Avem pe maini cel mai important model de la Sony: Xperia S. Face parte dintre noile modele rebranduite SONY simplu fara „Ericsson”, acesta fiind modelul de varf al companiei. Este poate cel mai aratos model lansat in ultima vreme, cel putin eu asa-l vad, ramane voi sa decideti dupa ce-l veti vedea. Xperia S vine cu vechiul „pachet” software Sony Ericsson adica Android Gingerbread, interfata cu aplicatii branduite Sony, serviciile Play Now, Play Station Store, si integrarea buna cu serviciile online, dar cu promisiunea din partea companiei de a primi un upgrade la Ice Cream Sandwich in cel mai scurt timp.
Cititi in urmatoarele randuri ce mi-a placut si ce nu la cel mai bun smartphone de la SONY.
Unboxing
Sony Xperia S are o cutie destul de mica avand in vedere aparatul destul de marisor si veti gasi castile in-ear marca SONY, Smart Tags, niste etichete care activeaza un set de optiuni (un profil) in telefon atunci cand il apropii de ele. Adica ai NFC activat in telefon si sa zicem ca unul din Smart Tag l-ai setat pentru acasa, atunci wirelessul ti se va activa automat, luminozitatea poate la maximum daca vrei pt ca e incapere, GPS oprit, sonerie la 70% etc. orice setare ti se parea utila pentru acel caz. Vei mai gasi si cablul USB si incarcatorul pe langa acestea.
Design
Pana nu-l desfaci din ambalaje complet nu vei realiza ce design perfect are. Nu am mai avut ceva de genul asta in maini de cand am testat Nokia N9. Are o carcasa care se simte aproape la fel ca si a lui N9 la atingere doar ca acest material plastic este mai catifelat, este mat si aproape ca nu lasa urme pe el (spate), nota 10 la acest aspect.
De ce imi place atat de mult designul telefonului ? Sony si-a lasat amprenta brandului in designul de produs imediat ce a fost facuta si schimbarea de brand si aici ma refer la: butoanele de volum, on/off si de fotografiere care se simt atat de bine fixate in carcasa si care se simt a fi de metal. Butonul de fotografiere pare a fi cel mai precis pe care l-am gasit la un telefon mobil. Apasarea lui in doi timpi: odata pentru focalizare si inca odata pentru fotografierea propriu-zisa se face prin click-uri ferme si cu rezistenta buna.
Continuand comparatia cu Nokia N9, carcasa are unghiuri drepte doar spatele este foarte usor curbat, iar ecranul iarasi o caracteristica foarte utila, ofera un soi de tehnologie Clear Black cum e cea de la Nokia, prin care nu mai diferentiezi marginea (banda) ecranului de panel, este complet negru.
Mai pe scurt elementele de design adaugate pe telefon parca iti confirma in subconstient ca este un Sony fara sa te uiti la brand, te duce cu gindul la sistemele audio HiFi Sony cu potentiometre metalice cu zimti, carcase de aluminiu, etc.
Insirand cap coada toate elementele de design acestea apar in felul urmator: pe ecran jos se afla trei butoane capacitive: inapoi, acasa, optiuni, sub care se afla o fasie transparenta de plastic in care sunt integrate siglele ce reprezinta butoanele de sus acestea aprinzandu-se seara cand folosim telefonul. In capul ecranului sunt: un led de notificari, senzorul de proximitate/lumina, iar in coltul drept camera foto pentru apelare video.
Laterala de sus are in stanga asezate butonul de deblocare si on/off si imediat portul audio 3.5mm. Partea de jos are doar agatatoarea pentru suportul de mana, in timp ce pe laterala stanga se afla doar portul micro USB care este protejat de praf/scame. Pe laterala dreapta veti gasi portul micro HDMI tip D, butoanele de volum si de fotografiere.
Spatele mat este ocupat de obiectivul camerei foto principale de 12 Megapixeli care trebuie sa mentionez are diafragma f/2.4 perfecta pentru fotografiere si in incaperi. Dedesubtul obiectivului se afla blitul LED, un difuzor si microfonul. Capacul carcasei se scoate foarte simplu impingand cu doua degete in sus spatele. Dedesubt veti observa ca telefonul foloseste microSIM, acumulatorul este incapsulat, si nu puteti adauga memorie externa microSD, insa la 23GB liberi presupun ca nu va mai trebuie (mie personal nu mi-ar trebui).
Xperia S cantareste 144g si are dimensiuni de 128.0 x 64.0 x 10.6 mm ceea ce il face un telefon bine incadrat ca si greutate si dimensiuni, tinand cont si de ecranul de 4.3 inci.
Performante
Cand vorbim de Sony Xperia S ne gandim in primul rand la ecranul de 4.3 inci cu rezolutie HD (1280×720 pixeli) care mi se pare ca este mai mult decat deajuns pentru a afisa detalii foarte fine in jocuri, sau afisarea fidela a textului/elementelor grafice din pagini web si meniu. Densitatea pixelilor este de 342 ppi mai mare ca al unui iPhone 4S cu al sau ecran Retina, deci trageti si voi concluziile.
Dupa cum o sa vedeti si in screenshotul din Quadrant procesorul Qualcomm dual-core de 1.5 Ghz, memoria RAM de 1GB si nu in ultimul rand procesorul grafic Adreno 220 si-au cam spus cuvantul obtinand un punctaj maxim de 3065 fata de 1250 de puncte la Samsung Nexus S, sau Samsung Galaxy Nexus cu 2050 dupa cum arata media rezultatelor din aplicatie pentru respectivele deviceuri.
Oricum Sony Xperia S nu doar obtine un punctaj mare in teste sintetice el pur si simplu zbarnaie cam in orice ii dai sa faca, fie ca executa update la 6 aplicatii consecutive, sau instalezi aplicatii din Google Play in background in timp ce tu iti vezi de treaba ascultand muzica sau jucand un joc, telefonul se descurca de minune.
Pentru stocare telefonul foloseste o memorie interna de 1.5 GB iar ca un inlocuitor la microSD a fost incapsulata o memorie eMMC de mare capacitate pentru a nu avea probleme de stocare a filmelor HD sau imaginilor si melodiilor numeroase.
NU lipsesc tehnologiile noi NFC, DLNA pentru transmis imagini direct pe televizorul Smart, HSDPA de 14.4 Mbps, AGPS, Bluetooth 2.1, WiFi n si nu in ultimul rand functia de USB Tethering.
Sistemul de operare cu care vine preinstalat este Android 2.3.7, sistem de operare foarte bine optimizat de companie daca ati mai butonat telefoane din seria Xperia stiti despre aplicatiile Sony preinstalate, de integrarea foarte buna cu retelele de socializare care fac din Xperia S pur si simplu un telefon mai simplu de utilizat, fara sa mai fie nevoie sa-ti downloadezi alte aplicatii. O sa poti juca jocuri Sony activand aplicatia Play Station Store din meniul cu aplicatii.
Music Unlimited Si Video Unlimited sunt doua aplicatii prin care va veti putea abona cu o taxa de 10$ pentru a asculta muzica din cloud, sau veti putea vedea filme, nu am putut afla mai multe insa (cate melodii sau filme veti gasi in serviciu).
Bun, bun, dar Xperia S este telefonul de top de la Sony in acest moment nu vine cu noul sistem de operare ? Compania nu a uitat de Android 4.0 Ice Cream Sandwich motiv pentru care update-ul la urmatoarea versiune va fi disponibil din luna Mai din ce am inteles si scrie si pe cuite ca este upgradabil la Android 4.0, insa nici nu ma indoiam de acest lucru (gandindu-ma la configuratie si fiind lansat acum).
Mi-a placut ca poti sa iti editezi informatiile dintr-un anumite fisier MP3 direct din Media Player, astfel o sa ai o organizare a melodiilor mult mai buna si vei putea gasi mult mai usor melodia preferata.
Camera foto poate pe unii ii va uimi pe altii nu, pe mine m-a facut sa ma gandesc si mai mult la viitorul fotografiei integrate in telefoanele mobile. Xperia S vine cu camera foto principala extraordinara de 12 Megapixeli, si obiectiv cu diafragma f/2.4 care nici pe multe aparate foto compacte/bridge nu gasesti.
Cu ce ajuta diafragma asta mai mare ? Pai uitati-va si voi la videoclipul mostra filmat la RoBlogFest 2012 cu Suie Paparude si o sa vedeti ca se poate si filma noaptea/in club in cazul de fata. De observat ca si zoom-ul digital se face rapid, iar zgomotul de imagine este rezonabil. Daca e sa o iau asa , nici Panasonic Lumix FX35-ul meu nu stie decat f/3.3 si nu se vede nimic in filmari daca e lumina slaba, ca in videoclipul filmat cu Xperia S. Poate filma la 1080p cu 30Cps dupa cum veti vedea in mostra de pe YouTube.
Camera foto secundara sa nu va ginditi ca este de rezolutie mica, ofera posibilitatea de a face apeluri video la rezolutie HD 720p si de a va fotografia la 1.3 Megapixeli. Ce mi se pare util si vad ca este o functie care apare la telefoanele de top, si nu numai butonul de fotografiere functioneaza direct din standby. Dureaza 1 secunda sa intre in aplicatia aparatului foto si inca 1 secunda si putin sa focalizeze si sa faca imaginea (2sec si putin pentru fotografiere din standby).
Nici partea audio nu a fost lasata la voia intamplarii, apelurile se aud bine in speaker, ajuta si tehnologia de anulare a zgomotului de fundal. Castile in-ear care se gasesc pe multe dintre telefoanele Sony Xperia iti asigura BASS-ul si claritate ajutate fiind de tehnologia XLOUD, sa-i zicem asa un fel de tehnologie software ca cea de la Monster Beats disponibila pe HTC-uri.
Autonomia lui Xperia S este remarcabila la dimensiunile si puterea sa. Adica la ecran cu luminozitate mare si de 4.3 inci si rezolutie 720p, procesor 1.5 Ghz dual-core, etc. nu vad cum s-ar putea obtine timpi mult mai buni. Iti rezista o zi dupa o incarcare full daca faci de toate pe el.
In imaginea de mai jos poti vedea cum s-a descarcat bateria in 15 h de utilizare jumatate din timp ruland muzica in casti la volum 70-80% (luminozitate fixata la 100%).
Mai jos graficul de descarcare al bateriei in care 2h pe final a rulat un film la rezolutie 480p format MP4, in rest utilizare normala cu putin WiFi. Oricum se poate vedea in amandoua graficele ca display-ul consuma cel mai mult si pe buna dreptate… Prima scadere drastica este Internetul WiFi, iar a doua o reprezinta rularea filmului. Practic in 5h s-ar duce bateria ruland filme dar de retinut luminozitatea ecranului am setat-o la maximum.
Concluzie
Sony Xperia S este un telefon care o sa placa multor persoane, are ecranul numai bun pentru browsing, gaming, vazut filme/poze, etc. Are viteza necesara sa mearga fara intrerupere in timp ce ruleaza chiar doua aplicatii mai grele, insa vor fi si persoane care nu vor putea trece de anumite aspecte precum lipsa microSD sau acumulatorul incapsulat. Per total un telefon care se incadreaza bine in grila de preturi ale noilor telefoane de pe piata .
Nu-mi place
- trebuie sa te obisnuiesti cu butoanele capacitive de jos sa te inveti unde sa apesi
- nu are slot micro SD (daca intereseaza pe cineva tinand cont de memoria interna de 25 GB)
- accesul la acumulator greu doar desfacand telefonul
- ecranul mult mai greu de intretinut fata de alte terminale (raman mai des urmele de la degete. Pe ecran ma refer)
Imi place
- camera foto extraordinara cu filmare FullHD
- ecran cu luminat puternic si cu rezolutie mare densitate 342ppi
- memorie interna foarte mare
- casti interne de calitate superioara
- autonomie destul de ok (tinand cont de alte smartphoneuri)
- carcasa din material oleofob
Se gaseste la QuickMobile.ro
Imagini
Video
Mostra filmare FullHD ziua
Mostra filmare FullHD la RoBlogFest 2012
CloseUP