Lumia 925 pana recent telefonul de top de la Nokia se afla la mine pentru o perioada de test. Pe scurt acest model a fost caracterizat ca fiind varianta premium a lui Lumia 920, insa are mai multe imbunatatiri in afara de carcasa cu margini de aluminiu, in special pentru camera foto, dar are si un ecran mai bun. Lumia 925 a fost lansat inainte de sezonul de vara si avea un pret destul de piperat ar spune unii, dar iata ca acum dupa ce Nokia a mai lansat cateva modele si dupa ce a venit si Lumia 1020 a ajuns chiar la un pret de 1700 lei care nu poate fi de ignorat daca esti in cautare de un telefon cu camera foto buna si un sistem de operare care incepe sa devina din ce in ce mai popular si pentru care usability a devenit cuvantul de ordine.
Sa va scriu ce nu mi-a placut si ce mi-a placut la el.
Unboxing
Pachetul tipic Nokia include incarcatorul, alaturi de cablul micro USB si castile in-ear de foarte buna calitate, merita luat in considerare si pentru calitatea audio.
Design
S-a lasat mult asteptat Lumia 925 cu poze pe net „scapate pe Internet” insa intr-un final a meritat asteptarea. Nokia a „copt” bine designul acestui terminal, ofera ceva nou in marea de smartphone-uri copiate pe banda rulanta, forma telefonului se poate asocia usor cu modele de la HTC insa carcasa este metalica si exista diferente decorative, dar pana la urma asta inseamna evolutie: iei ceva bun si faci ceva si mai bun.
Telefonul are un ecran AMOLED de 4.5″ si rezolutie HD (1280 x 768 pixeli) protectie Gorilla Glass 2, PureMotion HD+ ClearBlack pentru un contrast cat se poate de puternic si un fundal negru complet, este dimensiunea maxima pentru utilizarea cu o mana al unui smartphone. AMOLED este in conceptia mea „ecranul minune” pe care fotografiile se vad mai bine decat sunt in realitate daca le-ai vedea pe calculator. Ecranul are aceeasi forma plata cu muchia curbata dupa forma carcasei, se uneste cu metalul de pe margine. Ecranul lasa amprente ca orice telefon, dar se curata foarte usor. Fata este destul de basic pentru telefoanele Nokia Lumia, exista o camera frontala pentru video conferinte.
Marginea telefonului este din aluminiu, care ii ofera acel feeling de produs premium, spatele este din plastic fin, probabil tot acel material (policarbonat ? ) folosit pe celelalte telefoane Lumia. Cadrul metalic nu e totul: butoanele de volum, on/off si pentru camera sunt si ele metalice si se simt cu totul altfel fata de niste butoane din plastic, se apasa diferit, parca mai ferm (acum … conteaza si ce e inauntru – ma gandesc la niste micro intrerupatoare mai de buna calitate). Pentru ca are marginea metalica iti va raci mana in permanenta, deci va fi util mai mult vara decat iarna, noroc ca ecranul de pe Lumia 925 functioneaza si cu manusi.
Spatele lui Lumia 925 este dupa cum v-am spus din plastic, acumulatorul nu poate fi scos deci nu exista un capac. Difuzorul este jos langa trei mici contacte care sunt pentru conectarea la un docking station pentru incarcare (nu are integrata incarcarea wireless). Imi place cum camera foto iese putin din carcasa cu o proeminenta de ~1-2 mm in afara. Camera are si un blit dual-LED langa. Porturile si slotul pentru cartela micro SIM se afla toate sus si nu sunt inghesuite daca asta va intrebati.
Dimensiunile lui sunt: 129 x 70.6 x 8.5 mm si cantareste 139 g, cifre bune. Unor amici li s-a parut usor telefonul, mie mi s-a parut numai buna greutatea, poate ca le crea senzatia de nesiguranta in mana, dar e clar ca la 4.5″ trebuie deja o mana mare sa-l utilizeze.
Performanta
Daca nu venea Lumia 1020 e clar ca Lumia 925 era fruntasul seriei si cel mai bun Windows Phone de pe piata, dar in acest caz dupa multe luni de cand a fost lansat este pe locul doi la distanta mica de el pentru ca Lumia 1020 il intrece pe partea de fotografie. Configuratia se gaseste la amandoua modelele: Snapdragon S4 Krait 1,5 GHz dual-core, 1GB RAM, GPU Adreno 225, 16 GB memorie interna, 4G, WiFi.
Lumia 925 ofera un timp de raspuns foarte bun,pornesc aplicatiile rapid, dar de indata ce-i inveti animatiile care la inceput ti se pareau rapide vei dori si mai multa viteza doar ca animatiile nu le poti dezactiva. Aplicatiile pornesc intr-un timp de 1-2 secunde in general, depinde si de aplicatie si daca aceasta se conecteaza la Internet sau nu, jocurile mari 3D pornesc mai greu (3 secunde), au de incarcat multe date. Navigarea pe Internet indiferent de pagina web accesata o consider cea mai rapida, dupa navigarea pe un iPhone care este foarte rapida. In functie de conexiunea la Internet poate incarca o pagina de Internet Yahoo intr-o secunda..
Microsoft vrea sa dovedeasca cu Windows Phone 8 Amber ca sistemul de operare este in plina dezvoltare si aduce functii utile si noi setari care fac viata utilizatorului mai usoara. A fost imbunatatit modul de fotografiere si cum hardware-ul interactioneaza cu aplicatia de fotografiere. Acum fotografiile facute noaptea vor avea o imbunatatire semnificativa spune compania, mai jos vedeti rezultatul unei fotografii facute de mine noaptea, eu zic ca merita nota 9 pentru nivelul de detaliu si lumina. Este ajutat de senzorul mai mare decat al telefoanelor obisnuite (1/3″), si lentilele Carl Zeiss si diafragma cu deschidere f/2.0
Mai jos v-am pus o fotografie pentru a va demonstra ca puteti focaliza manual in aplicatia Nokia Camera unde doriti de la cativa cm apropiere pana la infinit. Si ISO-ul atinge o limita maxima de 3200 care impreuna cu diafragma f/2.0 poate aduce fotografii reusite si de la concerte daca va chinuiti putin.
Ce-mi mai place mie la Windows Phone 8 dupa ultimele update-uri: Glance: functia prin care poti aprinde ceasul in standby apropiind mana de ecran (senzorul de proximitate), ai acum setari pentru blocarea apelurilor si mesajelor de pe anumite numere de telefon, deci daca ai probleme cu numerele de telefon fie ele ascunse sau stiute activezi din Call + SMS Filter >> Block Calls + SMS si alegi numerele din istoricul de apeluri sau din Advanced > Block witheld numbers pentru numerele ascunse.
Kids Corner: prezent dinaintea Amber update, dar o functie misto cu care poti crea un profil de utilizator pentru copii unde ii dai acces doar la unele aplicatii.
Aplicatia Photo Beamer: iti permite sa afisezi pe un ecran cu acces la Internet (TV, Monitor, Proiector) imaginile de pe telefon, doar accesand site-ul photobeamer.com si indreptand camera telefonului catre ecran pentru a se stabili o conexiune securizata intre PC si telefon. Nu este un concept nou dar este o functie foarte utila pentru a afisa rapid pe un ecran mare fotografii.
Am gasit si multe jocuri bune in special cele destinate pentru Xbox au fost cele mai interesante. Earthworm Jim este un joc vechi de PC de tip arcade care a fost lansat si in Windows Store acum, Jet Car Stunts imi aminteste de Stunt (un joc vechi de PC cu masini care fac cascadorii), Real Football 2013 este un joc interesant de fotbal, poate cel mai bun de pe WP8, Six-Guns este un RPG cu cowboy si la fel, este un joc care a facut furori pe calculator (cred ca nu are acelasi storyline), The Amazing Spiderman un joc action cunoscut si interesant de jucat.
The Sims 3 – un joc distractiv si foarte popular printre tineri care merita jucat, si in final cel care mi-a placut cel mai mult: Infinite Flight joc care este un simulator de avioane destul de interesant si complet tinand cont ca se joaca pe telefonul mobil, are multe avioane si locatii dar toate sunt pe bani inclusiv jocul si locatiile Simuleaza mai bine ca X-Plane zborul cu avionul. Si jocurile de sus sunt cu preturi de 13 lei din cate imi amintesc, dar se pot downloada si ca versiuni de incercare (dar decat 1 milon pe consola PSP mai bine 13 lei pe smartphone daca nu esti gamer inrait).
Ecranul nu este cel mai bun pe care-l veti intalni pe un smartphone insa este foarte bun. Rezolutia de 1280 x 768 pixeli nu se poate compara cu cea de pe un smartphone mai scump si mai mare cu rezolutii FullHD dar conteaza si pretul sau. Reproduce culorile relativ bine, este luminos si nu am avut probleme sa citesc de pe el la lumina zilei pe soare.
Camera Foto este punctul central la Lumia 925, iar softul lansat impreuna cu Nokia 1020 – Nokia Camera – este cireasa de pe tort. Vrei sa prinzi o actiune in slow motion nu-i nici o problema, iti permite sa setezi o viteza de expunere de 1/16000 sec. Daca nu va pricepeti la fotografie este de 20 mai rapid decat necesarul fotografierii la lumina zilei in mod normal. Asta inseamna ca poti fotografia si o actiune care se petrece foarte rapid daca ai rabdare pentru ca va trebui sa prinzi momentul exact. Mai jos puteti vedea cel mai reusit exemplu de la Nokia.

Ce poti face cu Nokia Smart Cam: poti aplica efect de blur fundalului cu exceptia subiectului care se afla in miscare, poti alege – la propriu – pozitia subiectului cat timp a fost inregistrata actiunea de camera, poti sterge obiecte care au aparut din greseala in fata camerei, poti inlocui fata unei persoane daca ai surprins-o cu ochii inchisi, toate acestea si altele pentru ca aparatul foto inregistreaza o serie de fotografii cu care telefonul poate face magii. Toate fotografiile originale le gasiti pe Flickr mai jos.
Filmarea se face la un nivel de calitate bun, imi place nivelul de detalii pe care camera reuseste sa-l surprinda, din ce am observat are o rata de compresie de 20 Mbps (comparativ: GoPro Hero 3 poate inregistra cu 45Mbps) si pentru partea audio 92 Kbps.
Sa apelezi de pe un Lumia 925 inseamna sa nu ai probleme cu volumul decat poate intr-un loc foarte zgomotos (in tren poate), dar chiar si atunci te vor salva castile in-ear de buna calitate incluse in pachet, semnalul pare a nu avea probleme.
Lumia 925 rezista aproximativ o zi si jumatate la o utilizare normala cu cei 2000 mAh: mai exact cu WiFi pornit jumatate de zi, acasa la serviciu pentru verificarea email-ului citirea mesajelor Twitter si Facebook pe drum, cateva apeluri, navigare pe Internet si ecranul dat pe automat. Timpul este rezonabil tinand cont de consumatorii mari pe care-i are. Faza misto pe care o puteti face este ca puteti activa manual battery saver si consumul se reduce semnificativ.
Nu-mi place
- lipsa slot extindere memorie
- tehnologia PureView dezamageste
Imi place
- designul premium
- calitatea fotografiilor foarte buna
- aplicatiile noi aduse de Nokia in portofoliul propriu
- Windows Store incepe sa se umple de aplicatii de buna calitate (Instagram, Vine, jocuri Xbox, s.a.)
- cu Nokia Camera poti face fotografii cu setari manuale (focalizare manuala, expunere, iso, etc.)
- acumualtorul tine 1 zi si jumatate la o utilizare normala
- cel mai bun sistem de navigare GPS pe smartphone si harti gratuite offline
- integrare perfecta cu servicii precum: SkyDrive, Office, Skype si Xbox
- pret bun
- poti marca pe harta din telefon locurile unde ai avut la un moment dat acces gratuit la Internet WiFi
Concluzie
Lumia 925 este un telefon cochet care este potrivit atat barbatilor care vor un telefon business cu Windows si ecran mediu cat si femeilor care cauta un telefon cu camera foto buna si un sistem de operare fresh. Daca inainte toata lumea spunea ca nu sunt aplicatii pe Windows Phone aflati ca lucrurile s-au schimbat in bine si multe din serviciile populare au acum o aplicatie proprie, este in dezvoltare sau pur si simplu a fost creata de dezvoltatori neoficiali fiind cerere foarte mare.
Lumia 925 este pentru cei care vor sa se joace la extrem cu un telefon pentru a crea fotografii, poti face setari mai complexe (Nokia Camera), sau utiliza aplicatiile disponibile in Windows Phone Store cu care vei putea crea animatii infinite (Cinemagraph), modifica fotografii (Nokia Creative Studio), cu care vei putea corecta o fotografie stergand obiecte, inlocuind zambetul unei persoane (Nokia Smart Cam).
Sa nu uitam ca este foarte util si celor care doresc navigare GPS la nivel inalt cu harta Romaniei disponibila gratuit, asistata si de voce daca doriti, fara sa fie nevoie de accesa la Internet. Deci puteti avea si GPS si camera foto si un telefon bun de 1700 lei.
4 comentarii
Mai are probleme cu semnalul?
Nu am avut probleme cu semnalul la Nokia Lumia 925.
Dupa parerea mea sunt cele mai practice telefoane, Nokia Lumia. Eu am un Nokia Lumia 920 de cateva luni de la Quickmobile si sunt foarte incantata de el. Sistemul de operare, nu trebuie sa il cunosti, doar intri in telefon si stii unde e tot, dupa cum spuneam, foarte practic. Nu ma dau in vant deloc dupa Android sau iOs, pentru mine Windows ramane baza!
Sunt bune pentru cei care abordeaza pentru prima data smartphone-urile, cei care prefera sa fie perfect functional si calitate in utilizare atunci aleg Apple, Android e pentru geeksi care vor sa modifice, sa modeze.