Tabletele au devenit gadgeturile cu cea mai spectaculoasa evolutie din istoria IT. De la lansarea primului iPad in 2010 pe piata au aparut multi prodcatori fie ei de renume – Samsung, Amazon, Google – dar si firme romanesti –Allview, Evolio, E-Boda.
Conform estimarilor de vanzari publicate de IDC pentru 2013, PC-urile vor fi depasite ca volum de vanzari de catre tablete, asa se face ca acestea si-au facut loc in casele multor utilizatori. Principalele atuuri ce fac tabletele atat de indragite de catre utilizatori sunt portabilitatea, performanta si nu in ultimul rand pretul.
Vizitati orice magazin online de specialitate de la noi si veti gasi in categoria tabletelor produse ce incep de la 300 de lei si ajung sa coste chiar si 3000 de lei. Diferentele de pret sunt uriase si se pune intrebarea daca sunt si justificate.
Puterea de cumparare in Romania nu este foarte mare motiv pentru care producatorii autohtoni de tablete ieftine, cel mult middle level, se bucura de un succes foarte mare. Aproximativ 50% dintre toate tabletele vandute la noi in tara au preturi mai mici de 600 de lei si sunt produse de companii romanesti in colaborare cu producatori de hardware din Asia.
Haideti sa incercam sa vedem, pe langa pret, in ce constau diferentele dintre tabletele ieftine si cele scumpe.
1. Brandul
Stim foarte bine ca numele se plateste. Daca vrei o tableta de la un producator renumit trebuie sa platesti in plus. Apple, Amazon, Samsung sau Google/Asus sunt exemplele cele mai bune. Nu intotdeauna performantele sau specificatiile tehnice ale acestor modele sunt peste modele high-end de la producatorii mai putini cunoscuti.
2. Calitatea
Un aspect la care intotdeauna inclina balanta in favoarea tabletelor scumpe este calitatea. Si aici ne referim la mai multe lucrui incepand cu durata medie de viata a produsului si pana la calitatea materialelor folosite, asamblarea chiar si designul.
Daca in cazul tableteleor ieftine mai intanim probleme de ergonomie sau plastice care scartaie la apasare, zone ale carcasei care se incalzesc foarte tare, in cazul modelelor mai scumpe aceste probleme nu prea apar. Acumulatorul este iarasi unul din punctele foarte importante pe care se bazeaza producatorii premium de tablete ajungand la timpi de utilizare de 10h cu WiFi-ul pornit.
3. Display-ul
Display-ul este o componenta foarte importanta a unei tablete si il consider un diferentiator important. In principal, cu cat o tableta este mai scumpa, cu atat calitatea display-ului este mai buna, rezolutiile sunt mai mari, imaginile mai luminoase si colorile mai vii.
Sa nu uitam ca cele mai scumpe modele de tablete – iPad – impresioneaza prin calitatea extrardinara a display-ului Retina, iar Samsung – competitorul principal al Apple – foloseste ecrane AMOLED pe noile sale modele.
Pe de alta parte, in cazul tabletelor ieftine, putem intalni cel mult un ecran IPS cu o rezolutie HD de 800-1024p. Iata deci un diferentiator clar care inclina balanta in favoarea tabletelor scumpe. Unghiurile de vizualizare si suprafata care acopera ecranul sunt alte doua caracteristici ale ecranului care influenteaza decizia de cumparare.
4. Functii
Majoritatea tabletelor ieftine se diferentiaza de modelele mai scumpe prin functiile pe care le ofera – si aici ne referim la modulul 3G inclus, pe langa cel Wi-Fi, si modulul GPS.
Din punctul meu de vedere 3G-ul este destul de important pentru o tableta, mai ales ca principalul atu al acestora este portabilitatea, deci este foarte probabil sa nu ne aflam tot timpul in raza de actiune a unei retele Wi-Fi.
Chiar daca au inceput sa apara cateva modele foarte accesibile ca pret care sa includa modul 3G si GPS – vezi EvoTab 3G de la Evolio – majoritatea modelelor entry level nu ofera aceaste functii.
5. Performantele
Performantele unei tablete ieftine nu se mai resimt atat de tare in timpul utilizarii de zi cu zi fata de cele ale uneia mai scumpe. La inceput, prin 2010-2011 exista o diferentiere mai clara din acest punct de vedere, insa acum cand intalnim atat de multi producatori noi de tablete performantele nu mai sunt un diferentiator clar.
Ca exemplu nu putem uita la un Samsung Galaxy Tab 2 – brand cunoscut – ce beneficiaza de un procesor dual core de 1 GHz, 1 GB RAM si 8 GB memorie interna, fata de Allview Viva Q7 sau Evolio Revo R80 care ofera un procesor cu patru nuclee, tot 1 GB RAM, 8 GB memorie interna, si au un pret cu aproximativ 150 de lei mai mic.
Sigur ca nu numarul de nuclee stabileste performanta generala, conteaza viteza memoriei interne, viteza de acces a memoriei RAM, multe alte specificatii, iar o tableta dual-core nu este neaparat mai slaba ca una quad-core.
Concluzii
In functie de necesitatiile fiecarui utilizator fiecare dintre cele cinci categorii de mai sus poate fi mai mult sau mai putin importanta. Ideal este sa stabiliti foarte clar ce anume doriti de la o tableta, la ce o veti folosi, de ce functii aveti nevoie, iar apoi sa alegeti tableta cea mai potrivita nevoilor voastre.
Articol scris de: Cristian Stanciu
Imagine: Dreamstime.com
2 comentarii
Eu am iPad3 , prietena mea are un Samsung Tab, nu mai stiu cat, cred ca 7. Le-am cumparat deodata ca au fost in reducere in ceva weekend la Quickmobile. Nici una nu a fost ieftina, in special a mea, dar cand cineva isi cumpara o tableta, trebuie sa se gandeasca pe termen lung, nu e ceva ce iti iei temporar. Se merita sa dai ceva mai multi bani pe ea avand in vedere ca o sa o folosesti ani de zile zilnic (cazul nostru). Tabletele sunt cele mai practice chestii inventate, si parerea mea, este ca pe viitor se va renunta la laptopuri. Nu exista nimic ce-ti ofera un laptop si o tableta nu :)
Fiecare produs are targetul lui, la laptopuri nu se va renunta in prea curand din simplul motiv ca are tastatura si putere de calcul.
Problema cu disparitia produselor care folosesc procesoare, tine si de portabilitate si de performanta !
Editare video, grafica 3D, pe Desktop, browsing pe Tableta si comunicare, si jocuri usoare pe mobil.