Android N – cele mai importante lucruri de știut

Publicat pe 10 mart. 2016 - 8:57 de Mîrzac Iulian

Android N

Google a făcut ieri un anunț surprinzător ieri când a anunțat Android N, varianta de încercare (preview) pentru dezvoltatori a noului sistem de operare Android care este în pregătire pentru lansare. Va primi un nume de cod în apropiere de lansare așa cum și Android 6 a fost numit Marshmallow. O serie de îmbunătățiri interesante au fost anunțate și funcționalități noi. Haideți să vedem care sunt cele mai interesante funcții pentru voi utilizatorii.

Doze - Android N

1. Doze devine mai bun

Una dintre cele mai mari probleme Android este consumul mare de resurse. Din acest motiv se folosesc și configurații foarte puternice, deoarece are nevoie de cât mai multă memorie RAM, baterie, procesor, etc. Funcția a fost introdusă în versiunea anterioară de Android și promitea autonomie mai mare economisind atunci când telefonul stă repaus.

Update-ul la funcția numită Doze va putea economisi și mai multă energie atunci când smartphone-ul este în repaus eliminând sau realizând mai rar verificări la semnalul GPS, WiFi, rețeaua de telefonie mobilă. În spate sunt tot felul de procese, verificări, sondări, etc. pe care sistemul de operare le face atunci când telefonul este în repaus și care se pare că multe dintre ele pot fi oprite, ori făcute mai rar.

Multi-View

2. Suport nativ multi-window

Android va oferi posibilitatea începând cu această versiune de a împărți ecranul în două așa cum Windows a oferit posibilitatea pe tablete, sau cum iOS are Split-View. Funcții de acest gen au existat pe interfețele modificate de la Samsung și alți producători însă acum este oferit nativ această funcționalitate. Deci o să vedem asta pe toate telefoanele ieftine începând cu sfârșitul anului și începând cu anul viitor.

Va fi disponibil pentru telefoane și tablete la început urmând pe viitor să fie disponibilă funcția și pe televizoare.

Reply din notificari

3. Răspunsuri direct din notificări

4. Notificări grupate

O altă modificare pe notificări: nu vei mai vedea zeci de notificări separate dacă vin de la o singură aplicație. Este o altă asemănare cu notificările grupate de pe iOS, dar să vedem dacă vor fi ceva diferențieri. În principiu vei putea desfășura notificările grupate cu ajutorul unui buton ori printr-un gest cu două degete.

Datasaver

5. Data Saver

Traficul de date este o problemă de costuri, mai ales dacă facem referire la țările în curs de dezvoltare. Android propune această nouă funcționalitate prin care odată activată ar trebui să economisească megabiți.

Concret va bloca anumite date care sunt transferate în paralel în background și va încerca să limiteze transferul de date realizat de aplicațiile active. Vei putea face o lista albă cu aplicațiile care nu dorești să fie afectate.

Picture in Picture - Android N

6. Picture-in-picture

Pe televizoarele cu Android ca sistem de operare va fi disponibilă și o funcție PIP sau picture-in-picture. Deci un fel de multi-tasking însă optimizat special pentru acest lucru. Vei putea continua să rulezi programul TV sau videoclipul într-un colț.

7. Google va oferi public versiuni beta

Versiunea beta va fi disponibilă nu doar pentru dezvoltatori ci și pentru public. Momentan nu este încă beta, doar developer preview care înseamnă că încă are probleme mărișoare de rezolvat.

Bineînțeles că va fi disponibil doar pe telefoanele Nexus: Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 dar și laptopul Pixel C.

Vă plac veștile despre noul Android ?

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: