MacOS este un sistem de operare care s-a diferențiat de-a lungul timpului de Windows cu o mulțime de lucruri mai mici sau mai mari: de la design, la funcționalitate și tot felul de aplicații care îți fac utilizarea mai mult sau mai puțin ușoară. Printre ele s-au aflat și aplicații de automatizare.
Începând cu versiunea Monterey (12) MacOS include și un soft denumit „Shortcuts” (Scurtături). Este folosit pentru automatizarea micilor treburi repetitive pe care le faci pe computer cum ar fi în cazul prezentat astăzi de redimensionare a imaginilor prin scăderea numărului de pixeli în cazul în care le încarci pe un Website sau ai imagini prea mari și vrei să le trimiți cuiva printr-un serviciu de file sharing.
MacOS avea în portofoliu de aplicații și „Automator”, dar în viitor va fi scos din utilizare deoarece ambele aplicații fac aproape același lucru numai că Shortcuts are o interfață mai prietenoasă și mai intuitivă. A fost adus de pe iOS pe MacOS. Și dacă ne gândim mai departe la istoria aplicației la început era dezvoltată de o companie independentă și purta numele Workflow până să fie achiziționată de Apple.
Această automatizare îți va permite să redimensionezi rapid o serie de imagini (jpg, png). Vei selecta într-un folder imaginile, apoi vei da click dreapta pe ele și declanșezi automatizarea din Quick Actions. În același folder cu imaginile va apărea un alt folder denumite de mine „Redimensionate” în care se vor afla imaginile redimensionate la rezoluția prestabilită de mine.
Care sunt pașii de urmat pentru crearea automatizării?
- Deschizi aplicația „Shortcuts” (Scurtături)
- Apeși pe + pentru crearea unei noi scurtături
- Adaugi din lista de acțiuni „Resize Image” și pui „Shortcut Input” to „Longest Edge” apoi câți pixeli să aibă rezoluția maximă. (aici lucrurile pot fi personalizate mai mult poți redimensiona și după rezoluția exacta, și procentual ideea este să te gândești în ce fel se va face reducerea imaginii și adăugați aici parametrii).
- După adăugarea „Resize Image” a apărut o nouă primă acțiune în care vei seta de unde se primesc imaginile și cum se declanșează automatizarea. Acolo poți pune în loc de „Any” pui „Images” iar la Input from „Nowhere” alegi „Quick Actions”.
- După Resize vei pune o nouă acțiune „Get Parent Directory”. Click dreapta pe „Files” și alege „Shortcut Input” – care va citi folderul din care sunt preluate imaginile pentru procesare.
- Apoi mai adaugi o acțiune denumită „Create folder”. Adaugi în loc de „Shortcuts” apeși click dreapta și alegi „Parent Directory”. Iar în loc de „Path” pui numele pe care vrei sa-l aibă sub-folderul cu imaginile redimensionate. Eu am pus „Resized”.
- Mai adaugi o acțiune „Save File”. Click dreapta pe prima variabilă. Alege „Select variable” și alege pe cea care apare sub acțiunea „Resize”. La mine este denumită „Resized image”. Apoi apeși pe „Show more” și debifezi „Ask where to save”. Apare o nouă variabilă unde dai click dreapta și alegi „Created folder”.
- Bonus. Dacă vrei să primești și notificare de înștiințare că procesul s-a finalizat poți adăuga și o acțiune „Show notification” . Ca variabilă pui un text care vrei să apară pe ecran după finalizarea redimensionării.
- Te asiguri din setările automatizării noi create poate fi declanșată automatizarea din „Quick Actions” – (apasă pe iconul „i” din dreapta » bifează „Use as Quick Action” și „Finder”).
- Adaugi titlul automatizării în bara de sus și se salvează automat. Poți închide.
Pentru a rula automatizarea deci acum te duci pe o imagine sau mai multe. Click dreapta » Quick Actions » selectează numele automatizării.
Desigur acel flux de redimensionare a imaginilor poate fi modificat și adaptat nevoilor și preferințelor tale, depinde doar de tine să știi mai exact ce vrei să faci. Poți chiar să setezi automatizarea să te întrebe la ce rezoluție să facă redimensionarea.
Există și o variantă mai simplă!
Dacă ți-e lene să faci pas cu pas automatizarea în Shortcuts o poți descărca de la mine și o poți încărca direct în aplicația ta Shortcuts și o poți personaliza după bunul plac.