Nokia X7 capul de lista al telefoanelor multimedia din cadrul companiei a ajuns si pe mainile noastre. Am incercat sa-l pun in cele mai dificile situatii pentru a afla ce poate.
Acum ca a trecut o saptamana de cand l-am primit in test am strans destule cunostinte si am experimentat indeajuns de mult pentru a-mi face o parere reala despre Nokia X7.
Design
Nokia X7 mi-a placut de la inceput ca design. Precum si la E7 acest model are carcasa in mare parte din aluminiu ceea ce il face foarte solid. Spatele carcasei are o forma curbata si imi place ca ti se muleaza pe palma. Prima oara m-am intrebat daca colturile cu fante au vreo folosinta iar acum dupa test am aflat ca doua dintre cele patru colturi sunt difuzoare (cele de jos). Sunetul difuzoarelor se aude destul de tare si clar pentru un telefon smartphone.
Este destul de greoi (146 g) cred ca se apropie de greutatea lui Nokia E7 Communicator, dar dupa parerea mea este o greutate mica pentru un telefon cu ecran de 4inci.
Ecranul de 4 inci are o rezolutie de 360 x 640 pixeli ceea ce s-ar traduce intr-un calificativ insuficient in lumea smartphone-urilor scumpe, dar are protectie Gorilla Glass care a rezistat pana acum la zgarieturi cu brio (luand in calcul ca a trecut si prin alte maini pana sa ajunga la mine). Ecranul OLED a fost destul de puternic cat sa lumineze si afara la lumina zilei chiar bine.
Nokai X7 are partea frontala ocupata aproape in totalitate de ecranul de 4 inci, marginile acestuia apropiindu-se destul de mult de marginile carcasei. Bazal se afla singurul buton folosit asemeni iPhone-ului pentru accesarea meniului, return si apasare lunga pentru task manager.
Latura de sus are obisnuitul buton de pornire/oprire de la Nokia si un port audio 3.5mm si portul microUSB. Pe latura de jos este doar microfonul. La fel ca si la E7, Nokia X7 nu are bateria detasabila, iar sloturile pentru SIM si cardul microSD se afla pe laterala stanga. Pe partea dreapta se afla in mod standard butoanele de volum si jos butonul pentru accesarea camerei foto.
Noul Symbian 3 Anna are un meniu principal usor modificat cu pictogramele refacute in rest s-au facut modificari in sistem.
Performante
Performantele lui Nokia X7 nu au iesit in evidenta poate cum o parte dintre voi se asteptau dupa update-ul la Anna, insa experienta pentru utilizator pe care o ofera Symbian este foarte ok. Aplicatiile nu se blocheaza, poate daca incarci multe in backgorund in acelasi timp, dar daca totusi fortezi poti utiliza task manager-ul pentru inchiderea aplicatiilor care ruleaza in fundal.
Configuratia hardware a lui Nokia X7 a ramas ca si la celelalte modele nou lansate. Are un procesor ARM 680 Mhz, 256 RAM si 1GB ROM pe langa care se poate adauga pana la 32 GB memorie externa microSD (card de 8GB inclus in pachet). Este o configuratie slaba, telefonul se misca bine, dar totusi ar fi cazul sa avanseze singurele avantaje fiind optimizarile pentru utilizare multimedia si procesorul grafica OpenGL 2.0.
Camera foto de 8 Megapixeli cu dual LED flash a reusit sa scoata niste imagini bune destul de clare si echilibrate pentru o camera de telefon mobil. Filmarea la 720p si 25 Cps a fost ok, este putin ciudat sa filmezi sub 30 CPS pentru ca suntem obisnuiti ca toate videoclipurile sa fie la 30 CPS dar nu este foarte deranjant. Stabilizatorul de imagine (foarte probabil – digital) a reusit sa imi mai domoleasca miscarea mainii tremurande care tinea telefonul de la etajul 7.
Apelarea pe acest Nokia X7 se face in conditii foarte bune, nu au fost probleme cu semnalul iar volumul difuzorului a fost destul de puternic cat sa inteleg ce-mi spune interlocutorul fara sa imi indes telefonul in ureche in zgomotul infernal din oras.
Incarcarea telefonului se face prin microUSB, si poti sa folosesti incarcatorul sau cablul USB conecatat la calculator/laptop.
In pachet sunt incluse si o pereche de casti cu control de volum si buton de apelare/inchidere apel, care sunt tip in-ear, adica se introduc in ureche, au un design frumos si nu in ultimul rand calitatea sonora este impecabila.
Multitudinea de aplicatii mi-a lasat o impresie buna despre pachetul software pe care-l contine Nokia X7. Ai aplicatii office cu care vei citi documente pdf, sau Microsoft Office, prezentari, vei putea accesa reteaua Intranet, sau accesa servere de mesagerie instant ori daca doresti sa folosesti retelele de socializare.
Aplicatiile Ovi Suite si altele pentru asistenta pentru PC se pot instala direct din memoria telefonului dupa ce l-ati conectat la portul USB. Aplicatiile precum video editorul si foto editorul sunt foarte utile utilizatorilor multimedia care vor sa transmita informatia multimedia direct din telefon pe Internet.
Bateria Li-ion de 1200 mAh m-a tinut rezonabil de mult pentru un smartphone. 4-5 zile pentru vorbit cateva apeluri scurte pe zi. Daca se folosesc GPS-ul, Wi-Fi-ul in cateva ore se duce complet bateria (cam 4-5 h).
Concluzii
Nokia X7 isi confirma pozitia de telefon multimedia si pentru gaming, te poti juca pe jocuri mai de calitate, filmele 720p in formatele suportate pot fi vizualizate fara probleme pe telefon pe ecranul mare de 4″. Totul impreuna cu softul de editare video si foto si ecranul Gorilla fac echipa buna impreuna, este pentru cei care se joaca mult pe telefon.
Imi place ecranul imens de 4″ cu protectie Gorilla Glass, ca ruleaza filme 720p, calitate audio foarte buna, experienta multimedia/gaming interesanta (datorita OpenGL 2.0), suport Flash 4.0, design de calitate din aluminiu,plastic.
Nu-mi place ca bateria nu este totusi destul de puternica (problema generala la smartphone-urile din ziua de azi), sloturile pentru cardul SIM si microSD au un sistem neobisnuit de extragere si care nu par a fi rezistente in timp.
Se gaseste la
eMAG – 1.899 Lei
evoMAG – 1.889 Lei
SigmaNET – 1.790 Lei
MarketOnline – 1.850 Lei
Imagini
[nggallery id=68]
Un comentariu
Pingback: Nokia Asha 205 - Review