Google s-ar putea să rezolve o mare problema a sistemului de operare Android anul acesta cu ajutorul Instant Apps (sau aplicațiilor instant). În viitorul apropiat vei putea naviga pe Internet și la un moment dat chiar din browser-ul telefonului vei putea încărca o aplicație Android direct de acolo.
Trebuie să recunoaștem că sunt foarte multe site-uri web care sunt foarte prost făcute care nu sunt utilizabile și pe telefonul mobil sau alte dispozitive mobile. Ori se încarcă greu, ori au fonturi și alte elemente de pe site disproporționate, ori nu interacționează cu utilizatorul așa cum ar trebui.
Dacă compari experiența de utilizare cu o aplicație nu doar că este mai bine făcută ci se încarcă și mai repede, iar design-ul este mai bun.
Ce avantaje ar avea o aplicație încărcată instant în browser ? În primul rând nu vei mai ocupa spațiu aiurea în memoria telefonului, apoi nu va mai consuma resurse în background. Mie mi s-ar părea genial, mai ales dacă te gândești la aplicații precum cele ale magazinelor, sau site-urilor pe care intri rar de entertainment.
Poate cel mai bun exemplu ar fi Facebook care ocupă mult spațiu și resurse pe toate smartphone-urile. Partea bună este că dacă să spunem la un moment dat intri pe un link de produs al unui magazin online, aplicația s-ar putea încărca doar pentru acea pagină de produs deci nu va fi necesar să downloadeze întreaga aplicație de mobil.
O întrebare care a urmat după anunțarea acestei dezvoltări viitoare este dacă aplicațiile instant vor fi mai sigure pentru că știm cu toții că aplicațiile în general și în special pe Android nu sunt foarte sigure. Sunt aplicații care au acces la prea multe date din telefon să sperăm că odată cu accesul instant la ea nu primesc acces la date personale automat.
Aplicațiile în momentul de față nu sunt foarte mari (câțiva MB pentru aplicațiile magazinelor online), așadar cele instant ar trebui să fie puțin mai mici pentru a putea fi încărcate rapid prin LTE altfel nu vor fi aplicații instant.
Se estimează ca în această toamnă Aplicațiile Instant să devină realitate, urmând ca telefoanele Android cu Jelly Bean sau mai noi să profite de noua tehnologie.
Ce părere aveți despre noua tehnologie software și cum credeți că o să vă afecteze utilizarea telefonului ?