In sfarsit a ajuns in mainile mele si aparatul foto Fujifilm HS10 dupa o lunga asteptare de 3 luni. De ce am cerut acest aparat de test ? In primul rand pentru cele doua caracteristici ale sale principale: zoom 30X si filmare slow motion la 1000Cps maximum (la o rezolutie enervant de mica), dar si pentru ca este aparaut din februarie in magazinele din Romania deci este relativ nou.
Ce se remarca imediat ce o tii in mana este materialul din care e construit si finisajele carcasei care nu sunt de cea mai buna calitate. Restul carcasei, in afara de suprafata de cauciuc din partea dreapta de pe grip este un plastic ce imita materialele folosite la d-slr-uri, se vede si se simte ca e putin mai ieftin si da impresia de material casant (nu am testat aceasta posibilitate). Butoanele cu care este dotata camera la fel, au acel gen de micro-intrerupator ce il gasesti si pe laserele alea cu 3 baterii AG13 (stiti voi), probabil sunt primele care vor ceda.
Fujifilm HS10 are o asezare a butoanelor in general inspirata de la d-slr-uri, cu butoanele de ISO, focalizare pe partea stanga si in dreapta butoanele standard de directie plus alte functii precum cea de filmare. Rotita de schimbare a modului de fotografiere este ocupata de functiile normale M, Af, C, P, Auto, etc. , insa aici mai exista o problema, nu stiu de ce au indesat amandoua rotitele una langa alta in partea dreapta, cand cea de schimbare a modului de fotografiere putea binemersi sa stea pe partea stanga. Blitul este scos prin apasarea unui buton ce il elibereaza din partea de sus a carcasei. Vizorul este electronic bineinteles din cauza lipsei oglinzii si se aprinde in locul ecranului atunci cand apropiem fata de aparat, asta datorita senzorului de proximitate asezat sub vizor.
Ca greutate si dimensiuni este aproape la fel ca si un d-slr mai mic avand 636g. Datorita zoom-ului imens obiectivul se lungeste destul de mult si pentru unii ar putea parea putin ridicola cu acesta iesit. Cu toate acestea Fujifilm HS10 este intrecut la zoom de catre Canon SX30 IS cu 35X si Nikon P500 cu un zoom de 36X. Obiectivul are inel de focalizare manuala la baza obiectivului.
Performante
Cu senzor BSI-CMOS de 10 Megapixeli Fujifilm HS10 aduce imbunatatiri pentru fotografierea cu ISO ridicat, astfel fotografiile vor iesi mai putin miscate in conditii de luminozitate slaba si zgomot de imagine mai redus chiar la maximum de 6400. Imaginile pot fi salvate si in format JPEG si in format RAW (La 3Megapixeli), sau chiar in amandoua formatele deodata. Este un mare avantaj si este foarte util sa ai functii similare ca pe D-SLR pentru a te putea invata cu setarile.
Pe lumina variata HS10 se descurca foarte bine si reuseste sa determine in modul automat expunerea corecta si pe lumina solara puternica si chiar din lateral retinand detaliile din zonele mai umbrite.
Avantajul principal al lui Fujifilm HS10 este obiectivul cu zoom 30x care prinde si imagini panoramice la 24mm si te apropii de subiect aflat la mare distanta. Rotirea obiectivului pentru zoom se face destul de brusc, cu greutate poti sa faci zoom cu miscari line datorita mecanismului interior.
Stergerea unei imagini se face enervant de incet dureaza o secunda, si asta numai din cauza unei animatii care nu stiu daca merge dezactivata (eu nu am gasit-o). Tot legat de soft meniul este intuitiv, imi place cum sunt asezate optiunile, ba chiar pot spune ca sunt foarte asemanatoare cu cele de la Panasonicul meu compact.
Aparatul filmeaza superb 1080p la 30Cps, poti folosi focalizarea la inceput sau poti seta focalizarea continua si in comparatie cu unul din competitorii lui directi Panasonic DMC-FZ38 nu reuseste sa filmeze decat la 720p. Un alt punct forte ale lui Fujifilm HS10 este filmarea slow motion (high speed). Camera poate trage cu 1000Cps la o rezolutie la care nu prea se intelege nimic din filmare (224×64). Trebuie focalizata perfect si ai nevoie de lumina solara ca sa poti distinge imaginile filmate cu 1000Cps. O sa puteti vedea si cateva mostre de filmari slow motion mai jos pe care le-am realizat in Gradina Cismigiu cu pasari, si niste romi care se balacesc in Lacul Cismigiu (Am avut ce filma in parc :) ). Celelalte moduri de filmare slow motion sunt: 60Cps la 1280×720, 120Cps la 640×480, 240Cps la 442×332, 480Cps la 224×168. Filmarea slow motion nu are sunet cred ca era de asteptat, si este limitata la 30 de secunde. Oricum cele 30 de secunde slow motion pot insemna minute bune redate cu 30Cps. In cazul filmarii obisnuite limita este de 30 de minute, timp standard la majoritatea camerei.
Alte caracteristici importante:
- filmarile au compresie buna H.264
- suporta blit extern
- ecran 3″
- senzor de proximitate
- port HDMI si A/V out
Concluzia
Fujifilm HS10 este printre cele mai versatile camere cu care am lucrat, poti pune blit extern, ai zoom mare si in acelasi timp si unghi panoramic fara sa schimbi obiectivele ca la un DSLR, ai ecranul care ajuta la fotografierea din unghiuri extreme, ori de pe pamant ori deasupra unei multimi in acelasi timp reusind sa vezi ce fotografiezi, fotografiile sunt bune, si filmeaza Slow Motion sa nu uitam !
Imi place filmarea Slow Motion care in ciuda rezolutiilor mici poti surprinde imagini cu adevarat superbe, eu m-am multumit si cu rezolutia de 640×480 cu 120Cps, ca este un aparat foto foarte versatil cu care vei da frau creativitatii, setari manuale complete, stabilizator optic de imagine foarte puternic.
Nu-mi place ca foloseste acumulatori cumparati care nu intotdeauna rezista la cele 400 / 300 de cadre specificate de producator. Un alt minus il consider constructia camerei care putea sa fie usor imbunatatita.
Se gaseste la:
Produsul nu se mai vinde, a fost inlocuit de Fujifilm HS30
Imagini
[nggallery id=57]
4 comentarii
Pingback: Nikon P300 - Review - ITnewz
Pingback: Fujifilm Finepix HS30 - Review - ITnewz
Pingback: Fujifilm Finepix HS30 – Review
Pingback: Nikon P300 – Review