Mai experimentăm și alte tipuri de produse la test și de această dată am adus pentru review LG 24GM77-B. Este primul monitor de gaming pe care-l testez, așadar dacă sunteți activi în domeniul perifericelor de gaming vă rog să tolerați eventualele erori care s-ar putea să apară în articol. Este un monitor de 24 de inci așa cum ne putem da seama și din codul produsului, este o a doua variantă a acestui model (B) primul model din ce am citit ar fi avut niște probleme cu imaginea, deci acum ar trebui să avem pe mână un model perfecționat care nu va face probleme și care ne va încânta cu calitatea imaginii și cu rata lui de refresh magnifică.
LG Electronics nu este recunoscut ca mare producător de periferice gaming, însă dacă vorbim de ecrane trebuie să ne gândim că LG este pe locul 2 dacă nu mă înșel la număr de unități vândute de televizoare, chiar lider în unele țări din lume.
Să vă arăt ce am descoperit utilizând acest monitor.
Unboxing
În videoclipul de mai jos veți vedea ce include pachetul, cât de mare este (cântărește 7KG aproximativ), include cablu electric, VGA, DVI, HDMI, USB 3.0 și cărțile tehnice alături de un dispozitiv pentru prindere căști la spatele monitorului.
Design
Fiind un monitor de gaming, design-ul este unul dintre lucrurile diferite în comparație cu un monitor consumer obișnuit. Dacă la un laptop sau desktop gaming avem tot felul de lumini, grilaje, forme ciudate, etc. la acest monitor avem un design cât de cât obișnuit. Rama mată este de 1.5 cm grosime, iar la bază se află un controler (6 butoane frontale și un joystick dedesubt) prin care veți accesa cele mai utile și mai rapide funcții dedicate îmbunatățirii experienței de joc.
Sunt 2 butoane pentru modificarea valorilor și 3 butoane centrale așa cum vedeți mai sus. Deci pentru schimbarea setărilor automate pentru jocuri de diferite genuri mergeți pe Game Mode și schimbați profilul. Pe Black St. mergeți pentru schimbarea modului în care culoarea neagră este afișată (util dacă joci FPS și vrei să vezi mai bine în zonele umbrite), iar DAS Mode (Dynamic Action Sync Mode) te va ajuta să controlezi jocul în timp real oferind un feedback fără lag de la controller la imaginea de pe ecran.
Rama este mată, cel puțin pentru partea expusă spre utilizator, așadar nu vă panicați designul chiar dacă nu este de excepție este perfect echilibrat între hard-core gamer și design clasic LG de birou, perfect pentru „tinerii” de 28 de ani care încă se mai joacă, dar care nu vor să-și transforme PC-ul într-o navă extraterestră.
În spate pe laterale există un grilaj roșu cu găuri mari, probabil nu doar de design ci și pe post de aerisire. Pe laterala stângă veți găsi după cum puteți vedea și în imaginile mele două porturi USB 3.0 și un port audio 3.5 mm. Bănuiesc că nu trebuie să vă explic că o să vă ajute enorm dacă vreți să vă conectați gadgeturile în monitor în loc să vă aplecați la unitate, este mult mai comod să vă conectați aici.
Ar fi mers dispozitivul de rotire de la spate să aibă poziții fixe din 90 în 90 de grade mai fixe să simți când intră pe poziție orizontală sau verticală. Nu știu dacă este din cauză că s-a mai uzat puțin, pentru că nu sunt primul care-l testează, dar după ce îl roteam și reveneam în poziție orizontală parcă rămânea puțin strâmb și trebuiau mici corecții, ar fi mers pus accent mai mare pe acest aspect. Acum nu știu cât contează pentru mulți dintre voi pentru că bănuiesc că nu-l folosiți în portrait mode. Merge rotit în picioare doar în dreapta și înapoi, nu știu de ce producătorii nu permit rotirea decât într-o parte, dar este posibil că vor să evite rotirea aiurea a monitorului la 360 de grade astfel încâlcind cablurile în spate, ori ține și de cât de puternic este brațul de susținere.
Monitorul are un picior ca și la Dell-ul 4K ce l-am testat acum câteva săptămâni, care permite setarea înălțimii foarte ușor. La Dell parcă mergea mai ușor ridicat doar împingând cu o mână de jos în sus, la acest model LG este ușor mai greu, dar nu este o diferență imensă.
Un lucru frumos legat de picior, de platforma care stă pe masă mai exact: aceasta pare că plutește atunci când rotești pe înălțime monitorul. Sub platformă este un inel pe care stau picioarele cauciucate, în acest mod pare că întorci cu totul monitorul când defapt inelul de sub el stă pe loc. Prinderea platformei de picior se face prin acel șurub din imaginea de mai sus.
Performanțe
Când te uiți la LG 24GM77-B vezi în primul rând un monitor cu timp de răspuns bun de 1ms și rată de refresh de 144Hz, monitorul folosește drept panel un LCD TN. Acest tip de panel nu este cel mai râvnit de către cei care le cunosc, panelurile IPS și mai nou OLED sunt cele care aduc cea mai bună calitate prin claritate, culoare neagră, lumină, unghiuri de vizibilitate, afișarea în timp real a imaginii. Cu toate acestea reproduce culorile foarte bine pentru un astfel de panel.
Rata de refresh este într-adevăr game changer (ce-i drept eu folosesc 60Hz de zi cu zi deci trageți voi concluzia). Odată ce am pornit imaginea parcă eram într-un show-room de prezentare care dorește să afișeze doar imagini perfecte realizate pe calculator ori filmate. Motion 240 este modul prin care poți ajunge să folosești monitorul cu un timp de răspuns de 1ms și refresh rate de 110Hz / 120Hz.
Fiind obișnuit cu cele 250 cd/m2 de pe Benq-ul meu atunci când am pornit prima dată monitorul seara am fost nevoit să ma uit în altă parte, cele 320 cd/m2 m-au orbit este mult spus însă a trebuit să strâng din ochi și să se adapteze. Apoi am redus între 80% si 90% lumina doar ca să pot continua pentru că era mult prea puternic pentru mine.
Unghiurile de vizibilitate sunt așa cum le vezi și în imaginile de mai sus, dacă de sus nu ai nici o problemă, iar din stânga și dreapta apar probleme de anulare a culorilor, a contrastului și luminii de jos nu ai cum să utilizezi ecranul, noroc că permite înclinarea și în jos pentru cei care se scufundă în fotoliu. Acesta este dezavantajul major al unui display TN, dar dacă vă îndreptați către un panel IPS de dimensiunea aceasta atunci veți scoate mult mai mulți bani din buzunar.
- Diagonala 24″
- Panel TN
- Raport 16:9
- Rezoluție 1920 x 1080
- Color Gamut 72%
- Luminozitate 350cd/m2
- Contrast 1000: 1 (static), 5.000.000: 1 (dinamic)
- Unghi de vizibilitate 170/160 grade
- Suprafață anti-glare, 3H
Nu-mi place
- mi-ar fi plăcut să vad un model mai solid, cam scârțâie când îl manipulezi (ridicat , unghi, stânga – dreapta)
- poate ar fi mers o rezoluție ușor mai mare de 1080p
Îmi place
- design simplu și eficient
- butoane dedicate cu comenzi rapide
- poți să-l așezi în poziții și unghiuri mai libere față de un monitor normal
- au inclus cele mai utilizate porturi + cablurile aferente în pachet
- timp de răspuns bun
Concluzie
Este o bună încrucișare între un monitor clasic de birou și unul de gaming. Dacă aș căuta un monitor rapid, care nu țin neapărat să aibă calitățile unui IPS sau OLED, dar care să nu coste foarte mult și să aibă și o diagonală mărișoară de 24″ atunci sigur aș merge pe LG 24GM77-B pentru că m-a convins că îmi poate aduce culori bune și un timp de răspuns foarte bun pe lângă posibilitatea de a seta monitorul în aproape orice poziție.
Este bine construit și poate acoperi lejer pretențiile chiar și a gamerilor exigenți care vor doar ce este mai bun pe piață, totul se va rezuma la bani.