Samsung lansează Galaxy S5 la Mobile World Congress 2014 la Barcelona unde se desfășoară anual evenimentul destinat industriei mobile. Am văzut impresii variate de la cei care au participat la Samsung Unpacked, evenimentul special derulat în paralel acolo la Barcelona. Un singur lucru este clar: producătorii premium de smartphone-uri nu par sa mai pună accent pe configurație momentan, se concentrează pe păstrarea autonomiei în acest stadiu sau dacă este posibil creșterea ei însă puterea acumulatorilor nu evoluează la fel de repede ca și nevoia de consum de energie a noilor procesoare și componente integrate în terminalele mobile.
Eu unul mă bucur ca nu au mai integrat încă 20 de alte funcții, gesturi, care într-un final puțini dintre noi le utilizam cu adevărat. Până la urmă cu telefonul trebuie să-ți faci treaba cat mai simplu și eficient cu putință pentru lucrurile de bază: vorbit la telefon, scris texte scurte, social media, navigat pe internet.
Samsung Galaxy S5 va fi disponibil din 11 Aprilie, prețul nu este cunoscut deocamdată însă ne așteptăm la prețul lui S4 de anul trecut (sub 3.000 lei).
Sa vă prezint cele mai importante funcții aduse lui Galaxy S5 în cazul în care nu ați urmărit evenimentul de lansare și ați omis alte știri legate de acest subiect:
Recunoașterea amprentei – funcție integrată cu succes de către Apple în smartphone-ul lor: iPhone 5S, și care își va arăta adevărata sa valoare în viitor când utilizatorii vor putea efectua plăți prin intermediul telefonului validând plata cu amprenta. Senzorul este dispus la S5 în spate sub camera foto imediat dedesubt, pentru ca este și un dispozitiv pentru citirea pulsului fiind ajutat de blițul camerei foto exact așa cum funcționează și aplicațiile pentru citirea pulsului în prezent.
Camera foto – Are un senzor de imagine de 16MP dar ce-i special este că focalizează în 0.3 secunde (mă întreb acum dacă mirrorless-ul meu Sony NEX-3N este mai încet). E smartphone-ul cu focalizarea cea mai rapidă și din ce am aflat folosește tehnologia phase detection utilizată cu succes pe aparatele foto profesioniste și pe unele aparate consumer. Poți să previzualizezi cadrul cum ar arăta cu efect HDR și alte efecte noi cum ar fi blurarea fundalului.
Ultra Power Saving Mode – este un profil / funcție prin care când o activezi telefonul intră într-un mod de economisire de energie drastic: își schimba ecranul din color în monocrom închide toate aplicațiile nefolosite, oprește comunicarea de date și GPS și au declarat cei de la Samsung că dacă mai ai 10% din baterie și activezi Ultra Power Saving Mode te mai ține încă 24h în standby, astfel mai poți comunica la nevoie cu cine vrei prin sms-uri sau prin apeluri.
Rezistent la apă și praf (IP67) – replica dinainte acoperă o plajă mare de variabile. Dar pentru ca voi să înțelegeți mai exact: telefonul dacă este udat de ploaie sau scăpat în nisip sau eu mai știu ce praf ușor va putea fi utilizat fără probleme în continuare, dar dacă-l scapi complet în apă este posibil sa nu își mai revină (depinde până la urmă și de timpul de reacție al fiecăruia :P ).
Download Booster – Conexiunea de Internet 4G LTE va fi ajutată de o conexiune WiFi atunci când efectuam un download mare și amândouă conexiunile sunt disponibile. Exista o aplicație de Android care putea face lucrul acesta, creând o hartă cu rețeaua ta locală și dispozitivele cu acces la Internet care combinate ofereau acces la Internet de o calitate mai bună.
Design-ul spatelui lui Galaxy S5 m-a lăsat puțin rece, nu mă înțelegeți greșit plasticul îl consider bun pentru ca oferă o protecție mai bună în cazul unor șocuri puternice, dar umflăturile respective din zona camerei foto, zona difuzorului și zona portului audio împreună cu capacul cu mici găuri mie nu-mi lasă impresia de design de premium :).
Puteți vedea specificațiile telefonului pe linkul acesta sau mai jos: