Daca sunteti in cautarea unui telefon de buget cu tastatura QWERTY si un design atragator, unul mai ieftin decat Nokia Asha 201 nu cred ca o sa mai gasiti pe piata. Seria Asha se adreseaza in special tinerilor dar si celor care vor un telefon clasic ca sa zic asa, dar cu un look modern. Daca pe modelele de la gama de mijloc in sus Nokia mizeaza pe OS-ul Windows Phone, pe cele din gama low-end ramane tot la vechiul Symbian.
Punctul forte al acestui telefon este pretul, Asha 201 costa in jur de 300 lei la liber. Sa luam putin la puricat acest model si sa vedem ce este in stare sa faca, sa o luam cu inceputul:
Design
Prima data cand l-am tinut in maini am avut o senzatie placuta, nici prea greu nici prea usor, se incadreaza bine in palma, poti sa folosesti tastatura QWERTY cu o singura mana daca ai un pic de experienta. Din cauza ca este asa ieftin nu va asteptati sa vedeti finisaje din sticla sau metal pe Asha 201, plastic cat incape, pretentiosii probabil ca-i vor da o bila neagra pentru acest aspect. Nokia Asha 201 are urmatoarele semnalmente: 105 grame, 115.4 x 61.1 x 14 milimetri si este disponibil intr-o gama variata de culori vii.
Acum ar trebui sa zic ce fel de conectori si butoane se afla pe telefon, ei bine nu prea am ce sa zic aici, toti conectorii trei la numar se afla in partea de sus, acestia sunt: microUSB, jack-ul 3.5 mm pentru casti si socketul pentru incarcator, pe lateral dreapta gasim slotul pentru card si cam atat cu conectorii. Inca o bila neagra s-ar putea sa ii acordati lui Asha 201 pentru faptul ca nu vrea sa se incarce prin microUSB, asta s-ar traduce si printr-un cablu in plus pe care trebuie sa il luati cu voi atunci cand plecati la drum. Inca un lucru care m-a mirat a fost faptul ca nu are butoane fizice pentru volum si pentru camera.
Am ajuns si la punctele forte al acestui telefon, tastatura QWERTY, aceasta este aranjata pe patru randuri distincte cu un pic de spatiu intre ele, butoanele se apasa usor si odata ce te-ai obisnuit cu ele tastarea devine o placere. Sunt 37 de butoane si dupa cum am mai spus datorita felului in care sunt aranjate puteti tasta cu usurinta si cu o singura mana. Navigarea prin meniu se face cu ajutorul tastei de tip D-pad cu 5 functii ( care pot fi programabile la fel ca si cele doua taste soft de sub display ).
Display-ul lui Asha 201 masoara 2.4 inci, 256k culori si are o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Nu exceleaza la nici un capitol dar sincer nici nu ne putem astepta la prea multe.
Performanta
La capitolul performanta sunt cam putine de spus sau mai bine zis putine caracteristici care merita mentionate. Memoria interna abia daca ajunge pentru doua melodii ( 10 Mb este memoria interna ) acum acest lucru nu ar fi un mare impediment avand in vedere ca Asha 201 suporta carduri microSD pana la 32 Gb. Defapt telefonul a fost conceput pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a asculta si muzica chiar daca au un telefon ieftin in mana. Telefonul dispune de 32 Mb Ram si 64 Mb Rom resurse mai mult decat suficiente pentru Symbian S40 si aplicatiile sale dar daca deschidem mai multe se cam „ineaca”.
Un mare minus al acestui telefon este faptul ca nu are nici 3G si nici Wi-Fi, navigarea pe net se face printr-o conexiune GPRS sau EDGE, care din pacate nu prea mai face fata, cand am incercat sa deschid niste pagini web mai bogate in continut a cam trebuit sa astept ceva timp stiti povestea (Ca sa nu mai amintesc ca recent operatorii de telefonie au anuntat acoperire aproape de 100% in tara).
Deci daca folositi internetul intesiv acest model nu o sa va multumeasca. Dar sa nu fiu rautacios, daca navigati pe net ocazional eu zic ca o sa fiti multumiti, o verificare de cont Facebook, o stire, un scor se pot pot afla usor dar nu fortati nota. Trebuie tinut minte insa ca acest telefon costa doar aproximativ 300 lei la liber.
Pe spatele telefonului gasim camera foto de 2 megapixeli si difuzorul, despre camera pot sa zic ca scoate niste poze acceptabile pentru nivelul ei, dar pentru asta aveti nevoie de conditii aproape perfecte, nu are flash sau autofocus, insa este numai buna daca vreti sa faceti poze pentru retelele de socializare. Difuzorul nu exceleaza nici el insa se aude suficient de tare si clar. Accesul la cartela SIM se face scotand bateria.
Nokia Asha 201 ruleaza interfata S40, in meniul Home putem adauga scurtaturi pentru diverse widget-uri sau aplicatii. Asha 201 are aplicatii dedicate pentru email, muzica, navigare pe net si socializare numita chiar Social de unde putem accesa Facebook, Twitter, Orkut si Flicker. Bateria de 1430 mAh se tine bine pentru o utilizare normala in jur de 2-3 zile.
Un alt lucru pe care il face Asha 201 este faptul ca poate inregistra radio, nu sunt multe telefoane in acest segment de pret care sa faca acest lucru de fapt nici smartphone-uri nu sunt prea multe care sa faca asta.
Imi place
- pret mic
- tastatura QWERTY fizica
- durata de viata a bateriei lunga
- constructie solida
Nu-mi place
- lipsa 3G si Wi-Fi
- camera foto 2 megapixeli
- conectivitate slaba
- display cu rezolutie scazuta
Concluzie
Nokia Asha 201 e un telefon de buget care daca ar fi avut implementat 3G probabil ca era un best buy la aceasta categorie de pret. Navigarea pe net, chiar daca e uneori mai inceata e acceptabila in cele mai multe cazuri. Tastatura QWERTY fizica este probabil plus-ul cel mai mare pe langa pret bineinteles, se foloseste usor chiar si cu o mana. Durata de viata a bateriei, tastatura QWERTY, constructia solida si pretul va pot face sa treceti cu vederea faptul ca Nokia Asha 201 nu are 3G, WiFi sau un OS mai nou. O alternativa ceva mai scumpa dar si mai performanta este modelul Nokia Asha 300.
5 comentarii
Am cumparat telefonul la scurt timp dupa aparitia pe piata, sunt multumita, nu m-a dezamagit niciodata, bateria ma tine 5 zile la convorbiri normale de 120-160 minute zilnice. Doar daca fac tranfer de poze sau fisiere se descarca mai des si e normal. Daca doream navigare pe net sau alte optiuni, ma orientam spre alt tip de gaget.
cel mai prost telefon infiintat vreodata….conexiune internet zero, software zero, ba se stinge ba se reaprinde:)), bluetooth-ul nu mai merge, bateria ma mai tine doar 2 zile din 7 cat ma tinea….sa nu va cumparati niciodata un asemenea telefon….cius
eu am asha 201….. zi-mi si mie cum s intru s eu pe net k wifi nu am!!! si as vrea s eu s intru pe net……CUM SA FAC????????????????
Pingback: Nokia Asha 302 – Review
ieftin telefonu .. as mai fi dat un 50 de lei in plus pentru 3g…:D