Cred că mulți dintre voi vă doriți o țară mai curată, o țară în care să te simți bine atunci când ieși la pădure, la munte, ori la mare și să facă impresie bună turiștilor aduși în ultima perioadă pe meleagurile noastre de emisiunile de succes Top Gear, Prince Charles of Wales sau documentarele Wild Carpathia. Ca o paranteză: există mirajul că celelalte țări dezvoltate din Uniunea Europeană sunt toate curate, că lumea este civilizată și nu aruncă gunoaie pe stradă ori în natură însă lucrurile nu stau chiar așa. În centrele orașelor este curat, în rest se mai găsesc zone cu gunoaie aruncate.
Revenind la subiect proiectul internațional Let’s Do It care a reușit să curețe anual zone întregi sau chiar țări întregi (așa cum se lăuda Lituania) de gunoaiele aruncate printr-un efort în masă al voluntarilor înscriși în proiect. Tocmai ce această treabă de curățare a unor cartiere, orașe, ape sau păduri a devenit și mai simplă cu ajutorul unei aplicații lansată săptămâna aceasta. De ce o aplicație de mobil ? Pentru că dacă nu știi unde sunt gunoaiele aruncate cum să le cureți ?
Așadar aplicația va cartografia gunoaiele din țară cu ajutorul vostru. Trebuie după ce downloadați aplicația (Android – pentru iPhone în curând) atunci când întâlniți gunoaie în oraș sau în natură să marcați pe hartă locul, să fotografiați și să descrieți cu ajutorul filtrelor din aplicație dimensiunea și tipul gunoaielor.
Nu îți va lua mai mult de 30 de secunde. Baza de date formată este trimisă de către asociație autorităților și conform legii gunoaiele raportate trebuiesc curățate în termen de 30 de zile. Deci în mai mult de o lună – pentru că nu știm cum se raportează la autorități gunoaiele – este foarte probabil să găsești zona marcată complet curățată.
Aplicația de mobil este o parte doar. Poți raporta și de pe calculator dacă știi coordonatele GPS ori locația exactă pe hartă și ai și o fotografie din locul cu pricina.
Aplicația, dezvoltată de compania românească de software Qualitance, poate fi descărcată de aici (Android). Varianta de iPhone va fi disponibilă în curând. Există și o platformă web-based unde poți vedea harta deșeurilor și evoluția operațiunilor de curățenie. Firește, ca orice lucru nobil de pe lumea asta, nu te costă nimic.
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 000 000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“
Download
Dați mai departe acest articol și instalați-vă aplicația!
3 comentarii
Completare : am vrea sa reciclam selectiv, insa la mine in zone ( S 4 ) nu am vazut sa existe mai mult de un tomberon in fata blocului.ghena, etc.
Prin urmare arunc la gramada…
In sectorul 6 pe str. Apusului oamenii lasa gunioul in fata blocului, langa masinile parcate pt ca li s-au dezafectat ghenele….
Ajutor – Marginimea Sibiului se ineaca in gunoi.
Ne-am asezat de un an in satul Rod. Suntem iubitori de natura si convinsi ecologisti…Dupa 20 de ani de civilizatie, ne-am intors in patria mama…Am luat voluntar in „grija” noastra doua izvoare cu apa potabila din sat, pe care zilnic le curatam de gunoaie….din pacate ce curatam azi, maine este la loc….Suntem ingroziti de ce gasim oriunde iesim in jurul satului…..de la raul unde vara se scalda copii, pana sus pe deal unde pasc animalele…
TOTUL este plin de sticle de bere, pungi, ambalaje de tot felul, containere de ulei auto, INIMAGINABIL….si creste zilnic.
Tot aici, cu „enorma mandrie” copii satului au ars, sambata, la inceputul postului pastelui – Matauzarea, cum am aflat ca se numeste- deci au ars cu mandrie si inconstienta, ajutati si sprijiniti de parinti – 100 de CAUCIUCURI AUTO…..tot satul a fost inecat in fum si cenusa…..
AJUTOR>>>>>AJUTOR>>>>>