Am primit acum o săptămână telefonul la test. Au trecut câteva luni de la ultimul test de telefoane și acum că am primit LG G2 Mini lansat în primăvară pe piață care este un telefon mainstream cu configurație mediocră, dar cu conexiune 4G și Android 4.4 KitKat direct preinstalat, bineînțeles cu modificările obișnuite ale interfețe grafice aduse de LG, simt că au mai evoluat puțintel lucrurile. Este evident varianta mini a lui LG G2, dar nu este atât de mini pe cât pare în fotografii având 4.7″ diagonala ecranului.
A fost o săptămână interesantă folosind acest telefon, citiți mai departe cum a fost.
Design
Să vorbim mai întâi despre cum arată pentru că acesta este unul din principalele criterii de decizia de cumpărare a multor persoane. Cei 4.7″ pe care-i are ecranul nu trebuie să vă sperie dacă spre exemplu ați mai avut un telefon de 3.7″ sau ceva asemănător, de ce spun asta pentru că pe lângă al meu Nokia N9 și LG G2 Mini este o diferență de 1cm pe lungime și 0.5 cm pe lățime. Are și el distanța dintre ecran și carcasă foarte mică. Au aplicat aceeași idee: margini cât se poate de mici.
Am să repet aici și de fiecare dată când va fi cazul, nu se vor lansa comenzi aiurea cu podul palmei pentru că softul nu permite preluarea comenzilor dacă detectează că se atinge o suprafață mare a ecranului. Încercați odată într-un showroom să atingeți intenționat cu podul palmei sa vedeți că nu se întâmplă nimic.
Forma carcasei este foarte asemănătoare cu a lui LG G2, colțuri rotunjite, fără butoane laterale, butoanele de volum și cel de oprire pornire situându-se pe suprafața din spate. Face parte din designul adus pe LG G2 pentru prima dată printre smartphone-uri, o modificare făcută liniei proprii de smartphone-uri primită foarte bine de clienți. Este o mică inovație cu care m-am adaptat mai greu la început, dar de care mă bucur acum.
Eliminarea butoanelor laterale și frontale de pe un smartphone parcă-l face și mai frumos (mie îmi place un design mai minimalist). În plus aprinderea ecranului se poate face prin atingerea de două ori a ecranului cu degetul, deci dacă telefonul este așezat pe masă nu va fi o problemă să-l deschizi. Butonul de pornire/oprire are și o formă mai mare care-l înconjoară pentru a nu se apăsa din greșeală pe masă.
Suprafața carcasei pe spate reprezintă din punctul meu de vedere una din cele mai importante caracteristici de design aduse telefonului. Este ca o textură hașurată care oferă un look premium telefonului, și nu în ultimul rând aderență foarte bună, așa că nu-ți face griji că-l scapi chiar dacă ai o mână mai mică.
Pe laterala de sus se află transmițătorul infraroșu cu care poți folosi telefonul pe post de telecomandă, și nu știu dacă v-am mai povestit dar aceste LG-uri cu infraroșu pot transmite comenzi la toate tipurile de televizoare, dvd-playere, sau blu-ray-playere poate învăța modul de comunicare al telecomenzilor specifice.
Ce se află sub capacul lui LG G2 Mini ?
Capacul se scoate foarte ușor ca la telefoanele Samsung dacă îmi amintesc bine ei sunt cei care au folosit cel mai des acest mod de prindere a capacului. Pe interiorul capacului se află senzorul NFC, cu care te poți conecta la diferite device-uri care suportă această tehnologie de comunicare între device-uri.
Mi-a plăcut că slotul microSIM și microSD sunt accesibile nu trebuie scoasă bateria pentru a le înlocui, și mă surprinde calitatea construcției pe care o arată în interior, zone bine compartimentate, și bine legate, fără componente descoperite.
LG G2 Mini este la fel de gros cu Nokia N9, deci este ok ca grosime, dar și greutatea e în regulă, nu iese în evidență nici pe plus nici pe minus.
Performanțe
LG G2 Mini fiind un telefon de mijloc de gamă nu va oferi performanțe foarte mari, însă se situează pe locul care-l merită. L-am testat o săptămână și am fost mulțumit de comportamentul său prin Android și aplicațiile instalate de mine. La multi-tasking s-ar putea să trebuiască să mai aștepți puțin, dar cam asta este cu telefoanele la acest preț ~1.000 Lei. Cazul concret este: rulam Vine sau TuneIn Radio, și am primit notificare pe Facebook, sau alte mesaje, și vreau să le citesc, dar până intra în aplicația dorită (în timp ce ascultam muzică) dura câteva secunde 3-4, dar nu putem avea prea mari pretenții de la 1.2 GHz quad-core și 1Gb RAM se pare.
Mai jos aveți cele două rezultate la testele de baza pentru Quadrant și AntuTu care nu mi-au plăcut că au arătat că este mai slab decât un Galaxy S3, dar important este să meargă cum trebuie. Ca să vă dau un exemplu concret: atunci când ascultam muzică în TuneIn Radio pe drum și vroiam să intru pe Facebook dura secunde bune până reușea să schimbe aplicația (aici mă refer la o pornire „la rece”, între ele se schimbau rapid).
Ecranul telefonului are o rezoluție de 960 x 540 pixeli și afară la lumina zilei pe Soare pare să reușească să afișeze imaginile pe el destul de puternic cât să pot citi mesaje sau să fac alte activități, nu în cele mai bune condiții însă pentru prețul său și acest tip de ecran este bun, plus că unghiurile sunt ok, nu-și schimbă culorile prea mult la unghiuri mari.
Acum după ce am instalat Facebook, Twitter, Vine, Shazam, SoundCloud, TuneIn Radio, și altele comune (în total 1.3 Gb) am rămas cu fix 4Gb, mai mult spațiu ca la multe branduri care se laudă cu 8GB stocare și când îl deschizi după achiziție are 1-2 GB memorie de stocare internă (bloatware sucks!), LG a învățat că e mai bine să mai asculți și clienții.
Fotografii făcute cu telefonul puteți vedea chiar și la dimensiunea lor originală în slideshow-ul de mai jos de pe Flickr. Senzorul de 8 MP a scos poze bune. Am făcut poze prin oraș inclusiv una la un concert care cred ca au ieșit ok, ținând cont de poziția pe care o ocupă telefonul. Cred că nivelul la care se află camera lui foto ar trebui să fie standardul de la care pornește calitatea foto a telefoanelor mobile. Ce vroiam să menționez este despre viteza de fotografiere. Am avut un photo-lag teribil pentru unele fotografii.
Softul preinstalat este Android 4.4.2 KitKat și este destul de basic pentru smartphone-uri însă reamintim cele mai importante funcții:
- QSlide – îți permite să accesezi rapid din notification bar aplicațiile cele mai comune (pe care le suportă) și care vor porni într-o fereastră ce poate fi redimensionată, utilă dacă ești nevoit să faci multi-tasking. Eu nu am simțit nevoia;
- QuickMemo – accesibil tot din notification bar face un screenshot la ecran pe care-l vei putea edita, adăuga marcaje / text, etc;
- QuickRemote – vei putea controla mare parte din Televizoarele, DVD și Blu-Ray playerele de pe piață. Poate învăța semnalul pe care-l transmite telecomanda aparatului tău.
Ce hibă enervantă a avut ? Dacă intram în task manager în timp ce rulam mai multe aplicații dar vroiam să le închid pe toate mă întreba dacă vreau să merg pe Home sau pe EasyHome (de fiecare dată), o interfață simplificată cu funcționalitate redusă în care se afișau tastele numerice ca al unui telefon vechi.
Acumulatorul s-a descurcat de minune, este unul dintre puținele smartphone-uri care a atins 2 zile de utilizare în care am reușit să stau pe Internet 3G când eram în trafic și WiFi la serviciu continuu, chiar ma așteptam să reziste doar o singură zi. Din grafic puteți vedea și ce aplicații au consumat în tot acest timp mai mult: Ecranul și sistemul de operare Android fiind ca de obicei pe primul loc. TuneIn Radio și Facebook fiind pe primul loc din aplicațiile utilizate de mine mai mult aceste două zile. Luați în considerare că lumina ecranului a fost setată manual la 100% pe parcursul testului, deci e mult loc de economisire.
Nu-mi place
- nu se rotește destul de rapid ecranul când îl întorci pe mai multe laturi (1 sec. – 1.5 sec dacă faci multi tasking în momentul acela);
- mă tot întreba când închideam tote aplicațiile din task manager dacă vreau sa merg pe Home sau pe EasyHome chiar dacă setam să aleagă Home always.
Îmi place
- bateria rezistă și două zile de utilizare normală;
- design superb și formă bună cu o suprafață cu aderență extraordinară;
- are tehnologie nouă cu toate că este mai ieftin (NFC, 4G, Android 4.4.2, etc.);
- preț bun.
Concluzie
LG G2 Mini este un telefon de buget mediu care l-aș recomanda utilizatorilor care doresc un telefon cu tehnologie nouă cu 4G, Android 4.4.2 KitKat, funcție de telecomandă universală, diferite funcții software utile software adăugate de producător în sistemul de operare care îți pot facilita utilizarea smarpthone-ului (spre exemplu când introduci căștile în portul audio îți apar aplicații predefinite pe care ai putea să le pornești pentru a fi folosite cu căștile. În acest moment softul modificat LG mi se pare cel mai prietenos cu utilizatorul dintre telefoanele Android testate de mine și care nu te sufocă cu multe opțiuni, totuși sunt opțiuni interesante care pot fi activate din setări (precum menținerea ecranului deschis dacă te uiți la ecran).
Detalii despre telefon la eMAG
Imagini
Mai jos puteți vedea mai multe imagini cu LG G2 Mini sau făcute cu aparatul foto integrat, toate Full Size necompresate.
Un comentariu
Pingback: Black Friday 2014 - Cele mai bune oferte selectate! LIVE!