Dell M11xR2 cel mai mic laptop de gaming disponibil cu procesor Core i7

Publicat pe 16 iul. 2010 - 12:43 de Mîrzac Iulian

Dell a scos sub brandul Alienware primul laptop de gaming de mici dimensiuni asemenea unui netbook cu codul M11x. A fost o mutare buna din partea lor lansarea unui asemena produs asa ca la aceasta noua versiune M11xR2 a inclus tehnologiile necesare unui sistem de gaming, mult asteptatele Optimus si procesoarele Core i5 / i7.

Pret si configuratie

Modelul testat a fost echipat cu un procesor de 1.2 Ghz Core i7-640UM disponibil pana la frecventa de 2.66 Ghz, cu RAM 4GB DDR3 la 800 Mhz si un hard-disk de 500 GB SATA II cu 7.200 RPM. Acest model impreuna cu sistemul de operare Windows 7 Premium si Bluetooth, are un pret de 1,319 dolari, desi versiunea cu Core i5 porneste de la pretul de 949 dolari. Modelele vechi cu Core 2 Duo sunt deasemenea disponibile si pornesc de la 800 de dolari, cu posibilitatea de a alege in 2 si 8 GB RAM si 160 – 500 GB hard-disk sau daca doriti ceva mai rapid si mai nou 256 GB cu un hard-disk solid, fara discuri. Totate modelele se vor livra cu Nvidia GT 335M si Optimus.Dell M11xR2

Schimbari de design

Daca puneti M11x si M11xR2 unul langa altul va va fi imposibil sa va dati seama de diferente. Singura diferenta estetica este stratul stralucitor negru din interiorul laptopului, R2 putand avea si culoare mata, la alegere, pentru cei carora nu le place sa vada amprentele create de manipularea continua a unui asemenea laptop extrem de mobil.

Un alt element care este mai important este ca portul VGA a fost indepartat, eliminand posibilitatea de a face prezentari PowePoing prin laptopul acesta, cu toate acestea existand adaptoare probabil pentru porturile aferente precum HDMI sau Display Port. In rest totul este identic cu M11x, display-ul a ramas neschimbat cu toate ca iti da impresia ca e prea mic, si totusi este prea reflectiv.Dell M11xR2

 

Performante

Sistemul Optimus are probleme in practica necesitand o optimizare, deoarece se activeaza atunci cand nu este nevoie, consumand baterie fara folos. Sa zicem ca vrem sa vedem un videoclip pe Youtube, atunci cand selectam o rezolutie de peste 360p Optimus activeaza GPU-ul performant la 720p fiind bun si procesorul grafic integrat pe placa de baza.

In teste  datorita lui Core i7 M11xR2 va obtine cu 700 de puncte mai mult decat predecesorul sau M11x in programul de benchmark GeekBench.

Cele mai mari probleme ale lui M11xR2 sunt in rularea jocurilor propriu-zise. Cu driverele trimise de producator jumatate din jocurile instalate pentru testare pur si simplu nu au mers, acestea incluzand: Batman: Arkham Asylum, Metro 2033 si Shattered Horizon. Acestea insa, au functionat  Left 4 Dead 2, Crysis Warhead si Far Cry 2. Ulterior s-a reusit rularea tuturor jocurilor instaland driverele pentru GPU.

Dell M11xR2

Longevitatea bateriei

Nu este afisata viata bateriei pentru M11xR2 (asta-i semn rau), desi Dell a estimat M11x-ul la o durata de 8,5 h si am obtinut atunci 6 ore si 7 minute cu placa video integrata si intre 2,5 – 3 ore pe GPU.

Pentru ca Optimus porneste si opreste GPU-ul in functie de ce aplicatie rulezi bateria laptopului va tine cel mul cat un sistem non-Optimus, iar daca GPU-ul va rula continuu, bateria nu va tine prea mult. Cu toate acestea rezultatele noastre sunt optimiste avand in vedere integrarea noului procesor Core i7 care nu este la fel de eficient ca si “vechiul”  Core 2 Duo, cu care Intel si Dell a avut timp sa se “joace” mai mult pentru a-l face mai eficient din punct-ul de vedere al consumului de energie.

Dell M11xR2

Concluzia

Nu prea se merita sa treceti de la M11x la noua versiune M11xR2, chiar daca are noile versiuni de procesoare i5/i7, si Optimus, insa beneficiile sunt mult prea mici si performanta prea putin crescuta. Optimus este o tehnologie noua inca si care are nevoie de update-uri pentru componentele care o au integrata, luad in considerare problemele mari pe care ni le-a creat noua.

+ procesor mai rapid

+ culoare mata

= Optimus integrat, insa are probleme

= Durata de viata a bateriei mai scazuta, insa nu cu mult

– display-ul, tastatura si greutatea au ramas la fel

– performanta in jocuri minima

Laptopuri Alienware la eMAG de la 4.599 Lei.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: