-
Design
-
Ecran
-
Performanță
-
Camera Foto
-
Sunet
-
Calitate / Preț
Se fac trei luni de când testez iPhone 15 Pro și după ce a venit și update-ul la iOS 17.1 apoi 17.2 s-au mai rezolvat și unele probleme. A devenit odată cu noile versiuni din bun în și mai bun deși în industria de smartphone-uri nu prea mai ai loc de creștere de la un an la altul și aproape întotdeauna modificările sunt mici. Sau așa le vom simți ca utilizatori, deoarece în spate se fac eforturi imense pentru a introduce și cele mai mici îmbunătățiri.
Nici iPhone 15 nu vine aparent cu schimbări majore sau îmbunătățiri care te vor impresiona extraordinar de mult, dar dacă stai să folosești telefonul vei constata că schimbările acelea mici pot avea un impact mare în utilizarea telefonului sau descoperi lucruri care nu au fost scoase în evidență în promovare, dar sunt importante pentru tine.
Probabil deja știi că principalele schimbări sunt: materialul carcasei care este din titan, butonul de acțiune (action button) care înlocuiește butonul de mute și acum permite personalizarea cărei aplicații sau funcție va porni la apăsare, portul USB-C (greu a mai venit), generația noua de procesor și camere foto mai rafinate și cu funcții avansate de filmare și bineînțeles iOS 17 care vine cu un set de noi funcții pe care le-am mai prezentat aici și aici.
Dar în spatele modificărilor, PR-ului, si reclamelor cum este de fapt telefonul? Urmează să afli în cele ce urmează.
Specificații iPhone 15 Pro
- Ecran: 6.1 inch, Super Retina XDR, 2556 x 1179 pixeli, OLED, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1000 nits (maxim normal), 1600 nits (maxim pe content HDR), 2000 nits ( maxim afară pe vreme însorită)
- Chipset: Apple A17 Pro (3nm) – 6 nuclee dintre care 2 de performanță și 4 de eficiență, 16 nuclee neuronale
- GPU: 6 nuclee
- RAM: 8GB
- Memorie Internă: 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1000 GB
- Camere Foto:
- Spate:
- Wide: 48 MP, Dual Pixel PDAF, Sensor-shift OIS gen. 2, cu filmare 4K la 24/25/30/60 fps, 1080p la 25/30/60/120/240 fps, 10-bit HDR, Dolby Vision HDR, ProRes (cu LOG), Cinematic mode (4K@24/30fps)
- Telephoto: 12 MP, PDAF, OIS, zoom optic 3x
- Ultra Wide: 12 MP
- Scanner 3D LiDAR
- Față: 12 MP cu filmare 4K – 60fps
- Spate:
- Conectivitate: 5G, Bluetooth 5.3, WiFi 6E, A-GPS, Glonass, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC, NFC, USB Type-C 3.0
- Senzori: Accelerometru, Barometru, Compas, Proximitate, FaceID
- Acumulator: 3274 mAh
- Încărcare Rapidă: 50% în 30 de minute
- Încărcare Wireless: 15W cu încărcător MagSafe, sau cu 7.5W cu încărcător Qi
- Dimensiuni: 70.6 × 146.6 × 8.25 mm
- Greutate: 187g
- Specificații complete aici
Design
iPhone 15 Pro are un design aproape identic cu iPhone 14 Pro, dar sunt suficiente diferențe care merită menționate.
Muchiile telefonului au o rotunjire un pic mai pronunțată față de penultimul model. Deci va fi ușor mai confortabil în mână mai ales la cele 187g ale lui. Apoi materialul din titaniu se pare nu este foarte rezistent la zgârieturi. Nu știu mare lucru despre material decât că este un metal ușor, care se folosește în industria aero-spațială și care are rezistență la temperaturi înalte. Îmi place însă cum este finisat cu linii pe lungimea muchiei îi dă un aspect interesant.
Tot despre muchia din titaniu vei observa după o vreme de utilizare în special dacă ai un model de culoare mai închisă, că se păstrează ușor amprentele sau acolo pe butoane și pe lângă butoane apare materialul pe o nuanță ușor diferită, posibil datorită grăsimii de pe mâini.
Action Button – butonul care exista pe iPhone aproape de la începuturi care funcționa pe post de mute on / off și care trebuia mutat stânga dreapta acum este un buton ca cel de volum dar mai mic care se apasă, este personalizabil, și îți va permite să îl setezi ca lansator de cameră foto, schimbare focus mode, lumină, voice memo, magnifier și orice scurtătură pe care o ai disponibilă în aplicația dedicată acestora.
Practic majoritatea funcțiilor le ai deja în lock screen și cel mai mult Shortcuts s-ar putea să te ajute mai mult pentru că acolo poți automatiza / declanșa tot felul de acțiuni pe telefon sau servicii terțe. Pentru mine personal cea mai bună întrebuințare a fost tocmai că este personalizabil și ca am putut în vacanță seta butonul să declanșeze Google Translate sau Apple Maps (care acum are hărți offline și mi-au fost mult mai utile decât cele din Google Maps pentru că au un aspect mult mai simplu de parcurs), sau o aplicație diferită pentru fotografiere / filmare.
Spatele este dintr-o sticlă mată pe culoarea întregii carcase a telefonului. În general are un aspect plăcut, nu foarte diferit de modelul precedent și construcție premium.
Portul USB-C în afară că îți va fi puțin ciudat la început de conectat cablul pentru că are o proeminență în interiorul portului și se mai oprește mufa în ea, nimic nou pe parte de design. Deci poate fi considerat un minus infim. Te obișnuiești cu asta și conectarea devine lină. Până la urmă cu toții ni l-am dorit și mai vine și cu o mulțime de beneficii pe performanță și utilizare.
Este mai ușor cu aproximativ 20 g , și la cei 187g și ce tehnologie integrează nu mi se pare greu. Eu prefer telefoane ușor mai mici de 6 inch, dar nu este nici enorm astfel încât să nu îl pot mânui.
Performanțe
Rapid ca întotdeauna iPhone 15 Pro este din nou etalon pe putere de procesare CPU dar și grafică GPU. A17 Pro este primul lor procesor construit pe tehnologie de litografiere de 3nm (în traducere tranzistorii din procesor sunt mai mici și încap mai mulți și rezultă putere de procesare mai mare în timp ce energia necesară de procesare poate fi mai mică).
Telefonul reușește să îți proceseze rapid dintre cele mai grele taskuri printre care să îți encodeze material video 4K ProRes care ocupă gigabiți întregi, să reencodezi materialul video, să rulezi jocuri care până recent mergeau doar pe console de jocuri.
Exemplul cel mai bun este Resident Evil Village acum care a fost portat din versiunea de macOS. Practic acum rulezi un joc destinat consolelor sau pc-urilor pe mobil direct înțeleg că fără alte optimizări cum se face pentru jocurile obișnuite.
Mai jos poți vedea cum am rulat Resident Evil Village pe iPhone 15 Pro în timp ce eram conectat la un monitor de PC prin USB-C. Jocul rulează impecabil, telefonul nu s-a încălzit foarte mult însă nici nu am avut cum să-l testez în condiții de vară. Bănuiesc că atunci se va încălzi mai serios pe portul USB-C cu suport Power Delivery. Nu am avut un controller de gaming wireless astfel încât interfața să nu apară pe interfață butoanele de control.
Portul USB-C
Odată intrat și iPhone 15 în rând cu lumea USB-C vine cu toate beneficiile pe care le are și care includ: conectarea la mai multe dispozitive simultan care permit o rată de transfer mare precum monitor video, controller gaming, stocare și altele, transferul mare de date între PC și telefon, folosirea ca baterie externă (da, poți încărca un alt telefon cu iPhone-ul tău), poți transforma telefonul mai ușor într-o consolă gaming, mai ales cu noile jocuri, procesor și suportul pentru controllere gaming PS sau XBOX wireless bluetooth.
Simt nevoia însă să precizez cu părere de rău pentru cei care vă uitați și la iPhone 15 / 15 Plus: viteza de transfer este blocată la standardul de viteză de pe USB 2.0 în continuare pe acele două modele. Deși înțeleg că nu filmează ProRes versiunile de mai sus și nu generază date enorme, tot putea fi utilă rata mare de transfer.
Felicitări UE și Apple. Portul era mai mult decât necesar să fie și pe iPhone disponibil și acum vom avea mult mai multe posibiltăți de conectare, mai multe accesorii disponibile pentru telefon și în primul rând nu vei mai fi anxios că nu ai cablul Lightning cu tine :)).
Fotografiere
iPhoen 15 Pro rămâne în liga mare și pe parte foto. Procesarea intensă a fotografiilor îmbunătățeste fotografiile din ce în mai bine de la un an la altul. Odata pe fotografia de noapte sau în condiții de lumină slabă, apoi și pe portrete, sau detalii.
Ce vor observa probabil o parte dintre utilizatorii mai atenți este că acum dacă faci fotografie la un document, sau cine mai știe ce fotografie care este la o distanță de o palmă pe iPhone 15 Pro telefonul va trece automate de pe camera foto principală pe camera ultra-wide macro pentru că detectează că subiectul nu este focalizat deși distanța este mărișoară.
Mai pe scurt distanța minimă de focalizare este acum mai mare comparativ cu 14 Pro. Nu prea îmi place treaba asta, mai ales că poate în casă unde nu ai tot timpul lumină foarte bună pozele poate vor ieși un pic mai low quality pentru că pe Ultra-Wide este un senzor de imagine mai slab.
Poate lucrurile nu sună prea roz pentru iPhone 15 Pro, dar fără să exagerez telefonul este superb pe parte de fotografie în cele mai comune cazuri. În continuare iPhone mi se pare că este în top pe reproducerea culorilor în condiții proaste de lumină (club cu led-uri colorate, sau noaptea cu lumină de stradă cu tentă de culoare galbenă, și alte astfel de situații dificile pentru camerele foto). În continuare poate reproduce culoarea pielii foarte natural în timp ce face și o echilibrare bună între subiect și fundal.
Fotografierea normală acum stochează și adâncimea automat când detectează un om sau animal. Ce înseamnă asta? Nu trebuie să mai schimbi pe Portrait mode, și vei putea edita fotografia mai târziu, astfel încât să poți face fundalul cât dorești tu de difuz.
Fotografierea noaptea se ridică și ea la un nivel de așteptare mare. Reușește să prindă mai multă lumină, să facă imaginile un pic mai clare în aceleași condiții de lumină, dar și mai puțin mișcate dacă faci fotografia din mână.
Până și în condiții extreme de lumină scăzută cum ar fi fotografierea cerului înstelat și a Căii Lactee iPhone 15 Pro reușește să aducă detalii mai multe cu lumina slabă emisă de stele și de galaxie comparativ cu iPhone 14 Pro. O cameră foto dedicată va aduce mai multe detalii în continuare (evident), dar se apropie vertiginos de nivelul lor de detaliu și calitate și date. La care se mai adaugă și faptul că telefonul face automat o bună parte din procesare fără să mai „bibilești” fotografia într-un soft de editare pe computer.
Pe parte macro în continuare își face treaba ca și anul trecut. Dacă ești pasionat, poți surprinde detalii foarte faine. Lumină să ai. Poți să folosești o lumină externă, sau faci fotografiile pe lumina Soarelui, cand e senin.
Filmare
iPhone 15 Pro rămâne lider pe parte video. Bifează un nivel de calitate foarte bun pe: reproducerea de culori, stabilizare optică și digitală de imagine, claritatea imagini, focalizare și alte aspecte.
Tranziția de pe un obiectiv pe altul în timpul filmării mi se pare acum și mai greu sesizabilă. Dacă vrei să faci un montaj video mai de calitate eu oricum nu recomand să dai zoom decât între cadre, dar pentru materiale video social media rapide este în regulă.
Filmarea ProRes 10-bit (care este capabilă să stocheze de 4 ori mai multe nuanțe de culori comparativ cu filmările standard 8-bit) va genera fișiere imense care îți permit să editezi materiale video la nivel profesionist pe Computer / pe iPad mai nou și din acest motiv portul USB-C îți va permite chiar să atașezi unele SSD-uri externe sau dacă ai un adaptor pentru carduri SD vei putea conecta un card SD rapid cu memorie mare de stocare. Astfel după ce ai terminat de filmat poți edita direct de pe mediul de stocare dacă are viteză suficient de mare de transfer.
Atenție că nu merg orice fel de medii de stocare în principiu trebuie ca viteza de scriere să depășească 220 MB/s și să fie conectat printr-un cablu USB-C care permite viteze mari de transfer. Nu va funcționa printr-un cablu USB-C ieftin care este făcut doar pentru încărcare.
ProRes este un codec creat de Apple încă din 2007 care începe să fie utilizat din ce în ce mai mult de industria de producție video fiind apreciat raportul calitate video / spațiu ocupat în funcție de setările camerei și cerințele de proiect.
Pentru o exemplificare și mai bună a ce poate acest codec am să vă trimit către câteva link-uri de YouTube care mi-au plăcut enorm pentru că arată ce putere are acest telefon în mâinile celui care știe să-l folosească: Peter, Sean Alami, Joey Helms.
Pe parte de filmare este foarte important și câmpul dinamic sau altfel spus atunci când filmezi pe vreme însorită cât de mult captează senzorul camerei din zonele cele mai umbrite și câte detalii din zonele cele mai însorite. Aici am găsit un material care intră în foarte multe detalii. Ei fac o testare mai științifică și află că iPhone 15 Pro / ProMax sunt capabile să obțină un câmp dinamic similar cu o parte din camerele mirrorless semi-profesioniste de pe piață din acest moment care sunt majoritatea doar un pic mai bune când vorbim de câmp dinamic.
Camerele video dedicate rămân din anumite aspecte incomparabil mai bune, dar cu ce au fost de acord mulți creatori video este că telefonul devine o unealtă din ce în ce mai bună pentru vlogging, materiale video scurte, și în cazul în care nu ai o altă cameră video cu tine este o puternică cameră video pentru materiale video profesioniste.
Cireașa de pe tort de anul acesta mi s-a părut însă faptul că deși Apple livrează produse excelente cu soft foarte bine lucrat, și cu marketing foarte bun, faptul că au filmat un întreg eveniment de lansare Apple cu iPhone 15 Pro Max mi s-a părut una dintre cele mai bune decizii de marketing și au avut și behind the scenes unde mai poate fi văzut ce echipament au folosit în producție – cam innacesibil o bună parte din el oamenilor obișnuiți, dar care nu contează prea mult pentru rezultate bune. (*La filmare s-a folosit doar camera principala, deci la fel puteau și pe 15 Pro să obțină același rezultat).
Mostre video iPhone 15 Pro
iOS 17
Sistemul de operare în sine de pe iPhone 15 Pro vine cu ceva funcții noi care mai schimbă interacțiunea de zi cu zi cu telefonul în bine zic eu.
Cum spuneam însă la începutul articolului a trebuit să vină iOS 17.1 și 17.2 pentru a mai finisa sistemul de operare pentru că erau probleme care făceau dificilă utilizarea telefonului pentru unii utilizatori. Eu nu am avut decât problema de feedback lent la tastare caractere în modul „Low Power”, altceva nu am observat. Înainte de 17.1 poate se încălzea cam tare la încărcare în ceva momente dar update-ul a venit rapid și a dispărut problema.
Revenind pe funcțiile noi iOS 17, am mai scris despre ele în trecut și am să scriu despre cele care mi-au plăcut pe iPhone 15 Pro.
Transferul contactelor prin apropierea a două iPhone pentru 2 secunde mi-a plăcut foarte mult. Desi este un artificiu cred că va fi acel element diferențiator între unele telefoane Android și iPhone și pe lângă asta iPhone fiind în continuare telefonul des utilizat în business mi se pare că va fi des utilizată la întâlniri business, dar și pentru transferul ușor de poze sau alte elemente. Pe viitor probabil din ce în ce mai multe interacțiuni de genul și lucruri transferabile vor fi adăugate.
Faptul că acum poți interacționa cu widget-urile fără să mai deschizi aplicația de care este legată este un alt lucru fain (pe Android e de mult timp).
Hărțile offline de pe Maps, care sunt foarte utile în călătorii țările din vestul Europei și încep să devină bune și pe la noi. Pur și simplu Apple are un design al hărților mai ușor de înțeles, plus că nu încarcă harta cu tot felul de restaurante care nu mă interesează, DEȘI când descarci harta offline poate fi utilizată pentru căutari concrete de restaurante, muzee, atracții deci nu este foarte limitată în informații.
Îmi place că poate crea din 2-3 tap-uri stickere statice sau animate din fotografii Live, pe care le poți folosi in Mesaje și doar statice în alte aplicații.
Un update în top anul acesta a fost că pot tasta Quick Type în Limba Română (prin glisare pe tastele pe care le contin un cuvant) este mai rapid, destul de precis, și se perfecționează pe măsură ce utilizezi tastatura.
Faptul că poți activa Siri spunând „Siri” în loc de „Hey Siri” deși atât de infim e foarte plăcut pentru că răspunde mai rapid, feedbackul este mai raid. Pentru cei ca mine care mai folosesc asistentul va fi plăcut.
Ștergerea automată a mesajelor SMS de confirmare a accesului în anumite platforme care trimit coduri de confirmare a fost iarăși o chestie mică, dar care mi-a plăcut. Nu a funcționat întotdeauna, mai sunt mesaje pe care nu le recunoaște momentan, dar probabil vor îmbunătăți asta.
Venită odată cu iOS 17.2 – aplicația Journal. Deși să scrii de mână va fi mai bine dacă tot vrei să lași gândurile undeva, este utilă și o variantă digitală pentru cei care vor să facă asta dar sunt des pe drum, sau alte motive pentru care o a agendă ar reprezenta încă un accesoriu pe care nu-l vor să-l transporte / de care să aibă grijă.
Autonomie iPhone 15 Pro
Dacă stai o zi întreagă pe telefon și îl folosești combinat: sunat, mesaje pe Whatsapp și alte rețele de socializare, făcut fotografii și filmări nu ajungi seara nici la 19 probabil cu telefonul aprins, dar va depinde mult ce vei face pe el ca pe orice alt telefon.
Dacă vei folosi predominant camera foto / video și poate vei posta pe rețele de socializare atunci nu te va ține nici o zi comparabil cu atunci când te joci. Dacă te întrebi de ce: sunt procese care folosesc intens procesorul, ecranul, modemul de comunicare prin internet, practic cei mai mari consumatori ai unui dispozitiv mobil, fie el telefon sau altfel de device.
În schimb dacă ești la birou, școală și comportamentul tău de utilizare este să nu prea utilizezi telefonul în timpul zilei sau nu folosești toată ziua camera foto / video și mai răspunzi la un mesaj, mai citești niște știri și mai vorbești câteva minute la telefon atunci la 18:00 ești cu 50-60 % din baterie, mai ales dacă alegi să: folosești 4G în loc de 5G (oricum 5G încă nu este suficient de stabil sau de rapid precum se promite în tot orașul acolo unde există), nu ai două SIM-uri în telefon sau dacă nu ții „Background Refresh” atunci ești în siguranță pentru o zi de utilizare și te poți trezi dimineața chiar și cu 20-25% baterie sau chiar mai mult.
O testare mai tehnica cu un sistem robotizat indică 9h active și 16h de standby pentru iPhone 15 Pro. Iar prin comparație iPhoen 15 Pro Max (cel mai capabil smartphone Apple în prezent) a înregistrat o autonomie de 11h 44m active și 16h Standby. Oricum, dacă dorești autonomie maximă în ecosistemul Apple pe un telefon, cumperi iPhone 15 Plus și atunci vei jongla între 1-2 zile de utilizare, sau 3 zile dacă nu forțezi telefonul.
Nu-mi place
- preț în continuare cam piperat deși și competiția are produse la prețuri similar / la fel de mari
- este cam sensibil materialul de titanium din care este construit iPhone 15
- luminile de noapte dublate sar în ochi pe filmări atunci când stabilizarea optică de imagine este folosită intens.
Îmi place
- Camera foto și video de top
- Filmare profesională care ajunge să poată fi utilizată în producții video de top
- Sistem de Operare complet, solid, stabil
- Port USB-C rapid cu posibilitate de încarcare a dispozitivelor externe (reverse charge) sau atașare accesorii
- procesor foarte puternic, capabil să ofere experiența jocurilor de pe consolă (dacă ai accesoriile necesare îl transformi în consolă)
Concluzie
Pentru utilizatorii de iPhone atât timp cât nu ai un model cu două generații în urmă nu are rost să iei în considerare upgrade-ul. Depinde de mai mulți factori pentru că începând cu iPhone 14 doar modelele Pro și Pro Max au venit cu procesoare noi în timp ce celelalte două modele au rămas cu procesorul de pe iPhone 13. La fel și pe noua generație, doar 15 Pro și Pro Max au procesorul Apple de mobil de anul acesta.
Deci dacă ești pe un iPhone 13 (orice versiune) și vrei să treci pe 14 / 15 să te uiți la ce procesor are astfel încât să nu te păcălești că va fi cu mult mai rapid telefonul. Da, telefoanele au un OS foarte bine optimizat, dar în timp tot ți se mai încarcă cu date, ai multe aplicații, și tot va merge un pic mai lent. Deci în concluzie se va merita mai mult un upgrade la 14 Pro / Pro Max sau 15 Pro / Pro Max în funcție de buget.
Dacă ești pasionat / profesionist în zona video / filmări / producție video și te interesează să te folosești de filmarea profesionistă de pe iPhone 15 Pro în concediu sau pentru montaje de test merită pentru că sunt tone de exemple pe Internet prin care este demonstrată calitatea video, a culorii, stabilizarea care este utilă în multe momente.
Filmarea cu codecul ProRes care folosește și profilul de culoare LOG care este un standard în industria de producție video prin care păstrezi un nivel de calitate video mai bun comparativ cu a aplica culorile, contrastul, expunerea sau câmpul dinamic gândit de producător. Și să nu uităm că evenimentul Apple de Halloween a fost filmat cu iPhone 15 Pro Max.
Portul USB-C vine perfect cu acest model odată ce nivelul mare de date produs de codecul ProRes pentru că nu doar că poți să încarci cu orice cablu USB-C dar vei putea transfera mult mai rapid datele între PC și telefon (aici doar cu un cablu bun).
Pe scurt iPhone 15 Pro oferă în continuare un pachet solid de camere foto și video bine optimizate și care produc materiale de calitate, cu bună stabilizare optică a imaginii, sunet foarte bun pentru apeluri și rulare materiale video / audio. Înregistrarea sunetului se ridică și ea la un nivel foarte bun care îți permiteă să înregistrezi sunet de calitate.
Autonomia este suficient de bună pentru majoritatea utilizatorilor în timp ce telefonul este un computer în palmă și va putea rula jocuri de consolă precum Resident Evil Village, dar și ce jocuri vor continua să fie lansate compatibile în tot ecosistemul Apple.
Ecranul este în top 3 cele mai bune de pe piață cu lumină puternică, reproducerea culorilor extraordinară, și cu rezoluție suficient de bună pentru orice îți dorești să faci pe telefon.
Vezi ultimul preț!
Ce părere ai despre iPhone 15 Pro și ce oferă? Lasă un comentariu și discută cu ceilalți!