Ne-a venit un laptop de 17 inci pe mana de la Dell un laptop care este la fel de greu ca si unul special de gaming si o sa vedeti de ce i-au adaugat atatea kilograme in plus in randurile de mai jos. Laptopul este primul care il testam cu Ivy Bridge de cand au inceput sa se lanseze in martie. In primul rand trebuie sa stiti ca are si un nou procesor grafic de la NVIDIA, GeForce GT 650M cu nume de cod Kepler construit cu o tehnologie de fabricatie pe 28nm, este un procesor grafic de mijloc, comparabil insa cu generatia precedenta GTX460M, deci de luat in seama si de gamerii care prefera un laptop.
Sa va arat ce am descoperit despre noul Dell N7720.
Unboxing
Pachetul lui Dell Inspiron N7720 este mare datorita ecranului de 17.3″, se mai adauga si accesoriile asa ca o sa ti se para ca ai o cutie de monitor cu tine dupa ce-l cumperi, si cantareste 5Kg cu totul. Mai jos vedeti videoclipul.
Design
Am remarcat la Dell Inspiron N7720 in primul rand carcasa care este de culoare neagra insa are o textura care arata ca si fagurele de miere si asta pe langa estetica elimina din start si amprentele lasate de maini. Astfel de textura am mai vazut la mai multe laptopuri insa si colturile carcasei mult rotunjite se aseamana cu cele ale seriei G de la HP precum HP G72 care nu mai sunt pe piata. Seria Inspiron cu toate ca nu este una business a reusit sa se impuna de data asta cu niste elemente esentiale de design si constructie precum: balamalele de aluminiu obligatorii la laptopurile mari, asta daca nu vrei sa ramai cu ecranul in mana, tastatura iluminata, boxe Skullcandy cu subwoofer, etc. Singurul lucru ce nu mi-a prea placut a fost restul plasticului utilizat pe carcasa, mai exact cel de pe laturi, care arata bine dar nu pare a fi de calitate, pare usor casant.
Dupa cum spuneam tastatura de tip chiclet este chiar de calitate au cursa scurta fata de unele tastaturi de laptop care nu sunt chiar atat de plate, in timp ce zgomot aproape ca nu exista (doar space si enter ce mai fac zgomot). Pe deasupra tastatura este iluminata cu led-uri pe dedesubt si se pot seta doua niveluri de intensitate a luminii. Am omis sa zic, este ca o tastatura de desktop, exceptand zona insert,home, pageup/pagedown care dispare si sunt reasezate deasupre butoanelor numerice din dreapta. In comparatie cu corpul laptopului tastatura pare cam mica insa are butoanele perfect spatiate probabil si de asta nu au intins-o prea mult.
Butonul On/Off este unul imens asezat langa balama, alte trei butoane cu functii pe care nu le-am descoperit stau asezata sub balamaua dreapta. CapsLock are led pe buton pentru a sti daca este activ, nu am gasit nimic pentru NumLock si Scroll Lock.
Touchpadul lui Dell Inspiron N7720 nu este nici prea mare cum mai vedem la Apple-uri in comparatie cu corpul laptopului nici prea mic ca la netbookuri, ideea este ca m-am simtit confortabil utilizandu-l pe ecranul de rezoltuie FullHD nu a trebuit sa dau de doua ori pe el cu degetul pentru a ajunge dintr-un capat intr-altul decat poate la viteza mai mica. Are o suprafata neteda insa neaderenta si asa nu ti se impotmoleste degetul transpirat de la cele 35 de grade de afara. Mai are in cap si un led care te notifica atunci cand este dezactivat cu o culoare portocalie.
Ecranul este de 17.3″ FullHD dupa cum tot v-am spus insa are strat anti-reflexiv adica este mat si reflecta putin lumina pentru amatorii de jocuri sau pur si simplu stresati de lumina reflectata tot timpul in ecran. Spatele ecranului are capac reinlocuibil deci daca sunteti plictisit de culoarea neagra si vreti ceva mai colorat mai happy, comandati de pe net la un magazin online capacul dorit, apasati pe butonul din spatele ecranului scoateti capacul dupa care puneti in loc noul capac care va caracterizeaza mai mult.
Mi-a placut mult garnitura ecranului de pe interior care amortizeaza caderea ecranului la inchidere creand un fel de vacuum, si mai mult, nu iti mai intra praful inauntru cand il tii in rucsac sau eu stiu pe unde-l mai tii.
Daca este sa intoarcem laptopul si pe fata cealalta Dell Inspiron N7720 ne face o surpriza, chiar doua: are doua bay-uri pentru HDD sau poate vreti sa faceti un combo SSD + HDD cum e „la moda” acum, sau mai bine 2xHDD cu un SSD mSATA numai cat aveti sistemul de operare. Tot pe fund se afla si cele doua boxe Skullcandy asezate in partea dinspre utilizator si daca va uitati si mai atent mai jos exista si un al treilea difuzor, care este defapt subwooferul.
Daca este „sa ne luam” si de partea de conectica Dell Inspiron N7720 nu sta rau deloc: in fata sunt ledurile de on, hdd, baterie si wireless, si slotul pentru carduri de memorii care are un dummy inlocuitor si care il protejeaza de praf . Pe latura dreapta doua porturi USB de o parte si de alta a DVD-RW-ului iar mai sus latura se umple cu portul pentru LAN si Kensington Lock.
In spate conectica lipseste, asta pentru ca se pare ca Dell s-a gandit ca asta ar duce la uzarea si mai rapida a balamalelor si nu ar fi vrut asta la un laptop de 17 inci. Si ultima latura, cea stanga se pare ca este ocupata de portul de alimentare proprietar Dell (care foloseste alimentator de 130W), portul VGA, fanta de evacuare a aerului cald, portul HDMI, doua porturi USB si porturile de intrare si iesire audio. Toate cele 4 porturi USB sunt in acelasi timp si e-sata, dar si mai tare este ca unul dintre porturile de pe stanga (se poate observa in imaginile de pe Flickr) poate alimenta chiar si cand laptopul este oprit, in caz contrar laptopul trebuia lasat macar in standby. Tehnologia se numeste PowerShare.
Acumulatorul este de mici dimensiuni tinand cont de corpul laptopului.
Performanta
Am sa incep cu ecranul dar n-am sa va bat prea mult la cap cu acest subiect Inspiron N7720 foloseste un panel de 17.3″ de tip LED cu rezolutie FullHD si are suprafata anti-reflexiv ca voi sa va puteti bucura mai mult jocul/filmul/site-ul pe care-l vedeti la un moment dat. Ecranele mate intotdeauna m-au dezamagit pentru ca tot reflecta o lumina difuza si tot iti creeaza dificultati in utilizare, iar N7720 nu iese din aceasta regula.
Procesorul este dupa cum spuneam de generatie noua IvyBridge, model Corei5-3210M dual-core cu 4 threaduri, tactat la 3.1 Ghz si cu 3MB Cache si asta il ajuta mult in operatiile de codare a materialului video. Aduce imbunatatiri si pentru GPU si pentru CPU, iar eficienta energetica a crescut datorita noului proces de fabricatie pe 22nm si noii arhitecturi care are tranzistorii dispusi in trei dimensiuni adica si pe inaltime. Ca punctaje obtinute in testele sintetice procesorul s-ar situa in imediata apropiere a unui Core i7-2620M de generatie trecuta adica Sandy Bridge.
Aceasta configuratie are si o memorie RAM de 6GB care mi se pare minimum in cazul unui sistem gaming/workstation pentru editare foto/video/creatie 3d. Dupa cum vedeti si mai jos puteti observa cele doua locuri pentru HDD-uri. Configuratia avea doar un HDD de 750GB, evident pentru performante maxime se recomanda un SSD de 120GB sa zicem pentru OS si restul cat doriti de mare cu discuri. Accesul in interior mi-a placut ca s-a realizat doar prin scoaterea unui capac mare, si chiar daca se pot uza suruburile la fiecare scoatere/curatare macar carcasa este mai compacta.
Puteti observa in aceeasi imagine de sus si boxele Skullcandy 2.1 care se aud extraordinar (Comparabile cu alte boxe Harman/Kardon ori Altec Lansing ce am mai testat pe laptopuri). Daca puneti mana pe un astfel de laptop cu audio de brand premium cred ca o sa uitati intr-un colt de boxele de desktop ieftine sau boxele de 100 ron 2.1.
Teste sintetice
Configuratia cu care am testat in 3D Mark 06 poate fi vazuta in imagine, iar setarile au fost cele standard in versiunea demo 1280 x 1024 fara Anti Aliasing, Pixel Shader 3.0 si Vertex Shader 3.0. Link rezultat inregistrat in 3DM06.
Puteti observa in linkul de sus cu rezultatul de pe site-ul 3D Mark rata minima a cadrelor pe secunda a fost 44Cps exceptand testul CPU care este foarte greu pentru orice sistem.
Inpspiron N7720 a obtinut in PassMark 7.0 punctajul de 1438.2.
HDD-urile de pe Inspiron N7720 pot fi setate in RAID0 daca aveti doua instalate, cat despre rezultatele testului meu, acestea nu au fost satisfacatoare daca acesta va fi folosit pentru lucru unde ai nevoie de viteza de raspuns si transfer rapid. Insa dupa cum ziceam un SSD ar transforma laptopul intr-o bestie.
Informatii CPU-Z
Punctaj obtinut in Windows Experience Index. Se vede HDD-ul care nu are un punctaj prea reusit, totusi nu am inteles de ce Placa Video GeForce 650M a primit doar 5.9 dar hei cui ii pasa de punctaj cand jocurile iti merg bine.
Dupa cum poti vedea mai jos laptopul are multe porturi insa doar unul dintre ele este mai special si anume portul USB de langa HDMI daca va apropiati de ecran are un mic fulger langa sigla SS si USB. Acel semn reprezinta tehnologia PowerShare care pur si simplu va incarca un device capabil prin incarcare USB chiar si cand laptopul este oprit. Economisesti acumulatorul laptopului decat sa-l tii aprins in timp ce incarca.
Specificatii
- Ecran 17.3in FullHD (1080p) LED Display Mat
- Chipset Mobile Intel® 7 Series Express Chipset (HM77)
- Procesor Ivy Bridge Intel Core i5-3210M 3.1Ghz 3MB Cache
- RAM 6144MB (1×2048 + 1×4096) 1600MHz DDR3
- Placa video Nvidia GeForce GT 650M 2GB RAM si Intel HD4000
- 3 boxe Skullcandy cu subwoofer si tehnologie Waves MaxxAudio® 4.0
- 1xHDD 750GB + 1xbay gol
- Camera web HD 1Mp
- Wireless Intel® Centrino® Wireless-N 2230 + Bluetooth 4.0
- 3xUSB 3.0 + 1xUSB 3.0 PowerShare, 1xLAN 10×100, 1xHDMI 1.4a, 1xVGA,
- Cititor carduri 8-in-1
- Dimensiuni si greutate: Latime 416.8mm; Grosime 31.9mm – 37.37mm) 10.87” (276mm)
- Greutate minima: 3.28 kg
- Acumulator 6 celule
- 8x DVD+/-RW
Nu-mi place
- poate o mica parte din materialul plastic care se mai gaseste in designul carcasei
Imi place
- designul si-a atins scopul: material texturat anti-amprente, balamale metalice puternice, tastatura excelenta, ecran mat, etc.
- are doua placi video, care pot fi schimbate intre ele pentru un consum eficient de resurse
- sunet excelent de la Skullcandy (volum si claritate)
- tehnologia PowerShare
- modulul WiFi de calitate Intel Centrino
Concluzie
Dell inca se mentine bine pe pozitie si aduce schimbari bune seriei Inspiron 17R care se vad in acest produs. Procesorul Ivy Bridge impreuna cu placa grafica Kepler lucreaza perfect si avansul tehnologic se simte in utilizarea de zi cu zi dar si in programele de birou. Este un desktop replacement demn de luat in calcul tinand cont si de pretul la care se invarte. Si-a atins telul de a oferi un produs echilibrat la un pret cat mai mic.
21 de comentarii
Un review bun. Imi plac laptop-urile de la Dell. O optiune buna de luat in calcul.
este greu in comparatie cu alte modele asemanatoare
2.7 au laptopurile si de 15 inch, chiar daca este mai greu decat alte versiuni nu mi se pare greu tinand cont de balamalele puternice, si posibilitatea de a adauga doua hdd-uri.
cand e solid devine si greu un desktop replacement.
