Sony Alpha 1 este cel mai recent aparat foto mirrorless anunțat de către compania japoneză. Vine cu noi îmbunătățiri ce țin de partea de filmare și de fotografiere care lasă în urmă chiar și recent lansatul Sony A7S III. Aparatul este dedicat mai degrabă fotografilor conform comunicatului de presă însă vei vedea că sunt și lucruri ce țin de partea filmare care probabil vor încânta și pe fanii de mirrorless-uri Sony.
Cele mai notabile noutăți:
- Senzor Full-Frame stratificat Exmor RS CMOS de 50 MP
- Fotografiere în rafală până la 30 de cadre pe secundă fără blackout
- Rată de citire a senzorului de 120 calcule AF/AE pe secundă – dublează performanța lui Alpha 9 II la acest capitol
- Înregistrare video 8K 30p XAVC HS pe 10 biți 4:2:0 sau 4K 120p pe 10 biți 4:2:2
- Interval dinamic de 15 trepte pentru imagini și peste 15 trepte pentru filmare
- Îmbunătățiri din nou pentru real-time Eye-AF pentru oameni și animale, acum și pentru păsări. Va urmări incredibil de precis subiectul
- Mecanism de stabilizare optică pe 5 axe încorporat în cameră, pentru un avantaj al timpului de expunere de 5.5 trepte
- Matrice de culoare S-Cinetone inspirată de modelele FX9 și FX6, pentru a oferi imagini cinematografice spectaculoase
- Pe parte de conectică au adăugat: cel mai rapid Wi-Fi încorporat din industrie, USB SuperSpeed de 10Gbps, port Ethernet 1000BASE-T și multe altele.
- Vizor electronic OLED Quad-XGA cu 9.44 milioane de puncte cu o rată de refresh de 240 cadre pe secundă – util pentru cadre de acțiune
- Obturator electronic care elimină efectul de jeleu chiar și în timpul acțiunii foarte intense
- Sincronizare bliț HSS cu obturator electronic de până la 1/200 secunde și cu obturator mecanic la 1/400 secunde
Dacă ești fan-ul ecranului de pe Sony A7S III acest model din păcate / din fericire nu îl include. Fiind dedicat fotografilor profesioniști acel ecran devine mai puțin util. Ecranul rabatabil a fost adus mai degrabă pentru cei care se filmează singuri și au nevoie să se vadă în timpul înregistrării. Layout-ul butoanelor revine oarecum la A7 III.
Pregătește-ți buzunarele serios însă dacă vrei să cumperi așa un aparat foto pentru că pe lângă prețul de vânzare de 35.000 lei în România (poți face precomandă cu livrare în Martie) ai nevoie și de un computer pentru editare video care să poată procesa materialele video mai ușor. Momentan chiar și ultimele plăci NVIDIA care oricum nu se găsesc încă pe piață (mulțumim minerilor crypto) pot întâmpina dificultăți cu codec-urile folosite de Sony, dar să sperăm că 2021 este un an care va aduce și ceva optimizări software care va mai ușura munca computerelor în post-producție.
Mai jos este materialul video Sony dacă vrei să aprofundezi. Vei putea vedea camera în câteva scurte demonstrații.
Un comentariu
Pingback: Sony Alpha 1 - Geek Zone