Sunt onorat sa va prezint in acest test aparatul foto Nikon P300 o compacta din seria de lux a producatorului nipon. Aparatul foto a primit anul acesta la intalnirea TIPA 2011 organizata de data aceasta la Istanbul, premiul de “Best general compact camera”, principalele puncte tari pentru care a fost ales fiind: lentila cu deschidere mare f/1.8, senzorul CMOS de 12 megapixeli cu iluminare din spate (BSI), lentila panoramica de 24mm cu indice de refractie ridicat si filmarea Full HD si filmare slow motion cu 120 Cps.
Design
Nikon P300 m-a impresionat de la prima vedere. Am observat ca selectorul pentru modul de fotografiere are cele patru moduri de fotografiere prezente pe orice camera D-SLR: P, S, A, M, ceea ce iti vor oferi control complet asupra fotografiei.
Nikon P300 este un aparat foto compact chiar usor (189g) cand ne gandim ca are o carcasa marisoara cu obiectivul lat si cu carcasa de aluminiu impreuna cu acumulator. Panoul din spate este destul de tipic pentru aparatele compacte Nikon, are un buton dedicat pentru filmare, butonul pentru vizualizarea pozelor. La butoanele directionale apare o noutate, are si miscare circulara, care a fost foarte utila pentru schimbarea rapida a timpilor de expunere, deschiderea diafragmei sau valoarea expunerii, dar si pentru navigarea prin meniu, insa pe cat de util este, pe atat de sensibil.
Sub butoanele directionale se afla butonul pentru accesarea meniului si pentru stergerea imaginilor (care tin sa mentionez ca se face in 4 timpi). Exact langa butonul de inregistrare video exista o portiune de cauciuc pentru imbunatatirea aderentei asupra aparatului foto pe suprafata dreapta.
Panoul de deasupra al lui Nikon P300 este ocupat de blit in partea stanga care se elibereaza manual din carcasa cu ajutorul unui buton lateral, microfonul stereo si selectorul pentru modul de fotografiere in centru iar spre dreapta butonul on/off, controlul zoom-ului integrat in butonul de declansare si selectorul de comanda. Pe laterala dreapta singurul adaos a fost conectorul mini HDMI, iar pe stanga butonul de scoatere al blitului. Selectoarele rotative sunt foarte bine fixate au un “joc” aproape insesizabil.
Partea frontala a aparatului foto Nikon P300 are langa obiectiv doar led-ul pentru auto focalizare pe lumina slaba, deci un design destul de simplu si curat.
A mai ramas partea de dedesubt care are montura pentru trepied centrala alaturi de conectorul specific Nikon cu cabluri pentru conectare la USB si la televizor, iar in dreapta se afla capacul cu arc care acopera lacasul bateriei si cardului de memorie.
Ecranul LCD TFT de 3 inci cu 921.000 puncte ofera o calitate buna, are unghiuri foarte largi de vizibilitate, reproduce corect culorile si are un strat antireflexiv care ajuta la utilizarea aparatului afara pe timp de zi.
Performante
Senzorul BSI CMOS de 12 Megapixeli impreuna cu procesorul grafic Expeed C2 si obiectivul Nikkor fac treaba buna impreuna. Aparatul foto obtine fotografii mai clare, cu culori corect reprezentate si mai luminate decat ca la orice alta compacta pe care am mai testat-o. In cazul fotografierii chiar cu ISO 3200 rezultatele au fost deasemenea imbucuratoare, zgomot de imagine fiind redus. Performantele ridicate sunt datorate senzorului BSI CMOS si lentilei cu deschidere larga f/1.8. Din imaginile facute pe lumina slaba se observa o diferenta clara intre ceea ce vezi inrealitate si imaginile facute cu aparatul. Imaginile ies mult mai luminate.
Veti observa in mostrele de imagini in cazul zoom-ului digital imaginea nu se strica foarte mult, interpolarea imaginii este foarte eficienta.
Nikon P300 m-a impresionat si cu staibilizatorul optic de imagine care in mod normal la camerele compacte nu este foarte evident, iar la acest aparat foto tremurul mainii a fost aproape eliminat in timpul filmarii sau fotografierii la zoom maxim (4.2x).
Aparatul foto este foarte rapid, deschiderea se face in mai putin de o secunda iar focalizarea in mod automat se face relativ repede, aparatul poate fi folosit pentru fotografierea de actiune. Tot legat de rapiditate si prin meniu se poate umbla rapid sau in timp ce vizualizezi fotografiile. Ca fotografiere continua aparatul este capabil sa faca 7 fotografii continuu la rezolutia maxima de 12 megapixeli.
Nikon P300 detecteaza balansul de alb destul de bine culorile sunt reprezentate corect, poate daca as fi pretentios as spune ca verdele iese mai intens fata de restul culorilor dar daca o luam asa, nici un aparat foto (cel putin compact) nu reuseste sa scoata perfect culorile, din acest motiv exista functia de setare manuala a balansului de alb.
Filmarea la 1080p este deasemenea de calitate iar stabilizatorul optic de imagine pare chiar mai bun in timpul filmarii decat atunci cand focalizez pentru fotografiere. Am fost surprins sa aflu ca are si posibilitatea de a filma la 640×480 cu 120 Cps (eu fiind fan slow motion. vezi review Fujifilm HS10), si o alta varianta la 1280×720 pixeli cu 60fps. Inca o bila alba primeste la filmare pentru ca se poate da zoom optic in timpul inregistrarii, si sunetul mecanismului nu se aude.
Aparatul foto are un incarcator pentru priza americana cu adaptor atasabil de priza europeana la care se ataseaza cablul USB al aparatului foto, dar incarcarea se poate face prin cablul USB si la calculator.
Concluzia
P300 isi merita din plin premiul luat la TIPA 2011 , Nikon reusind sa imbine mai multe tehnologii noi si optiuni intr-un pachet compact cu un raport calitate/pret bun. Nikon P300 este un aparat foto destinat amatorilor care aspira la aparate foto mai bune si care vor de la acesta control complet asupra fotografierii sau profesionistilor care nu vor sa isi care D-SLR-urile in vacanta. Isi doresc fotografiere panoramica in detrimentul zoom-ului mai mic si vor sa poata face fotografii bune si in condtitii de lumina slaba.
Imi place foarte mult Nikon P300. Detine reteta aparatului foto compact perfect din punctul meu de vedere. Imi place foarte mult designul profesionist cu finisaje bune, senzorul BSI CMOS, obiectiv tratat anti-reflex cu diafragma cu deschidere mare f/1.8, filmare Full HD sau slow motion la 640×480 si 120Cps, functie HDR, setari manuale complete.
Nu-mi place blitul care este mai mic, as zice eu, fata de alte compacte rivale si nu numai. Exista totusi un buton care as zice ca nu va rezista ani multi de utilizare si anume butoanele directionale care au si functii duble si este si rotita de selectie. Lipseste fotografierea in formatul RAW.
Se gaseste la:
SCOS DIN FABRICATIE ! – Inlocuitor Nikon P330
Imagini
[nggallery id=63]
Un comentariu
Pingback: Camere premiate de TIPA 2011 | ITnewz