De câteva zile au fost lansate precomenzile pentru Apple Vision Pro, au apărut și primele prezentări video și prima reclamă după care bineînțeles că au apărut și primele canale de Youtube sau publicații străine care au primit produsul înainte de lansare și au apucat să-l și testeze o vreme înainte să poată publica despre el conținut online.
Este impresionant, dar în câteva aspecte poate și dezamăgitor spun cei care l-au testat până în prezent.
Concluzii adunate din diferitele materiale apărute pe Internet:
- este destul de greu și faptul că Apple a ales să puna bateria într-un accesoriu auxiliar a avut sens, altfel trebuiau să renunțe la sticlă și metal: materiale prezente în designul dispozitivului și facea Vision Pro mai grea decât 650g cât este acum.
- este „magic” – Apple și-a lăsat din nou amprenta în industria de electronice pentru consumatori îmbunătățind un produs existent deja pe piață și transformându-l în ceva „diferit”. În trecut o parte dintre produsele lor au schimbat industria de electronice pentru consumatori, sunt și eu curios cum va reacționa piața la Vision Pro.
Faptul că poți controla cu mâinile în aer și ochii practic elimină nevoia unei tastaturi sau mouse. Este la început chiar și dispozitivul lor în ideea că nu este perfect în interacțiune. Cei de l-au testat au spus că tot tastatura fizică și mouse / trackpad au fost mai utile pentru a scrie text sau a face anumite activități adaptate până acum pentru computerele obișnuite.
Totuși sistemul creat de ei este inedit și se întrevede o rampă de lansare pentru un nou mod de a interacționa cu computerul. Sisteme handsfree gesture control au existat și până acum pe XBOX (Kinect) sau pe laptopuri HP (Leap) care îți permiteau să controlezi computerul prin gesturi.
Experiența de utilizare este inedită pe Vision Pro! - vei avea în mare parte o experiență solitară – (vei fi în lumea ta, cum mai spunem noi) cel puțin momentan – deși Apple a prezentat produsul ca fiind total „transparent” cu utilizatorul, adică apare figura ta pe ecranul exterior al căștii, iar persoanele care se apropie de tine vor apărea în câmpul vizual din Vision Pro, tot nu vei putea să împărtășești conținutul cu cei de lângă tine – dar asta rămâne problema generică a sistemelor VR de orice fel.
Apple a mai încercat să rezolve problema de interacțiune cu cei din jur plus problema de a da jos casca și a o pune la loc introducând ”Persona”. Dispozitivul îți creează o versiune digitală a ta, care este și afișată la exteriorul căștii pentru persoanele care vin lângă tine și vor să interacționeze. Ochii însă nu sunt întotdeauna bine reprezentați la exterior, probabil căștile vor fi updatate după ce vor obține date din multiple utilizări.
Funcția este in stadiu Beta și de aici și imperfecțiunile care au mai fost precizate. - Poziția elementelor grafice 2D / 3D afișate în cască este foarte precisă, peste orice cască VR întâlnită până acum, indiferent cât te miști ele rămân unde le-ai pus cu mâna. La fel precum și în realitate :).
- Îți creează ușor senzația că nu porți casca – Casca transmite ce este în jurul tău prin camere video în ecranul din interior și o face extraordinar de bine, ca și cum nu ai purta casca. Latența dintre input și reacția în cască este de 12ms. Apple a dorit să ofere o experiență AR și VR la alegere (tot cum fac și alte căști VR).
- Setup-ul este un pic anevoios – scanezi fața pe 4 direcții, îți scanează distanța dintre ochi și lentile, scanează mâinile, treci prin câțiva pași înainte de a-l putea utiliza. Ai nevoie de lentile de corecție dedicate pentru ochii tăi dacă ai nevoie de ochelari în mod normal. Se prind magnetic de interiorul căștii.
- Experiența cinematografică cu Vision Pro este impresionantă (mai ales dacă folosești căștile audio Apple) – poți să afișezi filmul la care vrei să te uiți ca în cinema. La ce distanță dorești, în diferite încăperi de cinema, și la ce dimensiune de ecran dorești. Practic la ce posibilități îți oferă e ca și cum ai un Las Vegas Sphere la tine acasa :).
- Momentan nu există o organizare extraordinară a contentului în interfață – poți pune oricâte ferestre vrei, cum vrei în câmpul vizual. Poți pune și aplicații native Vision Pro, iPad OS, sau MacOS (pentru că poate fi utilizat împreună cu un Mac – adică poți vedea ce faci pe Mac).
- Conectarea la Mac se face bineînțeles printr-o apăsare de buton. Iar mouse-ul mac-ului tranzitează automat din interfața computerului în ecranele aplicațiilor Vision Pro sau oricare alta mai este deschisă fără să mai faci vreo setare.
- Spacial Computing – practic conceputul în jurul căruia totul se învârte și ce vrea Apple să spună este că începând cu 2024 începe o nouă eră. Cea în care vom interacționa mai uman cu computerele, fără mouse și tastatură, doar interacționând cu acel mediu virtual pe care-l vedem în fața ochilor precum în filmele SF. Și totuși avem atașat de față un dispozitiv greu. Ideea este acolo și merită încercată, viitorul sună cel puțin interesant.
- Bateria are un cablu fix cu un port nou de conectare la cască.
- Autonomie: 2-4h
- Nu trebuie să uităm însă că a fost lansat pentru entuziaști și de aici vor mai veni câteva iterații care vor fi din ce în ce mai finisate dacă produsul începe să prindă la public. Și sperăm cu toții să devină mai portabil.
Surse: Video MKBHD, Video The Verge, Video Wall Street Journal.
Ce se află în cutie?
Ce părere ai despre viitorul computerelor? Îți place ideea de a controla mediul virtual fără un controller? Crezi că în viitor acesta va fi standardul? Să nu mai ai un controller hardware în mâini și să te joci / lucrezi / ce faci tu pe computer?