Review Apple TV 4K 2021 – încă merită în 2023?

Publicat pe 4 feb. 2023 - 21:56 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Performanță
 • Funcționalitate
 • Conectivitate
 • Telecomandă
 • Software

Astăzi îți arăt ce poate versiunea din 2021 a mediaplayer-ului Apple TV 4K și cum se compară cu ultima versiune a lui lansată în luna octombrie 2022. Actualizarea din 2022 a mediaplayer-ului a fost foarte modestă rezumându-se în mare parte la un procesor mai nou, carcasă ușor schimbată și nu în ultimul rând eliminarea portului LAN pentru alte variante în afară de cea de 128 GB memorie internă de stocare.

Urmărește articolul mai departe și află cât de mult ți s-ar potrivi acest device în casă.

Specificații Apple TV 4K 2021 vs Apple TV 4K 2022

Apple TV 4K 2021Apple TV 4K 2022
Procesor: A12 Bionic
Memorie internă: 32 / 64 GB
Porturi: HDMI 2.1, LAN
Conectivitate Wireless: WiFi 6 cu MiMo, Bluetooth 5.0
Standarde Video: SDR, HDR10, Dolby Vision
Standarde Audio: AAC, MP3, Apple Lossless, FLAC, AIFF, WAV; Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus 7.1, Dolby Atmos
Telecomandă: Bluetooth 5.0, transmițător Infraroșu, port Lightning
Specificații complete aici
Procesor: A15 Bionic
Memorie internă: 64 / 128 GB
Porturi: HDMI 2.1, LAN (doar varianta cu 128 GB)
Conectivitate Wireless: WiFi 6 cu MiMo, Bluetooth 5.0, suport Thread
Standarde Video: SDR, HDR10+, Dolby Vision
Standarde Audio: AAC, MP3, Apple Lossless, FLAC, AIFF, WAV; Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus 7.1, Dolby Atmos
Telecomandă: Bluetooth 5.0, transmițător Infraroșu, port USB-C
Specificații complete aici

Mai jos vezi cum arată produsul și ce găsești în cutie. De regulă vânzătorul trimite și un adaptor pentru ștecher de SUA.

Design

Apple TV 4K 2021 are același design binecunoscut din plastic negru lucios de mici dimensiuni care va fi magnet de praf garantat, dar până la urmă ce obiect nu se umple de praf pe comoda televizorului. Diferența carcasei este mică. Versiunea din 2021 are o carcasă puțin mai înaltă și cu niște fante de aerisire la bază pentru circularea aerului. Asta permite răcirea procesorului mai ușoară.

Modelul din 2022 vine cu o carcasă mai scundă puțin și care nu mai are fantele acelea de răcire deoarece procesorul este mai eficient și nu generează atât de multă căldură.

Cum spuneam și mai sus, o diferență importantă pentru unii utilizatori este portul LAN (prezent pe toate versiunile de stocare din 2021 însă prezent pe cel de 128GB din 2022) care te ajută să transferi mai rapid date de pe Internet în „cutiuța magică” de la Apple. Asta va rezulta în pornirea mai rapidă a stream-ului pe Netflix, HBO, Youtube sau jocurile, dar din testele mele diferențele nu sunt majore dacă ai un router mai bun (cu WiFi 6 preferabil de 300+ lei).

Designul minimalist se păstrează în rest la fel. Portul HDMI necesită un cablu achiziționat separat pentru conectarea la TV și eventual și un cablu LAN dacă ai nevoie pentru Apple TV-ul tău. Deci asta ar fi un dezavantaj.

Design-ul telecomenzii este același și îmi place foarte mult. Trebuie să recunosc că D-pad-ul de sus combinat cu o suprafață touch nu mi-a plăcut inițial, dar așa poți ajunge mai rapid pe opțiunea sau aplicația din meniu pentru că în anumite situații touch-ul nu este suficient de precis.

Utilizare

Mediaplayer-ul bootează destul de repede în 1-2 secunde dacă este la a doua pornire pentru că stă într-un mod de tip stand-by atât timp cât și televizorul este oprit.

