Atunci când vine vorba de o achiziție apar multe întrebări, mai ales dacă nu ești foarte familiarizat cu astfel de produse. Astăzi vorbim despre aparatele care sunt capabile să filmeze la rezoluție 4K și despre cele care doar se spune că sunt capabile să filmeze la o astfel de rezoluție. Astăzi aproape că nu mai sunt telefoane de top care să nu filmeze la rezoluție 4K: iPhone 6S, Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z2, LG G4, etc.
Utilizatorii de smartphone se întreabă deseori dacă filmarea 4K este chiar atât de importantă și cum poate un smartphone filma la o rezoluție la fel de mare ca ale camerelor video dedicate. Televizoarele 4K cunosc o creștere din ce în ce mai mare în popularitate și vânzări, așadar ar fi bine să cunoașteți care sunt diferențele de calitate între filmarea 4K pe smartphone și o cameră video dedicată.
Ce este 4K sau UltraHD?
Rezoluția imaginii se măsoară de obicei în pixeli. Dacă până înainte de 4K eram familiarizați cu 720p și 1080p care în reclame apăreau ca HD, acum 2160p are echivalentul său 4K sau UltraHD. Deci sunt două variante: ori reții cifrele, ori termenul de marketing care se adaugă pe cutia produsului. Se poate referi fie la rezoluția cu care înregistrează aparatul dacă este cameră video, ori la rezoluția de afișare dacă ne gândim la un televizor, monitor sau alt aparat cu display.
Rezoluțiile 4K de filmare sunt de două tipuri: UHD 4K (Ultra High-Definition), și DCI 4K (Digital Cinema Initiatives).
- UHD 4K – are o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli și este exact rezoluția FullHD înmulțită cu 2 1920 x 1080 pixeli. Se obține un format 16:9 a imaginii;
- DCI 4K – are rezoluția 4096 x 2160 pixeli, iar imaginea este puțin mai mare pe laterale. Se obține un format 19:10.
DCI 4K este adoptat mai mult de producătorii de filme, cinematografe, dar materialele pot fi rulate perfect și pe televizoare sau orice alt display construit după standardul UltraHD, deoarece sunt adaptate la dimensiunile ecranului. UltraHD este mai des întâlnit pe televizoare, dar și pe camerele video neprofesionale și smartphone-uri (mai sunt smartphone-uri care îți permit schimbarea pe DCI 4K).
Cum se diferențiază ca preț produsele?
Produsele se împart în 3 mari categorii: consumer, prosumer, profesionale.
- Produsele consumer sunt de la cele mai ieftine camere video, la smartphone-urile pe care le știm că filmează 4K, la camere video precum GoPro și camere video dedicate care se încadrează în prețuri de până la 3000 lei.
- Categoria prosumer ar cuprinde produse cu prețuri între 3000 – 20.000 lei care au camere video capabile să ofere performanțe foarte bune însă totuși accesibile, dar care se apropie foarte mult de camerele video profesionale ca și calitate. Calitate optică foarte bună, senzori de imagine mult mai mari față de camerele video din categoria consumer și sunt disponibile multe accesorii de calitate (sunet, lumină, accesorii externe pentru manipularea aparatului, etc.)
- În categoria profesionale sunt incluse camere video folosite în producții cinematografice mari, de care de obicei nu ne putem atinge, cu prețuri de la 15.000-20.000 lei în sus. Brandul RED (cunoscut pentru randamentul dat în filmările cu încetinitorul), Hasselblad și Canon sau SONY au aparate video profesionale etc.
Toate cele de mai sus filmează 4K dar care sunt diferențele ?
Calitatea video influențată în primul rând de: Senzorul de Imagine, Bitrate, Lentile dar și alte accesorii.
a .Senzorul de Imagine
Camerele video care filmează 4K dacă ne referim la smartphone-uri au un senzor de imagine mic. Abia ating dimensiunea senzorilor de imagine utilizați în trecut pe săpuniere (camerele foto compacte). Cu cât senzorul de imagine este mai mare cu atât camera video va putea emite o imagine mai clară. Dacă se utilizează senzori mari de imagine în smartphone apar astfel de ciudățenii.
b. Bitrate
Camerele video se diferențiază foarte mult prin ce volum de date pot înregistra în memorie. Aici contribuie și procesorul de imagine. Dacă setezi un smartphone de top să filmeze 4K la calitate maximă, nu vei obține același volum de date să zicem cu Sony fdr-ax53 din imaginea de mai sus. Fiecare aparat este capabil să înregistreze un volum mai mic sau mai mare de date, deci pe smartphone este și aici limitat.
Aici puteți vedea un test comparativ smartphone vs mirrorless care arată că un bitrate mai mare poate însemna și calitate video mai bună.
c. Lentile dar și alte accesorii
Poate unul dintre cele mai importante elemente din acest întreg ansamblu (senzor, bitrate, optică) îl reprezintă obiectivul sau lentilele utilizate în filmare, deci optica.
Acest videoclip amuzant demonstrează ca un obiectiv de calitate (deci scump) este mai important pentru o imagine mai bună decât un aparat foto / video scump.
Concluzie
Deci dacă aș face o concluzie la articol, diferența între aparatele video ieftine care filmează 4K și cele scumpe, îl reprezintă optica folosită (lentile, obiectiv) apoi senzorul de imagine și bitrate-ul care trebuie să fie cât mai mare. Problema este că informația asta nu e întotdeauna disponibilă în specificații ori pe site-ul producătorului.
La o cameră video smartphone vei avea un senzor și bitrate comparabil chiar și cu camere video mirrorless 2500-3000 lei, însă sunetul, optica, și un stabilizator optic de imagine ți-ar oferi o calitate mai bună a filmării, și asta face diferența. Plus că obiectivele interschimbabile îți oferă versatilitate.
Deci dacă filmarea de calitate este o prioritate nu vă bazați pe smartphone, dar dacă importantă este mai mult portabilitatea atunci smartphone-ul este suficient.
Sursa imaginii Wikipedia. Imaginea se găsește la rezoluția originală la ei pe site. Și arată dimensiunea reală pe care o au diferitele formate atunci când deschizi imaginea la dimensiune 100%. Cea inserată de mine este redimensionată.