Am un Inspiron 7720 cu 16g. Il am de cca 3 luni si pot spune ca este super. DAR. Tastatura este jalnica. Trebuie sa sun, dupa srbatori, la service ca trebuie sadau cu pumnul in SPACE, altfel nu-l ia. Am avut un Studio 1735 si afost super si ala. Dupa ce o sarezolv problema cu tastatura o sa-i dau un 10.
Varianta cu 16 gb este o alegere excelenta.
Review-ul meu dupa o luna de utilizare
http://forum.notebookreview.com/threads/dell-17r-n7720-se-user-review.675037/
Procedura de retur care am facut-o la oktal a decurs excelent; recomand magazinul acesta ca o alternativa la emag!
@Augustin
Mersi pentru review!
Am testat ieri laptop-ul in showroom-ul Oktal si pot spune ca sunt impresionat. Am putut sa ma joc putin cu el si m-au last sa-i calibrez ecranul care dupa calibrare se preteaza editarii de fotografii.
Cred ca voi cumpara varianta cu 16 GB de RAM cat de curand.
cum nu am un preview am observat cateva erori ce s-au strecurat in commentul de mai sus asa ca postez aici si o erata :)
” vajaitul nu este deranjant (frigiderul / AC-ul il acopera FARA probleme). ”
„Temperaturile in modul de lucru (editare text, browsing) sunt acceptabile parca putin SUB cele de pe inspiron 1720. „
Mai sunt si alte mici erori in comment, de acel gen dar se intelege.
Iti multumim insa si de parerea ta despre Dell Inspiron 7720. Cu cat mai multe pareri cu atat mai bine.
Salut,
am primit ieri N7720-ul si desi sunt FOARTE placut impresionat de hardware sunt dezamagit de tastatura (pentru mine din pacate ii un deal breaker). Hardware-ul de pe laptop-ul aceasta este peste un XPS L702x.
Cateva impresii personale:
THE GOOD:
1) hardware EXCELENT (procesor, placa video, hdd-ul cu care vine, SUNET deosebit, camera vide + microfonul incorporat). Anul trecut am avut un XPS de 17 (L702x) dotarile imediat sub cel cu 3D si prin comparatie inspironul aceasta il depaseste considerabil. Mai mult XPS L702x inca este de vanzare prin magazie si ii mai scump decat inspiron-ul.
2) monitorul foarte placut la lucrul cu el (text) din nefericire nu pot sa il apreciez pentru grafica. Luminozitatea ii foarte buna si culorile daca te uiti la monitor „corect” or sa multumeasca utilizatorii de media/gaming si cei ce lucreaza cu text (progrmatori/office/etc).
3) Nivelul de zgomot al ventilatorului este redus in mod obisnuit, iar in load desi poti sa il auzi, vajaitul nu este deranjant (frigiderul / AC-ul il acopera probleme).
4) Temperaturile in modul de lucru (editare text, browsing) sunt acceptabile parca putin mai decat cele de pe inspiron 1720.
THE BAD:
1)carcasa este dintr-un plastic cam moale si daca ar fi sa apesi pe ea se indoaie putin iar tastatura se „apasa” daca insisti ceva mai mult (dealtfel cam toate laptop-urile noi sub 60mil fac la fel). Capacul se poate schimba (personal ma lipseam de chestia asta si ma bucuram mai mult de un ecran mai subtire si vreo 100grame reduse din greutatea totala, plus ca poate centrul de greutate se muta putin mai in fata si coltul dreapta al laptop-ului ar fi stat mai bine pe masa cand ecranul ii dat in spate).
THE UGLY:
1) Tastatura: pentru mine din pacate aceasta tastatura tip chiclet (identica dealtfel cu cea de pe XPS L702x) nu reuseste sa ma convinga si sa inlocuiasca tastatura de pe vechiul inspiron (tastatura de tip slanted). Mai mult eu schimb tastura laptop-ului vechi la aprox 18luni din cauza folosirii intense(14ore pe zi in timpul saptamanii plus calatorii cu „accidentele” aferente transportului zilnic) si am impresia ca probabil tastatura de pe laptop-ul asta nu ar rezista la fel de mult. Am un prieten cu XPS L702x care dupa un an de zile (gaming/media/office work) nu are probleme cu tastatura, deci un utilizator / gamer obisnuit probabil o sa considere minusul aceasta irelevant (pana la urma poti pot sa isi puna o tastatura externa cum si fac multi).
Concluzie: Un laptop cu capacitati hardware DEOSEBITE pentru pretul pe care il are si desi as fi vrut tare mult sa il pastrez ma vad nevoit sa il returnez din cauza tastaturii. Daca as putea cumpara doua laptop-uri l-as fi pastrat pe acesta pentru jocuri, filme, muzica si browsing ii mult prea bun raportul pret calitate pentru profilul asta de utilizator.
Inca ceva oktal au fost foarte prompti cand la inregistrarea comenzii si livrarea ei (in mai putin de 24h in timpul saptamanii) laptop-ul era la mine in conditii perfecte. Apropo ai dreptate Ubuntu vine direct de la DELL iar sodimm-ul de 4gb instalat de cei de la oktal ii un corsair vengeance de buna calitate. Personal daca o sa fiu multumit de cum or sa trateze acest retur o sa continuii sa ii folosesc in locul emag-ului (care mi se pare in ultima vreme mult prea greoi pentru a tine pasul in domeniul IT, probabil pentru ca s-au intins pe atatea alte categorii de produse). Inca ceva iluminarea tastaturii este decenta dar cu bleed daca te uiti la tastatura intr-un unghi mai ascutit (mie nu prea imi pasa de iluminarea tastaturilor in general)
PS: recomand pentru viitorii posesori varianta cu 16GB diferenta de 3mil intre configuratia cu 8GB ii prea mica pentru a nu iti dubla RAM-ul (vorbesc de oktal, locul de unde am luat eu laptop-ul meu)
Does it really come with Ubuntu preinstalled? Which version of Ubuntu and how does it handle the NVIDIA video card?
The thing is it could be a version for Romania.
Especially Dell which has lots of variations in configurations. So in your country it could be with other OS’s or FreeDOS.
In cateva ore imi ajunge si mie acest INSPIRON 17R SPECIAL EDITION ce inlocuieste un veteran inspiron 1720 care inca isi face treaba (5 ani jumate mai tarziu).
Sa vedem cum si-au facut treaba baietii de la oktal (ei deschid laptop-ul sa ii schimbe un dimm de 2gb cu unul de 4gb) si probabil tot atunci instaleaza si ubuntu.
Revin cu mai multe comentarii.
Salut Augustin,
Sunt in aceeasi situatie ca tine: am si un eu Inspiron 1720 de aproape 5 ani si este in continuare in stare impecabila. As avrea sa-l vand pentru ca nu il voi mai folosi dupa ce voi cumpara 17R SE-ul. Tu ce vei face cu 1720-ul ?
Sunt foarte curios cum va fi laptop-ul.
Poti face un review dupa cateva zile de utilizare?
Ma intereseaza in primul rand calitatea ecranului pentru ca am de gand sa fac editare foto pe el.
Sper sa fii multumit de noua jucarie!
Bafta!
Ubuntu vine preinstalat ca alte OS-uri.
Am uitat sa mentionez ceva: 3.2kg (cat are laptop-ul acesta) ii o greutate mica in comparatie cu adevaratele laptop-uri de gaming (cele de 15” ajung la 3.8kg iar cele de 17” la 4.2kg).
Da este un laptop mai usor tocmai pentru ca nu este un laptop special de gaming, la care tocmai carcasa este cea care aduca kilogramele in plus.
Salut,
multumim pentru raspunsuri si pentru review.
Salut,
ar fi fost util sa ne spui cate ceva si despre comportamentul acestui laptop cand este folosit (zgomot, temperatura, daca tastatura are flex sau nu), altfel review-ul curent nu prea ne spune multe lucruri in afara de ce putem deduce din poze si specificatii.
Ai dreptate. O sa iau in considerare.
Cat despre intrebarile de mai sus:
1. Zgomotul nu este foarte mare in full load, adica e comparabil cu un cooler stock de PC cand il auzi din carcasa. Nu e deranjant.
2. Nu am apucat decat sa-l testez in programele de mai sus, si in cateva ore de lucru nu mi s-a parut ca s-a incalzit asa tare, poate putin mai mult ca si un laptop obisnuit. nu cred ca trece de 60 grade.
3. nu are tastatura flex.