Nokia Lumia 630 – Review

Publicat pe 11 aug. 2014 - 9:41 de Mîrzac Iulian
NOTĂ
 • Design
 • Ecran
 • Performante
 • Sunet
 • Camera foto
 • Apelare

Nokia Lumia 630 - Review 02

Salutare oameni buni, revin cu un review pentru Nokia Lumia 630 (dualsim), urmașul lui Lumia 620 avut la test anul trecut, care mi-a plăcut foarte mult, cu acele carcase pe care le puteai schimba (primeai două culori în plus), sistemul de operare era foarte rapid, dar prețul era destul de mare atunci (peste 1.000 lei).

Lucrurile s-au mai schimbat între timp și Lumia 630 a fost lansat cu upgrade la Windows 8.1 încă de la sfârșitul anului trecut, dar am vrut să văd ce upgrade i-au făcut acestei serii, a doua ca performanțe și caracteristici după seria 5xx. Windows 8.1 a venit după cum știți cu niște upgrade-uri foarte mișto – Cortana, interfață grafică mai extinsă și mai customizabilă, haideți să va arăt ce mi-a plăcut și ce nu la acest smartphone.

Design

Unboxing nu v-am mai făcut pentru că nici cutia nu era nou desfăcută, iar înăuntru nu aș fi găsit decât încărcătorul și manualul, dar Nokia continuă cu un design unic al cutiei care aveți grijă să nu vă păcălească și să scăpați telefonul la prima utilizare.

Nokia Lumia 630 - Review 03

Designul nu-mi place cum a evoluat față de Lumia 620, este mai pătrat, și nu este la fel de confortabil în mână, dar aderența se păstrează aproximativ la fel datorită materialului mat extraordinar. Îmi place calitatea materialelor pe care ei le aleg pentru producția telefoanelor în ultimii ani un policarbonat excepțional.

Nokia Lumia 630 - Review 06

Carcasa se desface la fel, împingând de camera foto din spate și ținând de muchia carcasei, care personal nu-mi place pentru că poate se zgârie în timp geamul care protejează camera, dar asta timpul va scoate la iveală. Ce au rezolvat legat de design este problema spațiului dintre carcasă și telefon, la 620 putea intra destul de ușor praf sau scame.

Nokia Lumia 630 - Review 08

Pentru că este dualsim o să vă spun și despre cum sunt aranjate înăuntru sloturile: Amândouă sloturile sunt microSIM, SIM1 se poate introduce doar dacă scoți bateria, slotul pentru SIM 2 și microSD sunt spre exterior și le puteți schimba ușor însă tot trebuie stins telefonul, nu are hot swap.

Nu prea mi-a plăcut la început că ecranul are marginea destul de groasă sus și jos, iar butoanele back, home și search sunt destul de mici, mi s-a părut a fi o ușoară disproporționare, dar m-am obișnuit rapid.

Performanțe

Ce nu am spus și trebuia încă de la început este că telefonul nu trebuie privit ca un telefon nici măcar de mijloc uitându-ne la preț, dar și la configurație. Folosește un procesor mai bun decât lumia 620 – Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz, tot GPU Adreno 305, dar memoria RAM a rămas la 512 MB, ecranul este mai mare: de la 3.8 l-au făcut de 4.5 inch însă problema este că a rămas cu aceeași rezoluție de 854 x 480 pixeli. Nu prea este fluent cu toate că ecranul are aceeași rezoluție. Am mai testat, i-am dat un hard reset se pare că era foarte încărcat după testele dinainte și acum este foarte ok.

Un aspect care sigur vă interesează este memoria internă care după instalarea a până în 10 aplicații 500px, Twitter, Vine, Facebook și altele a rămas cu 3GB și câteva sute de MB, dar slotul microSD va rezolva problema spațiului care suportă carduri cu capacitate 128GB.

Experiența Windows 8.1 + Lumia 630 este mult îmbunătățită în comparație cu 620, au fost introduse noi funcții sau îmbunătățite multe dintre cele existente. Word Flow care e un fel de Swype pentru acest OS merge extraordinar de bine în engleză recunoaște numele din agenda personală, și rar greșește moment în care poți alege o altă sugestie din lista de cuvinte care apare, Cortana chiar astăzi a anunțat că va fi mai umană ca niciodată, încă aștept momentul în care limba română va fi în lista de limbi suportate nu numai pe Windows Phone dar și pe iOS.

Apelurile se aud fără probleme, la nivel de sunet stă bine, iar dacă vrei să mai asculți muzică și la difuzor se aude destul de tare însă la o calitate mediocră la care te poți aștepta de la un microdifuzor. Funcția dual-sim este simplificată destul de mult, alegi direct din home screen prin ce SIM trimiți mesajul, sau efectuezi apelul deci acest pas nu ar trebui să vă dea bătăi de cap. Internetul poți să alegi din setări de pe care SIM va funcționa.

Camera foto este tot de 5MP, o ușoară dezamăgire pentru că a cam rămas la nivelul 2012-2013. Este adevărat că și prețul telefonul este mic, dar chiar mă așteptam să fie puțin mai bune, nivelul de detalii este destul de scăzut. Ce nu-mi place cel mai mult este modul în care echilibrează zonele umbrite și cele luminoase pe o fotografie. Avantajul ei față de Lumia generația trecută este că vine preinstalat cu Nokia Camera (aplicația aceea care oferă setări avansate pentru lumină, ISO, expunere, etc.) cu care poți să faci poze cu setări customizate.

Acumulatorul nu l-am considerat suficient pe Lumia 620 și acum nici pe Lumia 630, cei 1.830 mAh sunt consumați de sistemul de operare cu funcții mai multe și de către ecranul de 4.5 inch acum. Marele avantaj al OS-ului reprezintă funcția puternică de economisire a bateriei prin care reușești să ajungi la o autonomie de 3-4 zile. În funcție de cum îl utilizezi, fără Battery Saver ține o zi sau o zi și jumătate maximum la o utilizare obișnuită. O zi obișnuită înseamnă la mine 2-3 apeluri pe zi, navigare dimineața și în timpul zilei cumulat cam 2h pe Internet, rețele de socializare, ascultat muzică sau radio în trafic maximum 2h.

Nu-mi place

 • rezoluție cam mică a ecranului
 • fără senzor ambiental și de proximitate

Îmi place

 • carcasa din material mat și aderent
 • este ieftin
 • Windows Phone 8.1 aproape că a ajuns restul OS-urilor mobile din urmă
 • are gorilla glass 3
 • Nokia Maps (serviciu GPS bun)
 • au lansat multe noi aplicații cunoscute lansate și pe Windows Phone 8.1

Concluzie

Este un telefon perfect pentru cei care doresc un smartphone și nu doresc să arunce o căruță de bani pe el, mai ales pentru cei care nu au mai avut unul până acum. De ce? Pentru că este dualsim, Windows Phone este ușor de utilizat și evoluează foarte repede, iar viteza de lucru poate fi comparabil mai bună decât al unui Android cu același preț.

Nu l-aș recomanda celor deja cu experiență lungă pe iOS sau Android decât dacă nu vor ceva mai simplu pentru că aplicațiile nu mai reprezintă o problemă. Windows Phone 8.1 a evoluat mult și oferă o proporție foarte mare din funcțiile pe care celelalte mobile OS-uri le oferă și nu se vor opri aici.

Se găsește la eMAG

Imagini

Video

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

3 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: