La inceput erau doar virusi !

Publicat pe 10 ian. 2008 - 15:09 de Ioan Laurentiu

  Antivirus , spyware , firewall , antispam, scuturi p2p samd. aveti Pc-ul doatat cu toate aceste software-uri ? va simtiti mai in siguranta ? multi ar spune ca da dar in ultimul timp apar „programe” din ce in ce mai sofisticate menite sa va „inchida” in intimitatea PC-ului insa predictia specialistilor pe 2008 e urmatoarea:atacurile dispozitivelor mobile, botnetii, phishing-ul si furtul de identitate va ocupa un loc fruntas deoarece de aici se castiga banii iar unde sunt bani conturi bancare , conturi telefonie etc. sunt si cei ce sii doresc. In ceea ce urmeaza voi prezenta cateva:

1. Amenintarile informatice care vizeaza statiile de lucru
In anul 2008 totul se va rezuma la bani. Specialistii BitDefender prognozeaza o crestere a numarului amenintarilor informatice care vizeaza vulnerabilitatile, a actiunilor criminale intreprinse in scopuri financiare, precum si a incercarilor de colectare a bazelor de date private, a informatiilor financiare sau ale detaliilor bancare online. Atacurile vor fi mai rare decat in trecut, dar vor fi mult mai sofisticate, tehnicile de inginerie sociala influentand mult mai puternic evenimentele zilnice.

2. Mesajele nesolicitate (spam-ul)
Evolutia si diversitatea vor fi caracteristice mesajelor nesolicitate in urmatoarul an. Avand ca obiectiv evitarea filtrelor de securitate, spam-urile vor folosi in mod constant variatiuni si vor incerca sa isi mascheze cat mai bine adevaratul continut si intentiile.
Va creste numarul mesajelor nesolicitate legate de actiuni ca si cel al email-urilor care vor trimite utilizatorii catre site-uri specifice.
Analistii Laboratoarelor AntispamBitDefender se asteapta de asemenea la cresterea spam-ului politic, avand in vedere apropiatele alegeri prezidentiale din SUA si alte evenimente la nivel global care vor fi utilizate ca si pretext pentru noi valuri de mesaje nesolicitate, dar cu o tinta precisa.
Volumul de spam cu fisiere atasate, care a avut o curba descendenta in ultimele luni ale anului 2007, va creste ingrijorator in 2008.

3. Amenintari informatice care tintesc dispozitivele mobile
Dispozitivele mobile vor fi tintele preferate ale atacurilor informatice din 2008. Multiplele posibilitati de conectare la Internet (Wi-Fi, GPRS- General Packet Radio Service, Bluetooth) vor oferi in continuare aplicatiilor malitioase oportunitatea furtului de date personale.
Desi principalii jucatori pe piata telefoanelor mobile de ultima generatie (inteligente) vor incerca sa asigure din start securitatea dispozitivelor, specialistii BitDefender recomanda insistent utilizarea unor aplicatii de securitate suplimentare, pentru a putea beneficia de cea mai buna protectie impotriva amenintarilor informatice.

4. Atacul spam-ului si al phishing-ului asupra dispozitivelor mobile
Mesajele nesolicitate si phishing-ul nu mai reprezinta o amenintare doar pentru statiile de lucru. Volumul spam-ul prin intermediul dispozitivelor mobile, mai ales cel prin SMS va creste foarte mult in 2008.
Deoarece dispozitivele mobile sunt echipate cu motoare de cautare puternice, tehnicile obisnuite de spam vizeaza acum si aplicatiile acestora. Tehnologia “WAP-PUSH” permite “fortarea” descarcarii arbitrare a continutului nesolicitat pe dispozitivele mobile prin intermediul WAP.

5. Virusii dedicati dispozitivelor mobile
Distractia continua in 2008 cu virusii dedicati telefoanelor mobile. Dispozitivele cu acces permanent la Internet prin intermediul motoarelor de cautare au adus ingrijorarile specialistilor in securitate IT in lumea mobilelor. Virusii care se folosesc de vulnerabilitati ale borwser-elor vor deveni un lucru comun in anul ce urmeaza.

6. Botnetii
Numarul acestor amenintari va continua sa creasca in 2008. Diferite variante ale troianului Peed (asa numitul Storm Worm sau Nuwar) a reprezentat cea mai mare amenintare a anului 2007. Acest bot, impreuna cu miile sale de variante, a creat un precedent edificator pentru previzionarea dezvoltarii botnetilor in 2008. Se crede, de asemenea, ca noul si imbunatatitul troian backdoor Zlob va fi unul dintre cele mai mari pericole ale anului urmator.

7. Phishing-ul si furtul de identitate
Phishing-ul, atat in zona web dar cat si prin intermediul email-ului va ramane o amenintare ce merita luata in serios in 2008. Tehnicile utilizate pentru a trece de filtrele de securitate vor deveni din ce in ce mai sofisticate, iar folosire identificarii SSL de catre site-urile de phising (utilizarea SSL face sa apara icon-ul „lacat” in fereastra de browser a victimei, oferind un fals sentiment de siguranta) mult mai frecventa. Se va observa de asemenea si o crestere a numarului bancilor vizate de asemenea atacuri.

8. Adware si spyware
Feriti-va de aceste ameninatari in anul ce va urma, avand in vedere ca dezvoltarea adware si spyware va duce la cresterea numarului acestora.

9. Virusi care infecteaza fisiere
Datorita aplicatiilor de share P2P devenite deja o parte a rutinei zilnice din viata unui utilizator al mediului online, numarul, diversitatea si impactul virusilor care infecteaza fisiere urmeaza a fi considerabile.

10. Virusii care se transmit prin email (mass-mailer-ii)
Daca la inceputul anului 2007 acesti virusi au dominat topurile, importanta acestora va scadea pe parcurul anului ce urmeaza.

Despre Autor

Postează un comentariu: