Am avut flagship-ul Nokia: Lumia 920 pentru mai mult de o saptamana pe mana si am facut o multime de fotografii fantastice. Lumia 920 este momentan modelul de top lansat de finlandezi la sfarsitul anului trecut in luna Noiembrie. Ca predecesor il are pe Nokia Lumia 900 avut acum ceva timp in urma pentru review. Se aseamana ca design insa softul este foarte mult imbunatatit si designul usor schimbat pe noul model. Se pregatesc deja noi versiuni imbunatatite Lumia 928 care ar avea o configuratie putin mai buna decat 920 si Lumia Catwalk de la care se asteapta un „refresh” la design (carcasa de aluminiu) si configuratie mai puternica decat Lumia 920.
Sa va povestesc cum a fost experienta mea cu Nokia Lumia 920 aceasta saptamana.
Unboxing
Veti vedea in videoclip cutia si continutul cutiei nu numai ca se aseamana cu cel de la Lumia 900 ci are si aceleasi accesorii, castile sunt diferite, si sunt albe, probabil vin cu aceeasi culoare ca si carcasa, iar eu am nimerit un telefon de test alb. Asadar: telefonul, cheita pentru slotul microSIM, cartile si garantia, cablul USB, incarcatorul extrem de mic, castile cu design in-ear si suportii de cauciuc de mai multe marimi pentru a se potrivi oricui perfect.
Design
Telefonul are un design care fara sa-l studiezi mai amanuntit ai putea spune ca este identic cu cel al lui Lumia 900. Dupa ce te uiti mai atent poti observa ca logo-ul Windows nou cu fereastra aceea inclinata, iar acum camera foto si senzorul de lumina este asezat in partea dreapta fata de difuzor. Logo-ul Nokia isi face aparitia in partea dreapta langa camera pentru videoconferinta.
Carcasa are acelasi concept care provine de la Nokia N9 (telefonul OS MeeGo de acum 1 an si…) sau chiar de acum trei ani cand N8 era smartphone-ul de top de la Nokia. Mai exact carcasa este compusa dintr-o bucata si ecran (unibody). Acumulatorul nu este accesibil, iar carcasa este construita dintr-un policarbonat. Modelul primit in teste este de culoare alba cu suprafata lucioasa care pare ca se zgarie usor si lasa amprente insa exista si versiuni ale telefonului cu suprafata mata.
Asemenea lui Lumia 900 are ecranul curbat pe margini pentru a veni in continuarea carcasei, iar pe fata sunt prezente cele trei butoane capacitive: inapoi/task manager, home/comenzi vocale, search. Pe laterala stanga nu e nici un buton/accesoriu, iar pe dreapta sunt prezente in aceeasi ordine ca la predecesorul sau de sus in jos: butoanele de volum, butonul on/off /standby si mai jos butonul pentru activarea camerei foto (chiar si din mod standby).
Pe marginea de sus se afla dispuse intr-un mod nou portul audio pe mijloc, slotul microSIM in stanga si microfonul secundar in dreapta portului audio. Pe laterala de jos se afla portul microUSB langa care se afla de-o parte si de alta difuzoarele stereo si doua suruburi (singurele … vizibile). Designul „vechi” se aseamana iarasi pe spate cu mijlocul ocupat de o bucata de material ca oglinda pe care este inscriptionat logo-ul Nokia, si Carl Zeiss, si langa se afla camera foto si blitul dual-LED.
Designul este deja cunoscut (cel putin de fanii Nokia), spatele lucios poate fi periculos pentru ca e mai putin aderent chiar si cu forma care se muleaza bine pe mana. Cu ce o sa va surprinda (sau poate nu pe unii) telefonul mobil are dimensiuni marisoare din cauza ecranului de 4.5″, dar mie mi s-a parut putin cam greu la 185g (mai greu decat Lumia 900 care are 160g).
Performanta
Chiar inainte de Lumia 920 va amintiti ca a fost la test Lumia 620, un model entry-level care bate spre mainstream. Ce vroiam sa va spun este ca la prima vedere Lumia 920 care este modelul de top din seria Lumia la ora actuala nu mi se parea mai rapid. Diferente mici in browsing, in meniu nici o diferenta. Si totusi dupa o utilizare mai lunga am observat urmatoarele: instalarile de aplicatii se faceau mai rapid si nu se agata in meniu in timp ce se instalau aplicatii in background, browsing-ul mergea fara probleme cu pinch to zoom chiar si in timp ce instalam ceva. Mi-a placut ca paginile de Internet se incarcau mult mai repede probabil datorita modulului de date mai rapid din telefon pentru Internet mobil.
Configuratia lui Lumia 920 include un procesor dual-core Snapdragon S4 la 1.5 GHz, GPU Adreno 225, 1GB memorie RAM, iar pentru memoria interna exista 32GB dintre care sunt utilizabili 29 GB iar posibilitate de a creste memoria interna cu un card microSD nu este posibila. Camera foto principala este de 8.7 Megapixeli si foloseste tehnologia patentata PureView si un sistem de stabilizare a imaginii. Pentru conectica s-au adaugat: Bluetooth 4.0, un modul dual-band Wi-Fi a,b,g,n, NFC, microUSB, A-GPS – GLONASS.
Depsre sistemul de operare nu o sa va mai repet toate aplicatiile si functiile din Windows Phone 8 decat pe cele mai importante:
- HERE Maps si Drive – aplicatiile de GPS care ofera harti de calitate foarte buna (inlocuitoare pt GPS-ul din masina), cu adresa cu numar in Romania, fara sa ai nevoie de acces Internet pentru detectarea locatiei sau pentru afisarea hartilor;
- Aplicatiile foto: Cinemagraph, care creeaza imagini animate; Panorama pentru crearea de imagini panoramice; City Lens aplicatia care te ghideaza catre cea mai apropiata biblioteca, cel mai apropiat magazin sau restaurant; Smart Shoot care creeaza 4 imagini consecutiv apoi poti elimina obiecte/persoane care au intrat in cadru din greseala, sau poti schimba o fata cu ochii inchisi cu o fata cu ochii deschisi;
- Interfata noua Windows Phone 8 in care patratelele pot fi micsorate sau marite cat doua patratele pentru a-ti organiza si mai bine ecranul telefonului;
- Ecranul nou de notificari mult mai personalizabil cu imagini din aplicatia Facebook, notificari din sms-uri, din social media, sau din email-uri;
- Ultimul update a adaugat Storage Check care se gaseste in meniul Settings si care iti poate afisa rapid intr-un mod grafic ce fel utilizezi memoria telefonului. Daca faci slide intr-o laterala poti intra mai in detaliu si sa vezi cat ocupa fiecare aplicatie instalata in sistem si poti goli fisierele stocate temporar;
Ecranul este remarcabil nu doar prin specificatiile pe care le are respectiv: ecran IPS LCD de 4.5″ cu rezolutie 1280 x 768 pixeli (332 ppi), 16.7 milioane de culori, rata de refresh 60Hz, filtru de polarizare, luminozitate 600 nits, si protectie Gorilla Glass 2. Are o functie mai rar intalnita printre smartphone-uri. Are sensibilitate foarte mare si asta inseamna ca poate fi controlat si cu unghia daca vrei sau daca e iarna si porti manusi afla ca functioneaza si cu manusi obisnuite nu ai nevoie de manusi touch. Stiu de Sony Ericsson Sola care mai avea ceva asemanator si abia acum Galaxy S4 a mai integrat o functie identica din ce am observat. Ce trebuie sa stiti e ca din ce am observat conteaza materialul din care e facuta manusa si cat de gros e, nu functioneaza perfect intotdeauna mai si rateaza comenzi.
Am fost impresionat de sunetul pe care l-au produs castile in-ear incluse in pachet. Prima data cand asculti la ele poti simti ca inaltele sunt scoase in evidenta mai mult parca, dar daca scotocesti putin mai mult prin meniu la Audio vei gasi si optiunea care poate fi activata: Dolby Headphone de care v-am mentionat si la Lumia 620. Nu face altceva decat sa imbunatateasca calitatea audio si parca sa-i dea o amplitudine mai mare muzicii, efect bun pentru filmele vazute pe telefon. Castile in-ear au fost foarte confortabile, mai confortabile decat multe casti folosite in trecut: casti in-ear Apple (2008), casti in-ear Sony, casti in ear Sennheiser la aproximativ 100 lei. Au o forma care urmaresc canalul auditiv.
Camera foto principalul pilon al lui Nokia Lumia 920 nu este una perfecta. Cand spun perfecta ma refer ca tehnologia mult laudata PureView care ar trebui sa pastreze calitatea originala a pozei si la zoom maxim digital defapt nu prea este ca in reclama. Nokia PureView 808 a fost un exemplu bun, imaginea nu prea se degrada la zoom digital insa acolo evident senzorul era mai mare mai ales la cat loc i-a oferit producatorul intregului sistem optic.
Cu toate cele de mai sus camera foto este extraordinara si pot sa zic ca nu mai am de ce sa folosesc aparatul meu foto compact Panasonic de 10 Megapixeli. Am realizat mai multe mostre foto pe care le puteti vedea doar in albumul de mai jos. Veti gasi fotografii obisnuite afara, macro-uri, noaptea, cu zoom maxim, cu zoom la jumatate. Concluzia este ca: zoom-ul digital strica poza asa ca mai bine o faci fara zoom si dai crop eventual dupa aceea pe PC. Focalizarea automata este mai rapida decat sunt obisnuit cu smartphone-urile insa am observat ca daca te grabesti si apesi inainte sa focalizeze poza este facuta totusi asa cum era focalizata in acel moment.
O problema mai este cu camera frontala care din cauza ca este asezata prea pe margine sub sticla curbata partea de sus a imaginii se alungeste mult ( 10% din spatiul de sus se alungeste).
Stabilizatorul optic de imagine convinge ca poate sa faca o treaba buna. Stabilizatorul de imagine defapt pare a fi o combinatie intre un sistem optic de imagine si o stabilizare digitala de imagine. Spun asta pentru ca prin miscarile dreapta/stanga, sus/jos (panning) imaginea se deformeaza asa cum si pe Youtube imaginea se deformeaza cand folosesti optiunea de stabilizare. Ce-i drept este ca functioneaza si functioneaza la un nivel inalt de calitate.
Calitatea filmarii si sunetului in timpul filmarii veti vedea in videoclipurile de la finalul articolului sunt foarte bune totusi. Surprinzi detalii bune si sunet clar microfonul reglandu-si sensibilitatea in functie de mediul in care filmezi.
Autonomia telefonului este una obisnuita de aproximativ 2 zile cand il utilizezi moderat. Am avut 3-4 apeluri pe zi am intrat de cateva ori pe Internet pentru informatii (vreme, stiri), am citit mesajele de pe Twitter si Faceobook. Cu toate astea se pot obtine si 3 zile daca nu prea te atingi de el, insa cea mai buna optiune este Battery Saver cu care cred ca poti atinge si 4 zile pentru ca incearca sa reduca aplicatiile din background, sincronizarile se vor face doar manual, este pur si simplu super utila atunci cand vei avea mai mare nevoie de baterie o activezi si gata.
OS Version: 8.0.10211.204
Nu-mi place
- lipseste zoom-ul in timpul filmarii
- tehnologia PureView este mai slaba decat cea din Nokia 808 PureView
- camera foto frontala are o mare problema de design: e prea aproape de marginea ecranului (din sticla curbata) si deformeaza foarte mult imaginea in partea de sus
- lipsesc momentan aplicatiile bune si populare de pe restul platformelor mobile din Marketplace
Imi place
- imaginile sunt de o foarte buna calitate (ziua, seara, lumina crepusculara, blit, etc.)
- filmare FullHD de calitate, stabilizare optica a imaginii buna
- sistemul de operare Windows Phone 8 foarte reusit
- ecran cu lumina puternica care se poate vedea si afara in zilele insorite, culori bune, contrast extraordinar (ClearBlack)
- timp de raspuns bun
- ecranul se poate utiliza cu manusi sau atingand cu unghia
- incep sa apara jocuri dar si aplicatii de calitate in Windows Store
- cu un accesoriu in plus se poate reincarca wireless doar asezand telefonul pe o suprafata
Concluzie
Lumia 920 este un smartphone de top bine echilibrat. Are acum un pret zic eu foarte bun de comercializare. Camera foto/video cu toate neajunsurile sale scoate imagini de foarte buna calitate. Camera mea compacta Lumia DMC-FX35 as putea sa o ignor usor daca as avea smartphone-ul asta, mai ales ca si memoria interna de stocare nu se va termina prea rapid. Timpul de raspuns de mare fidelitate il recomanda ca o varianta mult mai ieftina impotriva iPhone 5 pentru cei care lucrul asta este pe primul loc. E de asemenea un telefon multimedia de exceptie cu sunet bun si ecran pe care te poti uita foarte bine la filme.
Nu l-as recomanda pentru cei care cauta jocuri la fel de distractive ca pe restul platformelor mobile, acolo inca mai este de lucru pentru ca topurile sunt varza (utilizatorii nu prea voteaza), si nici aplicatiile nu sunt extraordinare ce-i drept. Cu toate astea dupa lungi cautari am mai gasit aplicatii si jocuri interesante / utile si in viitor se anunta aplicatii premium noi.
4 comentarii
Pingback: Nokia Lumia 925 - Review
Pingback: Nokia Lumia 720 - Review
Pingback: Nokia – Lansare telefoane Lumia si prezentare CEO Romania si Balcani
Pingback: YouTube si noua functie de Slow Motion !