Ti-ai uitat incarcatorul de laptop grabindu-te la scoala sau la o intalnire importanta si nu ai nici o posibilitate de a opri consumarea bateriei de la laptop. Insa exista mai multe metode de a prelungi durata de consum a energiei din baterie.
Daca detii un laptop cu o baterie foarte veche care se consuma in doar cateva minute dupa o incarcare completa, nu prea ai ce sa-i faci sa se consume mai greu – va trebui sa inlocuiesti bateria inainte sa faci ceva. Pentru ceilalti, aceste trucuri va vor ajuta sa va mentineti bateria functionala la o durata maxima.
Ce consuma cel mai mult bateria?
Pentru a prelungi durata de viata a bateriei este foarte important sa intelegeti unde se scurge toata energia bateriei din laptopuri, iar la un laptop mai nou este foarte usor sa ne dam seama – display-ul LCD este cel mai mare consumator. Blogul lui Microsoft, Windows 7 Engineering a pus la dispozitie un grafic foarte folositor care ne ajuta sa intelegem foarte usor unde se duce toata energia pentru a reduce consumul pentru acele componente.
Graficul insa nu arata consumul pentru dispozitivele mobile pe care le atasati laptopului pentru simplul motiv ca acestea au un consum diferit precum: memorii USB, mouse-uri USB, carduri PC (PCMCIA) – care sunt cunoscute drept mari consumatoare. Daca aveti un hard-disk extern cu alimentare prin USB iti va consuma bateria laptopului mult mai repede decat fara acesta conectat.
Schimba setarile pentru consumul de energie
Primul lucru care treubie facut este sa te asiguri ca ai setat laptopul pentru un consum de energie rezonabil. Setarea High performance din cadrul setarilor de management al energiei este cea mai mare consumatoare de energie fiind buna doar pentru utilizatorii care folosesc intens laptopul, asa ca recomandam setarea Power saver sau Balanced care au facute setari de reducere a consumului. La Balanced computerul va creste frecventa procesorului atunci cand e nevoie si deci va consuma doar cand va fi nevoie, iar in cadrul Power saver consumul va fi pur si simplu limitat, utilizand procesorul la voltaj redus iar display-ul isi va reduce luminozitatea, plus alte multe optiuni. Deoarece diplay-ul este cel mai mare consumator aveti grija ca acesta sa fie setat sa se inchida automat atunci cand laptopul nu are activitate.
Faceti setari speciale pentru profilul de Power Management pe care-l utilizati
Mai departe vom merge la setarile Advanced Power Plan si ne vom asigura ca atunci cand e laptopul alimentat doar de la baterie sa taie alimentarea cu energie la hard-disk atunci cand acesta nu este folosit. Deasemenea mai exista optiunea de a seta placa de retea wireless, procesorul, si placa video intr-un mod de consum redus (low-power mode). Setarile pentru racire a procesorului sunt ori de a folosi sistemul de racire integrat in laptop, ori de a reduce viteza procesorului atunci cand depaseste o anumita temperatura, care va reduce iarasi destul de mult din consum, dar cu reducerea performantelor.
Reduce luminozitatea display-ului
Dupa cum am aratat ecranele LCD sunt cele mai mari consumatoare de energie, iar cea mai rapida metoda de a mari durata de viata a bateriei este folosind cele doua butoane prezente pe orice laptop care controleaza luminozitatea ecranului – cele mai multe laptopuri folosesc o combinatie intre acele butoane si butonul Fn (Function) de pe tastatura. Este destul de evident acest lucru insa trebuie mentionat si acesta mai ales pentru ca asta ar creste durata de viata a bateriei destul de mult.
Mai verficati deasemenea daca display-ul este setat sa se inchida imediat atunci cand laptopul nu este folosit, si nu folositi cine site ce screensavere care vor folosi placa grafica care consuma si ea foarte mult mai ales daca este o placa video dedicata. Se recomanda si dezactivarea capacitatii Aero la sistemele de operare Windows Vista si Windows 7 pentru a mai stoarce putina energie din bateria laptopului tau.
Optimizeaza componentele interne pentru reducerea consumului de energie
Laptopul tau are un adaptop Bluetooth pe care nu-l folosesti ? Sau un adaptop Infrarosu ? Toate aceste dispozitive consuma energie doar prin faptul ca sunt activate, si deci dezactivandu-le vei mai salva ceva energie. Dezactivati deasemenea si adaptorul wireless acolo unde nu aveti acces la un hotspot cu ajutorul butonului de pe laptop ori dezactivati-l din Control Panel daca nu aveti un asemenea buton.
Incercati sa evitati sa folositi un card PC (PCMCIA) deoarece are un consum foarte ridicat de energie, iar in cazul dispozitivelor USB sa le setati pentru a putea fi dezactivate de Windows pentru a economisi energie – puteti gasi aceste setari in cadrul tabului Power Management din Device Manager al acelui dispozitiv.
Eliminati aplicatiile si servicii care ruleaza pe ascuns
Micile servicii si aplicatii din sistemele de operare Windows nu numai ca incetinesc un PC dar deasemenea determina un consum mai mare de energie. Trebuie sa te asiguri ca nu ruleaza diferite servicii pe fundal, precum Auto Update , Task Scheduler, si in special Indexarea fisierelor despre care am mai scris in trecut.
Primele aplicatii ce trebuiesc indepartate sunt gadget-urile de pe desktop si aplicatiile care se ascund in system tray. Este timpul sa faceti curatentie, sa dezactivati sau sa dezinstalati orice aplicatie care ruleaza in system tray de care nu aveti neaparata nevoie (Dezinstalati cati sunteti conectat la reteaua electrica nu faceti asta atunci cand sunteti doar pe baterie). Nu este eficienta doar pentru viata bateriei laptopului, este o practica buna in general (incarcarea aplicatiilor mai rapid, reducerea folosirii memoriei RAM si a hard-disk-ului, productivitate mai mare).
Folositi modul Hibernate atunci cand e posibil
Folosirea modului Hibernate in locul optiunii Sleep permite laptopului sa economiseasca energie inchizandu-se complet, si folosind energie zero. Si deci daca nu vei folosi laptopul in urmatoarea ora sau mai mult, foloseste optiunea Hibernate in locul optiunii Sleep care foloseste memoria RAM pentru stocarea datelor si pentru a intra in standby. Astfel optiunea Sleep mai foloseste putina energie pentru a mentine memoria RAM alimentata. Alt avantaj pentru Hibernate este acela ca nimic nu poate sa deschida accidental laptopul comparabil cu Sleep care aprinde imediat laptopul in cazul in care detecteaza un dispozitiv conectat / deconectat, sau are setata o aplicatie care trebuie sa ruleze la o anumita ora precum Scheduled Tasks.
Ai grija de bateria laptopului evitand incalzirea acesteia
Bateriile de laptop intotdeauna isi vor pierde usor, usor capacitatea de a se incarca in timp, dar cand un laptop se incalzeste in mod constant ori este folosit intr-un mediu foarte cald, bateria se va consuma mai rapid.
Bateriile de laptop din ziua de azi folosesc litiu in locul nichelului, insa exista multe informatii incorecte disponibile pe internet despre cum sa fie incarcate ori consumate aceste baterii, asa ca haideti sa stabilim aceasta problema odata pentru totdeauna: bateriile pe Nichel trebuiesc golite inainte sa le poti incarca pentru a tine cat mai mult, iar bateriile pe Litiu sunt exact opusul – nu trebuiesc golite inainte de o reincarcare, ba chiar mai mult, daca le golesti foarte aproape de 100 % acesti acumulatori ar putea sa-si piarda din capacitatea maxima de a se reincarca. Oricum si cu cele pe litiu trebuie sa va asigurati ca aveti bateria incarcata tot timpul, pentru ca vei pierde anual 20 % din capacitatea normala tinand laptopul la incarcator cu tot cu baterie in el. Aceasta se recomanda sa fie scoasa si utilizata macar odata pe luna. Puteti utiliza modul Hibernate pentru a va salva datele in locul Sleep atunci cand nu aveti bateria pentru a evita momentele cand sunt caderi de tensiune.
4 comentarii
fara baterie…
si pana la urma cum ar trebui utilizat cand este tinut la incercator cu sau fara baterie? ms
bateria sa o scoti din laptop. si sa nu o tii numai pe raft, sa o mai utilizezi totusi macar o data pe luna.
„Oricum si cu cele pe litiu trebuie sa va asigurati ca aveti bateria incarcata tot timpul, pentru ca vei pierde anual 20 % din capacitatea normala tinand laptopul la incarcator cu tot cu baterie in el.”
Orice laptop are un circuit de incarcare a acumulatorului care intra in functiune doar daca acumulatorul este descarcat sub 95% din capacitatea sa. Deci nu poti spune ca daca tii acumulatorul in laptop acesta pierde 20% din capacitate doar pt simplul fapt ca este conectat la incarcator. De regula, acumulatorii Li-Ion au problema asta. Adica chiar si un acumulator nou, sigilat, stand pe un raft pierde aprox. 20% din capacitatea de stocare, anual.
„Aceasta se recomanda sa fie scoasa si utilizata macar odata pe luna.”
De unde sa o scoti? :-??