Avem la test unul din cele mai ieftine dar in acelasi timp si unul din cele mai interesante telefoane de buget de pe piata. Este vorba de Nokia Asha 205 varianta single-sim. Seria Asha a fost lansat acum un an si jumatate cu premisa ca le vor vinde in India si alte tari unde puterea de cumparare este mai slaba si au tintit tinerii care vor sa se conecteze la Internet cat mai des si cat mai ieftin asa ca Nokia a integrat functii, design si unelte cat mai atractive pentru ei. Nokia castiga din telefoanele ieftine am mai spus-o de cate ori am avut ocazia si acum se discuta ca ar castiga la fel de mult cat castiga din vanzarea smartphone-urilor asa ca usor compania pare sa iasa din criza financiara.
Unboxing
Cutia contine accesoriile de baza dupa cum ne-a obisnuit Nokia: incarcatorul (cu mufa subtire), casti care se gasesc (surprinzator pentru unii) si pe Nokia Lumia 620 si acumulatorul. Vedeti videoclipul ce urmeaza.
Design
Imi place cum l-au dichisit pe Asha 205 cei de la Nokia si spun asta pentru ca are elemente de design mai rar utilizate la telefoanele ieftine. Fata nu este obisnuita daca ne uitam la detalii. Exista un layout al tastaturii asemanator cu modele Nokia qwerty mai vechi dar care nu se mai fabrica. Imi aduce aminte de tastatura N72 , N71 dar Asha 205 are un buton Facebook in plus. Butoanele sunt putin inghesuite asta m-a deranjat putintel, iar pentru a sti cand te afli la jumatatea tastaturii si sa nu depasesti limita. Butoanele de pe partea stanga au niste protuberante care converg spre stanga si pentru jumatatea dreapta a tastaturii converg spre dreapta.
Tot un minus dar eu cred/sper ca e doar la telefonul de test: tastatura avea semnele de punctuatie amestecate. Ce arata pe buton nu si executa cand scriai, am crezut ca e din cauza limbii romane pt ca z era y si invers, dar limba se pare ca nu afecta lucrul asta. Banuiesc ca este de vina sample-ul pe care l-am avut la test. Cifrele tastaturii sunt pe mijloc si se activeaza evident prin butonul Fn. Tastatura nu dezamageste per total.
Spatele sample-ului primit la teste este albastru dar pentru a-si lasa o amprenta si mai mare, designer-ul telefonului s-a gandit sa faca si sita de la difuzor albastra. Ecranul este de 2.4″ si foloseste o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Partea nasoala este ca se vad diferentele de la un led la altul – luminare cam de proasta calitate a ecranului.
Va spuneam ca imi place design-ul. Ei bine carcasa si in special spatele are ceva din Nokia X7: are spatele curbat acoperit de o textura cu linii, iar colturile sunt taiate ca la X7. Pe laterale linia capacului nu este dreapta ci formata dintr-un unghi drept cum vedeti in imagini, iar butoanele laterale lipsesc, inclusiv cele de volum. Laterala de sus este singura care are elemente de conectica: un port audio 3.5 mm si un port cu „mufa subtire” pentru alimentare. Capacul se scoate usor tragand de la baza, iar sloturile SIM si microSD se afla sub acumulator, relativ usor accesibile daca stii cum se desface telefonul.
Tot pe spate exista camera foto VGA si difuzorul sau puternic. Asha 205 la 112.8 x 61.1 x 13 mm si 93 de grame, nu este cel mai subtire telefon pe care l-ati vazut in ultima vreme dar nu depaseste nici limitele bunului simt. Ca si comparatie putem lua telefonul personal HTC ChaCha care are aceleasi dimensiuni aproximativ.
Performanta
La Asha 205 nu ai ce sa comentezi daca vorbesti de rapiditate, Symbian S40 intotdeauna s-a miscat bine pe telefoane, in special pe cele mai scumpe putin (+400 lei ). Nu exista animatii reactioneaza rapid la comenzi cu exceptii la incarcarea aplicatiilor sau a Internetului care nu este decat EDGE (nu are 3G). In general daca inveti meniul poti sa zbarnai prin el fara sa ai lag.
Sistemul de operare Symbian S40 a fost initial lansat prin 1999 si este destul de vechi. Utilizat in general pe telefoane ieftine se gaseste in multiple versiuni: unele mai simple altele mai sofisticate pentru ca se folosesc de interfata touch, si alt hardware disponibil pe telefon etc. Dispune de acel meniu static pe care eu l-am mai avut pe 5310 Xpress Music din 2007 si care nu pare sa se fi schimbat cu mult. Niste scurtaturi noi, optiuni noi pentru ecran si altele pe care nu le descoperi la prima utilizare. Pe scurt este imbunatatit.
Aplicatiile preinstalate sunt in special cele pentru comunicare. Exista eBuddy cu care vei putea sa te conectezi cu conturile de Yahoo, Hotmail, Gmail si alte servicii de Instant Messaging. Twitter si Facebook nu lipsesc mai ales ca exista si un buton fizic de Facebook, asadar tinerii vor avea ce face in autobuz, tren, etc. O aplicatie pe care nu am mai utilizat-o pe seria Asha este Nokia Nearby care te poate ajuta sa gasesti un restaurant, un muzeu, sau orice alt punct de interes din oras (testat de mine in Bucuresti doar) cat mai aproape de locul in care te afli. Bineinteles nu are GPS telefonul insa poate sa estimeze zona in care te afli cu ajutorul conexiunii mobile.
Faptul ca s-au gandit sa-i puna un slot microSD ma bucura si mai ales ca are limita de 32GB. Cei care nu vor sa mai investeasca intr-un player MP3 vor fi bucurosi sa auda ca pot sa-si mute intreaga muzica pe telefon. Castile sunt identice cu cele folosite in pachetele telefoanelor Lumia de sub 1.000 lei.
Telefonul la apelare se comporta exemplar, are volum in difuzor, iar daca e cazul sa te sune cineva sa fereasca sfantu sa il tii aproape de ureche ca e foarte zgomotos.
Acumulatorul pe care il inglobeaza este unul de 1020 mAh si nu pot sa va zic cat rezista in standby pentru ca nu s-a consumat cat am avut sample-ul la test (25 de zile este scris in specificatiile producatorului). Totusi bateria rezista 3-5 zile. 3 zile daca vorbesti de mai multe ori pe zi la el si folosesti aplicatiile sale si 5 zile daca il utilizezi mai putin.
Nu-mi place
- se vad patern-urile de luminare a ecranului
- softul putin cam invechit (2007 cel putin)
- lipsa port de date (sa poti transfera rapid date pe cardul microSD de maximum 32GB)
Imi place
- isi face treaba de telefon ieftin qwerty foarte bine
- design fresh
- slot microSD
- aplicatii preinstalate foarte utile
- pret foarte bun (single / dual-sim)
- autonomie… sa-ti ajunga
Concluzie
E un telefon recomandat pentru cei care prefera tastatura in detrimentul touchscreen-ului si vor sa comunice prin scris cat mai mult. In acelasi timp pretul la care se vinde il recomanda pentru tineri alaturi de aplicatiile Facebook si Twitter, aplicatia de chat eBuddy si altele mai des utilizate de ei. Pare si un telefon destul de rezistent deci nu ar fi o problema pentru cei mai neatenti.
Este simplu, util si ieftin si daca vrei si autonomie cat mai mare eventual functie dual-sim s-ar putea sa-ti fi gasit viitorul telefon.
3 comentarii
Un dual sim foarte bun. L am achizitionat si eu de curand
chiar azi cautam sa imi cumpar un dual sim. desi nu sunt fan Nokia (nici pe departe) cred ca la acesti bani e best buy…
Cred ca am sa mi-l iau, varianta dual-sim nu single-sim. Pare a fi cea mai ieftina varianta, la banii astia si dual-sim…