Review HERE Maps pentru Android

Publicat pe 3 aug. 2015 - 8:54 de Mîrzac Iulian

HERE Maps - Driving Mode

Din când în când o să mai vedeți și review-uri la software pe ITnewz, iar când se întâmplă asta să știți că acea aplicație merită din plin să fie împărtășită și cu alții. HERE Maps este divizia Nokia care se ocupă și acum de acest serviciu. Este cel mai proeminent produs rămas după achiziția diviziei de mobile de către Microsoft. Dacă mi-ați mai văzut review-urile la smartphone-urile Nokia din ultimii ani știți că sunt un mare fan al acestui serviciu.

Dacă îmi aduc bine aminte a fost transformat odată cu Nokia Lumia 800 din Ovi Maps în Nokia Maps, apoi în HERE, dar la bază stă tehonolgia și experiența companiei NAVTEQ achiziționate în 2008 de către Nokia. Cred că brandul NAVTEQ vă este mult mai familiar, având tehnologie / hărți implementate pe GPS-urile de mașină.

Odată lansat pe Android, am știut dinainte de a o testa că va fi aplicația cu care vom naviga în concediu. Mă așteptam ca experiența de pe Windows Phone să fie identică și pe Android.
Setari HERE Maps

Înainte să plecăm la drum am descărcat harta României și Bulgariei în telefon să putem utiliza în mod offline aplicația dar și vocea în limba engleză, toate însumând cam 400 MB spațiu ocupați. Marele avantaj este că aceste pachete de date pot fi stocate pe card selectând din setări storage memory: external sd_card.

Am pornit la drum spre Nesebar, Bulgaria și am pus telefonul pe bord. Semnalul GPS nu se prinde instant în aplicație așa cum funcționa pe un telefon Windows Phone. Am încercat să compar cu Google Maps și nu am înțeles de ce pe Google Maps fixa poziția telefonului pe hartă mai greu. Pe Windows Phone folosea un fel de A-GPS (GPS asistat – descărca poziția sateliților la un anumit interval de timp, săptămânal sau lunar) pentru a-ți găsi poziția pe hartă imediat ce porneai aplicația, ori în câteva secunde. Acum depinde foarte mult și de telefon, mă gândesc că prind mult mai ușor semnalul telefoanele mai scumpe.

Am setat traseul cel mai bun din 2 sau 3 opțiuni, pe la Giurgiu spre autostrada spre Varna și de acolo spre sud spre Nesebar. Totul poate fi făcut offline, cautarea destinației care poate fi: oraș, stradă cu numar în formatul: nume strada 1, Oraș (dacă e nevoie și orașul), restaurantul, instituția, hotelul (cu condiția să se afle în baza lor de date).

Meniu HERE Maps

Aplicația îți oferă aproape același nivel de calitate ca un dispozitiv GPS de mașină, cel puțin toate funcțiile cele mai utile, cum ar fi acces la obiective importante, ghidare vizuală și prin voce.

Include și un modul care raportează traficul și incidente majore în trafic însă nu știu cum funcționează, în cazul Google Maps este legat direct la Waze (serviciu deținut de ei deja de ceva vreme). Această funcționalitate nu este la fel de eficientă ca și cea din Google Maps asta este clar. Adică traficul și estimarea pentru ora la care ajungi la destinație se face foarte bine însă incidentele din trafic nu sunt raportate în timp real, am impresia. Cu toate acestea important a fost că am ajuns la ora promisă, cu tot cu micile evenimente din trafic. În mod offline am primit și două avertismente pentru camere video fixe de poliție instalate pe 2 porțiuni de șosea din Bulgaria.

Primești indicații chiar și pentru mers pe jos ori cu mijloacele de transport în comun însă pentru România nici București nu are indicații pentru autobuze.

Ce-mi place mie foarte mult la aplicație în comparație cu alte aplicații (să spunem Google Maps), este design-ul interfeței minimalist și cu grafică mare care se poate vedea bine și pe ecranele telefoanelor mai mici de 4 inch, viteza de lucru și simplitatea în utilizare.

Ecranul împărțit în 5 zone chiar 6 în mod landscape. Zona de sus cu următoarea stradă și distanța până la ea, zona principală unde este afișată poziția pe hartă și traseul care trebuie urmat. Dacă apeși odată pe ecran se face zoom out, foarte util dacă vrei să vezi rapid traseul de sus.

Mai sunt 3 zone jos. Una cu limita de viteza și viteza curentă, una cu traficul și ce întârzieri pot apărea și altă zonă cu ora la care ajungi la destinație.

Zonele auxiliare de jos pot fi configurate pentru a oferi alte informații, în loc de când ajungi să pui spre exemplu de când conduci pe acea rută, etc.

Alte avantaje pe care aplicația le oferă:

  • poți salva locații ori sincroniza locațiile de pe desktop pe telefon
  • hărți de interior pentru mall-uri și aeroporturi, însă nu știu dacă există și vreo hartă pentru România (bună de luat în considerare totuși

Deci HERE își poate păstra titlul de cea mai bună aplicație de navigare GPS gratuită pentru terminale mobile, fiind disponibilă acum pe Android, iOS și Windows Phone.

HERE – Google Play

Update: Trei mari companii Audi, BMW şi Daimler au cumpărat aplicația HERE de la Nokia în ziua publicării articolului. Astfel marii producători de mașini vor putea folosi tehnologia pentru a oferi șoferilor un serviciu de calitate direct în mașină. Bineînțeles hărțile vor fi introduse în computerele de bord ale mașinilor pe care le produc.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

2 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

  1. Mîrzac Iulian 04/08/2015 at 15:26 - Reply

    Intr-adevar in aceeasi zi a fost facut anuntul de achizitie . ;)

  2. Florin 04/08/2015 at 14:16 - Reply

    Aplicatia este una foarte buna atat versiunea de android cat si cea pentru windows phone probabil la ora actuala pot sa zic ca nu are concurenta la harti offline, dar nu mai apartine diviziei Nokia a fost vanduta cu 3 milioane de $ grupului Audi, BMW si Daimler

Postează un comentariu: