2014 vine cu noi provocari pentru noi, dar mai ales pentru laptopurile noastre. Ce bine ar fi sa dea producatorii 4-5 ani garantie la laptopuri, asa nu-ti mai faceai prea multe griji pentru el, pacat ca are ventilatoare, hard-disk si alte piese sensibile care pur si simplu nu sunt facute sa reziste multi ani.
O curatare laptop nu costa mult si cu siguranta costa mai putin decat in cazul in care ar trebui sa inlocuiesti o piesa din laptop sau in cazuri grave intregul laptop daca este mai vechi si nu se mai gaseste piesa inlocuitoare. Intrebarea este daca chiar merita asumarea acestui risc cand un astfel de serviciu oferit de profesionisti costa sub 100 lei.
Am sa va dau mai jos cateva motive puternice pentru care sa apelati la serviciile unui specialist in loc sa-l dati la prieteni ori sa-l desfaceti chiar voi:
1. Nu aveti uneltele necesare
Nu aveti surubelnitele pe marimi si riscati sa uzati suruburile, nu aveti aer comprimat pentru a indeparta in siguranta praful si scamele din laptop, lipiciul special pentru lipirea cablurilor sau a unor folii de protectie impotriva contactului dintre componente si alte cabluri / componente interne. Daca este necesar schimbul pastei termice de pe procesor asta poate insemna alti bani in plus pentru rezolvarea problemei de incalzire a laptopului.
2. Puteti strica o componenta perfect functionala
…Cum ar fi procesorul sau chipul video care de multe ori sunt pe acelasi radiator.
Pentru ca laptopurile sunt sisteme create compact astfel incat sa fie usoare si cat mai subtiri, componentele si intregul sistem este cat se poate de inghesuit. Asadar constructorii de laptopuri au creat carcasele de laptop dupa cum au considerat ei ca este mai eficient. Problema pentru cei care trebuie sa desfaca carcasa unui laptop este ca:
- suruburile sunt ascunse pe unde nu te astepti si daca ai omis un surub nu se desface carcasa
- in afara de suruburi carcasa are un sistem de prindere auxiliar care iarasi te poate
- de multe ori se scoate si tastatura si cablul (tip panglica) se prinde la loc foarte dificil
- trebuie sa iei masuri de protectie impotriva descarcarilor de energie electrostatica care iti poate defecta laptopul iremediabil
- reasamblarea poate fi dificila si daca nu asamblezi laptopul cum trebuie, poti strica carcasa permanent sau poti strica balamalele ecranului.
3. Un specialist iti poate depista si alte probleme
Daca apelezi la un specialist care curata/repara laptopuri zi de zi atunci fii sigur ca daca tu duci laptopul la curatat si sistemul tot se incalzeste dupa curatare atunci se va depista cauza (reala a) problemei. O problema frecventa este dezlipirea barei de cupru de pe procesor din cauza invechirii pastei termice sau datorita aplicarii proaste in trecut.
Stiti acel mit ca laptopurile cu chipset AMD se incalzesc prea tare si vine prietenul tau IT-ist care-ti recomanda un laptop cu procesor Intel, pentru ca acelea au racirea cea mai buna ? Este mai degraba o problema de intretinere a laptopului decat de constructie.
Tu ti-ai facut curatenie in laptop ? La Easy IT ai reducere 30 RON pentru serviciul de curatare laptop astfel laptopul tau poate trai mai mult. Nu de alta dar vedeti sa nu ajungeti ca in videoclipul de mai jos.
Un comentariu
Curatarea se poate face si acasa insa trebuie sa ai rabdare si vreo 2 ore libere(minmi). Depinde cat de incet te misti. Oricum, este riscant pentru ca poti crapa carcasa sau alte elemente ale carcasei sau mai rau, poti defecta componente importante care sunt scumpe, gen placa de baza sau procesorul. Daca nu ai aptitudini tehnice de nici un fel nu te baga si du-l la service. Acolo daca strica ceva macar ai pe cine sa tragi la raspundere.