicații de convertire a diferitelor medii am observat de-a lungul timpului că sunt o sumedenie pe Internet pentru că sunt foarte utile celor care vor să utilizeze materialele video pe dispozitive variate.
Așadar am instalat aplicația și am activat doar componenta de convertire video, deoarece după cum vedeți în aplicație sunt prezente și alte câteva module pentru scrierea de medii de stocare (DVD, Blu-Ray, CD), de copiere sau descărcare de materiale video de pe YouTube.
Imediat cum am accesat aplicația am observat micul logo din dreapta sus aparținând NVIDIA. Am o placă NVIDIA care suportă tehnologia CUDA așa că am intrat în setările aplicației și am activat NVIDIA CUDA.
Cu ajutorul acestei tehnologii aplicațiile de acest gen care realizează compresia materialelor video și stocarea într-un anumit format pot profita de capacitatea procesorului grafic (GPU-ul) de pe placa video dedicată de a procesa datele și realiza compresia materialului video mai repede în comparație CPU-ul. Defapt ajută CPU-ul nu înlocuiește complet procesarea materialului video, însă GPU-urile sunt eficiente la encodarea materialelor video.
Cum decurge convertirea unui material video
După cum vedeți în imaginea de la începutul articolului odată deschis modulul de convertire îți cere direct să tragi fișierul video în fereastra aplicației. Îmi place mult design-ul aplicației, foarte simplu și care nu te complică (cel puțin în acest pas) cu informații inutile. Îmi place cum este desenată interfața.
Odată recunoscut materialul video apar opțiunile disponibile prin care puteți converti materialul video, ori îl puteți modifica, pentru că o să vedeți mai departe că aplicația are și câteva funcții utile de editare video de bază.
În partea dreaptă sus lângă butonul convert se află butonul de unde faci setările de bază pentru formatul în care vrei să salvezi materialul video.
Odată ce apeși Edit apar setările pentru formatul video. Aceste setări le vei modifica rar, în funcție de ce ai nevoie. Poate vrei să convertești materialele pentru alt device, atunci vei avea nevoie de setări medii pentru calitatea video și audio. Dacă le vei folosi mai departe pentru programe de editare video, ori poate YouTube obține un material de calitate mai bună utilizând setările automate Best ori setează manual o calitate mai bună a encodării materialului video apoi apasă Ok.
Dacă în schimb apeși pe Change în loc de Edit pe butonul de lângă Convert vei putea alege alt format pentru fișierul video și chiar să alegi un profil de dispozitiv pentru care vrei să convertești materialul video. La alegerea formatului video găsești sub-profile pentru materiale video comune HD, 4K, pe diferite formate video cunoscute: mkv, mp4, mov, avi.
În continuare vom trece prin opțiunile de editare video disponibile în Leawo Prof. Media.
Trim este funcția cu care veți putea tăia rapid și precis materialele video înainte de convertire. După cum vedeți în imagine nu trebuie să faci cine știe ce setări. Pe scurt dacă vrei să scurtezi materialul video tragi de limitele din stânga și dreapta de sub bara de derulare a materialului.
Pentru precizie sau limitare ai două opțiuni utile prin care setezi lungimea maximă al materialului video, ori dacă în derulare găsești momentul corect pentru tăiere nu trebuie decât să treci minutul și secunda începutului și sfârșitului.
Următoarea funcție este utilă profesioniștilor, youtuberilor sau oricui vrea să-și semneze munca. Poți adăuga o imagine (logo) sau text care îl vei poziționa oriunde în videoclip pe toată perioada lui, cu mici setări pentru dimensiune și transparență.
Crop nu știu dacă este cunoscută de toți dintre voi, bănuiesc că de majoritate, dar pentru cine nu știe, crop este o funcție prin care faci o tăiere al materialului video în funcție de nevoi. Fie pentru a concentra atenția într-un loc anume din secvență, fie pentru a schimba rezoluția materialului video, fie pentru a schimba formatul imaginii.
Meniul Effect conține setările de bază pentru lumină, saturație, contrast și volumul audio. Deci dacă sunt necesare mici astfel de ajustări pentru un aspect mai bun al imaginii aplicația te poate ajuta în plus pe lângă convertirea materialului video.
Funcția 3D nu am testat-o, este după cum ați ghicit pentru a converti un material video normal 2D într-unul 3D. Nu aveam cu ce să testez efectul obținut. Din experiența cu materiale video 3D convertite din 2D efectele sunt slabe comparativ cu un material video filmat 3D dar merită luat în considerare pentru fanii acestui format. Poți alege din mai multe tipuri de formate 3D în funcție de ochelarii 3D sau dispozitivul pe care rulează materialul video.
La final nu mai trebuie decât apăsat ok după ce faci toate setările, apoi din ecranul principal pe marele buton Convert care te duce spre fereastra unde salvezi
MI-A PLĂCUT
- este simplu și intuitiv;
- poți face editare video de bază înainte de a converti fișierul video: poți tăia clipul, poți pune un watermark, poți face mici modificări de contrast, lumină, etc.;
- poți converti 2D în 3D (pe două culori (anaglyph), interlaced sau imaginea una lângă alta în funcție de ce ochelari / dispozitiv folosești).
NU MI-A PLĂCUT
- nu m-a întrebat dacă sunt sigur că vreau să închid, am apăsat din greșeală close (x) și a ieșit direct după ce am făcut setările pe videoclip. așa am pierdut setările făcute;
- este limitat la câteva metode de encodare, cred că detectează codec-urile instalate în Windows, deci probabil dacă instalezi un pachet de codecuri vei avea o lista mai mare;
- ești limitat la rezoluție FullHD (varianta mai scumpă permite și 4K).
CONCLUZIE
Leawo Prof. Media este în primul rând un program foarte bun pentru începători, dacă ignori setările de calitate video, rezoluții și alegi doar formatul și apeși Best pentru calitatea audio-video, apoi salvezi fișierul este un program foarte ușor de utilizat. Dacă totuși este nevoie să faci niște personalizări, ceva editare / pregătire a materialului video înainte de convertire atunci programul este capabil și de așa ceva.
Cu toate că programul poate fi utilizat și de profesioniști s-ar putea ca în anumite momente să aibă nevoie de mai multe opțiuni pentru compresia materialelor video, ori chiar să folosească codecuri care nu fac compresie foarte dură pentru materialele video.