Salutare prieteni avem astazi pe birou Nokia 808 PureView ! Nu stiu cati dintre voi il cunoasteti, dar am sa va fac un mic rezumat de inceput: este un telefon prezentat prima oara la Mobile World Congress 2012, a castigat apoi premiul Best Imaging Innovation la TIPA 2012 si premiul European Mobile Photo Achievement la EISA 2012-2013, pentru tehnologia PureView, in Iunie a aparut pe piata internationala apoi lansarea in Romania a avut loc dezvaluind in fata noastra tehnologia PureView folosita alaturi de senzorul de imagine 1/1.2 inch.
Tehnologia in sine si cifrele imense de 41 Megapixeli te fac la inceput sa razi, nici multe aparate foto profesioniste nu au imagini la aceasta dimensiune. Tactica Nokia probabil asta a si fost, sa atraga priviri cat mai multe ca sa inteleaga cum functioneaza defapt PureView. Ce-i sigur e ca nu mai exista un telefon cu aparat foto mai bun pe piata la ora asta care sa obtina performante fotografice mai bune. Am facut comparatie direct cu aparatul meu foto personal Panasonic Lumix DMC-FX35 asa ca va invit sa vedeti ce a iesit.
Unboxing
Cutia lui 808 Pureview are designul tipic precum la multe din telefoanele Lumia, se scoate ca un sertar continutul si gasiti inauntrul ei telefonul deasupra, documentele intr-o mica cutie, castile cu un design nou in-ear si suporti pentru ureche de diferite marimi, incarcatorul cu portul USB lateral, cablul micro USB si o chinga sa porti telefonul ca un aparat foto, legat de mana. Nu exista un cablu mini HDMI daca tot este un telefon mai scump si are functie integrata de transmisie pe TV (are macar optiune integrata DLNA macar pe SMART tv-uri si alte dispozitive cu DLNA se pot afisa imagini wireless).
Design
Avem un telefon mediu ca dimensiuni 123.9 x 60.2 x 13.9 mm (ecran 4 inch), insa destul de gros (13.9 mm) si cam greu (169g). Nokia 808 Pureview are o fata destul de comuna si simplista adica, ecranul are deasupra difuzorul plus senzorul de lumina si senzorul de proximitate iar la baza sunt cele trei butoane cunoscute la smartphone-urile Symbian Nokia unite intre ele: Raspunde Apel-Meniu/Home/Task Manager-Inchide Apel/Back/Inchide. Sticla de pe fata se apropie foarte mult de marginea subtire din plastic a carcasei insa partea utilizabila a ecranului este mai in interior lasand spatiu destul cat sa nu atingeti din greseala ecranul in timpul utilizarii.
Defapt stiti cum as caracteriza designul Nokia 808 Pureview ? Este o imbinare intre Nokia 5800 si Galaxy Nexus. Priviti imaginile lui 5800 cu cele trei butoane de jos, si sus elemente integrate in telefon dar care sunt greu vizibile ca la Nexus. Nexus este mult mai lat fata de 808 Pureview insa asemanarea tine mai mult de forma cand privesti telefonul de sus si de colturile rotunjite. Tot la Nokia 5800 exact ca si la 808 Pureview gasiti aceleasi butoane laterale pe dreapta: cele 2 de volum si butonul de deblocare plus la baza butonul pentru camera foto.
Laterala sus a lui Nokia 808 Pureview are toata conectica disponibila: portul micro HDMI acoperit (este mai sensibil), portul micro USB si un port audio 3.5mm. Laterala stanga nu are nimic iar laterala de jos microfonul si suportul pentru chinga. Telefonul mobil are o carcasa din material plastic mat si fin la atingere dar nu din acela care pare ceruit (si asta e un lucru bun pentru ca nu se zgarie). Pare foarte rezistent si foarte compact insa cred ca partea foto va avea de suferit in eventualitatea unui contact cu asfaltul pentru ca este iesita in afara si are un blit cu xenon, este un punct slab al aparatului. Cu toate ca este un telefon gros forma lui este perfecta pentru o mana mai mare si se muleaza cel mai bine in palma, plus materialul carcasei ajuta la aderenta foarte mult, ce nu prea imi place poate este greutatea putin cam mare.
Spatele telefonului mobil cam ca in stilul SonyEricsson K800i are camera iesita in afara dar cu un design mai placut. Nokia a demonstrat la prezentare ca a fost necesar acest lucru datorita senzorului de imagine mai mare (1/1.2 inch) si blitului Xenon si intregului mecanism dinauntru (exista si un led folosit la filmare noaptea sau pentru focalizare noaptea). O bucata de material cu proprietati ale cauciucului e atasata pe spate pentru a nu se zgaria materialul.
Capacul lui 808 Pureview este facut in stilul smartphone-urilor din ultima vreme (la Samsung vad cel mai des), se prinde prin clickuri si este foarte apropiat de carcasa respectiv acumulator, ce se mai poate observa pe partea interioara a capacului este senzorul NFC, care se conecteaza la telefon prin doua contacte cu arc. Sub capac se evidentiaza si mai mult forma ridicata a sistemului fotografic al lui 808. Cardurile microSD si microSIM se pot introduce doar ridicand acumulatorul.
Designul in cateva cuvinte: compact, greu, profesionist, clasic Nokia cu influente clare din lumea Android.
Performanta
Nokia 808 Pureview are o configuratie care clar nu urmareste cifrele gigantice cu cat mai multe nuclee ci are o configuratie respectabila care se descurca bine in multe dintre scenariile de utilizare de zi cu zi. Are un procesor de 1.3 Ghz, 512 RAM, memorie de 16GB.
Ecranul telefonului este un AMOLED cu rezolutie 640×320 pixeli (mica dar care nu deranjeaza – e de la AMOLED) si diagonala 4″ foloseste si tehnologia Gorilla Glass antizgariere si cum ne-a obisnuit Nokia si ClearBlack care face imaginea din telefon atat de frumos colorata si fundalul atat de intunecat incat sa se creeze un contrast perfect. AMOLED-ul chiar are culori frumoase, nu se compara cu un Super AMOLED plus dar isi merita banii si acest tip de display. Ecranul poate afisa fara probleme la lumina de afara informatia.
Sistemul de operare Symbian Belle Feature Pack 2 este din cate am observat doar imbogatit cu mai multe programe si nu am observat multe schimbari in meniu/utilizare. Nu prea imi place ca aplicatiile sunt toate aruncate ca la Samsung intr-un loc si trebuie sa le cauti printre aplicatii native cu cele downloadate tot ce poti sa faci e sa le setezi in home screenuri grupate. Viteza de lucru pare mai buna fata de Nokia N8 cu update la Symbian Belle.
Interfata grafica a camerei foto mi s-a parut extraordinara, are si minusuri insa nesemnificative. Cand deschideti camera care apropo se poate deschide intr-o secunda (1 sec.) apasand butonul de fotografiere, va sunt afisate 5 butoane pe stanga de baza pentru setarea: blitului, expunerii, reglarea balansului de alb, setarea manuala a valorii ISO si o optiune Neutral Density filter pentru a compensa in anumite situatii zonele supraexpuse si echilibrarea culorilor in fotografie.
Sus interfata are un buton pentru setari in detaliu. De acolo poti alege modul Automatic, Scene, Creative. La Automatic nu poti alege decat daca sa folosesti blitul, la Scene poti alege ce tip fotografie vei face, iar cel mai important este Creative. Acest ultim mode iti permite sa personalizezi cat mai mult fotografiile avand la dispozitie trei Presetari pe care le poti modifica dupa bunul plac si raman salvate, poti alege sa faci o fotografie la rezolutia maxima de 38 MP sau sa obtii ceva de calitate la o rezolutie acceptabila de 5 MP.
Se poate alege: formatul 16:9 / 4:3, calitatea fotografiei, culorile, si puteti chiar capta imagini pentru a le combina intr-una HDR cu Bracketing sau seta aparatul sa faca Time Lapse reusind un nr. de maximum 1500 de imagini la un interval de 5-30 de minute. Iti permite sa faci multe experimente fotografice, mai putin chestii complicate precum supraexpunere mai multe secunde, super macro. Cu modul macro normal la 15cm minim poti fotografia un subiect cu fundal estompat cum o sa puteti vedea in fotografiile din album.
Camera foto a lui 808 Pureview intrece destul de evident multe dintre telefoanele mobile de pe piata, senzorul de imagine mai mare decat la orice alt telefon mobil la ora asta da rezultate bune si asta o veti vedea in mostrele create mai jos. Tehnologia Pureview ce face defapt ? Foloseste acest senzor de dimensiuni mari (1/1.2 inch) sa faca fotografiile si poti alege daca le vrei la 38 Megapixeli dar sa iasa nu foarte clare ORI sa le redimensioneze la 8 sau 5 Megapixeli si sa iasa foarte clare cu noise foarte slab sau inexistent la fotografiile pe lumina buna. La fel si in cazul filmarii aparatul foto atunci cand dai zoom el defapt foloseste intreaga putere a senzorului de imagine rezultand astfel imagini foarte bune si filmari clare cu stabilizare de imagine buna.
Am facut cateva imagini si cu Panasonic DMC-FX35 si cu Nokia 808 Pureview, din pacate nu am avut alt telefon mobil cu camera foto mai buna asa ca am zis ca un test comparativ cu o camera foto compacta care are performante medii nu ar fi rau. Am afisat cate o fotografie cu dimensiunea naturala a fotografiei fara zoom pentru amandoua aparatele foto, iar dedesubt veti putea vedea si fotografia mare de pe Nokia 808.
Setarile utilizate pentru test au fost: 5Megapixeli pentru amandoua aparatele foto, expunere automata, focalizare automata, le-am lasat sa-si faca treaba cum au stiut ele mai bine mai pe scurt.
Pentru ca aparatul meu este unul creat special pentru fotografiere ma asteptam sa fie mai bun insa doar priviti indeaproape frunzele din varful pomului, la umbra de pe bloc, totul este mai detaliat si nu are zgomot de imagine.
La detalii 808 Pureview nu intrece pe Panasonicul insa are mai putin zgomot de imagine, practic sunt aproape la fel doar ca 808 Pureview nu exagereaza cu Sharpness-ul.
Sunt fotografii facute special contre-jour ca sa vedem cum reactioneaza 808 pureview. Ce observam este ca la Nokia 808 camera echilibreaza lumina exterioara cu umbrele pentru ca fotografia sa nu fie arsa. Vezi si fotografia mai mare de jos pentru detalii sau intra in Albumul Flickr.
Se vede in fotografia de jos ca Nokia 808 Pureview este mai bun ca si o camera compacta medie. Amandoua sunt cu blit noaptea si de la 4 metri distanta de bicicleta. Ce se observa este zgomotul de imagine estompat la Nokia 808 si se pastreaza detaliile precum zgarieturile de pe suspensie, surubul de la sabotii de frana. Ce nu puteti vedea decat in albumul de pe Flickr sunt imaginile noaptea cu lumini puternice care nu creeaza acel efect bloom in care lumina straluceste foarte mult si coloreaza imaginea si in jurul ei.
Aici la fotografia cu televizorul se observa ca aparatul foto compact a triumfat, mai mult sau mai putin, dmc-fx35 face putin exces de Sharpness si iese in evidenta zgomotul de imagine mai mult dar odata cu zgomot si detalii.
Mai tineti minte si imaginea cu iPhone 5 vs 808 Pureview ? Ce se observa aici si am observat si eu in fotografiile realizate de mine, au o tenta albastruie fotografiile daca le lasi pe Automat. Nu apare efectul in orice conditii de fotografiere insa merge corectat din setari rapid.
Filmarea cu Nokia 808 Pureview este iarasi cea mai buna experienta avuta cu un telefon mobil. Sunet de foarte buna calitate o sa vedeti in videoclipul facut la evenimentul Dreamhack 2012 Bucuresti de mai jos, zoom fara zgomotul unui motoras datorita tehnologiei Pureview si fara pierdere de calitate sau cu pierdere nesemnificativa, poti chiar focaliza atingand ecranul in timpul filmarii. Toate astea nu le poate face DMC-FX35 al meu in timpul filmarii, doar ca idee.
Aplicatia Nokia Maps este ca la restul telefoanelor Nokia poate una din cele mai utile componente din telefon. Odata preinstalata o harta in cazul nostru Romania, nu mai ai nevoie de nimic pentru a te ghida prin GPS. Se conecteaza rapid si gaseste orice punct de interes cel putin pentru Bucuresti a functionat fara probleme. Este comparabil cu un GPS obisnuit de masina.
La conectivitate Nokia 808 Pureview nu prea duce lipsa de nimic, se poate folosi cu un SMART TV prin portul micro HDMI sau DLNA pentru a transmite imagini prin fir sau wireless, se poate conecta la dispozitive cu NFC, are USB on the GO asa ca il poti folosi si pe post de „Laptop” pentru a transmite date din stick in telefonul mobil sau alte tipuri de dispozitive flash USB, bluetooth 3.0, WLAN b/g/n, GPS. Imi place ca poate fi extinsa memoria deja suficienta de 16GB cu un microSD pana la 48GB.
Bateria lui (1400mAh) a rezistat destul de mult nu ma asteptam la 3 zile pentru utilizare foarte slaba si 2 zile la utilizare normala (cateva apeluri, browsing pe internet cateva ore, ascultat muzica). Desigur daca utilizati camera cu blitul cu Xenon, sau pentru filmare fullHD sa nu va asteptati sa tina mai mult de cateva ore.
Nu-mi place
- este cam greu si butucanos
- sistemul de operare Symbian
- distorsiuni ale imaginii
Imi place
- calitatea foto extraordinara
- zoom digital fara pierdere de calitate (sau foarte slaba)
- casti de calitate foarte buna
- inregistrare video de foarte buna calitate si audio la fel
- ecran luminos cu ClearBlack
- calitatea constructiei foarte buna
- memorie suficienta 16GB (extensibila cu microSD)
Concluzie
Este un telefon care eu l-as incadra ca cel mai bun cameraphone. De ce ? Este destul de simplu de explicat: zgomot de imagine si detalii mai bune ca si camera mea foto compacta, diafragma f/2.4 mai larga ca a camerei foto DMC-FX35 si prinde mai multa lumina pe senzor, setari de aparat foto compact ba chiar functii pe care nu le au nici compactele. Se descurca la lumina slaba foarte bine si practic este „camera portabila” perfecta la care poti sa si vorbesti. Imaginati-va cum ar fi sa-l aveti pentru concerte sau in excursii, daca ma intrebati pe mine s-ar descurca perfect. Sistemul de operare ar putea fi cel care trage in jos telefonul mobil si greutatea.
Se gaseste la MarketOnline (black 2.413 Lei) sau Quickmobile (white 2.399 Lei)
Imagini
Video
Video Sample 808 Pureview – Dreamhack 2012
Video Sample – Zoom test si Focalizare Manuala – 808 Pureview – Dreamhack 2012
6 comentarii
Pingback: Nokia Lumia 920 - Review
Pingback: Nokia EOS urmasul lui Nokia 808 Pureview ar putea fi lansat in Iulie | ITnewz
Pingback: O imagine despre Nokia EOS [Zvon]
Pingback: Nokia Lumia "Catwalk" in lumina reflectoarelor [Zvon] - ITnewz
Nu mi se par chiar extraordinare fotografiile tinand cont de senzorul de 41 MP. Dar tinand cont ca este un telefon pozele sunt mai mult decat decenta. Ar fi putut sa vina cu 1GB de RAM.
1. Nu va uitati niciodata la numarul Megapixelilor cand cumparati o camera/tel cu camera
2. pozele nu sunt extraordinare pentru ca sunt facute in graba
3. au iesit mai bune decat in comparatie cu un aparat foto digital (Panaosnic Lumix totusi)