Vine cu procesorul A12 Bionic care în principiu ar fi cu 50% mai încet decât A15 Bionic integrat în Apple TV 4K 2022. Asta nu înseamnă ca mediaplayer-ul se mișcă lent. Mi-aș fi dorit să fi zbârnâit prin meniu, și aplicații, merge normal cu timp de așteptare de 1 secundă între aplicații, dar sunt și animații de tranziție între ecrane. Noua versiune însă folosește practic procesorul utilizat și pe seria iPhone 13, se va mișca mai bine în anumite situații.

Dacă nu ai mai utilizat un Apple TV este foarte ușor de utilizat. Încă de la setarea lui lucrurile sunt simplificate. Îți setezi limba, adaugi contul Apple și poți chiar și calibra imaginea de pe Televizor dacă ai un iPhone la îndemână urmărind instrucțiunile de pe ecran.

Dacă sunt mai mulți utilizatori în casă conținutul și setările pot fi personalizate în funcție de cont și întreaga experiență devine mai familiară pentru fiecare utilizator în parte. Ba chiar este capabil să recunoască utilizatorul în funcție de vocea lui când utilizează comenzile Siri prin intermediul telecomenzii.

Interfața grafică tvOS

Se păstrează designul vechi dar să spunem practic al vechiului tvOS de ani buni. Cum se vede în imagine este acest mare slider care promovează cel mai nou content pe aplicațiile pe care le folosești cel mai mult, iar mai jos sunt aplicațiile preinstalate alături de ce aplicații ai mai instalat din AppStore.

Screensaverul furnizat de Apple atunci când Apple TV-ul nu este utilizat timp de câteva minute pentru mine rămâne una dintre funcțiile clasice care îmi place cel mai mult. Afișează imagini de înaltă calitate fie cum este cea de mai sus din spațiu, fie precum cele filmate din elicopter prin marile orașe la nivelul zgârie norilor.

Meniul de setări mi se pare puțin cam alambicat, mai ales dacă intenționezi să conectezi alte dispozitive. Mi se pare că pot face o treabă mai bună de a organiza setările și de a le accesa mai rapid.

Utilizarea împreună cu căști Apple AirPods

Dacă ai niște căști AirPods Pro 1 sau 2 sau AirPods Max la îndemână lucrurile pot deveni și mai interesante. Poți activa spatial audio si experiența de a vedea și asculta un film va fi mult mai imersivă fără să deranjezi pe cineva în casă. Conectarea se va face imediat și automat ce le scoți din căști odată ce ai trecut prin faza de conectare inițială.

Pe lângă asta mișcarea capului va fi detectată de senzorii de mișcare și sunetul va părea că vine dinspre televizor pe căștile care integrează un senzor de mișcare.

Interconectarea cu alte dispozitive HomeKit

Apple TV nu este doar un mediaplayer este și un loc din care poți supraveghea ce se întâmplă pe lângă / în casă dacă folosești camere video conectate la internet, senzori, întrerupătoare, lumini smart, etc. Apple TV este folosit și pe post de hub / punte de acces pentru a permite accesoriilor compatibile HomeKit să se conecteze la Internet.

Foarte important însă de știut este că versiunea din 2021 nu are suport Thread care va permite oricărui hub smart-home să se conecteze la dispozitive HomeKit sau Google Home sau alte standarde Smart Home fără să mai existe o incompatibilitate tehnologică între dispozitivele. Simplu spus, dacă vrei compatibilitate cât mai extinsă pe dispozitive smart mergi pe Apple TV 4k 2022.

Gaming pe Apple TV 4K 2021

Dacă ești în căutare de o metodă să te joci pe televizor dar fără să deții o consolă Apple TV 4K ar putea fi o variantă în 2023. Dar nu te grăbi să-l cumperi dacă ești în căutare de jocuri de top cu grafică bună. Mă refer aici fie la jocurile pe care le poți instala gratuit sau cu plată din App Store fie să plătești lunar abonament de 25 lei la Apple Arcade care îți oferă acces la o serie de jocuri care nu sunt neapărat de tip arcade mai sunt jocuri cu mașini, sport, action și multe altele care chiar sunt distractive.

Prin comparație însă pe Google TV (Chromecast 4K sau FullHD) poți instala însă GeforceNow care îți permite să joci jocuri AAA procesarea fiind realizată nu local ci pe serverele NVIDIA sau Steam Link cu care poți juca jocurile rulate local pe computer, dar imaginea fiind transmisă pe TV.

În oricare variantă însă se recomandă și folosirea unui gamepad Xbox sau Playstation cu conectare Bluetooth dacă vrei să poți juca ceva pe Apple TV și să fie distractiv. Mai sunt jocuri care funcționează și cu telecomanda inclusă, dar nu am găsit un joc care să fie ușor de jucat cu ea.

Nu-mi place

 • nu funcționează serviciile Apple TV+ sau Fitness+ în România
 • limitările de ecosistem Apple mai taie din funcționalitate sau interzicerea unor servicii cum ar fi să zicem GeForce Now
 • preț cam mare
 • funcțiile Siri sunt mai limitate comparativ cu alte mediaplayere cum ar fi Chromecast

Îmi place

 • dispozitiv foarte bine interconectat cu produsele, serviciile și accesoriile Apple
 • este un produs premium prin design, telecomandă și funcțiile / aplicațiile software disponibile
 • poate fi utilizat pe post de consolă de gaming arcade
 • suportă conectarea prin Bluetooth a unui gamepad XBOX sau Playstation pentru gaming
 • telecomanda oferă un bun control

Concluzie

Nu merită versiunea Apple TV 4k 2021 decât dacă vrei să mergi pe variante mai mici de stocare 32 / 64GB care costă cu câteva sute de lei mai puțin și dacă vrei neapărat să-l conectezi prin LAN. Dacă dorești versiunea nouă 2022 ai port LAN doar pe varianta mai scumpă de 128GB.

Dacă ești utilizator de telefon Android și nu intenționezi să intri în ecosistemul Apple atunci Apple TV în general nu prea ți se recomandă pentru că vei avea și alte limitări comparativ cu un utilizator care mai are și un iPhone pe lângă care te ajută la calibrarea corectă a ecranului TV sau introducere rapidă de informații din tastatură, dar și alte funcții cum ar fi redarea de materiale video / foto din telefon pe TV prin intermediul AirPlay sau afișarea ecranului telefonului pe TV.

Dacă în schimb ești utilizator de produse Apple iar suma de achiziție nu este o problemă Apple TV 4K 2022 va fi cea mai bună variantă! Prețul de lansare a noii versiuni de principiu a fost mai mic, dar momentan în magazinele din România versiunea din 2021 se păstrează puțin mai ieftină. Vei putea să-l utilizezi și pe post de centru de comandă Smart Home dacă ai dispozitive HomeKit prin casă, sau vei putea să te joci pe Apple Arcade.

Viteza de procesare nu mi se pare că este acum un diferențiator major și atunci rămâne să alegi dacă HDR10+ de pe versiunea 2022 îți este util pe televizorul tău sau ți-e suficient și fără acest standard.

Dacă televizorul tău este cumpărat recent însă un astfel de dispozitiv s-ar putea să nu fie foarte util decât dacă vrei să fie hub pentru camerele de supraveghere și alți senzori / întrerupătoare sau alte dispozitive conectate la rețea, dar și aici compatibilitatea este restrânsă pentru că nu va suporta dispozitive non-HomeKit.

Vezi ultimul preț!

Apple TV 4K 2021 sau Apple TV 4K 2022.

Ce părere ai despre Apple TV 4k 2021? Ai folosit un astfel de mediaplayer? Ce îți place sau ce nu îți place la el?

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele disponibile pe website, dar cel mai mult îmi place să fac review-uri la noi gadget-uri disponibile pe piață. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: