Oau! Nokia N9 este un telefon incredibil. Merita un loc in top 5 smartphone-uri (in topul meu personal este pe locul 2 ! ), de la designul cu linii continue si margini rotunjite, pana la performantele lui si la user experience-ul foarte reusit asigurat de sistemul de operare MeeGo 1.2. Nokia a dat lovitura cu acest design, si ma bucur ca Nokia s-a gandit sa-l implementeze si pe modelul Lumia 800 care foloseste sistemul de operare Windows Phone 7.5.
Design
O sa repet, dar asta e nu ma pot abtine: Nokia N9 cred ca are cel mai bun design la ora actuala dintre toate telefoanele pe care le-am vazut. Ecranul telefonului este complet negru si cand spun negru ma refer ca nu distingi marginea sticlei de inceputul panel-ului propriu-zis (poate la soare puternic). Este de tip AMOLED si lumina si culorile sunt printre cele mai vii din cate am vazut. Tehnologia ClearBlack pe care o au unele smartphone-uri Nokia isi face foarte bine treaba si ecranul se vede foarte bine si la exterior pe soare. Inca ceva: ecranul are protectie Gorilla Glass si are proprietati oleofobe, asta ca sa fie pachetul complet.
Carcasa lui Nokia N9 este construita din policarbonat (rezistent la socuri), nu ai acces in interiorul acesteia, acumulatorul telefonului este incapsulat. Materialul ii ofera o rezistenta neobisnuita la prima vedere poti fi pacalit zicand ca este plastic obisnuit.
Fata lui Nokia N9 este poate cea mai simpla din lume. Un difuzor minuscul sus si senzorul de lumina, camera foto pentru apeluri video surprinzator poate dar este in coltul din dreapta jos. Probabil s-au gandit ca vom folosi camera in landscape mode in timpul apelurilor video. Oricum mie mi-a placut aceasta abordare. Si totusi nici un buton fizic ? Nokia N9 nu are sub ecran nici un buton, insa pentru deblocare ori apasam pe butonul on/off lateral, ori facem un dublu tap pe ecran si apoi un swipe la ecranul de standby. Mai multe despre functionalitate si UX voi spune mai jos la sistemul de operare MeeGo 1.2.
Lateralele lui Nokia N9 la fel de simple ca si restul telefonului in partea stanga gol, in dreapta butoanele de volum si cel de on/off sau standby. Butoanele sunt asemanatoare cu cele pe care le gasim pe camere foto (astea mi-au venit primul in minte) joaca putin in carcasa. La baza vom gasi un difuzor care are un volum destul de ridicat, iar sus se afla singurele elemente de conectica. Portul audio este asezat in stanga apoi este portul microUSB si sertarul pentru microSIM.
Spatele nu strica designul minimalist prezentat in fata, singurul element este o fasie argintie pe care se afla sigla Nokia si camera foto de 8Megapixeli cu lentile Carl Zeiss deasupra careia se afla si blitul dual-led.
Nu ratati videoclipul de demonstratie a procesului de fabricatie a telefonului.
Performante
Ecranul de 3.9 inci pe langa tehnologia AMOLED, culorile vii si contrastul puternic are si rezolutia de 854 x 480 pixeli, destul de mare incat fiecare detaliu de pe ecran sa apara extrem de clar. Are un strat anti reflexiv pentru ca vizualizarea la lumina zilei sa fie cat mai buna, iar stratul oleofob este destinat sa intretina cat mai curat ecranul. Este extrem de precis si foarte rar am gresit tastele cand scriam mesaje in mod landscape.
La partea hardware Nokia N9 sta chiar bine. Foloseste un chipset Texas Instruments cu procesor Cortex A8 de 1Ghz , 1GM RAM si pentru accelerarea grafica PowerVR SGX 530. Memoria interna de 16GB nu poate fi extinsa insa este indeajuns de mare pentru, muzica, fotografii, chiar niste filme de pe calculator daca nu aveti ce face intr-o calatorie cu trenul (au mers dvd rip-urile perfect, seek rapid).
Pe partea de conectivitate nu prea duce lipsa de nimic, are microUSB-ul pentru incarcare, pentru transfer de date si pentru TV-Out. Pentru comunicare pe langa WiFi, suporta conexiunile HSDPA de 14.4 Mbps, NFC, Bluetooth 2.1 (nu inteleg de ce nu 3.0) si GPS.
Sistemul de operare MeeGo 1.2 din punctul meu de vedere aduce jumatate din succesul pe care-l are acest telefon. Nokia N9 nu cred ca ar fi avut acelasi impact fara interfata grafica inovatoare si organizarea simpla dar eficienta. Sunt de parere ca zecile de widgeturi din ecranele Android mai mult complica utilizarea lui. Ca spuneam ca nu are butoane fizice, in MeeGo ai acces la functiile de baza: Apelare, Mesaje, Camera, Internet, tragand de marginea de jos a ecranului si tinand degetul pe ecran pentru mai putin de o secunda, moment in care apar cele patru pictograme in locul unde ar fi trebuit sa fie niste butoane fizice.
Daca ar fi sa comparam acest sistem de operare cu un Android prima diferenta este ca home screen-urile nu sunt ocupate de widgeturi si pictograme. In schimb veti gasi trei home screen-uri impartite in: meniul principal care cuprinde toate aplicatiile, modulele telefonului dar si aplicatiile instalate de voi la baza. Al doilea este task managerul unde veti putea trece de la o aplicatie deschisa la alta, sau le veti putea inchide (terminarea unei aplicatii se face ca la iOS aproape tinand apasat pe una din aplicatii si selectand „x” din colt). Foarte interesant la task manager este ca aplicatiile deschise au un fel de live preview si se vad animatiile din aplicatiile deschise inainte.
Nokia N9 are in partea de sus a ecranului o bara (standard de altfel) unde este afisata bateria, starea retelei si ceasul. Daca atingi bara aceasta coboara un meniu cu setari de baza: Profil (Silentios, Beep, General), volumul sunetelor, te poti conecta la o retea WiFi si mai poti seta statusul tau in aplicatiile de comunicare (Skype, Facebook, si altele pe care le instalezi).
Ce era sa uit sa mentionez este ca mi-a placut cum telefonul are organizate folderele in memorie. Cand ai intrat in memorie vezi clar: videos, pictures, applications, documents, nu mai au subdirectoare in subdirectoare, etc.
Track & Protect este o aplicatie care te ajuta sa gasesti telefonul in cazul in care l-ai pierdut sau ti-a fost furat. Se foloseste de GPS si odata localizat puteti sa-l blocati sau sa stergeti toate informatiile de pe el. In cazul in care cartela microSIM este inlocuita atunci telefonul se va bloca automat iar informatiile despre cartela microSIM introdusa vor fi trimise catre server. Astfel de servicii sunt deja populare pe HTC si alte branduri de smartphone-uri.
Ca si telefon Nokia N9 s-a comportat bine, difuzorul avea volum bun si in exterior, reteaua ok.
Altfe functii notabile:
- activare ecran prin dubla atingere cu degetul;
- cand faci swipe animatiile continua sa mearga fluent si pe ecranul care dispare si pe ecranul care apare totul este foarte curgator si animat;
- ceasul ramane activ pe ecran, restul dispare in standby;
- jocurile 3D sunt foarte distractive
Camera foto/video pe care o are Nokia N9 este una dintre camerele foto cele mai bune de pe piata de smartphone-uri. Are 8 Megapixeli, iar filmarea este de 720p la 3oCps. Reuseste sa faca poze noaptea neobisnuit de clare si luminoase pentru un telefon mobil. Autofocusul este rapid si precis, iar daca ai nevoie sa refocalizezi poti atinge ecranul in zona in care doresti sa focalizezi.
GPS-ul s-a comportat bine, detecta zona in care te afli imediat daca aveai acces la Internet, iar in vreo 10 minute se conecta si la sateliti. Animatia era destul de fluenta in aplicatia de harti, iar pe ici pe colo mai apare in modul 3D si un Teatru National, o Casa Poporului, un Muzeu al Taranului, si probabil si alte cladiri importante.
Acumulatorul incapsulat are o capacitate de 1450 mAh si m-a tinut 1-2 zile maximum, in functie de cat de mult l-am folosit.
Concluzii
Nokia N9 este un telefon cu stil si cu o personalitate unica, are chiar un aer business, iar partea software a telefonului prin simplitate si eficienta te ajuta sa duci la bun sfarsit toate task-urile de zi de zi fara batai de cap. Altefl zis nu e fancy.
Imi place
- designul futuristic (minimalist), confortabil;
- sistemul de operare MeeGo;
- ecranul extraordinar de bun;
- viteza mare de lucru;
- experienta cu interfata grafica;
- spatiu mare de stocare;
- poate rula filme direct copiate din PC;
Nu-mi place
- ca nu are suport pentru Adobe Flash, dar videoclipurile Youtube functionau;
- receptia WiFi nu mi-a parut la fel de buna ca pe alte smartphone-uri, adica din acelasi loc prindeam semnalul mai slab de la router;
- au fost momente cand aveam nevoie de niste optiuni in plus in meniu, in special in meniul settings;
- toate smartphone-urile au nevoie de un acumulator care sa tina mai mult de 2 zile;
Nokia N9 se gaseste la: eMAG, evoMAG si MarketOnline.
Imagini
Toate fotografiile facute cu Nokia N9 si imagini cu ecranul telefonului le gasiti pe SkyDrive.
[nggallery id=74]
37 de comentarii
Pingback: Cum arată iPhone 6 asamblat ! | ITnewz
Pingback: Nokia J (BH-806) - Review | ITnewz
Pingback: Nokia Lumia 920 lansat la Nokia World | ITnewz
Pingback: Microsoft disponibilizează 18.000 de angajați | ITnewz
Pingback: Cea mai bună tastatură Android cu dictare - Swype Keyboard | ITnewz
Pingback: Nokia J (BH-806) – Review | ITnewz
Pingback: HTC Sensation XL – Review | ITnewz
Pingback: Android 4.0 portat pe Nokia N9
Pingback: Sony Xperia S – Review
Pingback: Tot ce trebuie să știți de la prezentarea Apple de ieri !
Pingback: SDK-ul sistemului de operare Tizen a fost lansat
Pingback: Nokia Lumia 800 – mini Review
Pingback: Cum ar putea arăta iPhone 6 asamblat !
Pingback: Sony Xperia J – aparitie in media
Pingback: Nokia Lumia 920 lansat la Nokia World
Pingback: Microsoft disponibilizează 18.000 de angajați
Pingback: Informatii noi despre MeeGo 1.2
Pingback: Nokia BH-505 – Review
Pingback: Nokia Lumia 920 – Windows Phone 8 de top [Review]
Pingback: Nokia Lumia 920 lansat la Nokia World
Pingback: Sony Xperia J – aparitie in media
Pingback: Nokia Lumia 800 – mini Review
Pingback: SDK-ul sistemului de operare Tizen a fost lansat - ITnewz
Pingback: Sony Xperia S – Review | ITnewz
Pingback: Android 4.0 portat pe Nokia N9 | ITnewz
Pingback: HTC Sensation XL – Review | ITnewz
imi place foarte mult acest telefon dar si iphone 4 care dintre ele este mai bun :ca si telefon , sisteme de operare mai ales pe partea de internet
Daca vrei ceva simplu de utilizat si ecran bun Nokia N9. Daca vrei ceva mai complicat sistemul de operare dar care se misca mai bine atunci ia iPhone. :D Ce zici ?
Pingback: Nokia J (BH-806) – Review | ITnewz
Pingback: Informatii noi despre MeeGo 1.2
Transformati telefonul Nokia N9 intr-un webcam wireless (bluetooth/WiFi) sau prin USB pentru PC folosid aplicatia SmartCam disponibila acum gratuit in magazinul de aplicatii Nokia.
Interesanta aplicatia !
am butonat acest mobil nokia n9 si pot spune ca a fost o experienta impresionanta, se misca foarte bine intre meniuri , in navigare pe net si in aplicatii.
Poti literalmente sa vezi pe jumatate de ecran un film si pe jumatate o alta aplicatie, fara sa se intrerupa filmul sau aplicatia respectiva. Nu e ceva practic. E o demonstratie de performanta.
Sau daca veti observa intr-un videoclip e deschisa camera foto si ea continua sa functioneze in realtime chiar si cand faci swipe.
intr-adevar este o functionalitate noua cu care vine nokia n9, asta inseamna ca sistemul de operare meego este foarte bun si nu se blocheaza.
MeeGo 1.2 scria. Daca intrebi de o sub versiune nu am vazut.
Crezi?? Cu siguranță are cel mai bun design! :)
Ce soft are cel testat de tine? PR 1.0 sau PR 1.1?