Vrei să creezi un website nou și alegi la fel precum 98% din oameni, să meargă pe varianta de a ține viitorul tău website pe un server închiriat și pe o platformă WordPress. Și imediat vine căutarea pe net: găzduire WordPress. Dar cum alegi un serviciu de găzduire WordPress fără bătăi de cap?
Au fost cazuri în România în care un hosting a fost atacat și unele site-uri au fost șterse permanent neavând backup. Deci odată trebuie să ai mare încredere în siguranța oferită de serviciul de găzduire, apoi să aibă un cost rezonabil și să ofere o platformă de administrare ușor de utilizat, compania să aibă backup fizic în mai multe locații din țară / regiune și nu în ultimul rând performanța și suportul serviciului de găzduire să fie de ajutor.
Haide să le luăm pe rând astfel încât să îți faci o listă de lucruri la care să te uiți atunci când selectezi un serviciu de găzduire WordPress.
1. Este firmă românească cu sediul în România?
Este important ca atunci când website-ul tău este construit pentru a fi folosit de către utilizatori români website-ul să fie ținut pe servere din România. Sunt mai multe motive pentru asta. Utilizatorii vor putea accesa website-ul mai rapid pentru că serverul va trimite datele mai rapid către utilizator.
Dar alt motiv este și din punct de vedere al optimizării website-ului pentru Google. Pentru că site-ul este ținut pe un server din România și poate și IP-ul este dedicat, te va ajuta să crești website-ul în Google Search fără să fie influențat de regiune sau IP-urile “shared” care sunt împărțite cu alte site-uri de pe același serviciu de găzduire.
2. Ce fel de mediu de stocare folosește pentru spațiul de găzduire?
Atunci când alegi un furnizor de găzduire WordPress, este esențial să iei în considerare și tipul de mediu de stocare pe care îl utilizează acesta. Majoritatea furnizorilor oferă două opțiuni principale: HDD (varianta cea mai lentă) și SSD (cele care oferă un raport bun calitate-preț) și mai nou sunt oferite și variante de găzduire cu stocare pe mediu NVME (de multe ori mai rapid decât un SSD).
Cu ce ajută să ții website-ul pe stocare SSD sau NVME? Păi utilizatorii vor avea o experiență de utilizare mult mai bună pentru că oricine își dorește viteză de încărcare cât mai bună pentru a ajunge la informația dorită sau să lanseze comanda, dar până la urmă te ajută și pe tine să administrezi mai rapid website-ul. Să nu uităm însă că și în acest caz Google va aprecia viteza de încărcare și vei website-ul tău va fi indexat în motorul de căutare mai bine comparativ cu website-uri care nu se încarcă rapid.
3. Ce platformă de administrare folosește serviciul de găzduire WordPress?
Serviciul de găzduire WordPress are și el o platformă cu care administrezi spațiul de pe server, creezi baze de date, oferi / elimini accesul unor utilizatori, instalezi platforma WordPress, accesezi setări avansate pentru domeniul tău. Pe scurt este important să știi ce platformă de administrare folosește.
Dacă ești obișnuit cu cPanel vei dori să continui cu ea. Mai există servicii care oferă și Plesk ca platformă de administrare a website-ului tău.
Dacă nu știi ce să alegi află că cPanel este cel mai popular, și nu ai cum să greșești cu el dacă doar vrei să instalezi WordPress pe noul tău spațiu de pe server.
4. Serviciul de găzduire oferă backup automat?
Dacă vrei ca website-ul tău să fie protejat împotriva atacurilor cibernetice în primul rând va trebui să urmărești anumite reguli minime ce țin de instalarea și administrarea WordPress cum ar fi userul de administrator să fie altul decât cel de bază, să fie limitat numarul de logări cu user și parolă sau instalarea unor module de protecție firewall. Ce se întâmplă însă dacă serviciul de găzduire este atac și atacatorii preiau datele stocate pe server sau șterg datele?
Aici intervine decizia ta de a alege un serviciu profesionist de găzduire WordPress care asigură backup zilnic odată sau de mai multe ori, apoi săptămânal și lunar a datelor tale. Pe lângă asta datele să fie ținute în mai multe locații din țară.
5. Verifica istoricul companiei care administrează serviciul de găzduire
Bineînțeles pe lângă cele de sus este bine să: verifici istoricul companiei pe website-urile care oferă performanța economică în funcție de CUI. Odată îți va spune de când este pe piață, apoi și ce rezultate economice au avut. Ar trebui să ai încredere mai mare într-o companie care este prezentă de mai mult timp pe piață și care are rezultate economice bune.
Dacă cunoștințele tehnice te ajută poți face și o verificare a specificațiilor tehnice pentru serviciul pe care-l oferă.
6. Caută părerile utilizatorilor de internet despre serviciul de găzduire WordPress și suportul oferit
Un serviciu de găzduire bun are personal care te pot ajuta în momentele cele mai dificile cu website-ul tău, iar timpul de răspuns este de la 1-2h pentru cazurile foarte urgente până la 24-48h la întrebări care nu sunt deloc urgente și pot să aștepte un răspuns mai lent.
Analiza calității ajutorului pe care-l poți primi pe perioada colaborării va fi diferența dintre o administrare lină a site-ului versus una plină de frustrări și semne de întrebare exact când întâmpini dificultăți.
7. Verifică dacă uptime-ul este respectat
Furnizorii de găzduire oferă majoritatea 99.99% uptime. Uptime-ul este timpul în care website-ul este accesibil pe Internet.
Încearcă să găsești pe Internet informații privind respectarea regulei de uptime. Dacă sunt multe persoane care se plâng că se întâmplă ca website-ul să nu fie accesibil și nu din vina lor, atunci ar trebui să ridice semne de întrebare.
Sper că ai citit articolul și te-ai pregătit pentru următoarea fază. Căutarea unui serviciu bun de găzduire WordPress cu care să colaborezi lin aplicând sfaturile de mai sus.