Stocarea datelor a devenit o parte esențială a vieții moderne. Fie că vorbim de documente personale, fotografii de familie, muzică, filme sau fișiere de birou, volumul de date generat crește de la un an la altul.
Pe măsură ce nevoia de spațiu de stocare crește, soluțiile tradiționale, cum ar fi hard disk-urile externe sau stick-urile USB, devin insuficiente. Un NAS (Network Attached Storage) este o soluție în situația asta și vine pe lângă stocarea și organizarea datelor cu o mulțime de alte funcții la care poate nici nu te aștepți:
- Acces facil: Permite accesul la fișiere de pe mai multe dispozitive, fie că vorbim de computere desktop, laptopuri, tablete sau smartphone-uri, conectate la rețeaua locală sau prin internet.
- Centralizare: Stocarea tuturor datelor importante într-un singur loc elimină necesitatea de a gestiona multiple dispozitive de stocare și simplifică organizarea și găsirea fișierelor.
- Partajare ușoară: Permite partajarea facilă a fișierelor cu prietenii, familia, colegii de birou sau clienții. Vine cu un software preinstalat cu diverse opțiuni de control al accesului pentru a permite accesul doar persoanelor autorizate.
- Backup și restaurare: Oferă o soluție sigură și convenabilă pentru backupul datelor importante de pe computere, laptopuri și dispozitive mobile.
- Scalabilitate: Permite creșterea spațiului de stocare pe măsură ce nevoile cresc, prin adăugarea de hard disk-uri suplimentare.
- Versatilitate: Poate fi utilizat pentru o varietate de scopuri, de la streaming multimedia la găzduirea de website-uri, rulare aplicații de virtualizare, dezvoltare software, și o mulțime de alte lucruri.
Într-o descriere mai scurtă este ca și cum ai avea un cloud personal atunci când folosești un NAS.
Conceptul a apărut în lumea tehnologiei la sfârșitul anilor 80 când computerele începeau să fie din ce în ce mai prezente în mediul de afaceri și chiar și în casele oamenilor din SUA. Odată cu dezvoltarea rețelelor de computere la sfârșitul anilor 2000 au început să intre și în atenția utilizatorilor casnici datorită configurării mai ușoare și prețurilor mai reduse.
Tipuri de NAS-uri
Pe piață există o varietate de tipuri de NAS-uri, concepute pentru orice nevoi specifice au utilizatorii casnici sau din mediul de business:
NAS pentru utilizatori casnici: prețul mai accesibil, consumul mai mic, performanța mai slabă dar suficientă pentru streaming, partajare fișiere, stocare date masive sunt marile avantaje cu care dispozitivele ajută utilizatorul casnic. Nu vei avea mai mult de 2-4 sloturi pentru hard-disk-uri.
NAS pentru afaceri: soluțiile pentru afaceri mici și mijlocii pot veni cu viteze de transfer prin rețea cu cablu de 10 – 25 Gbps, procesoare precum cele folosite într-un desktop, mai puternice și memorii RAM mai mari 8-32 GB, sloturi mai multe pentru HDD / SSD / M2 între 4-8 care asigură spațiu de stocare extraordinar de mare, viteze mai mari de transfer și funcții hardware și software de expansiune sau de extindere a utilizării sau siguranței datelor.
NAS specializat: sunt o serie de dispozitive NAS care au căpătat atribuții pentru aplicații specifice. Un exemplu ar fi NAS-urile pentru construirea de soluții cloud pentru companii. Practic sunt ca niște servere, dar există particularități între o soluție NAS cloud și un server tradițional. NAS pentru supraveghere video. Este o îmbinare între un vechi sistem pentru supraveghere video și funcții NAS.
Liderii industriei NAS
Pe piața NAS, există o serie de producători renumiți, printre care Synology, QNAP, Western Digital, Asustor și ZyXel. Fiecare companie oferă o gamă largă de modele, cu diverse caracteristici, configurații, soluții software, pentru a se potrivi nevoilor și bugetelor voastre.
Alegerea NAS-ului potrivit
Alegerea NAS-ului potrivit depinde de o serie de factori, printre care:
- Nevoile de stocare: Cât spațiu de stocare ai nevoie? Aici te poți gândi câte sloturi HDD ai nevoie pentru că poți avea între 2 și 16 sloturi (sau mai multe) în care poți atașa un HDD.
- Performanță: Cât de rapidă trebuie să fie viteza de transfer a datelor? Procesoarele pornesc de la cele mai slabe și eficiente energetic precum: ARM Cortex, Intel Celeron / Pentium, până la Intel Core i5, AMD Ryzen care au procesoare desktop sau dacă ești o companie mai mare, vei dori unul cu procesor Xenon.
- Funcții: ai nevoie de transcodare video performantă, ai nevoie de transfer rapid de date prin rețea 10-25 Gbps cu mai multe porturi LAN sau prin Thunderbolt 4? Sau poate sloturi pentru memorii de stocare ultra-rapide M2, functii de backup automat, streaming multimedia sau transcodare video?
- Buget: Cât sunteți dispuși să investiți? Utilizatori casnici: 500-2.000 lei. Utilizatori business: 2.000-15.000 lei.
Modele populare de NAS-uri:
- NAS Bestseller: Synology DiskStation DS224+ sau varianta backup: Asustor Nimbustor 2 Gen2 (AS5402T)
- Raport calitate-preț: TerraMaster F4-423
- NAS pentru Plex: QNAP TS-464
- NAS pentru buget redus: QNAP TS-233 sau Synology DiskStation DS223j
- NAS cu 4 bay-uri: Asustor Lockerstor 4 Gen2 AS6704T
- NAS performant: QNAP TVS-h674-i3
Atenție însă, NAS-urile de regulă nu vin și cu hard-disk-uri instalate. Acelea se achiziționează de multe ori separat.
Dacă ai aflat ceva nou astăzi din articol sau vrei să arăți cuiva această soluție de stocare, partajare date, cu multe funcții auxiliare, trimite mai departe linkul catre articol.