Cum sa faci sa se opreasca calculatorul noaptea cand nu-l folosesti

Publicat pe 5 oct. 2010 - 13:29 de Mîrzac Iulian

Articolul acesta se adreseaza in special celor care stau pana tarziu la calculator si celor care lucreaza seara la calculator si se intampla sa-l uite deschis. Voi uitati calculatorul deschis vreodata ? Aici va voi arata cum sa configurati Windows-ul pentru a inchide automat calculatorul noaptea atunci cand nu este utilizat. Pentru a reusi aceasta va trebui sa creati o regula in Task Scheduler care ai spune calculatorului sa se inchida, insa fiti siguri ca faceti setarile corecte pentru a nu vi se inchide calculatorul in timpul utilizarii PC-ului.

Creaza o sarcina in Task Scheduler

Va trebui pentru inceput sa deschizi Task Scheduler pentru a crea o noua sarcina, si dupa deschidere apasa pe Create Task pe partea dreapta a ferestrei.

Create task

Create task

Acum va trebui sa denumesti sarcina pe care vrei sa o creezi, si fii sigur ca bifezi si Run with highest privileges pentru ca oprirea computerului necesita accesul din partea administratorului acelui PC (adica tu :P ).

Run with highest privileges

Run with highest privileges

Dupa asta dute la tab-ul Triggers, apasa New si apoi seteaza un program care se preteaza orarului tau de lucru, in acest exemplu in fiecare zi la ora 12:00 AM.

Programare in functie de orar

Programare in functie de orar

Mutati-va la tab-ul Actions, apasati New, si scrieti ” shutdown ” in casuta Program/script si ” /S ” in casuta de parametri. Daca vreti sa fortati inchiderea calculatorului si sa inchida orice aplicatie, fara intreruperi, puteti utiliza comanda” /S /F ” .

Comanda shutdown

Comanda shutdown

Urmatorul pas este catre tabul Conditions unde trebuie sa va asigurati ca este bifata casuta Only start the task if the computer is idle for, si cate minute doriti in dreapta optiunii, optiune pentru oprirea calculatorului numai daca nu este utilizat de dumneavoastra.

Setare conditie pentru autoshutdown

Setare conditie pentru autoshutdown

Si acum ultimul pas la tab-ul Settings, unde puteti seta sa reporneasca sarcina la cate minute doriti daca esueaza prima data – asa fel incat daca utilizati calculatorul in momentul cand normal ar trebui sa se inchida, sarcina va porni mai tarziu dupa timpul setat aici. Si deci trebuie bifata optiunea If task fails, restart every si puneti dupa cat timp in casuta.

Setarea optiunii de restart a sarcinii daca esueaza

Setarea optiunii de restart a sarcinii daca esueaza

Dupa ce ati terminat PC-ul dumneavoastra se va opri automat. Succes !

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

12 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. Xmaster 02/10/2011 at 22:50 - Reply

  Dar va trebuie Net Framework 4

 2. Xmaster 02/10/2011 at 02:58 - Reply

  Am facut un program in Visual Basic 2010 pentru oprirea calculatorului la un anumit timp. Are doar 25 Kb si are o multime de optiuni. L-am uploadat aici https://www.2shared.com/file/sjfsPCok/Shutdown_Control_Panel_by_Xmas.html . Sper sa va fie de folos. :)

 3. brunetu 07/02/2011 at 08:11 - Reply

  Asta pe care l-am dat exemplu chiar e si portabil, deci nu incarca registrii, si eu am avut si momente in care am avut foarte multe astfel de programe utilitare ruland in system tray, chiar si cu o cantitate foarte neglijabila de RAM.

  • Mirzac Iulian 07/02/2011 at 12:37 -

   Da vad ca e o solutie buna Switch Off.
   Eu am oferit solutia aste pentru cei care sunt stricti cu instalarea altor programe in sistem.

 4. brunetu 07/02/2011 at 08:09 - Reply

  Eu prefer sa nu mi se inchida calculatorul automat la un anumit timp dupa ce a intrat in starea „idle” (poti lasa programe deschise cand parasesti calculatorul ca sa mananci de exemplu), dar in Windows XP il setez sa intre in Stand-by.

  Noaptea eu adorm pe muzica, asa ca pornesc AIMP din care pot selecta ca dupa o perioada sa inchida calculatorul. Ideal ar fi sa coboare si volumul treptat pana se inchide.

  Alternativ, exista si programe precum SwitchOff. Si din experienta spun ca nu ocupa suficiente resurse incat sa incetineasca vizibil calculatorul, nici macar in timpul jocurilor pe calculatoare vechi.

 5. Mirzac Iulian 24/11/2010 at 00:22 - Reply

  da asa e. articolul este oricum recomandat mai ales daca nu vreti sa mai incarcati sistemul cu sute de programe.

  • Mirzac Iulian 24/11/2010 at 11:16 -

   Un programel nu-ti incarca memoria RAM, dar gandeste-te la acest scenariu: mai ai 25 de programe unele browsere, unele utilitare, antivirus, playere, programe cu care lucrezi, pe langa acestea sa adaugi un program pentru oprire, unul pentru teme grafice, unul pentru un meniu cool, unul ram booster :)) (cea mai mare vrajeala),etc. Ai ramas cu un calculator „magarus” care-ti cara in carca toata povara.
   Si acum dezinstaleaza-le tu, sterge-le tu registri, foloseste tu orice program de „curatare”, pentru ca Windows-ul tau nu va mai fi niciodata la fel de sprinten cum a fost.
   Si uite asa ajungem la reinstalarea lunara/trimestriala/bianuala/maximum anuala a windowsului :D

  • Alina 25/11/2010 at 19:27 -

   Vorbim aici de un .exe de 86 de KB deci e un fir de praf pe langa celelalte aplicatii. Oricum, vorbesti cu o persoana care nu si-a reinstalat windows-ul de vreo 3 ani…

   Daca vrei iti pot trimite aplicatia.

  • Mirzac Iulian 25/11/2010 at 19:37 -

   sa inteleg ca mai ai alte 30 de astfel de aplicatii de 86 Kb ? :)

  • brunetu 07/02/2011 at 07:59 -

   Nu stiu ce programe folosesti tu pentru optimizarea memoriei, dar Rizone Memory Booster e creat cu scopul de a sterge in mod regulat zone de memorie alocate inutil apeland o functie nativa a Windows-ului pentru fiecare program in parte, ca sa faca ceea ce acestea ar trebui, dar nu fac, si se dovedeste ca multi programatori C++ uita destul de des in cod sa dezaloce spatiul alocat pentru program, pentru ca in cazul meu imi elibereaza aproape in permanenta cate un megabyte RAM.

   Mai aveam eu si un script Visual Basic foarte simplu (un rand de cod), care daca il executai aloca o zona mare de memorie (sute de megabyte) dupa care isi intrerupea executia (zona de memorie era dezalocata), ceea ce automat face ca sistemul de operare sa revizuiasca ce parte a programelor pornite trebuie sa rezide in swap file sau in RAM, din nou, optimizand RAM-ul pentru aplicatiile in lucru.

 6. Mirzac Iulian 06/10/2010 at 19:13 - Reply

  acelea sunt functii mai rudimentare, cu Task Scheduler il programezi exact cum vrei.

 7. Razvan 06/10/2010 at 08:11 - Reply

  Nu ar fi o idee mai buna sa il lasi in stand by? sau sa activezi functia de hibernare?

Postează un comentariu: