Am acum ocazia sa va fac un review la primul smartphone cu Windows Phone 8 care il am pe mana mai mult timp. Nokia Lumia 620 l-am asteptat foarte mult alaturi de toata noua serie Lumia care va integra acest sistem de operare. Lumia 620 este pozitionat pe al doilea loc in ordinea performantelor: Lumia 520, 620, 720, 820 si 920 si bineinteles si in ordinea pretului de vanzare.
Asadar un smartphone mainstream cu o configuratie buna (tinand cont ca utilizeaza WP 8) cu un pret care acum (luna aprilie) ar trebui deja sa scada sub 1.000 lei. Nokia se bazeaza pe vanzarile acestei serii, de la mic la mare. Sunt telefoane care lasa impresia de calitate de la prima atingere si folosesc un sistem de operare care prinde din ce in ce mai mult, deja raportandu-se vanzari peste cele ale iPhone-ului in tari mai slab dezvoltate din Estul Europei si alte tari unde si puterea de cumparare este mai mica.
Deci avem semne clare ca seria se vinde bine probabil de clienti care s-au saturat de Android, poate iOS si vad in sistemul de operare Windows Phone 8 o legatura mai simpla intre PC-ul / laptopul cu Windows si telefonul lor.
Sa va arat ce am aflat despre Nokia Lumia 620:
Unboxing
Cutia lui Nokia Lumia 620 si-a pastrat designul ca si la seria Lumia de anul trecut si bine au facut. Continutul cutiei se scoate ca un sertar dupa care deasupra cutiei se afla telefonul, dedesubtul suportului din carton cartile cu instructiuni / termeni si conditii, castile, cablul USB si incarcatorul.
Design
Smartphone-ul are dimensiuni si greutate bunicele, este un telefon echilibrat din acest punct de vedere. Are dimensiuni de 115.4 mm x 61.1 mm x 11.0 mm si greutate: 127.0 g. Unii au zis ca e putin „grasut”, eu nu sunt de acord are grosime normala, iar dimensiunea ecranului IPS LCD de 3.8″ este numai buna pentru carcasa asta. In cazul in care ai mana mare si vrei sa atingi cu degetul mare cel mai indepartat punct de pe ecran se mai intampla sa atingi cu palma ecranul si se apasa altceva, m-am obisnuit insa este mult mai confortabil pentru o mana mica/medie.
Designul sau cu forme curbe si materialul din policarbonat ofera o aderenta buna, am fost multumit de materialele folosite in constructia telefonului si se simte destul de compact, tinand cont ca are si un capac usor reinlocuibil. Lumia 620 are un design al carcasei care seamana cu Sony Ericsson Xperia Active, sau Sony Xperia Tipo pentru simplul fapt ca spatele este plat cu margini foarte rotunjite alaturi de cele patru colturi, iar plasticul capacului ajunge pana in marginea ecranului pe fata.
Fata dupa cum va spuneam are o rama mica. Jos sunt cele trei butoane specifice telefoanelor cu Windows Phone 8: back/task manager, Home/Comenzi vocale si Search. Sus se afla camera foto pentru video conferinte, senzorul de lumina si speakerul. Lateralele sunt mai mult goale decat am fi intalnit la alte smartphone-uri: Sus se afla doar jack-ul audio si microfonul pentru eliminarea zgomotului de fond, dreapta sunt butoanele de volum, butonul on-off / standby si butonul de pornire a camerei care poate face in aproximativ 4 secunde prima poza. Jos este portul pentru microUSB si microfonul iar pe stanga nu sunt butoane / jack-uri.
Capacul din spate este una din cele mai importante piese componente in design-ul lui Lumia 620. Este construit dintr-un material dublu stratificat, ultimul fiind un policarbonat usor transparent fata de un prim strat de dedesubt si care poate lasa impresia acadelelor cu guma la mijloc sau obiectelor imbracate in sticla. Sunt exemple cam indepartate de ce avem noi aici, dar sunt cele mai apropiate exemple pe care le-am gasit. Materialul este mat nu lasa amprente.
Pe spate se afla camera foto principala de 5MP impreuna cu LED-ul, logo-ul Nokia scris cu negru si mai jos intr-un colt difuzorul care se blocheaza usor daca esti stangaci. Capacul se scoate doar tinand de muchia de sus si imping cu un deget de camera foto din centru care iese prin carcasa. Ce gasim sub capac este ca o sub capota a unei masini. Capacul are conectori in interior care duc la portul audio 3.5mm de pe acesta.
Butoanele laterale exterioare lasa descoperite microintrerupatoarele din interior, mai este vizibil senzorul NFC si portul microSD. Din experienta mea asta poate duce rapid la blocarea inrerupatoarelor sau la stricarea portului audio pentru ca se pot oxida / murdari usor conectorii. Slotul microSIM este accesibil doar daca inlaturi bateria. Dupa ce inlaturi bateria trebuie sa tragi de o bucata de plastic pentru a scoate sertarul microSIM-ului. Este prima oara cand vad sistemul asta, mi se pare ca trebuie sa fii cam indemanatic si rabdator daca nu agati din prima materialul plastic, dar pana la urma m-am invatat sa-l scot rapid.
Cablul USB tin sa mentionez este dintr-un plastic care ofera o aderenta foarte mare ca si cum ar fi cauciuc.
Performanta
Telefoanele Windows Phone sunt recunoscute pentru configuratiile mai slabe decat cele care se gasesc pe telefoanele cu Android si Lumia 620 nu iese din regula. Daca la acesti bani pe Android primesti 1GB RAM si un procesor dual core de peste 1.2GHz, Lumia 620 aflati ca are un procesor dual core Snapdragon S4 la 1GHz, 512 RAM, GPU Adreno 305 8GB memorie (5GB utilizabili) dar cu posibilitate de atasare microSD.
Am spus-o si inainte pe versiuni inferioare Windows Phone 8 si au spus-o toti cei care au testat sistem-ul de operare: nu ai nevoie de mai multa memorie RAM sau cine stie ce configuratie puternica, pentru ca sistemul de operare este foarte bine conceput / ptimizat. Nu degeaba Microsoft a impus restrictii de design pentru dezvoltatorii de aplicatii si cei care urmau sa construiasca smartphone-uri cu WP 8. Ai de a face deci cu timpi de raspuns buni, animatii fluente, doar cand mai instalezi aplicatii sau pornesti aplicatii grele sta putin sa se incarce, dar sta foarte bine la viteza de lucru.
Apelarea pe Lumia 620 s-a facut in cele mai bune conditii pe care le-am intalnit pana acum, reteaua de telefonie mobila nu a avut probleme in oras si intr-o calatorie cu trenul spre Birlad, ba volumul difuzorului este foarte puternic si auzi cu usurinta interlocutorul. Difuzorul pentru sonerie este si el foarte puternic, suna extraordinar de tare, iar cand am testat Find My Phone (sistemul anti-furi Windows Phone) nu stiam cum sa-i astup difuzorul mai bine ca ma dureau urechile din cauza sunetului.
Windows Phone 8 este un upgrade marisor de la WP7, a avansat destul de mult sistem-ul de operare si acum urmatorul pas pentru Windows Phone 8 este sa stranga mai multi fani pentru a atrage la randul lor din ce in ce mai multi dezvoltatori de aplicatii care inca nu vad aici o piata de desfacere. Sau poate ar fi mai usor sa aduca aplicatiile mai populare mai intai si apoi sa vina clientii. Ar trebui sa aduca cele mai downloadate aplicatii si jocuri de pe Android si in Windows Marketplace.
Lumia 620 are un ecran extraordinar pentru pretul sau chiar daca la noi se vinde putin mai scump smartphone-ul decat ar fi trebuit. Foloseste tehnologia ClearBlack rezolutia de 800×480 pixeli pe un ecran de 3.8″ vine perfect si creaza o densitate a pixelilor de 246ppi, un echilibru perfect as zice eu.
Windows Phone 8 este un mare pas in evolutia sistemului de operare au schimbat versiuni ale aplicatiilor vechi preinstalate, au adaugat zeci de functii si acum nu mai simti lipsa functiilor de pe iOS si Android atat de mult, cu toate ca mai sunt destule de integrat. Imbunatatirile cele mai importante fata de versiunea precedenta sunt: Internet Explorer 10, Lock Screen mult mai personalizabil cu notificari din aplicatiile meteo si facebook/twitter, poti posta pe Facebook direct din profilul tau de pe telefon avand la dispozitie setari de grupuri de persoane.
Comenzile vocale permit acum mult mai multe actiuni introducand comenzi si pentru aplicatii speciale precum Groupon, Music DJ. A mai fost introdusa o functie care era ultra necesara: selectia multipla in cazul in care vrei sa stergi mai multe mesaje / emailuri sau atunci cand esti in Fotografii. Poti acum chiar sa le trimiti pe toate spre un serviciu extern Social Media, de File Sharing sau Photo Sharing, poti sa le trimiti in SkyDrive sau pur si simplu pe email.
Exista si un modul nou denumit Kids Corner special gandit pentru parinti. Activat din setari Kids Corner iti permite sa creezi un nou Lock Screen accesibil cu parola sau fara dupa cum considerati. Acolo puteti permite accesul la Muzica, Videoclipurile si Aplicatiile pe care doriti voi. Este ca si la PC creezi un nou Desktop in care permiti accesul dupa bunul plac.
HERE City Lens – cu care cauti locatii cu ajutorul tehnologiei realitatii augmentate poate fi util cand cauti rapid cel mai apropiat local, cel mai apropiat hotel sau alte asemenea. Cand deschizi aplicatia porneste camera foto. Peste imaginea camerei foto se suprapun niste iconuri care reprezinta locatiile posibile unde poti ajunge, de acolo nu trebuie decat sa apasati pe locatie si sa cereti directiile pana acolo, sau pur si simplu sa va uitati pe ecran in ce directie va arata iconul.
Cinemagraph este una dintre cele mai interesante noi aplicatii in WP8, puteti crea un fel de gif-uri animate in care miscarea este la infinit, v-am mai oferit exemple de pe Internet in trecut, ce-a iesit vedeti mai jos. Mai exista Panorama cu care poti crea fotografii panoramice intr-un mod nou si Smart Shoot, un mod de fotografiere care face 4 fotografii rapide consecutiv dupa care apasand pe figura unei persoane o poti inlocui cu una cu ochii deschisi, sau poti elimina persoane care au intrat in cadru din greseala.
Si era sa uit … acum Windows Phone isi face update OTA (over the air sau wireless daca doriti un termen mai simplu), nu mai este nevoie sa il conectati la calculator pentru asta.
Pe langa design, pe langa sistemul de operare, GPS-ul este printre cei mai importanti „piloni” al telefoanelor Windows Phone. Integrat de acum pe telefoanele Nokia Lumia, HERE Maps si HERE Drive+ (fostele Nokia Maps si Nokia Drive) ofera acces instant (1-5 secunde) la pozitia ta in acel moment. Am testat GPS-ul intrand in Pasajul Lujerului si functioneaza, aici poti spune ca e vorba de estimarea traseului dupa intrarea in tunel, dar ce ziceti de detectarea locatiei instant cand te afli la etajul 3 intr-o cladire cu 10 etaje departe de geam ?
Avantajele HERE Maps: localizare rapida, harti pe care poti cauta in Romania adresa cu numar sub forma: Bucuresti, Drumul Taberei 34, Google Maps nu stie dupa numar, design curat al hartilor, Here Drive merge utilizat pe post de GPS in masina fara probleme, posibilitatea de a cauta o adresa si de a crea traseul pana la destinatie fara o conexiune la Internet.
Camera foto de 5 Megapixeli face fotografii bunicele, nu as recomanda telefonul daca sunteti in cautare de un telefon cu camera foto buna, dar daca vreti telefonul sa aiba o camera aceptabila atunci Lumia 620 este numai buna. Puteti vedea in mostrele facute de mine la dimensiunea originala (in album), imaginile ies cel mai bine la lumina solara, detaliile sunt ok. Noaptea sau in zone cu contrast puternic mai apar probleme. Filmarea iarasi la 720p@30 fps mi s-a parut a fi iarasi in limite normale, detalii ok si claritate buna pentru rezolutia asta in functie de lumina. Obiectivul cu diafragma f/2.8 ajuta la obtinerea imaginilor putin mai luminate si mai clare in conditii proaste de lumina fata de smartphone-urile mai vechi.
Legat de multimedia Lumia 620 aduce imbunatatire pentru sunet introducand o optiunte Dolby Headphones in setari care ar imbunatati sunetul adaugand claritate si amplitudine. Castile sunt la fel de firave ca modelele de la telefoane mai ieftine Nokia, au fir subtire care probabil nu au viata lunga, nu au buton de raspunde / inchide apel acolo pe handsfree, si nu se potrivesc celor care poarta de regula in-ear. Calitatea sunetului este ok.
Cu Lumia 620 am avut parte de aventuri la inceput cu bateria. Nu am inteles de ce se consuma in cateva ore (maximum 4h) cu toate metodele de comunicare oprite si in standby (NFC, 3G, WiFi, Bluetooth). Facusem toate update-urile software la aplicatiile de sistem si cele preinstalate, si am instalat mai multe aplicatii de pe Internet printre care Facebook, Twitter, Youtube, etc. Dupa doua factory reset-uri, anularea unor aplicatii nu am aflat ce a determinat consumul rapid. Au fost si jocuri multe instalate.
Intr-un final Lumia 620 a functionat la parametri normali, am obtinut 2 zile si cateva ore fara reincarcare, timp in care am utilizat internetul WiFi cateva ore (2-3h) in cele 2 zile, vorbit cateva zeci de minute pe zi si la final GPS-ul 30 de minute. Respectabil as zice eu pentru un acumulator de 1.300 mAh. Daca il folosesti la maximum de intensitate 5-6h sunt deajuns pentru a consuma bateria. Daca-l tii in stand-by poti obtine si 6 zile fara reincarcare (atat arata aplicatia pentru statistici de consum baterie). In acelasi timp activat Battery Saver poate economisi energie foarte eficient, intr-un mod de utilizare in care aplicatiile nu ruleaza in background, toate sincronizarile se fac manual poti primi apeluri si trimite sms-uri. Estimarile ajung la 4 zile de utilizare cu Battery Saver.
Versiune OS testata 8.0.10211.204
Nu-mi place
- sub capac trebuia facut mai accesibil microSIM-ul si mai putin vulnerabili unii conectori, circuitele, etc.
- lipsa aplicatiilor cu adevarat utile/inovative de pe celelalte platforme
- tastatura cam inghesuita in mod portrait (ajutata totusi de ecranul cu precizie mare)
Imi place
- ecranul IPS LCD foarte luminos si cu contrast de invidiat (thanks to Clear Black)
- sistemul WP8 cu noile upgrade-uri software si timp de raspuns fara lag
- capacul il poti schimba instant cu unul cu alta culoare
- tehnologia de eliminare a zgomotului de fond
- GPS extraordinar cu conectare instanta si Harti Nokia de calitate
- pretul bun
Concluzie
Este un bun telefon pentru incepatorii care nu au mai avut un smartphone, veti avea avantajul ecosistemului Windows: Pachetul Office, Acces facil Skydrive, va veti adapta rapid la sistemul de operare cu o interfata grafica simplificata. Este un smartphone cu configuratie acceptabila care ruleaza fluent pe care veti putea rula un videoclip HD in conditii bune, veti putea asculta muzica, aveti un sistem GPS de calitate, aplicatii integrate precum comenzile vocale, scanare coduri de bare, gasire melodii (un fel de Shazam), Cinemagraph, care pe unele sisteme Android nu se gasesc preinstalate.
Nu l-as recomanda totusi pe cei care se gandesc sa treaca de la iOS sau Android, decat daca sunt in cautarea a ceva nou, fresh si simplu, pentru ca s-ar putea sa „planga” dupa aplicatiile extraordinare premium de pe iOS sau Android.
20 de comentarii
Pingback: Oferta Saptamanii [22-09-2013] - ITnewz
Pingback: Nokia Asha 205 - Review
Pingback: Nokia Asha 501 - Review
Pingback: iPhone 5C si iPhone 5S lansate ieri in cadrul evenimentului Apple | ITnewz
Am un Nokia Lumia 620 si Samsung Galaxy S5.Vreau doar sa specific ca Androidul este inca peste Windows Phone.
Fiecare cu avantajele lui. Windows Phone mi se pare un sistem de operare foarte bine facut insa care pur si simplu nu a putut fi adoptat. Fie din lipsa de aplicatii, fie din cauza lipsei de producatori care sa fie dispusi sa adopte sistemul de operare pe terminalele lor. Doi mari piloni pentru dezvoltarea unui astfel de sistem de operare mobil.
Pingback: Nokia Lumia 630 – Review
Pingback: Nokia Asha 501 – Feature phone cu urme de MeeGo [Review]
Nu mai stiu de unde am auzit sau de unde a ajuns asta in mintea mea, dar stiu ca cei de la Microsoft au reucunoscut ca Androidul e mai bun decat Windows Phone.
In concluzie ,daca nu exista oficial de ce am nevoie,ar trebui sa „astept”…nu stiu pina se vor stringe mai multe reclamatii pe aceasta tema,ca Microsoft-ul sa înceapă sa creeze.Defapt ce sa creeze ?Asa ceva era încă la Windows Phone(care pe atunci sa numea Windows Mobile 6.0)…La HTC ce l-am avut cu el.
In concluzie…Sa renunțat la numele anterior…de Windows Mobile pentru actualul Phone si la Explorer….Pentru „comoditatea clientului”?Si o a doua posibilitate…atunci schimbarea…telefonului.Bineinteles aplicatiile de care ai scris sunt bune pentru unii extrem de utile,dar noi nu putem avea aceleași gusturi si cerințe,asta-i in firea omului…fiecare caută ce are nevoie.Un compromis ar fi … O NOKIA PE ANDROID.Nu stiu foarte bine engleza ca sa-i scriu reclamatii la Microsoft,dar asi face-o cu mare plăcere.Pina la noi „idei”de la Microsoft.Cu respect.
Jorj parerea mea este ca Microsoft nu se da batut asa usor. Nu stiu daca tu ai luat direct un Windows Phone din magazin, sau ai venit de pe iOS sau Android dar:
Ce vad eu este ca Windows Phone a acumulat experienta Android si iOS acumulata cu ani in urma, trebuie sa recunoastem ca este inca in urma sistemul de operare, insa in acelasi timp trebuie sa observam ca:
1. Avantajul iOS cu update-uri multiple pe acelasi model de telefon este si reteta Windows Phone.
2. Update-urile fac pasi mari si aduc functii grozave chiar si pe modelele mai ieftine (Lumia 520)
3. Aduce si mici functii, mici optiuni sau aplicatii (Nokia Camera – grozav, Here Maps – grozav, Nokia Story Teller – interesant, Nokia Beamer – pe care proiectezi ce se vede pe ecranul tau si pe ecranul prietenilor sau pe un televizor, Pachetul Office perfect pentru studenti si cred ca pentru prima data poti spune ca poti fi intr-un fel productiv cand esti pe drum).
Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile prin care se diferentiaza fata de celelalte sisteme de operare Microsoft Windows Phone.
Cat despre schimbatul sistemului de operare. Nu recomand niciodata. Nu ti se mai onoreaza garantia, poti sa strici permanent telefonul, sistemul de operare pentru care nu a fost creat va functiona foarte prost.
Continua sa cauti aplicatiile care-ti trebuiesc in https://www.microsoft.com/ro-ro/store/apps/windows-phone?rtc=1. Cele oficiale sunt cele mai bune, te lipsesti de virusi, furt de date, si de regula si de buguri.
Salut,
Am încercat sa instalez un file explorer de pe ..forum xda..unique file Explorer 3,0 e adevărat ca acest forum nu este sursa oficială,dar ce e de făcut daca „oficialii ”
n-au „marfa de calitate”.Numai că pentru a instala programelul e nevoie de un Tom(Multi)InstallerXAP prin care se instalează acel programel de pe PC pe smartfon…dar si „neoficialii”au probleme …errori sau buguri la instalare…n-am reusit.Oare exista o metoda mai „normala”fără ca sa te scarpini cu mina stingă la urechea dreaptă.Am observat ca pe forum si nu numai toti cunosc programe de computer mai dau si sfaturi.Dar unde sa-l găsesc cel util.Oare intr-adevăr trebuie schimbat sistemul de operare in Android(căci e mai la modă )???…si ăsteia nu prea dau dureri de cap…avind programe gratuite la fel de bune ori suficient de bune pentru ce ai nevoie sa faci pe telefon ba chiar si pe tableta.Oare nu-i asa Iulian ?
cu respect…
Jorj:
Aplicatiile din Top-ul creat in Windows Store de regula este cel mai relevant.
Informatii despre cum poti instala XAP-uri pe WP8 gasesti aici:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4036480/windows-phone-8-1-end-of-support-faq
sau
https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2400451
;)
Salut,
Ai dreprate,am gasit altele si mai „bune”…doar ca sunt ,vorbesc de cele plătite si mai inutile decit cele gratuite.Sunt doar pentru a vedea continutul si aia numai pe SD card,dar nu si posibilitatea de a muta,lipi,creea un alt folder,cum ar fi explorerurul de la un PC.
Sunt programe ceva mai utile pentru Windows Phone 7…dar instalate de pe pe SD card…in fisiere XAP.Apropo…stii cumva,daca poti sa mă ajuti…cum se poate instala un XAP pe WP8?
Cu respect.
Acum inteleg la ce te refereai.
Da sa stii ca exista aplicatii pentru gestionarea fisierelor din telefon:
Uite unul:
https://www.microsoft.com/ro-ro/p/file-explorer/9wzdncrfhvx6?rtc=1
Salut,
despre „nouă „experiența…pentru cei care vor să schimbe IOS sau Android in Windows Phone 8…va fi o dezamăgire.WP8 nu are …file explorer(file manager,total commander)sau cum vrei tu să-i spui.Nu era o întrebare…era o constatare.
Nu e plăcut de loc sa stiu că ai copiat de pe PC ceva pe smartfon…si nu poti găsi acest fisier,pentru ca el nu are acest Explorer.
Apropo stiii de unde se poate copia sau cumpără un asa program.Cu respect
La ce te referi mai exact ? Nu am inteles intrebarea.
Salut,
Ce zici,ca n-are file explorer ?…apropo de „noua”experienta…
Pingback: Nokia Asha 205 – QWERTY util si ieftin [Review]
Pingback: Nokia Lumia 920 – Windows Phone 8 de top [Review]