Cum este Cortana pe Android ?

Publicat pe 25 aug. 2015 - 8:47 de Mîrzac Iulian

Cortana Android

Începând de luni Cortana a intrat în stadiul public beta, însemnând că poate fi testată aplicația și de către public fără să ceri special acces la aceasta. În România se pare că nu este permis accesul la aplicație încă, probabil că s-au gândit că are prea multe limitări pentru această zonă geografică.

Cu toate acestea aplicația poate fi downloadată și instalată de pe alte site-uri, cum este APK Mirror dacă doriți să testați aplicația. O veți putea instala doar dacă activați în setări să permiteți instalarea de aplicații din surse necunoscute, care se referă pe scurt la kituri în format .apk. Acolo veți putea găsi ultima versiune disponibilă.

Am testat aplicația timp de o săptămână (versiunea 1.0.0.222). Nu merge foarte bine, cel puțin nu pe telefonul meu care nu este foarte performant (LG G2 Mini). În ideea că nu se compară viteza de răspuns pe acest telefon în comparație cu modul în care merge pe un sistem Windows. Deci poate aici ar trebui îmbunătățit.

Al doilea lucru important este că nu este bine integrat cu aplicațiile din telefon. Dacă în cazul Google Now ai legătură cu browserul, notificările, mesajele, în cazul Cortana legătura este mai stângace. Nu recunoaște la fel de bine numele celor din contacte.

Punctele forte ar fi libertatea mai mare cu care poți discuta cu Cortana în comparație cu Google Now. Adică poți să faci legătura cu conținutul deja căutat.

Exemplu: întrebi de trafic, cauți cel mai apropiat restaurant, apoi poți tot printr-o comandă vocală să alegi restaurantul și să te conducă până acolo. Folosind HERE Maps totul a mers ca uns, dar prima data poți alege și aplicația de hărți.

Partea amuzantă: poți să-i spui să-ți cânte ceva, așa cum au prezentat Microsoft în mai multe etape la evenimente precum Build. Comenzile obișnuite precum setarea unui eveniment în calendar, trimiterea unui mesaj, sau apelare se fac foarte simplu.

Unde mai văd o îmbunătățire la Cortana: ar fi să primești o listă de comenzi vocale pe care le poți activa, pentru că utilizarea unui asistent virtual va cere învățare în mod constant.

Avantajul Google Now în căutări este că poți obține o informație rapid pentru că Google oferă texte scurte din Wikipedia în cazul unei căutări informative, ori dacă faci calcule în browser sau folosești alte funcții proprietare motorului de căutare Google. Cortana folosește Bing care pe mine nu prea mă încântă. Mai bine folosesc DuckDuckGo.

Avantajul Cortana este că tinde să devină un asistent virtual mult mai natural, mai uman față de Google Now, și asta este tendința tuturor celor 3 mari asistenți virtuali: Siri, Google Now și Cortana.

La final, Microsoft a declarat că va fi disponibilă aplicația și în afara US însă nu știm cât de mult se aplică declarația aceasta și pentru România.

Update: Versiunea 1.0.0.224 pare să aibă un timp de răspuns mai bun. Update-ul este mai mult de finisare, se văd rezultatele pe device-ul meu.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: