Notă Review
-
Calitate sunet
-
Design
-
Accesorii
-
Funcționalitate
-
ANC
-
Conectivitate
Am la test aceste minunate căști in-ear wireless cu conectare bluetooth de la Apple care s-au lăsat așteptate mulți ani la rând. Deși prima versiune a fost lăudată atunci când a apărut în 2019 noua versiune AirPods Pro 2 a cunoscut un avans tehnologic și funcțional destul de consistent. Aș putea ierta Apple că i-a luat 3 ani să vină cu o generație nouă, dar te las pe tine să decizi dacă merită sau nu.
Căștile vin în cutie alături de un cablu USB-C la Lightning și 3 forme de silicon suplimentare pentru urechi (sau dopuri :D) de diferite mărimi.
Hai să vezi cu ce specificații se laudă aceste căști in-ear.
Specificații AirPods Pro 2
- Microprocesor H2 – pentru procesare audio și alte informații de la senzorii căștilor
- Microchip U1 – pentru localizare
- ANC de 2 ori mai puternic comparativ cu prima generație
- Difuzoare noi (crează sunete medii și joase mai puternice)
- Adaptive Transparency (reduce zgomotele puternice – ambulanțe, claxoane – când ești în Transparency Mode)
- 5 gesturi de control touch (care acum se fac prin strângere picioruș sau swipe)
- Bluetooth 5.3
- Senzor de purtare (mult mai precis acum)
- Spatial Audio – În timp ce miști capul se schimbă direcția din care vine sunetul
- Adaptive EQ
- Rezistă la stropi de apă / transpirație – certificat IPX4
- Autonomie: 6h de ascultat muzică continuu / 4.5h de apelare continuă. Autonomia totală cu reîncărcarea în carcasă este de 30h
- Carcasă cu încarcare wireless – MagSafe (încărcător Apple Watch, iPhone sau Qi) / cu fir (Lightning) + led cu nivelul bateriei + difuzor să emită sunete când le cauți locația cu FindMy
- Vezi pe site-ul magazinului
Design
AirPods Pro 2 nu sunt cu mult diferite față de prima versiune. Depinde și pe cine întrebi. Un utilizator de produse Apple îți va spune că sunt schimbări mărișoare de design, în timp ce un utilizator care nu obișnuiește să folosească produse Apple va spune că sunt la fel.
Noul model vine cu căști care au fantele microfoanelor pentru anularea zgomotului de fundal și a senzorului de purtare a căștilor în urechi mai mici. În cutie vei primi în plus o formă de silicon XS acum pentru o potrivire și mai bună pe conformația urechii tale pentru că vei afla mai târziu că asta contează foarte mult pentru calitatea audio și nu în ultimul rând afectează enorm anularea zgomotului de fundal care încearcă să compenseze negativ presiunea creată de zgomotul înconjurător în urechi.
Carcasa pe de altă parte are un led frontal care indică nivelul bateriei și la bază în dreapta se află un grilaj unde se află un difuzor (pentru cazul în care pierzi carcasa și o cauți cu FindMy), iar gaura din stânga se pare că este doar pentru circularea aerului. Tot din seria lucrurilor adăugate pentru a nu pierde căștile (pare că a fost o reală problemă pentru utilizatori): în dreapta au pus un loc de care să agăți un fir ca să legi carcasa de rucsac, la gât, de mână sau oriunde vrei.
Dacă ar fi să menționez un lucru legat de design care nu-mi place ar fi că atunci când pui căștile înapoi în carcasă nu intră la locul lor fără probleme de fiecare dată. Se mai întâmplă să fie nevoie să le mai aranjez. Ah, și poate ar mai fi și faptul că sunt cam scufundate în carcasă și fiind făcute dintr-un plastic lucios este mai greu să le scoți din carcasă pentru că magneții din interior se opun și alunecă degetele de pe ele (nu este cazul de fiecare data însă).
Ar mai fi totuși și problema materialului din care sunt făcute. Deși au fost desigilate de mine, au apărut zgârieturi fine deja pe carcasă după 3 zile de utilizare și deci nu mă aștept să-și păstreze look-ul pe termen lung. Aceeași poveste este și cu generația anterioară.
Per total sunt căști care stau bine în urechi, care arată bine și care au fost perfecționate în ultimii 3 ani la nivel tehnic.Le-am încercat și alergând. Mai trebuiesc ajustate de-a lungul traseului, însă mi se pare că rezistă bine dacă alegi mărimea corectă pentru dopurile de silicon.
Niște căști dedicate s-ar putea să îți placă mai mult însă dacă obișnuiești să faci sport mult și intens.
Sunet
Dacă nu încercam o mulțime de alte căști în ultimii ani poate eram mai puțin entuziasmat, dar AirPods Pro 2 chiar se aud bine. Noua generație vine cu medii și joase mai puternice și calitate audio mai bună și am putut observa asta foarte clar ascultând genuri variate precum: DnB, Hip Hop, Jazz, Rock, și altele.
Defapt poate știi căștile over-ear Sony WH-1000XM4 sau WH-1000XM3. Ei bine se aud aproape la fel de clar și tare și cu bass cu excepția că pe aceste căști mai mari sunetul are un bass puțin mai puternic datorită difuzoarelor mari, dar în general se aud similar.
Probabil că îți vine greu să crezi că niște căști in-ear pot produce un sunet la fel de clar și puternic precum acestea over-ear, dar se poate. O altă diferență este că sesizam înaltele un pic mai proeminente pe AirPods Pro 2, dar fără să fie deranjante.
Apelare
Apelurile telefonice cu ajutorul lor acum sunt mult mai plăcute pentru interlocutor. Deși vocea ta nu este chiar cea mai clară ca și cum ai vorbi la telefon și te va auzi mai înfundat și la o calitate mai scăzută, te va auzi mai clar comparativ cu multe căști wireless in-ear de pe piață datorită îmbunătățirilor aduse pentru anularea zgomotului de fundal. Am testat căștile din Piața Unirii la o oră de vârf și se pare că zgomotul de mașini, vocile oamenilor nu era deloc evidente în conversație.
Vântul reprezintă în continuare o problemă în convorbiri. Nu te mai aude interlocutorul când bate direct în microfon. Dar aici nu cunosc căști care să fi rezolvat complet problema. Dacă îți suflă vântul în microfonul de captare a sunetului s-a terminat. Doar să pună o blană / burete peste microfon pentru amortizarea vântului peste microfon (dead cat cum i se mai spune în industria de producție video).
Rezolvarea deșteaptă vine din soft pentru problema vântului. Captarea sunetului trece automat de pe o cască pe cealaltă atunci când detectează vocea mai clar din cealaltă cască decât cea prin care asculta la un moment dat.
ANC (active noise canceling / anulare activa a zgomotului)
Comparabil cu căști care au obținut premii pentru cele mai bune căști wireless cu ANC over-ear cum sunt Sony WH-1000XM4 sau WH-1000XM3 sau in-ear Sony WF-1000XM4. Singura diferență mai mare ar fi că cele over-ear acoperă complet urechea și asta ajută suplimentar la izolarea de zgomotul exterior, dar AirPods Pro 2 se apropie și le echivalează în multe situații. Dacă mai și asculți ceva în timp ce ai activat funcția de anulare a zgomotului atunci chiar nu mai auzi mare parte din zgomotul înconjurător.
Aici apar și excepții precum la toate căștile cu ANC – adică dacă nu ai mai folosit căști cu ANC să nu te aștepți să nu mai auzi nimic. Sunetele exterioare sunt doar mult reduse față de niște căști care nu au ANC. În special sunetele constante sunt mai ușor reduse (ventilatoare, motoare, frigider, sunet din avion, etc.)
Utilizare și Funcții interesante
Mă gândeam să mai scriu despre câte ceva din felul în care utilizezi AirPods Pro 2 să îți faci o imagine mai clară pentru cât de utile / practice sunt.
Dacă nu ai mai folosit căști Apple cu un iPhone reamintesc cât de banal se conectează la telefon. Deschizi carcasa și îți apare pe telefon un pop-up care te întreabă dacă vrei să le conectezi și să le asociezi la contul tău. Apoi dacă vrei îți arată cum se controlează căștile și tot dacă vrei, îți poți face un profil audio personalizat utilizând camera pentru a-ți mapa 3D urechile (partea asta nu știu ce efect are în practică).
După ce căștile sunt asociate telefonului la fiecare pornire tot ce trebuie să faci este să le pui în urechi și să pornești o melodie pentru a se conecta la telefon. Totul se face aproape instant. După cele pui în urechi simți cum se activează ANC-ul și auzi un semnal audio discret că s-au conectat la telefon.
Comenzile touch de pe „piciorușele” căștilor sunt de strângere, sau glisare sus / jos:
- O strângere rezultă în play. A doua strângere pune melodia / filmul pe pauză
- Două strângeri rezultă în următoarea melodie
- Trei strângeri consecutive rapide rezultă în melodia anterioară
- O strângere lungă rezultă în schimbarea de pe un mod Anulare Zgomot de fond pe celălalt mod Transparency (când sunetele dimprejur sunt preluate prin microfoane și redate în căști). Acestea pot fi personalizate din setări să fie Siri pe o cască și comportamentul legat de zgomot pe cealaltă. Eu le-am lăsat așa pentru că Siri merge simplu și prin comanda vocală.
- Glisarea în sus sau în jos crește sau scade volumul
Acum elementul de finețe care face acest control foarte clar și precis pentru utilizator este feedbackul sonor din căști: crești volumul o treaptă? Se aude un click. Ajungi la volum maxim este un click mai „înalt”. Sau cobori la minim, emite un click mai „jos” în căști. Tot ceva ce observi folosindu-le este că Apple a gândit controlul prin strângere pentru a nu crea disconfort odată (pentru că pe unele căști presezi casca în ureche), și un motiv secundar pentru că prin strângere este mai evident că vrei să lansezi o comandă touch și nu riști să declanșezi comenzi false cum poate se întâmplă pe alte căști cu touch.
Tot la capitolul detalii de finețe: senzorul care detectează dacă căștile sunt în urechi pur și simplu nu dă greș. Sunt în urechi muzica rulează. Ai scos o cască? Se pune muzica pe pauză. Poate sună banal, dar până acum căștile cu astfel de funcții mai dădeau erori. Ori cântau când erau scoase din urechi, ori se opreau cu ele în urechi.
Transparency Mode – Acum cu noul microprocesor H2 de la Apple partea de procesare audio este la un nou nivel, și acest mod a primit o funcție nouă pe AirPods Pro 2 numită Adaptive Transparency (Transparență Adaptivă). Pe limba română: dacă un sunet depășește 80db este limitat în timp real la acel nivel maxim de zgomot și în căști auzi zgomotul înconjurător, dar fără să fie strident / deranjant, cum ar fi fost fără căști.
Cu sirenele de ambulanță din București pare că funcția este utilă, nu prea am avut unde să testez acest mod, dar unii revieweri de pe Internet spun că au mers și la concert cu ele și au redus sunetul la un nivel de 80db.
Testarea mărimii dopurilor – în setările AirPods din iPhone pentru a te asigura că obții cea mai bună calitate audio și ANC poți chiar cere să testeze izolarea fonică pasivă față de exterior. Astfel telefonul îți poate spune dacă izolarea nu este optimă și trebuie să încerci formele mai mari de silicon pentru căști. Funcția este utilă în cazul în care nu ești convins că ai cea mai bună izolare.
Share Audio este o funcție pe care o poți utiliza pentru a împărtăși muzica / sunetul de la film cu cineva apropiat. Tot ce trebuie să faci este în timp ce asculți ceva să intri în setările audio din Control Center, să apeși pe sursa audio (în acest caz căștile AirPods Pro 2). Acolo vei găsi opțiunea Share Audio. După ce apeși pe share audio trebuie să apropii telefonul / tableta cu iOS de a doua pereche de căști din lista de mai jos și vei putea astfel să te bucuri împreună cu altcineva de muzică sau film.
- AirPods Max
- AirPods Pro (1st generation) and later
- AirPods (1st generation) and later
- Powerbeats
- Solo Pro
- Powerbeats Pro
- Powerbeats3 Wireless
- Beats Solo3 Wireless
- Beats Studio3 Wireless
- BeatsX
- Beats Flex
- Beats Fit Pro
Vrei să vezi câtă baterie mai au căștile? Nimic mai simplu. Când deschizi carcasa căștilor apare un pop-up cu căștile, nivelul lor și nivelul de încărcare al carcasei.
Autonomie
Cele 6h de autonomie promise de Apple cu căștile folosite în continuu sunt cam pe acolo. Când folosești ANC sau Spatial Audio folosește mai multă energie și te țin cam 5h și aproximativ 4.5h în apeluri telefonice. Pentru mine a fost mai mult decât suficient. Nici nu se recomandă să folosești căști atât de mult pentru că îți poate afecta sensibilitatea urechilor.
Nu am avut nevoie de mai mult. Poate într-o călătorie mai lungă să am nevoie de mai multă baterie.
Se pot încărca Wireless ori cu MagSafe pentru Apple Watch ori cel de iPhone. Dacă rămâi fără baterie poți pune doar o cască în ureche în timp ce una stă la încărcat în carcasă dacă ești în mijlocul unui apel și primești notificare de 10% baterie. Apropo de încărcare, când le pui în carcasă și îți apare pe iPhone nivelul de baterie din căști și carcasă poți vedea cum crește nivelul bateriei în timp real.
Apple promite că „5 minute în carcasă asigură o durată de audiție / de convorbire de aproximativ 1 oră”. Deci s-ar încărca și repejor la nevoie.
Nu-mi place
- preț cam mare
- carcasă construită din plastic cam sensibil și atrage praful
Îmi place
- sunet superb comparabil cu căști mari consacrate pentru calitatea audio pe care o oferă
- ANC foarte puternic comparabil cu căști wireless cu ANC de top
- design plăcut
- bun pentru apeluri telefonice
- dacă le pierzi sau îți sunt furate le poți găsi cu FindMy
- Adaptive Transparency te ajută să elimini sunetele puternice
- rezistența la stropi de apă IPX4
- funcționează impecabil împreună cu iPhone și alte dispozitive Apple
Concluzie
Cel mai greu de anticipat lucru înainte să folosești aceste căști este cât de bine funcționează împreună cu iPhone / Mac / iPad. Poți trece de la un dispozitiv la altul rapid. Când apelezi la asistentul Siri răspunsul este rapid, iar controlul și feedbackul sonor la declanșarea comenzilor touch sunt pur și simplu calibrate aproape perfect pentru cei mai mulți dintre utilizatori. Asta a contat pentru utilizatorii Apple dintotdeauna și asta vei observa și tu utilizând aceste căști wireless.
Dacă nu ești utilizator iPhone atunci nu cred că experiența va fi la fel de plăcută pentru că nu vor funcționa unele lucruri ce țin și de softul iOS inclusiv prima conectare la căști care se face prin buton și pairing normal la bluetooth.
AirPods Pro 2 sunt căști care se aud extraordinar, au anulare puternică de zgomot de fundal care se compară cu liderii din industria de căști wireless cu ANC. Le poți găsi cu telefonul dacă le pierzi utilizând aplicația Find My. Nu doar carcasa, ci și căștile individual, au încărcare wireless și sunt bune spre foarte bune pentru apeluri telefonice.
Le recomand cu căldură dacă bugetul îți permite! Dacă nu, poți merge și spre noile: Soundcore Liberty 4 dacă te interesează să te audă bine interlocutorul și să ai sunet de calitate.