Sistemul de operare iOS a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, în fiecare an s-au adăugat funcții utile, unele dintre ele fiind consumatoare de energie și de care te poți descotorosi rapid de ele, în funcție și de cât de mult te folosești de ele. Printre consumatorii cunoscuți: transferul de date prin WiFi sau 3G/4G, reducerea luminii ecranului, oprirea sincronizărilor automate de date, mai sunt setări pe care le poți face pentru a avea o autonomie și mai mare.
Mai jos este lista cu cele 17 sfaturi de economisire a bateriei pe iOS 7.x. Le voi enumera și pe cele mai cunoscute deoarece trebuie ca lista să fie completă.
1. Reducerea luminii ecranului
Cred că știți o parte dintre voi că este cel mai mare consumator de pe un device portabil oricare ar fi el. Pentru a modifica setarea aceasta trebuie să mergeți la Settings > Wallpapers & Brightness și să trageți de slider, ori să faceți swipe pe ecran de jos în sus dinspre muchie pentru a deschide meniul de setări rapide.
2. Închide comunicarea prin GPS
Se aplică doar la iPad-urile cu 3G/4G, versiunile WiFi nu au GPS, și la toate iPhone-urile de la 3G încoace.
GPS-ul ca și în cazul comunicării prin date este un mare consumator, și avem norocul că nu necesită transmiterea de un volum foarte mare de date, altfel ar fi consumat și mai multă energie, și probabil nu ar fi fost introdusă funcția pe smartphone-uri. Administrarea acestei funcții se poate face de aici: Settings > Privacy > Location Services.
În schimb nu vei putea folosi hărțile sau alte aplicații care cer locația ta la un moment dat, dar aici intervii tu activând și dezactivând funcția doar atunci când este nevoie.
Mai este un loc în care poți opri și câteva lucruri mai specifice Settings > Privacy > Location Services > System Services.
3. Oprește vibrațiile
Setarea o găsești aici: Settings > Sounds, dacă nu te interesează vibrațiile de pe smartphone atunci află că poți economisi fără ele până la 3% din energia pierdută până acum.
4. Dezactivează email-urile Push
Asta este o funcție discutabilă, în sensul că pentru mulți este o funcție utilă pentru că ești notificat pentru email-urile primite imediat ce ele ajung pe serverul de email, dar dezactivând-o economisești mai multă energie decât la o bună parte dintre setările din această listă. Poți seta un cont să primească email-urile totuși la un interval de timp predefinit (30 min, sau cât dorești).
Setările pentru email le găsești aici: Settings > Mail, Contacts & Calendars > Fetch New Data > Debifează Push.
Dacă nu te interesează să primești email-urile decât în anumite momente în mod special le poți seta pe update manual pe fiecare cont în parte și trebuie să intri în aplicație și să faci refresh pentru a le încărca.
5. Dezactivează Push Notifications pentru aplicații
La fel ca și pentru email-uri aplicațiile pot trimite notificări de tip push. Ești întrebat la instalarea fiecărei aplicații dacă dorești să primești notificări Push în timp real. Dacă mă întrebați pe mine atât timp cât nu este o aplicație super importantă funcția este complet inutilă, mai ales pentru jocuri, care nu ar trebui să te deranjeze la fiecare 10-30 min. Deci puteți să le blocați încă de la prima utilizare când sunteți întrebat.
În Settings > Notification Center vei găsi setările care controlează care aplicații au voie să trimită și care nu notificări push. Vă recomand să lăsați doar aplicațiile cu adevărat importante să trimită notificări Push.
6. Limitează timpul pentru blocarea ecranului
Auto-Lock este una dintre funcțiile care este de regulă folosită la minim, blocarea ecranului la 1 minut sau 5 minute, așadar dacă nu ești printre cei care setează ca ecranul să se închidă automat după 1 minut ai putea să o faci pentru a nu mai consuma baterie în momentul în care pleci de lângă telefon. Setarea se află aici: Settings > General.
7. Oprește update-urile automate!
Deja începe să pară că nu mai ai voie să faci nimic pe minunatul tău gadget, însă dacă te ajută să economisești baterie și ai nevoie de o autonomie cât mai mare, de ce nu ? În Settings > iTunes & App Store poți găsi setările pentru update-ul lor automat.
8. Dezactivează efectul Parallax și alte animații
Unora le place (mie da) altora nu, este mișcarea fundalului care dă adâncime ecranului atunci când mânuiești iPad-ul sau iPhone-ul, dar consumă puțintică energie. Pentru dezactivare trebuie să mergi pe următoarea cale: Settings > General > Accessibility > și – atenție! – să activezi Reduce Motion. Această opțiune dezactivează și alte animații precum cele de tranziție când închizi sau deschizi aplicații.
9. Dezactivează Background Refresh
Este funcția prin care aplicațiile care rulează în fundal pot încărca noi informații, este una dintre cele mai periculoase setări pentru autonomie deoarece anumite aplicații profită foarte mult de ea. Facebook este printre cele mai „dăunătoare”, apoi cititoarele de știri Flipboard, Twitter sau alte aplicații de social media și de știri folosesc și ele background app refresh.
Setarea se poate face de aici: Settings > General > Background App Refresh și poți dezactiva complet sau permite doar anumitor aplicații să o folosească.
10. Închide aplicațiile din Task Manager
Atunci când apeși butonul Home, aplicațiile nu se închid ci sunt puse în task manager. În funcție de aplicație dar și de setarea Background App Refresh, acestea pot consuma mai multă sau mai puțină baterie în funcție și de modul ei de lucru. Recomandarea noastră este defapt următoarea mai exact: să elimini doar aplicațiile care nu aparțin de iPad / iPhone (instalate de tine), dar să le lași pe cele mai folosite, sau pe care știi că le vei deschide din nou în 30 de minute, deoarece pot consuma mai multă energie pentru că le închizi și deschizi prea frecvent (explicația este următoarea: când le deschizi se încarcă memoria RAM, când le deschizi trebuie să o golească). Apple chiar spune să nu le închidem… dar unele precum Facebook merită închise :).
Apăsând butonul Home de două ori te trimite în Task Manager, de unde poți face swype în sus pe aplicațiile care nu le mai folosești prea curând. Deci nu abuzați :P !
11. Oprește AirDrop când nu ai nevoie
AirDrop este funcția prin care poți transfera fișiere sau alt tip de conținut între alte device-uri iOS. Trebuie dezactivată când nu o folosești. Asta se poate face tot din Control Center: Swype de pe muchia de jos în sus, și apasă pe sigla AirDrop.
12. Dezactivează sistemul de căutare Spotlight
Știi că poți găsi orice din iPhone sau iPad doar trăgând de ecran în jos ? Orice înseamnă că poate căuta în contacte, email-uri, mesaje, documente, orice mai ai prin gadget ca tu să le poți găsi rapid. Funcția aceasta face și o indexare periodică a conținutului așadar iarăși apare un consum de energie. Poți merge aici Settings > General > Spotlight Search pentru a verifica setările pentru această funcție și pentru a o dezactiva eventual în cazul în care nu o folosești.
13. Folosește Airplane Mode când nu ai rețea
Puțini știu, însă telefoanele măresc sau slăbesc consumul pentru comunicarea cu rețeaua de telefonie mobilă în funcție de acoperire. Dacă ești pe munte spre exemplu unde este rețeaua mai slabă este posibil să se consume mai rapid bateria, așadar poți să-l setezi în Airplane Mode, funcție care dezactivează toate căile de comunicare.
14. Închide comunicarea prin WiFi și Bluetooth
Comunicarea prin date wireless fie că este prin WiFi, fie prin date mobile este mare consumatoare de energie. Necesită un efort considerabil pentru baterie, și ți-o poate goli în jumătate de zi sau mai puțin dacă nu o administrezi cum trebuie. Eu personal nu opresc WiFi-ul pe iPad, și nu pare să afecteze drastic însă dacă aș folosi datele mobile pe iPhone intens c
15. Evită temperaturile extreme
Unii o știu, alții nu, altora le voi reaminti. Temperaturile prea mici sau prea mari afectează performanța acumulatorului. Cele 24 de grade la care corpul uman se simte numai bine este benefic și pentru buna funcționare a acumulatorilor, așadar Iarna în buzunar, iar Vara acoperit de soare la umbră.
16. Instalează fiecare update
Există mitul că un update imediat după lansare produce mai mult rău decât bine, dar treaba stă în felul următor: se mai întâmplă ca pentru anumite persoane (și asta e valabil pe orice sistem de operare) să apară incompatibilități între anumite aplicații instalate dinainte și update, dar pentru cea mai mare parte a utilizatorilor update-ul va aduce doar efecte benefice inclusiv și o eficiență energetică. Întotdeauna vor fi oameni care vor scrie pe Internet că sunt probleme după update.
Cele mai dese update-uri înseamnă bug fix-uri sau update-uri de securitate, dar acestea conțin și îmbunătățiri / finisări ale sistemului de operare. Aici: Navigate to Settings > General > Software Update poți verifica dacă există un update de instalat pentru device-ul tău în acest moment.
17. Nu folosi mai multe wallpapere prin rotație
Există posibilitatea să setezi ca sistemul de operare să schimbe imaginile de fundal la o anumită perioadă de timp. Este una din funcțiile care nu consumă extraordinar de mult, dar iarăși dacă poți economisi ar trebui să o faci, altfel de ce ai mai citi articolul. Setările pentru Wallpaper se află aici: Settings > Wallpapers & Brightness.
Bonus:
- Folosește aplicația Normal (1$) îți poate spune ce aplicații sau funcții îți consuma baterie (conform statisticilor de pe alte device-uri iOS);
- Mai închide complet măcar săptămânal iPhone-ul sau iPad-ul nu doar să-l pui în stand-by;
- Poți verifica cât ține bateria aici: Settings > General > Usage > Time since last full Charge > Usage;
- Dacă nu merge nimic ai nevoie de un Factory Reset, dar Atenție că îți va șterge toate datele de pe gadget.
Putem chiar garanta că funcțiile de mai sus odată dezactivate îți vor mări considerabil autonomia telefonului / tabletei sau iPod-ului tău cu iOS! Eu pe iPad obțin frecvent 8h din 10h de utilizare cât scrie în specificații dezactivând Background App Refresh și cam atât, pentru că lumina mai este setată și de iOS în funcție de lumina ambientală.
Trimite articolul și amicilor tăi care au iOS pe gadget-ul lor!
2 comentarii
1. Inchide ios 7-n
2. arunca-l la primul reciclator in coș (sa nu daunam mediului)
3. ia-ti un telefon cu butoane din cele care inca mai tin 7 zile in standby si 3 zile convorbire continua.
4. pentru toate celelate exista android, si daca nu-l tine bateria macar costa mai putin.
Sau mai exista varianta sa iei un iPhone generatia trecuta (iPhone 5 sau iPhone 4S) :)
Stiu ca multora nu le place ca sunt scumpe dar merita, cel putin un 5 sau 4S.