Am avut onoarea de a lua parte la evenimentul de lansare al Redraw Keyboard, o aplicație de tastatură pentru Android. V-ați putea întreba: Ok, unde a fost onoarea? Onoarea a fost că producătorii sunt români, deci este un produs românesc, iar lansări de aplicații românești se întâmplă mai rar. Mai mult de atât, este în Top 3 Made in România imediat după sarmale și mămăligă, imediat aflați de ce.
Evenimentul a avut loc joi, pe 8 septembrie la ora 18:00. Ca orice om adevărat am respectat regula Întârzie măcar jumătate de oră, dar ca să arăt că sunt rebel am întârziat 28 de minute. Intru în curtea localului unde avea să aibă loc lansarea și îmi dau seama că nu cunosc pe nimeni, deci mă duc direct către o masă cu o varietate de telefoane pe ea și o doamnă tare drăguță îmi spune tot ce trebuia să știu:
- Că sunt bine venit
- Că o cheamă Eliza
- Telefoanele sunt pentru teste, nu, nu se dau gratis.
Resemnat și trist din cauza punctului 3 mă gândesc să văd totuși ce poate aplicația. Mă uit pe masa plină cu telefoane și văd modelul meu, îl iau în timp ce îmi spun ce bine arăta până să ajungă la mine (lacrimă). În fine, deblochez telefonul, intru în mesaje (testam totuși o tastatură) și mă lovesc de parolă, îmi zic că nu e o mișcare foarte inteligentă din partea lor, dar fine, deschid browserul de internet.
Nu știu dacă am eu noroc să observ comportamente ciudate ale aplicațiilor în diferite contexte, dar deși avea auto-suggest și auto-correct active în browserul nativ nu funcționau. Ok, nici la tastatura Samsung nu funcționează cum trebuie în Chrome, poate e doar o întâmplare, intru în altă aplicație și îmi spun să testez cele două opțiuni. Destul de mulțumit după prima propoziție (a se nota că pot scrie propoziții mai lungi decât „Ana are mere”), ca orice român autentic trec direct la testul final: Dacă îmi știe numele e bun. Tastez Cri și nu, nu îmi sugerează Cri, Cri, Cri, Toamnă Cri, ci chiar Crișan. A trecut testul.
Am continuat să explorez aplicația și am descoperit destul de repede cam tot ce știa să facă, astfel, permiteți-mi să vă fac o listă succintă:
- Sistem de Achievements: Foarte bine implementat și folosit, acest sistem creează o mică dependență psihologică față de aplicație și pune accent pe latura ei de joc. Există implementare cu Jocuri Play, nivele, sistem de coins, parcă ai instalat Asphalt, nu o tastatură.
- Integrare Google Translate: Acum poți traduce orice direct din tastatură, deși este nevoie de internet (probabil acest lucru se va mai îmbunătăți pe parcurs și vei putea descărca un dicționar offline).
- Importare Documente Google Drive DIRECT din tastatură: Sunt în metrou și Nume_Fictiv (aștept sugestii de nume) mă roagă să îi trimit un document. În mod normal ar trebui să intru în Google Drive, să caut documentul, să permit accesul/să îl descarc și să îl trimit. Acum nu este necesar să faci toți acești pași, doar dai clic pe opțiuni extinse, clic pe iconița de Google Drive, clic pe fișier și
- Personalizare Tastatură, la propriu: Pe lângă multitudinea de teme create deja și implementate direct în aplicație (nu va mai fi nevoie să descărcăm conținut adițional din Google Play) îți poți crea propriul design al tastaturii. Probabil vă întrebați cât de personalizabilă e o tastatură. Răspunsul la această întrebare este simplu: full-customizable, de la background-ul și mărimea tastaturii până la mărimea butoanelor, transparența și culoarea lor, totul personalizabil după bunul plac.
- Stickere și Emoji
- Dicționar în limba română mult mai bun decât ceea ce se găsește pe piață la momentul actual.
Românii fac lucruri marfă, da. Cei de la T-Me s-au concentrat pe experiența utilizatorului, iar rezultatul chiar reflectă acest lucru.
Totuși să nu credeți că Redraw Keyboard este perfectă. Să nu uităm și de câteva probleme sau neajunsuri ale aplicației:
- În browserul nativ opțiunea de auto-suggest și auto-correct nu funcționează.
- Când intri în aplicație și dai clic pe Tutorial aplicația sacadează/se blochează. Ce ironie, vrei să înveți și „nu te lasă”. Mai mult de atât, de fiecare dată când dai clic pe Tutorial și te aștepți să fie un mod interactiv de a vedea tot ce poate aplicația, avantajele de care v-am vorbit mai sus, primești 1000 de bănuți fără să înveți nimic. De ce se numește tutorial și nu free coins? A se menționa că acele monede nu se adaugă, e doar o iluzie, îți spune că ai primit o mie de bănuți, dar nu îi vei primi vreodată (românește, nu? Cum spunea Pavel Bartoș: Ia de aici, uite aici).
- Nu are implementat heatmap, adică tastatura nu învață ce să aleagă între două taste, dacă vei apăsa între a și s nu va ști din experiența anterioară pe ce ai vrut să apeși. Dar fondatorii ne-au promis la prezentare că această funcționalitate urmează să fie implementată.
- Nu îți va învăța vocabularul și obiceiurile de scriere, adică nu îți va monitoriza conversațiile astfel încât să înțeleagă comportamentul utilizatorului și pe baza acestor date să personalizeze opțiunile de auto-correct și auto-suggest. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu e neapărat un defect cât o oportunitate ratată/ignorată întrucât echipa T-Me nu se gândește să implementeze o astfel de funcționalitate, dar până la urmă produsul finit este unul calitativ.
- Nu va ajunge prea curând pe iOS, deși se fac eforturi în această direcție.
Acestea fiind spuse aș vrea să vă îndemn să folosiți Redraw Keyboard, nu pentru că am fost plătit pentru un review în care să vorbesc despre cât de minunată este, ci pentru că este o aplicație foarte bine gândită. Atenția a fost îndreptată spre experiența utilizatorului și fondatorii au dat dovadă de foarte multă ingeniozitate în construirea ei.
De asemenea, această aplicație ne învață să nu ne mulțumim cu ce ni se dă by default de la Samsung sau Apple ci să folosim ceea ce este mai bun, ce ne aduce mai multe beneficii și avantaje, produsul mai calitativ, iar această gândire trebuie implementată în rândul populației noastre. Neapărat.
Semnat: Cel care chiar a vorbit în review despre tastatură