Se poate recupera sunetul de pe materiale video fără sonor!

Publicat pe 9 aug. 2014 - 17:32 de Mîrzac Iulian

Una dintre tehnologiile care m-au marcat recent este cea de mai sus. În materialul de mai sus un cercetător explică cum cu ajutorul unui material video fără sunet se poate reproduce sunetul. Tehnologia creată de ei detectează vibrațiile minuscule imperceptibile de către ochiul uman ale obiectelor din videoclip și un program creat de cerectători reproduce sunetul care se auzea în videoclipul fără sonor inregistrat în prealabil.

Metoda funcționeaza cel mai bine pe camerele de filmat cu care se fac filme slow motion (pentru că surprind mai bine mișcarea rapidă), insă au găsit și o metodă prin care să poată detecta sunetul și de pe materialele video de proastă calitate cum sunt: camerele video ieftine pentru utilizatori casnici sau telefoanele mobile.

S-au gândi că rolling shutter, problema pe care o au camerele video ieftine detectează totuși vibrațiile obiectelor filmate așa că au testat și pe un astfel de material video însă rezultatele au fost puțin mai slabe. Sunetul este reprodus în ambele cazuri cu distorsiuni și cam înfundat dar sunt sigur că va mai evolua acest mod de recuperare audio.

Acum gândiți-vă ce implicări va putea avea această tehnologie… Se vor putea recupera sunete de pe filmări foarte vechi, de pe filme mute, de pe filmări istorice eventual, dar cel mai probabil de pe cele care se văd mai clar nu orice filmare.

 

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

2 Comentarii până acum. Spune-ți părerea.

 1. anastase 19/08/2015 at 14:39 - Reply

  Am o problemă am filmat un videoclip și nu se aude ce pot face?

  • Mîrzac Iulian 24/08/2015 at 10:25 -

   Salut,

   Deocamdata solutia studentilor nu este disponibila public intr-un software simplu de utilizat. Deci nu prea vad o solutie daca clipul este filmat fara sunet. Daca este o problema de codecuri, instaleaza un codec pack pentru a avea disponibile toate codecurile. Sau incearca VLC daca nu ai facut-o deja pentru a rula materialul video.

Postează un comentariu: