Mai sus puteți vedea un videoclip scurt făcut de mine. Este un timelapse la rezoluție 4K realizat cu Sony NEX-3N, un aparat foto mirrorless care văd că nu se mai fabrică (lansat și cumpărat anul trecut), a fost înlocuit de seria A cu înlocuitorul Sony Alpha A5000 care din câte știu este aproape identic cu NEX3-N, a fost îmbunătățită calitatea imaginii, adâncimea de culoare și văd că este mai ușor.
Timelapse-ul este foarte scurt pentru că nu am nimerit vreme prea bună la munte, altfel fotografiam mai mult, dar am fost mulțumit că am reușit să surprind Calea Lactee cu setup-ul meu simplu. NEX-3N, un trepied simplu Hama (dar țapăn) și fără declanșator automat (în primul rând pentru că pentru camera mea ar costa 300 lei). Deci pentru a fotografia continuu am făcut un artificiu și am legat ceva să blocheze butonul apăsat, știu e jalnic, dar încă nu merită 300 lei investiția (Un scai din acela de ținut cablurile de la calculator la un loc este perfect). Update: astăzi am găsit pe eBay niște copii chinezești cu delayer la 100 lei și simple la 30 lei, am să cumpăr și am să vă spun cum merge comanda.
Tutorialul este pentru începători și este făcut să vă inițieze în acest tip de fotografie.
Ce ai nevoie pentru un timelapse cu cerul noaptea ?
- Un aparat foto DSLR / Mirrorless cu senzor APS-C sau mai mare (Full Frame);
- Obiectivul trebuie să aibă diafragmă minim f/3.5 (care cred că o cam are toată lumea), dar se recomandă f/2.8 să poată capta și mai multă lumină; Și nu în ultimul rând să fie obiectiv super angular sau wide, adică să cuprindă cât mai mult din cer;
- Un card de memorie de 16GB preferabil 32GB dacă tragi la rezoluție maximă;
- Un trepied solid (eu am folosit unul Hama mic, dar solid);
- Ideal ar fi să aveți un declanșator cu cablu (eu nu am avut :) );
- O locație ferită de lumină (optim ar fi la 50km de București în câmp sau departe de orice localități – eu am „tras” de pe munte);
- Să începi să tragi după ora 22:30 (atunci este complet întuneric, până atunci mai surprinzi ceva lumină pe expunere lungă și nu se văd toate stelele);
- Update: dacă vreți să trageți o noapte întreagă este necesar și un acumulator în plus depinde și de aparat câte cadre face la o încărcare.
Setările necesare pentru a surprinde Calea Lactee – Manual Mode
- Setează aparatul să fotografieze continuu (Continuous Mode);
- Diafragma deschisă la maxim (care înseamnă cifra cea mai mică la f/3.5 sau f/2.8);
- ISO: 3200, dar puteți încerca și 6400 dacă aparatul are senzor de imagine mare (Full Frame);
- Timp de expunere: 30 de secunde;
- Focalizare manuală: asta pentru că nu poate focaliza automat pe ceva invizibil. Eu am focalizat pe lumina de la cabană, voi puteți folosi un telefon de la o distanță mare, sau orice sursă de lumină pe care să focalizezi;
- Eu nu am folosit o setare de reducere a Zgomotului de imagine decât cea pentru ISO ca mai jos pentru că ar fi dublat timpul de la 30 de secunde la 60 de secunde pentru 1 cadru:
Long Exposure Noise Reduction – Off
High ISONoise Reduction – Low - Nu în ultimul rând dimensiunea fotografiilor o puteți seta la o rezoluție 7MP dacă nu aveți un card foarte mare sau la maximum 10 – 12 MP dacă vreți un material video 4K
Asta este tot de ce ai nevoie. Nu trebuie decât să-l așezi către cer îți vei da seama în acel moment în ce direcție este centrul galaxiei (zona mai luminată) și să-i dai drumul. Pentru compoziția imaginilor, legarea imaginilor am folosit Photoshop CS6. Nu trebuie decât să apeși open alegi prima imagine și trebuie să apară o bifă jos cu Image Sequence. (După aceea trebuie doar să alegi câte cadre pe secundă dorești să afișeze – viteza de afișare a imaginilor).
Update: Unul dintre voi mi-ați cerut să scriu cum se calculează timpul necesar pentru a realiza un Timelapse, așadar mai jos cum afli cât timp lași să fotografieze pentru un Timelapse de 1 minut cu setările de mai sus.
Exemplu de calcul, pentru a afla numărul de cadre necesar și timpul de așteptare:
Timpul îl calculezi tu în funcție de cât vrei sa înregistrezi în felul următor: Dacă vrei 1 minut de timelapse ai nevoie de 60 de secunde de material video. Pentru o secunda de material video as miza pe 15 cadre / secunda sa fie cât de cât fluent materialul video (eu am avut 8). Deci 60 secunde x 15 cadre = 900 cadre de tras continuu.
Dacă facem calculul să vedem cât trebuie să stăm să așteptăm lângă aparatul foto în beznă aflăm așa: 2 cadre pe minut, deci 120 cadre pe oră. 900 cadre necesare pentru video / 120 cadre pe ora cât putem trage maximum = 7.5h de stat lângă aparat, sau dormit în cort în funcție de fiecare…
În imaginea de mai jos de pe contul meu de Flickr poți să vezi din nou setările, aparatul, ora, obiectivul, cam totul în afară de locație.
Aștept și pozele sau timelapse-urile voastre !
P.S. Îmi pare rău pentru Sony, dar un declanșator cu fir care blochează butonul de shutter, are funcție zoom și poate porni/opri filmarea nu merită 300 lei.
3 comentarii
Buna dimineata! Spuneti-mi va rog la time-lapse, obturatorul aparatului ramane deschis intre cadre? Din comentariu am inteles ca aparatul este setat ca timp la 30 secunde. Eu am incercat sa fotografiez Calea Lactee, dar am avut 1 secunda intre cadre, din pacate nu am reusit decat cativa nori razbesti care se miscau si cateva stele, nu am setat 30 ” asa cum e descris in comentariu. Multumesc frumos! Toate cele bune! Cu respect, Sandulescu, Rm-Valcea
Bună dimineața,
Este obligatoriu că fiecare expunere să aibă 20-30 de secunde pentru a fotografia Calea Lactee.
Ce aparat folosești?
Pingback: Cum decurge o comandă pe Ebay?