A venit si randul lui Sony Ericsson Xperia ACTIVE la review, un telefon pentru persoanele active, care ori practica sporturi extreme ori pur si simplu vor sa aibe telefonul la un jogging. A fost lansat in luna octombrie in lume si este in competitie directa cu Motorola DEFY un alt terminal rezistent la socuri, apa si praf care pana acum a cam dominat piata de acest gen de smartphone-uri.
Sa va arat cu ce vine in plus acest smartphone.
Design
Sony Ericsson a facut din Xperia Active un telefon cu design aparte. Are o carcasa de mici dimensiuni in comparatie cu multe dintre telefoanele cu touchscreen, dar cu grosime de 16mm. Ecranul este un multitouch capacitiv de 3 inci care foloseste tehnologia BRAVIA si suporta o rezolutie de 480×320 pixeli. Muchia telefonului este din aluminiu masiv, si aici ma refer ca e o fasie groasa de aluminiu nu ca la iPhone sau alte telefoane unde muchia din metal este ca o tabla subtire. Muchia de aluminiu este ca un cadru solid care protejeaza carcasa la socurile mai puternice, dar si pe post de agatatoare pentru ca la baza muchia de aluminiu are un ochi in care se aseaza strapul de cauciuc.
Xperia Active se diferentiaza de alte „telefoane extreme” prin carcasa exterioara rezistenta la zgarieturi, la socuri si apa (maximum 1m adancime timp de 30 de minute), dar mai ales prin a doua carcasa care e un fel de capsula cu garnitura de cauciuc ce protejeaza de apa si praf partea electronica. Aici trebuie mentionat ca si slotul SIM este accesibil doar dupa ce inlaturi acumulatorul, si deci pana la SIM trebuie sa indepartezi doua carcase si acumulatorul. Totusi slotul pentru microSD este mai accesibil fiind asezat langa acumulator.
Controlul lui Xperia Active este foarte eficient, ai in primul rand un grip extraordinar de bun datorita dimensiunilor reduse si a muchiilor foarte rotunjite si incape perfect in palma, asta e avantajul unui telefon de dimensiuni putin mai mici. Doar cu o mana poti aprinde/inchide telefonul, poti iesi/intra in standby, debloca telefonul si chiar poti folosi tastatura qwerty fara probleme in mod portrait.
Pe fata ai sus langa senzonrul de lumina, un led pentru atentionarea nivelului scazut al bateriei, doi senzori de proximitate, iar la baza telefonului trei butoane capacitive specifice telefoanelor Android respectiv: back, home, options. Butonul de pornire/pornire cu dubla functie pentru intrare/iesire din standby este asezat pe laterala stanga sus si este usor accesibil cu degetul aratator.
Pe partea dreapta Xperia Active are cele doua butoane de volum iar la baza butonul de fotografiere care apasat la jumatate are si functia de focalizare precum la aparatele foto. Pe laterala de jos sunt cele doua porturi micro USB si audio protejare de niste capace cu garnituri de cauciuc. Nu mi s-au parut foarte rezistente si plasticul care le tine in loc s-ar putea ca in timp sa cedeze.
Spatele lui Xperia Active este dintr-un plastic flexibil, fin la atingere care amortizeaza din socuri. In partea de sus se afla camera foto principala de 5 Megapixeli, blitul LED pentru lumina la fotografiere/filmare, microfonul pentru inregistrare si un speaker puternic care uimeste prin calitatea sunetului si volumul sonor pe care-l emite ajutat cel mai probabil si de tehnologia XLOUD.
Performanta
Sony Ericsson Xperia ACTIVE este un telefon care ofera un user experience extraordinar de bun. Animatiile sunt foarte rapide, nu s-a blocat niciodata in toata saptamana asta de test si am incercat aceleasi aplicatii pe care le rulez si cu alte telefoane Android pe care le testez. Xperia Active foloseste un procesor Snapdragon la 1Ghz, 512 RAM, GPU Adreno 205 si memorie interna de 320 MB, dar vine si cu un microSD de 2GB.
Xperia Active foloseste pentru comunicare standardul HSDPA suporta pana la 7.2 Mbps, WiFi, Bluetooth 2.1 si suporta si DLNA pentru a se putea conecta la TV sau alte aparate de media sharing. Paginile de Internet chiar se incarcau foarte repede pe 3G si in general mi-a placut cum se misca pe Internet.
Sistemul de operare este un Android 2.3 Gingerbread modificat dupa cum a considerat ca este mai bine producatorul. Modul in care functioneaza meniul mi sa parut grozav: ai 5 homescreenuri in care poti configura o varietate mare de widgeturi, exista patru zone in colturi in care sunt patru scurtaturi utile catre agenda, tastatura numerica, mesagerie si walkmate impreuna cu aplicatia WalkMate si Muzica pentru ca pot fi grupate mai multe widgeturi in colturi.
Sony Ericsson imi place ca are o multime de aplicatii care pot fi utile, iar daca nu-ti convin le poti dezinstala. Printre cele mai utile se numara:
- TrackID: care este un fel de Shazam, iti identifica piesele pe care le auzi la un moment dat doar inregistrand cateva secunde din melodie;
- Timescape: este un modul in care vezi cronologic toate update-urile de pe retelele de socializare si din telefon, totul intr-un singur loc;
- Get apps: scurtatura catre app marketplace-ul lui Sony Ericsson;
- Wisepilot: aplicatie pentru ghidare prin GPS;
- Walkmate: un pedometru care iti calculeaza si numarul de calorii arse;
Camera foto a lui Sony Ericsson Xperia ACTIVE mi s-a parut chiar interesanta pentru ca scoate fotografiile bunicele pentru cei 5 Megapixeli ai sai, si mi-a placut ca fotografiile sau videoclipurile facute noaptea se vad fara blurare prea mare si destul de bine luminate. Camera foto suporta autofocus, are stabilizare de imagine digitala dar care este eficienta, iar zoom-ul digital este foarte rapid parca ai filma cu o camera foto/video. Filmarile sunt realizate la 720p si 30cps.
Acumulatorul de 1200 mAh a rezistat mult mai bine fata de alte telefoane smartphone, asta pentru ca in primul rand are ecranul de 3 inci, dar cred ca sistemul de operare a ajutat si el la reducerea consumului prin eficientizarea consumului WiFi sau 3G. A rezistat mai mult de o zi in conditiile in care il foloseam foarte intens, ascultand muzica, WiFi pornit din cand in cand, dar cu conexiunea de date (3G) activata permanent. Cum a fost consumata bateria se poate vedea in screenshot-ul de mai jos.
Concluzii
Sony Ericsson Xperia ACTIVE a fost pe scurt cel mai interesant telefon pe care l-am testat pana acum. Util practicantilor de sport soft sau extrem pentru ca rezista in conditii grele de mediu. Ofera un pachet complet cu accesorii pentru sportivi si practicanti de sporturi extreme, sistemul de operare Android 2.3 customizat este foarte performant. Acumulatorul rezista bine consumul fiind redus in primul rand datorita ecranului destul de mic de 3 inci.
Imi place
- sistem de operare perfectionat
- design placut si practic
- ecran precis
- calitate audio extraordinara pentru casti in primul rand dar si pentru speaker
- accesorii multiple
Nu-mi place
- nu are camera foto frontala
- ecranul poate cam mic
- capacele porturilor micro USB si audio nu par a rezista foarte mult
Se gaseste la QuickMobile.ro
Toate imaginile le gasiti aici:
Video Demonstratie
Mostre Video
Multumim QuickMobile.ro pentru Sony Ericsson Xperia Active trimis pentru test.
3 comentarii
Pingback: Nokia Lumia 620 - Windows Phone 8 accesibil [Review] - ITnewz
Pingback: Sony Xperia Tipo Dual – Review
Pingback: Utilizatorii de telefoane Sony Ericsson Xperia primesc 50GB spatiu in cloud | ITnewz