Primul test pentru tehnologia 5G din Europa de Sud-Est organizat de Telekom România și Ericsson

Publicat pe 14 iun. 2017 - 8:52 de Mîrzac Iulian

Luni Telekom Romania și Ericsson au prezentat și realizat primul test din Europa de Sud-Est pentru tehnologia 5G de comunicare wireless care se spune că va schimba lumea.

A fost anunțată că va fi disponibilă comercial începând cu anul 2020 timp în care vor fi rezolvate toate problemele de standardizare, cumpărare licențe de către operatori și va începe să fie folosită după aceasta dată. Mai este cale destul de lungă de parcurs până atunci, dar lucrurile evoluează exponențial în lumea tehnologiei așa cum v-ați obișnuit.

La eveniment au fost aduse platforme mobile prototip cu capabilități de comunicare 5G pentru a demonstra viteza, latența și capacitatea de a transmite unidirecțional sau beam forming cum a comunicat Telekom reușind să atingă o bandă de 24 Gbps. Ar fi de 60 de ori mai mare banda comparativ cu deja standardul 4G în timp ce latența (timpul de răspuns) este la jumătate față de cel actual.

„Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul Grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți şi va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viața de zi cu zi, cât și la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiți să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, a spus Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom Romania.

Puteți vedea transmisiunea făcută live la eveniment în videoclipul de mai jos:

#5GRevolution

Descoperă noua societate interconectată! #5GRevolution

Publicată de Telekom Romania pe Luni, 12 iunie 2017

La rândul său, Arun Bansal, SVP şi Director Ericsson pe Europa și America Latină, a adăugat: “Demonstrația de astăzi, prima de acest gen din Europa de Sud-Est, oferă o privire în viitor asupra modului în care 5G va permite oamenilor, industriilor și lucrurilor să se conecteze la o scară fără precedent, aducând cu ea o lume nouă de dispozitive și servicii. Este, de asemenea, un reper în cadrul colaborării extinse dintre Telekom Romania și Ericsson de a asigura locuitorii și industriile românești că în curând se vor putea bucura de beneficiile 5G „.

Datorită latenței scăzute în primul rând dar și a benzii disponibile tehnologia de comunicare wireless 5G va face un salt suficient de mare încât să fie adoptate o serie de idei ce nu pot fi realizate cu tehnologia actuala de comunicare: Controlarea în timp real de la distanță a mașinilor, comunicarea între mașini / roboți, implementarea de soluții care folosesc Realitatea Augmentată, senzori inteligenți din oraș, Alertarea rapidă în caz de dezastru, etc.  Acestea sunt doar o serie de lucruri care vor permite crearea societății interconectate a viitorului.

Tehnologia va ajuta exact acolo unde este nevoie de un timp de răspuns cât mai scurt. Delay-ul între transmițător și receptor ar trebui să fie de maximum 1 milisecundă. Atât cere GSMA (compania care standardizează tehnologia) de la cei care dezvolta tehnologia de comunicare 5G.

Se mai cere o eficiență energetică foarte bună astfel încât să poată obține: ”Până la 10 ani autonomie pentru diapozitive autonome cu consum redus de energie”. Și ”reducerea consumului de energie pentru rețelele de telefonie mobilă cu până la 90%”. ”Lățimea de bandă să fie de 1000 de ori mai mare pe zona de transmisie” (înțeleg că banda se va cumula și de la tehnologiile deja implementate 3G, 4G).

Mai multe informații despre standardizare pe site-ul GSMA.

Demonstrația 5G Telekom Romania și Ericsson a mai constat și într-o demonstrație de transport urban cu senzori montați pe un vehicul în mișcare pentru a obține o monitorizare dinamică a mediului.

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

Postează un comentariu: