Microsoft anunță unificarea platformei Windows!

Publicat pe 25 iul. 2014 - 9:36 de Mîrzac Iulian

Satya Nadella

Satya Nadella a luat o decizie foarte importantă pentru Microsoft, decizie care se va reflecta în cum vom utiliza pe viitor sistemul lor de operare Windows. Vom avea pe smartphone, desktop și tabletă același sistem de operare, mai exact își doresc o arhitectură comună. Vor continua să vândă diferite sisteme de operare în continuare însă dezvoltatorii vor face o aplicație pentru toate dispozitivele care vor avea Windows, va fi o legătură mult mai strânsă între device-urile care vor rula Windows.

Microsoft a mai dat semne că și-ar dori acest lucru prin declarațiile făcute în trecut de Steve Ballmer, și la conferința din Aprilie pentru dezvoltatorii de aplicații Windows anunțând Universal Windows Apps, un set de unelte cu care vor putea crea aplicații direct compatibile pe marile platforme: Windows, Windows Phone și Xbox.

„Asta înseamnă că va fi un sistem de operare care va funcționa propriu-zis pe mai multe tipuri de device-uri și pe mai multe dimensiuni de ecrane” a spus Satya Nadella. „În trecut am avut mai multe echipe care se ocupau de variante diferite ale sistemului de operare. Acum vom avea doar o echipă mare pentru o arhitectură comună pe toate device-urile. Asta ne va permite să creștem mai ușor.”

Este o diferență imensă față de modul de abordare al companiei din Cupertino, Apple, care deocamdată merg pe conceptul de software special creat pentru propriile device-uri cu propriile specificații. Acum vine întrebarea dacă aplicațiile viitoare pentru Windows vor fi la fel de utile pe toate device-urile cum sunt la Apple create separat, pentru că una este să creezi special pentru o dimensiune de ecran și una este să facă o reașezare automată a elementelor grafice (cum se întâmplă cu site-urile responsive de pe Internet care nu sunt întotdeauna bine optimizate). Bănuiesc că își doresc pur și simplu ca partea de programare să dureze mai puțin. Va rămâne doar problema să creezi layout-ul pentru toate dimensiunile de ecran.

Ca să înțelegeți mai bine Microsoft va avea variante diferite ale sistemului de operare în continuare, dar magazinul de aplicații va fi comun pentru toate versiunile. Este un pas foarte important pentru noi și pentru dezvoltatorii de aplicații care reprezintă motorul dezvoltării unui sistem de operare.

 

Despre Autor

Sunt inițiatorul proiectului ITnewz.ro și scriu articole pe toate temele vizibile în meniu, iar cele mai importante sunt Review-urile la noile gadget-uri care ajung pe piața din Romania. Facebook | Twitter

1 Comentariu până acum. Spune-ți părerea.

Postează un comentariu: